bezowy - 1866 przepisów (strona:35/125)

Pani Walewska – pychotka na dużą blachę 162

różnicą, ze drugą warstwę posypujemy migdałami. Ubitą bezę rozłożyłam na obie duże blachy po równo (na warstwę dżemu porzeczkowego). Jedną bezę posypałam migdałami ( to będzie wierzch ciasta). Ciasto bezowe pieczemy 40 minut w 160 stopniach C ( ja piekłam jedno ciasto na górze, drugie na dole, jednocześnie). Po upieczeniu placki studzimy. Masa budyniowa: składniki i wykonanie. 750 ml mleka 2 budynie(...)masło utarłam mikserem, aż lekko zbielało. Następnie dodawałam po łyżce budyniu wciąż ucierając do momentu, aż wyczerpałam budyń. Gotowa masę wykładam na spód bez migdałów i przykrywam drugim ciastem bezowym z migdałami. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Zobacz także: Malinowa chmurka na dużą blachę. Artykuł Pani Walewska – pychotka na dużą blachę pochodzi z serwisu Ania gotuje Blog kulinarny

Ania gotuje
ciasto z wiśniami i pianką bezową... 83

Składniki: jajka 6 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, palma 200 gram miękka, mąka tortowa 4 szklanki, proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki, wiśnie 1 kg pianka bezowa: białka 2 szklanki, cukier puder 10 łyżek, ocet jabłkowy 2 łyżeczki Do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier i cukier wanilinowy, dodać miękką palmę i mikserem ubijać do spienienia(...)minutach podpiekania ciasta pianę wyłożyć na ciasta i piec dalej w 180C jeszcze 20 minut - bardzo łatwe, szybkie, smaczne, delikatne ciasto ucierane z wiśniami i z pianką bezową, idealny deser na każdą okazję i wykorzystanie nadmiaru białek.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kruchy sernik z brzoskwiniami i pianką bezową. 96

szklanki cukru pudru 1/2 kostki masła (10 dkg) 3 jajka  1 budyń śmietankowy lub waniliowy otarta skórka z cytryny ( opcjonalnie, ale warto dodać )    Pianka bezowa : 5 białek  1 szklanka cukru kryształu  Przygotuj dodatkowo :  1 puszka brzoskwiń w syropie ( ja kupuję dużą )   Sposób wykonania :   N ajpierw przygotowujemy ciasto na spód. Mąkę przesiewamy(...)Masę serową wykładamy na ciasta, wyrównujemy łyżką . Na masę serową układamy odsączone z syropu ósemki brzoskwiń w nie dużych odległościach lekko je wbijając do masy serowej. Białka na piankę bezową ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier dalej ubijając. Ubitą pianę wykładamy na brzoskwinie, wyrównujemy przy pomocy łyżki lub szpatułki. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta ( wyjętą z zamrażarki ) na tarce

Przepisy i porady kulinarne
Beza Pavlova. 114

deser, lekki jak chmurka. Na zewnątrz chrupiąca beza, a w środku  delikatna pianka. Wierzch przykryty masą śmietankową z mascarpone i ulubionymi  owocami. To właśnie Pavlova. Wspaniały tort bezowy, który po raz pierwszy  został przygotowany dla rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, prawdopodobnie  w 1926 roku. Ja przygotowałam go dla męża na urodziny, zamiast tradycyjnego tortu.  Jeśli jeszcze(...)nigdy nie robiliście Pavlovej, to konieczne musicie spróbować.  Postaram się, jak najdokładniej opisać Wam sposób przygotowania. Tak, żeby każdy,  bez problemu mógł zrobić swój tort bezowy w domu.  Składniki: 6 białek  1,5 szklanki cukru (moja szklanka ma 230 ml) 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki octu Krem: 250 ml. śmietanki 30 % 250 g. serka

Agusiowe smakołyki
Krucha śliwka 69

ręcznik papierowy lub kratkę lub ściereczkę lub patelnię grillową (u mnie tak było) odsączyć z soku. Ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Składniki na placek bezowy 3 białka 150 gr cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Blaszkę 38 na 25 cm ustawić do góry dnem, posmarować masłem (to konieczne, bo inaczej papier może się(...)kąpieli wodnej czekoladę (może być lekko ciepła), rozsmarować. Na to wyłożyć upieczone i ostudzone śliwki, wyrównać. Na to wyłożyć bitą śmietanę, rozsmarować, wyrównać. Na to delikatnie przełożyć placek bezowy. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Smacznego

moj przepis na
Szarlotka z budyniem i pianką 58

mojprzepisna.pl | Szarlotka z budyniem i pianką Dość nietypowa szarlotka, podstawa to ciasto kruche, następnie kwaśne jabłka, zapieczone w budyniu, a na to pianka bezowa. Szarlotka ta przypomina mi lata dziecięce, wydaje mi się, że moja mama robiła kiedyś podobną. Ciasto bardzo smakowało rodzince, dzieciaki były zachwycone bezową pianką. Jest lekko słodkie i delikatne w smaku. Składniki ciasta są trochę podobne

moj przepis na
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 70

mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu, rodzince bardzo smakowało. Warto dzień wcześniej wyciągnąć masło i jajka z lodówki, a rabarbar, o ile macie mrożony, rozmrozić na durszlaku lub ręczniku papierowym. Składniki(...)pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa: 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek lub pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Pianka bezowa: 3 białka 100 gr drobnego cukru szczypta soli Formę wysmarować odrobiną masła, obsypać mąką. Mąkę i proszek przesiać. Do misy miksera przełożyć masło i cukier i utrzeć na „puszysty

moj przepis na
Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską 77

otulony bezą włoską. Powiem Wam nieskromnie, że jest przepyszny i ma idealnie dobrane smaki. Mocno cytrynowy i aromatyczny sernik, delikatny spód biszkoptowy (użyłam gotowych biszkoptów), do tego słodka pianka bezowa. Przepis na sernik jest mojego autorstwa, przepis na włoską bezę jest z blogu Moje Wypieki . Składniki na formę 27 cm na 17 cm ale spokojnie możecie robić w tortownicy(...)ball, natychmiast garnek zdjąć z palnika. Mikser ustawić na maksymalne obroty i powoli, cienką stróżką wlewać syrop do białek. Miksować cały czas na wysokich oborach, do momentu aż masa bezowa nie ostygnie (od 5 do 10 min). Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wyciskać gwiazdki czy róże , wedle uznania. Aby uzyskać podpalany efekt, należy delikatnie opalić bezę palnikiem

moj przepis na
Szarlotka z żurawiną i pianką 75

mojprzepisna.pl | Szarlotka z żurawiną i pianką Jeżeli macie możliwość kupienia żurawiny, nawet mrożonej, to zachęcam do upieczenia tej szarlotki. Jest mało słodka, z dużą zawartością jabłek, żurawiny i bezową pianką. Składniki na blaszkę 38 na 28 cm (24 porcje): Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 100 gr zimnego masła 6 żółtek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru(...)Dodatkowo: 2 -2,5 kg jabłek szara reneta 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny (mrożonej nie trzeba wcześniej rozmrażać) Bezowa pianka: 6 białek 1 szklanka cukru pudru Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wysypać na stolnicę, masło pokroić na kawałki, posiekać mąkę z masłem, tak aby powstała kruszonka, dodać proszek do pieczenia, cukier, posiekać, dodać żółtka, zagnieść. Można również wszystkie

moj przepis na
Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami 76

przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała budyniu, pozostawić na blacie. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Spody piec przez 10-15 min do złego koloru. W tym czasie przygotować masę bezową.   W misie miksera umieścić białka, zmiksować do momentu aż piana będzie prawie sztywna. Cały czas miksując dodawać stopniowo cukier, łyżeczka po łyżeczce. Miksować do momentu aż piana będzie sztywna(...)Pianę przełożyć do worka cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Na upieczone spody nakładać po kilka łyżeczek budyniu, zostawiając 1/2 cm wolnego, następnie wyciskać kuleczki z masy bezowej jedna obok drugiej w małych odstępach. Tartaletki piec 1 godzinę w 14o st. w uchylonym piekarniku. Gorące, studzić na kratce, po wystudzeniu wyjąć z foremek. Podawać. Nie muszą być przechowywane w lodówce. Smacznego! Tartaletki

moj przepis na
Pavlova z kremem kawowym i borówkami 77

kremem kawowym i borówkami Ulubiony deser mojego męża, w tym roku z okazji świąt Wielkanocnych zrobiłam właśnie Pavlovą. Mąż i moja mama byli zachwyceni, a dzieciaki wyjadali słodką piankę bezową, krem średnio im smakował, bo był z kawą. Pavlovą robiłam używając ręcznego miksera, i nie wiem czy w przypadku robienia bezowych wypieków nie zostanę przy tym urządzeniu, jest dużo lepsze

moj przepis na
Krucha śliwka 69

ręcznik papierowy lub kratkę lub ściereczkę lub patelnię grillową (u mnie tak było) odsączyć z soku. Ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Składniki na placek bezowy 3 białka 150 gr cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Blaszkę 38 na 25 cm ustawić do góry dnem, posmarować masłem (to konieczne, bo inaczej papier może się(...)kąpieli wodnej czekoladę (może być lekko ciepła), rozsmarować. Na to wyłożyć upieczone i ostudzone śliwki, wyrównać. Na to wyłożyć bitą śmietanę, rozsmarować, wyrównać. Na to delikatnie przełożyć placek bezowy. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Smacznego! .pf-button.pf-button-excerpt { display: none

moj przepis na
Szarlotka z budyniem i pianką 77

mojprzepisna.pl | Szarlotka z budyniem i pianką Dość nietypowa szarlotka, podstawa to ciasto kruche, następnie kwaśne jabłka, zapieczone w budyniu, a na to pianka bezowa. Szarlotka ta przypomina mi lata dziecięce, wydaje mi się, że moja mama robiła kiedyś podobną. Ciasto bardzo smakowało rodzince, dzieciaki były zachwycone bezową pianką. Jest lekko słodkie i delikatne w smaku. Składniki ciasta są trochę podobne

moj przepis na
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 74

mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu, rodzince bardzo smakowało. Warto dzień wcześniej wyciągnąć masło i jajka z lodówki, a rabarbar, o ile macie mrożony, rozmrozić na durszlaku lub ręczniku papierowym. Składniki(...)pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa: 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek lub pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Pianka bezowa: 3 białka 100 gr drobnego cukru szczypta soli Formę wysmarować odrobiną masła, obsypać mąką. Mąkę i proszek przesiać. Do misy miksera przełożyć masło i cukier i utrzeć na „puszysty

moj przepis na
Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską 72

otulony bezą włoską. Powiem Wam nieskromnie, że jest przepyszny i ma idealnie dobrane smaki. Mocno cytrynowy i aromatyczny sernik, delikatny spód biszkoptowy (użyłam gotowych biszkoptów), do tego słodka pianka bezowa. Przepis na sernik jest mojego autorstwa, przepis na włoską bezę jest z blogu Moje Wypieki . Składniki na formę 27 cm na 17 cm ale spokojnie możecie robić w tortownicy(...)ball, natychmiast garnek zdjąć z palnika. Mikser ustawić na maksymalne obroty i powoli, cienką stróżką wlewać syrop do białek. Miksować cały czas na wysokich oborach, do momentu aż masa bezowa nie ostygnie (od 5 do 10 min). Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wyciskać gwiazdki czy róże , wedle uznania. Aby uzyskać podpalany efekt, należy delikatnie opalić bezę palnikiem

moj przepis na