bezowy - 1866 przepisów (strona:27/125)

Tort bezowy z serkiem mascarpone – idealny tort na urodziny 438

Tort urodzinowy powinien nie tylko wspaniale smakować solenizantowi i jego gościom, ale też nieprzeciętnie się prezentować. Poznaj niejednokrotnie przetestowany przepis na tort bezowy z serkiem mascarpone, który sprawdzi się o każdej porze roku i dowiedz się, w jaki sposób go udekorować, by cieszył oko. Urodziny – dzień, na który czekamy przez okrągły rok Na dzień … Czytaj dalej Tort bezowy(...)serkiem mascarpone – idealny tort na urodziny Artykuł Tort bezowy z serkiem mascarpone – idealny tort na urodziny pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BEZOWĄ PIANKĄ 63

Sezon na rabarbar w pełni, więc trzeba to wykorzystać. Przygotowałam pyszne ciasto na kruchym spodzie z rabarbarem i bezową pianką. Ciasto jest smaczne i proste w przygotowaniu. Słodka bezowa pianka a smak słodyczy przełamuje kwaśny rabarbar. Tak naprawdę rabarbar można zastąpić każdymi innymi owocami i zawsze wyjdzie inny smak ciasta. Składniki na blachę 24 x 28 cm: Ciasto kruche(...)szklanki mąki pszennej * 100 g masła * 2 żółtka * 1 łyżka kwaśniej śmietany 12% * 1/4 szklanki cukru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Bezowa pianka: * 5 białek * 150 g cukru * 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: * około 400 g rabarbaru * solidna garść płatków migdałowych Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki na kruche ciasto. Całość dobrze zagnieść.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Zrób to smacznie
Sernik z rosą – przepis babci :) 93

wiaderka 2 jajka średniej wielkości 4 żółtka 180 g cukru 2 op cukru wanilinowego 2 op budynie śmietankowe lub waniliowe 600 ml mleka najlepiej tłuste 125 ml oleju roślinnego Bezowa pianka 6 szt białek średniej wielkości 200 g cukru 1 szt starta skórka z cytryny Instructions Ciasto kruche Przygotuj składniki. Przygotuj odpowiednią blachę do pieczenia. Formę do pieczenia wysmaruj masłem(...)spód i wstaw z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 45 minut do ścięcia się masy. Po upieczeniu piekarnik przestaw na 150 stopni C. Bezowa pianka Piankę bezową należy zacząć przygotowywać na ok. 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Białka ubijaj z cukrem (cukier dodawaj po jednej łyżce) przez ok. 8 – 10 minut

SmartBake.pl
Pavlova, beza z owocami 122

ulubionych owoców, ale pamiętajcie, aby one były raczej kwaskowe, bo beza sama w sobie jest baaardzo słodka. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy z bezą: Cytrynowa beza Bezowy tort dacquosie z daktylami Tort bezowy z kawowym kremem Eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami Kruche ciasteczka z bezą Ciasto rabarbarowe z bezą Kruche ciasto z bezą i śliwkami

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z czerwoną porzeczką i bezową czapeczką 100

jeszcze dorwał 0,7 kg porzeczek, lub miał zamrożone co nie co, to bardzo polecam tą tartę. Tarta składa się z przepysznego ciasta kruchego, kwaskowatej warstwy porzeczkowej, słodkiej pianki bezowej i chrupiącej skórki bezowej. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki , zmodyfikowałam go na swoje potrzeby. Składniki na formę o średnicy 26 cm (liczone u dołu) Składniki na kruchy spód(...)zmiksować. Wykonanie: Na podpieczony spód od tarty wyłożyć nadzienie porzeczkowe. Do rękawa cukierniczego, zakończonego dużą okrągłą tylką (około 1 cm średnicy), na porzeczkach porobić „kleksy” z piany bezowej. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i piec przez 25 minut, do lekkiego zrumienienia bezy (jeżeli beza zacznie się bardzo szybko rumienić, należy zmniejszyć temperaturę). Wyjąć, całkowicie wystudzić. Ciasto

moj przepis na
Śliwkowa rozkosz 117

bitą śmietaną. Ciasto można zacząć robić dzień wcześniej. Wówczas można przygotować ciasto kruche, włożyć je do lodówki, aby sobie odpoczywało (nieupieczone oczywiście), można również upiec śliwki, można też przygotować bezowy placek, i zostawić w piekarniku na całą noc do całkowitego wystudzenia. Składniki na duża blachę 38 cm na 25 cm Ciasto kruche: 2 i 1/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao(...)ręcznik papierowy lub kratkę lub ściereczkę lub patelnię grillową (u mnie tak było) odsączyć z soku. Ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Składniki na placek bezowy: 3 białka 150 gr cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Blaszkę 38 na 25 cm ustawić do góry dnem, posmarować masłem (to konieczne, bo inaczej papier może się

moj przepis na
Bezowe całuski malinowe 113

Kontynuując temat Walentynek dziś mam dla Was coś naprawdę słodkiego 😉 Mam dla Was przepis na pyszne i urocze bezowe całuski malinowe. Delikatna beza, słodkie maliny, w sam raz na Walentynki 😉 Ich przygotowanie zajmuje chwilę, a ich wygląd robi wrażenie. Zobaczcie sami jak łatwo je przygotować! 😉 Składniki: 3 białka dużych jaj 150 g drobnego cukru 3 łyżki dżemu malinowego lub garść(...)okrągłą tylkę (możecie też użyć gwiazdy lub innej wg uznania). Za pomocą pędzelka lub patyczka malujemy barwnikiem 4 linie wewnątrz worka cukierniczego wzdłuż jego długości (opcjonalnie). Worek wypełniamy masą bezową do 3/4 pojemności, następnie skręcamy górę worka i wyciskamy pojedyncze bezy na wcześniej przygotowane blaszki. Bezy pieczemy ok. godzinę. Ten czas może się wydłużyć w zależności od piekarnika i tego

Mostek w kuchni
Tarta malinowa chmurka 130

Kruche ciasto maliny w galaretce krem śmietanowy z mascarpone i lekka bezowa pianka To idealne połączenie któremu chyba nikt się nie oprze. Ciasto kruche 1 pełna  szklanka mąki pszennej tortowej 100 gram masła 2 małe jajka M ( żółtka białka odkładamy na później 2 łyżki cukru pudru  Krem 200 ml. słodkiej śmietanki 30 % 130 gramów serka mascarpone 1 czubata(...)łyżka cukru pudru  Dodatkowo 150 gramów mrożonych malin 1 galaretka malinowa  200 ml wrzątku Bezowa pianka  2 białka pozostałe od przygotowanego spodu kruchego 1  czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki drobnego cukru Galaretkę zalać wrzątkiem  dokładnie rozpuścić i zalać maliny  ( mogą być zamrożone) Mąkę przesiać na stolnice dodać dodać

Andzia Pichci
Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa (Paleo, LowCarb) 186

najlepiej na drugi dzień po zrobieniu i złożeniu wszystkiego w całość. Wtedy smaki mają szansę dobrze się połączyć i spenetrować wszystkie warstwy, a spód zmięknąć. Niestety, w tym przypadku bezowy spód nadal pozostał lekko twardawy i mocno kruszył się przy krojeniu. Nie ma to większego wpływu na smak, który jest nadal świetny, jednak pokruszony spód wizualnie pozostawia wiele do życzenia(...)Kuchnia Europejska , Wege Keyword beza , ciasta z kremem , ciasto kokosowe , ciasto z owocami , czekolada , galaretka , jogurtowiec , torcik Porcje 16 porcji Czas przygotowania 45 minut Czas gotowania 15 minut Składniki Bezowy spód 100 g wiórków kokosowych 3 białka 1/4 szklanki erytrytolu 1 łyżka kakao 1 łyżeczka kwaśnego winianu potasu (cream of tartar) Masa żółtkowo - kawowa 1 puszka mleka kokosowego schłodzonej uprzednio

Modern Cave Girl
Kruche ciasto z pomarańczami, dynią, orzechami włoskimi i bezową pianką 95

Ciasto na kruchym spodzie z kawałkami pomarańczy, startą dynią, uprażonymi orzechami włoskimi, suszonym imbirem, goździkami i lekką bezową pianką. Bardzo aromatyczne i oryginalne w smaku, pomarańcze i dynia świetnie do siebie pasują. Jeśli jesteście smakoszami takich połączeń, ten przepis przypadnie Wam do gustu Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 3 żółtka 160 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka(...)hokkaido) 4 małe pomarańcze 3/4 szklanki orzechów włoskich 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 pomarańczy 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru szczypta mielonych goździków Bezowa pianka: 6 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, proszek do pieczenia i cukier puder

Oryginalny smak
Szarlotka z pianką 138

Szarlotka z pianką Kruche, maślane ciasto, soczyste jabłka i delikatna bezowa pianka. Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które zasmakuje zarówno gościom jak i wszystkim domownikom. Polecam!     Składniki: Ciasto: 250g zimnego masła 5 żółtek 2,5 – 3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek(...)łyżka cukru waniliowego 2-3 łyżki soku z cytryny 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40g) Pianka bezowa: 5 białek szczypta soli 1 i 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania ciasta       *** Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i ucieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka

Blog z Apetytem
SERNIK SZEFOWEJ W LETNIEJ ODSŁONIE 144

porzeczki (bez zielonych ogonków), przykrywamy druga częścią sera, wyrównujemy. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i podpiekamy ok. 40 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Masa bezowa: - 3 białka - szczypta soli - 150g cukru (u mnie trzcinowy) - 1 łyżeczka skrobi (u mnie z tapioki) Ok. 10-15 minut przed końcem podpiekania sernika, przygotowujemy sobie masę bezową. W misie(...)miksera ubijamy białka ze szczyptą soli. Gdy będą już prawie sztywne dodajemy po łyżce cukier, po każdym dodaniu miksujemy dalej. Na samym końcu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy. Masę bezową wykładamy na podpieczony sernik i dokładnie rozsmarowujemy. Formę wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok.15 minut w temp.160*C tym razem na termoobiegu. Następnie temperaturę zmniejszamy

Smaczne Zdrowe
Sernik alpejski 161

przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 100g cukru 70g mąki pszennej 15g mąki ziemniaczanej 30g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa kajmakowo- bezowa: 280g masła extra 510g masy kajmakowej (1 puszka) 100ml advokata 200g białych bez Masa serowa: 1kg twarogu sernikowego z mascarpone Président 5 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 125ml mleka(...)średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia . 2. Masa kajmakowo- bezowa: Miękkie masło przełożyć do miski i miksować aż zrobi się puszyste. Następnie partiami dodawać kajmak, cały czas miksować aż do połączenia składników. Na końcu wlać adwokat, dokładnie wymieszać, dodać pokruszone

Szalona Kuchnia Eweliny
Beza Pavlova – tort bezowy z truskawkami 190

Dziś szczególny przepis! Tort bezowy robię dość często i zawsze na szczególne okazje. Pavlova, którą widzicie na zdjęciu została zrobiona z okazji tegorocznego Dnia Matki, natomiast przepis wstawiam z okazji 9000 polubień na Facebook’u ! Bardzo Wam za to dziękuję! Gdyby nie Wy, na pewno przyjemność jaką czerpię z gotowania nie byłaby tak wielka jak jest obecnie! Motywujecie mnie(...)ustanku wymyślać nowe, zdrowe przepisy oraz przerabiać te, wszystkie nam dobrze znane potrawy na zdrowszą, odchudzoną ich wersję. Nie przestawajcie! Na blogu znajdziecie również przepis na Tort bezowy z budyniem herbatnikowym, sosem Custard i jeżynami. Składniki: – 6 białek, o temp. pokojowej (z żółtek możecie wykonać zabajone – przepis już wkrótce!) – 280g drobnego cukru – 500 ml śmietanki

Be Fit Be Strong
Pani Walewska (pychotka) 173

żółtka Masa budyniowa- składniki: -200g masła -5 żółtek -2 szklanki mleka -1/4 szklanki cukru –2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 łyżki mąki pszennej -cukier waniliowy Masa bezowa- składniki: -6 białek -szklanka drobnego cukru lub cukru pudru -szczypta soli -łyżeczka skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: -dżem z czarnej porzeczki (mój miał 450 g) -opakowanie płatków migdałowych (około(...)zagnieść. Ciasto podzielić na dwie równe części i owinięte w folię spożywczą chwilę schłodzić w lodówce. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Moja ma wymiar 26×35 cm. Masa bezowa: Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy już się ubiją dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec należy dodać mąkę ziemniaczaną

Arbuziaki