bezowy - 1866 przepisów (strona:19/125)

Ciasto z malinami i bezową pianką 86

Przepis na przepyszne letnie ciasto pełne świeżych malin. Jest to ciasto kruche i dodatkowo maliny przykryte są lekką bezową pianką. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 30 min   Składniki: (na tortownicę 22 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj ) Ciasto kruche: 230 g mąki (1 i 1/2 szklanki) 60 g cukru pudru (niecałe 1/2 szklanki) 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia 110 g masła 3 żółtka Bezowa pianka: 3 białka szczypta soli 90 g cukru drobnego (7 łyżek) Dodatkowo: 300-350 g malin ok. 2 łyżki kaszy manny Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiej z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia Dodaj zimne masło i rozdrobnij do powstania kruszonki Dodaj żółtka i wyrób szybko gładkie ciasto

Słodki Blog
Ciasto Morfeusz - delikatne ciasto czekoladowe z kremem 90

ściągamy garnek z ognia i dodajemy przesiane kakao. Dokładnie mieszamy. Składanie pierwszej części ciasta  Jeszcze ciepły krem wykładamy na upieczony czekoladowy spód. Krem przykrywamy jasnymi herbatnikami.  Blat bezowy Składniki: 4 białka  1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej  100 g płatków migdałowych 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Białka ze szczyptą soli ubijamy. Gdy piana(...)jest już sztywna dodajemy stopniowo cukier, sok z cytryny a na samym końcu mąkę ziemniaczaną. Pianę rozprowadzamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Blat bezowy posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut.  Krem śmietanowy Składniki: 500 ml śmietanki 36% 250 g sera mascarpone  1 łyżka cukru pudru Mocno schłodzoną śmietankę przekładamy do wysokiego naczynia

Farmażony
Porzeczkowiec z pyszną bezową pianką 150

Porzeczkowiec z pyszną bezową pianką Proste i w miarę szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie, z puszystą bezą i soczystymi porzeczkami. Niezwykle smaczne i eleganckie ciacho. Słodycz bezowej pianki i lekko kwaskowe owoce świetnie ze sobą współgrają. Polecam!     Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g masła 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka(...)sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy *** *** Na porzeczkach równomiernie rozsmarowujemy piankę bezową *** *** Na bezę ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki *** *** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 minut *** *** Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem

Blog z Apetytem
Migdałowiec 101

ubić z cukrem pudrem. Ciasto: Upiec 3 placki z bezą: każdy kawałek ciasta rozwałkować i przełożyć do formy (forma 22 x 27 cm), następnie każdy płat ciasta wysmarować masą bezową (po 1/3 masy). Ostatni wysmarowany placek dodatkowo posypać płatkami migdałowymi. Piec placki oddzielnie w temperaturze 180 stopni przez 30 – 35 minut (do czasu zarumienienia bezy). Odstawić placki do wystygnięcia. Masa(...)obroty miksera i dodać po łyżce wystudzonego mleczka skondensowanego. Na koniec wymieszać łyżką masę z sokiem z cytryny i pokruszonymi płatkami migdałowymi. Wystudzone placki przełożyć masą w kolejności: placek bezowy – ½ masy migdałowej – placek bezowy – ½ masy migdałowej – placek bezowy z płatkami migdałowymi. Całość przykryć ścierką i odstawić na 24 h lub dłużej (najlepiej smakuje po 2, 3 dniach). Krok po kroku

KuchniaWeDwoje.pl
Ptasie mleczko 84

Gorącą żelatynę przelać do masy i energicznie wymieszać całość. 1/2 polewy wylać na spód blaszki (forma 20 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić formę do lodówki. Bezowe pianki: Żelatynę rozpuścić w wodzie z sokiem cytrynowym i pozostawić, aby napęczniała. W garnku rozpuścić 100 g masła. W między czasie ubić na sztywno białka (ważne, aby były one ciepłe(...)niego 1/2 napęczniałej żelatyny. Całość rozmieszać. Następnie dodać tabliczkę mlecznej czekolady i całość rozpuścić. Do masy czekoladowej dodać 1/2 ubitych białek i delikatnie połączyć składniki za pomocą łyżki. Ciemną bezową pianę przelać na blaszkę, wyrównać i schłodzić w lodówce. Zrobić białą bezową pianę, analogicznie jak ciemną: 100 g masła rozpuścić i zdjąć z palnika. Dodać do niego resztę napęczniałej żelatyny

KuchniaWeDwoje.pl
Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem 102

mojprzepisna.pl | Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem Sernik jest aksamitny, wilgotny, kremowy, aromatyczny ze świetnie chrupiącym spodem. Łatwy w przygotowaniu. Przepis autorski. Składniki na spód: 100 gr orzechów 50 gr masła 50 gr kruchych ciasteczek Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystko składniki zmielić, ale tak aby były widoczne kawałki orzechów, wyłożyć spód tortownicy, wyłożonej papierem(...)Jeżeli puree ma dużo wody warto przełożyć je na sito, wyłożone potrójną warstwą gazy i pozostawić na noc w lodówce, tak aby dobrze woda odciekła. Smacznego! Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem

moj przepis na
Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem 103

mojprzepisna.pl | Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem Sernik jest aksamitny, wilgotny, kremowy, aromatyczny ze świetnie chrupiącym spodem. Łatwy w przygotowaniu. Przepis autorski. Składniki na spód: 100 gr orzechów 50 gr masła 50 gr kruchych ciasteczek Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystko składniki zmielić, ale tak aby były widoczne kawałki orzechów, wyłożyć spód tortownicy, wyłożonej papierem(...)Jeżeli puree ma dużo wody warto przełożyć je na sito, wyłożone potrójną warstwą gazy i pozostawić na noc w lodówce, tak aby dobrze woda odciekła. Smacznego! Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem .pf-button.pf-button-excerpt { display: none

moj przepis na
Rafaello z bakaliami 697

stole podczas świąt czy innych rodzinnych spotkań. Dzięki suszonym śliwkom i rodzynkom ciasto ma jeszcze ciekawszy, wyjątkowy smak. Ciasto jest słodkie i doskonale smakuje z filiżanką dobrej kawy :) Spody bezowe: 8 białek 40 dag cukru 40 dag kokosu Masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki kartoflanej 2 łyżki mąki pszennej 4 żółtka 3/4 szkl cukru pudru cukier waniliowy 1/2 kostki(...)masła 1/2 kostki margaryny Dodatkowo: 10 dag orzechów włoskich siekanych 10 dag płatków migdałów 10 dag rodzynek 10 dag suszonych śliwek Spody bezowe: Białka ubić z cukrem, na koniec dodać kokos, podzielić na 2 części i upiec 2 placki w 160 stopniach przez ok 30 minut. Masa: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać trochę mleka, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. resztę

Smakołyki Asi
Sernik z Rosą 93

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z rosą to bardzo popularne ciasto serowe na kruchym spodzie i bezową pianą na górze. Sernik z rosą to także klasyka pośród serników, dlatego każdy, kto jeszcze nie miał okazji go piec, koniecznie musi to zrobić. Sernik z rosą zachęca nie tylko smakiem, ale także ciekawym wyglądem. Jego urok tkwi w kropelkach rosy, które pojawiają się(...)bezie, kiedy sernik stygnie. Są to kropelki karmelizowanego cukru, które uwalniają się z bezowej pianki pod wpływem temperatury. Koniecznie musicie wypróbować poniższy przepis na pyszny sernik z rosą , który z pewnością Wam posmakuje. Będzie idealnym wypiekiem na święta oraz inne uroczystości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA SERNIK Z ROSĄ Sernik z rosą – składniki Kruche ciasto: 250 g mąki przennej

Przepiski.pl
Wieniec bezowy z świątecznymi owocami leśnymi 119

ogromnym sukcesie “ Wigilijnego wieńca bezowego “, postanowiłam zrobić kolejny wieniec bezowy, tym razem mniejszy – bo z 4 białek. Wymyśliłam do niego świąteczne owoce leśne w żelu (o tej porze używam mrożonych), które zagotowuje w naparze herbacianym właśnie z owoców leśnych. Dzięki temu w sposób naturalny wzmacniam smak samych owoców. Owoce aromatyzuję ciemnym rumem, cynamonem i przyprawą piernikową. Pychotka! Czytaj więcej: Wieniec(...)bezowy z świątecznymi owocami leśnymi The post Wieniec bezowy z świątecznymi owocami leśnymi appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Rolada bezowa z owocami 105

Fantastyczna rolada bezowa to ciasto, obok którego nie można przejść obojętnie. Jest delikatne w smaku mimo, że beza jest słodka, krem, który znajduje się w środku oraz owoce idealnie przełamują tę słodycz. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało. Do tej pory robiłam rolady biszkoptowe, ale rolada bezowa w/g mnie jest najlepsza z nich. Idealny deser na weekend lub na małą(...)imprezę, zapewniam Was, że goście będą zachwyceni. To także sposób na wykorzystanie białek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rolada bezowa z owocami Składniki Składniki na bezę: 4 białka 200 g drobnego cukru szczypta soli 1 łyżeczka octu winnego lub zwykłego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 200 g schłodzonego serka mascarpone 300 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36% Dodatkowo: maliny

To co lubię - gotuję i polecam
Crème brulee. 124

Tutaj znajdziecie kilka pomysłów na wykorzystanie białek pozostałych po zrobieniu Crème brulee Beza – mini beza Pavlova z owocami Mini bezy – Jak zrobić mini beziki Beziki kawowe Choinki bezowe. Tort bezowy z kremem kawowym Tort bezowy z ajerkoniakiem Rolada bezowa z owocami creme brulee to co lubie gotuje i polecam creme brulee to co lubie gotuje i polecam Artykuł

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik z rosą. Zaskocz swoich znajomych wyjątkowym deserem! 107

ciasto, które świetnie prezentuje się na stole podczas wyjątkowych uroczystości. Zachwyca swoim eleganckim, efektownym wyglądem jednak niezwykły wygląd to nie wszystko! Wypróbuj kruchego spodu, przepysznej masy serowej i delikatnej bezowej pianki z wprost magicznymi kropelkami rosy na wierzchu! Sernik – coś dobrego dla każdego! Sernik ma tak wielu zwolenników, że zdobył ogromną popularność w przeróżnych, nieraz najodleglejszych od siebie zakątkach świata(...)tylko) dla miłośników sera Sernik z rosą różni się od pozostałych między innymi wyglądem. Wierzch ciasta pokryty jest niewielkimi kropelkami skarmelizowanego cukru powstałymi w wyniku jego uwalniania z bezowej pianki. Czarodziejska „rosa” pojawia się w momencie gdy sernik stygnie! Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu. Do przygotowania spodu potrzeba jedynie mąki pszennej, cukru pudru, masła, jajek i proszku do pieczenia

Żyję by jeść