bezowy - 1866 przepisów (strona:16/125)

Tort Bezowy z Figami 182

Tort Bezowy z Figami – Zapraszam dzisiaj na pyszny tort bezowy. Bardzo aromatyczny, delikatnie pomarańczowy z kardamonem i wanilią. Wygląda pięknie i moi goście byli zachwyceni. W przygotowaniu nie jest trudny. Beza jest dobrze wysuszona, z wierzchu jest bardzo chrupiąca, a w środku delikatnie wilgotna, może podczas pieczenia delikatnie popękać. Polecam! Tort Bezowy z Figami Składniki: Beza: 6 białek(...)Tort posypać odrobiną startej skórki pomarańczowej. Do naczynia żaroodpornego, w którym były figi, wlać 2 łyżki soku z cytryny i mieszać, aż miód/syrop się rozpuści w soku. Tort bezowy można polać gotowym cytrynowo – miodowym sosem lub pokrojone kawałki tortu bezowego polać sosem przed samym podaniem. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery

Mała Cukierenka
Rolada bezowa z malinami 248

Rolada bezowa z malinami Chrupiąca słodka beza z aksamitnym śmietankowym nadzieniem zwieńczona dodatkiem kwaskowych malin. Idealne połączenie smakowe. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, roladę zwija się łatwo i wcale się nie łamie (bo wiem, że często o to się boicie). Naprawdę polecam!     Składniki: Beza: 4 białka 230g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu(...)piana zacznie być sztywna *** *** Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita *** *** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 25×35 centymetrów – należy zachować odstęp

Blog z Apetytem
Rolada bezowa z kremem mascarpone i owocami 161

Rolada bezowa z kremem mascarpone i owocami Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Rolada jest mega smaczna i można się nią zajadać od razu po przyrządzeniu. Przygotowanie tego wspaniałego deseru zajmuje nie całą godzinę i jest tak proste, że każdy bez problemu powinien sobie poradzić. Zachęcam do spróbowania!       Składniki: Beza: 4 białka 230g cukru 2 łyżeczki(...)piana zacznie być sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita *** *** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 25×35 centymetrów – należy

Blog z Apetytem
Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami 225

Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu oraz przepyszny deser. Miękka beza z delikatną, chrupiącą skórką wypełniona bitą śmietaną i owocami. Świetny pomysł na wykorzystanie białek. Coś pysznego!     Składniki: Beza: 4 białka 230g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie: 250g słodkiej śmietanki 30 lub 36% 1 śmietan(...)piana zacznie być sztywna *** *** Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita *** *** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 25×35 centymetrów – należy

Blog z Apetytem
TORCIK BEZOWY Z KREMEM CZEKOLADOWYM I OWOCAMI 153

Tort bezowy to deser, który idealnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju przyjęciach i uroczystościach.  Dzisiejsza wersja to pyszny i efektowny torcik bezowy z delikatnym kremem czekoladowym i świeżymi owocami.  Jego przygotowanie dobrze jest rozłożyć w czasie i upiec blat bezowy przynajmniej dzień przed planowanym złożeniem tortu. Dajemy mu wówczas czas na odpowiednie wysuszenie.  Czekoladowy krem przygotowujemy tylko(...)masa zgęstnieje i wystarczy ją krótko i intensywnie ubić, aby otrzymać gęsty i aksamitny krem. Gotowy torcik przechowujemy w lodówce. Będzie dobry przez 2-3 kolejne dni. SKŁADNIKI BLAT BEZOWY 2 białka (bardzo dokładnie oddzielone od żółtek) mała szczypta soli 100 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego/jabłkowego lub soku z cytryny KREM CZEKOLADOWY

cool and minty
BEZOWA CHOINKA Z KREMEM ŚMIETANKOWO - KOKOSOWYM, MALINAMI i KOKOSOWYMI PRALINKAMI 183

Świąteczne przygotowania zaczynam co roku już na początku grudnia, starannie komponując menu, a następnie wraz z Mamą ustalając, co każda z nas przygotuje 🌲❄ Moim popisowym, świątecznym tortem jest niewątpliwie Bezowa Choinka, przełożona śmietankowo - kokosowym kremem, nadziana świeżymi malinami i udekorowana kokosowymi pralinkami... Ten bezowy tort prezentuje się niezwykle elegancko i okazale, i znika ze stołu jako pierwszy. Smak jest niebiański(...)połączenie kruchej z wierzchu i ciągnącej się w środku bezy, delikatnego kremu z kokosową nutą, lekko kwaśnych malin dla złamania słodyczy i chrupiących kokosowych pralinek... Bezową choinkę przygotujecie bez najmniejszych problemów - choć wygląda dostojnie, jest prosta i przyjemna do zrobienia. Aby tort był jeszcze efektowniejszy serwuję go na eleganckiej, śnieżnobiałej zastawie z porcelanowej kolekcji KUBIKO marki Ambition. Tak dostojny tort

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort bezowy z czekoladą i malinami 162

Przepyszny tort bezowy przełożony bitą śmietaną, serkiem mascarpone i malinami. Dzięki gorzkiej czekoladzie blaty bezowe nie są za słodkie, a całość po prostu rozpływa się w ustach. Śmiem twierdzić, że tort jest doskonały! Idealny na każdą okazję i zapewniam, że zniknie w mgnieniu oka Składniki: Blaty bezowe: 6 białek 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru 100 g gorzkiej czekolady(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru około 500 g malin Przygotowanie: Blaty bezowe: Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa koła o średnicy około 22 cm. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Białka ubić z mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo

Oryginalny smak
Ekspresowy tort bezowy z cytrynowym kremem mascarpone i truskawkami 179

przygotowałam już jakiś czas temu na swoje urodziny. Nie miałam za dużo czasu, a poza tym zaplanowałam też inne ciasta, więc w tym przypadku idealnie sprawdziły się gotowe krążki bezowe. Słodycz bezy przełamałam kremem cytrynowym, co również stanowiło idealne połączenie z truskawkami. Tort zniknął ekspresowo i nie było szans, aby jakiś mały kawałek schować na później, ale miło, że wszystkim(...)smakował. Polecam, ponieważ jego przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt - rewelacyjny. Koniecznie spróbujcie!  Torcik o średnicy około 20 cm:  3 krążki bezowe (*) około 15 truskawek Krem: 250g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30-36% 3 łyżki cukru pudru (płaskie) sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny żółty barwnik (opcjonalnie) Moja dekoracja: beziki cytrynowe krem czekoladowy truskawki, kawałki

Di gotuje
Z ŁĄKI NA TALERZ: Fiołkowe gniazdka bezowe 233

link do fiołkowej lemoniady , jaką rozlewałam do Waszych szklaneczek w zeszłym sezonie, a dziś...także fiołki w roli głównej, na które sezon powoli zbliża się ku końcowi. W bezowym, chrupiącym gniazdku wypełnionym bitą fiołkową-cytrynową śmietaną, wychyla swoje łebki gromadka małych, fioletowych kwiatuszków o zapachu, który co roku zwala mnie z nóg :) Moje gniazdka bardziej przypominają wyglądem obłoczki(...)piękną końcówką absolutnie się nie nadawał, bo wszystko wyciekało bokiem, więc pozostało mi rzeźbienie gniazdek-chmurek łyżeczką, co trochę wydłużyło cały proces tworzenia. Zatem jeśli zdecydujecie się na bezowe gniazdka (a zapewniam, że warto! z fiołkami, czy bez!), to upewnijcie się, że Wasze rękawy nie poszły na żaden spacer, ploty do sąsiadki albo nie wyjechały do Indii szukać wewnętrznej harmonii

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Świąteczny torcik bezowy 203

zamówiony z cukierni, czy dopieszczony wcześniejszego dnia, gdy mamy wiele innych obowiązków w ferworze przygotowań świątecznych. Może być to nieduży torcik, wykonany w bardzo prosty sposób - z domowych blatów bezowych i kremu na bazie serka mascarpone, ale z dodatkami, które są bardzo mocno świąteczne :-). Do białek dodaję odrobinę cynamonu i Inki Klasycznej, tak jak i do kremu, jednak ten wzbogacam(...)pierniki, a także kilka gałązek świerku tworzy bajeczny zimowy torcik, który zachwyci zebraną rodzinę w ten szczególny czas. Słodki - idealny do filiżanki mocnej, ulubionej zbożowej Inki. Świąteczny torcik bezowy Składniki na blaty bezowe: 4 białka z jaj XL 200 g cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu łyżeczka cynamonu łyżeczka Inki klasycznej szczypta soli Składniki na krem: 250 g serka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA 240

Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA – Zapraszam na fantastyczny tort bezowy. Bardzo smaczny, w środku mięciutki, a z wierzchu chrupiący. Idealnie beza komponuje się z czarną porzeczką. Tort wygląda obłędnie :), goście nie mogli się napatrzeć. Zniknął u mnie błyskawicznie, na szczęście mam spory zapas porzeczki w zamrażalniku. Tort należy przekładać śmietaną w dniu serwowania deseru, najlepiej przed samym podaniem. Polecam(...)polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA Składniki: Beza: 8 białek 2 szklanki cukru 2 łyżeczki octu winnego białego lub jabłkowego (może być inny w jasnym kolorze) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie) Krem: 400g mrożonej czarnej porzeczki (lub świeżej) 1/3 szklanki cukru

Mała Cukierenka
Zakręcona truskawkowa rolada bezowa 172

świecie jakiś piękniej pachnący i słodszy symbol lata, niż truskawki? I czy jest coś bardziej aromatycznego, niż świeże zioła, których właśnie latem możemy kosztować do woli? Nie sądzę ;) Bezowa rolada, którą ostatnio zwinęłam niesie ze sobą zapowiedź długiego, letniego weekendu o słodkim smaku truskawek i cytrusowo- bazyliowym aromacie. Lato, lato! W czerwcowym słońcu, nawet przy wietrznej aurze będzie smakować wybornie(...)całym podniebieniem gorąco je polecam! Na tarasie, w ogrodzie, czy przy kuchennym stole...taką roladą warto się i innych  kulinarnie dopieścić ;) W końcu jutro święto! Truskawkowa rolada bezowa z kremem bazyliowo-cytrynowym Potrzebujesz: Beza: 3 białka 150g cukru pudru 1 łyżka mąki kukurydzianej 100g truskawek kilka kropel soku z cytryny Krem: 250g Mascarpone 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tort bezowy z kremem cytrynowym i orzechami 248

Tort bezowy, a raczej torcik bezowy, ponieważ nie był ogromnych rozmiarów, został stworzony z potrzeby wykorzystania zalegających produktów w lodówce. W pierwszej kolejności martwiłam się o białka, które już kilka dni stały w lodówce, a w drugiej o krem cytrynowy, który szykowałam do rurek z kremem i oczywiście przygotowałam o wiele za dużo. Połączenie wyszło naprawdę pyszne, chociaż mam jedno(...)się rozpuścił, a piana była bardzo gęsta i lśniąca. Piekarnik nastawiłam na 160 stopni. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i odrysowałam dwa okręgi o średnicy około 20 cm. Pianę bezową wyłożyłam na odrysowane okręgi i wstawiłam do piekarnika. Bezę piekłam 15 minut w 160 stopniach, a następnie zmniejszyłam do 100 stopni i piekłam jeszcze godzinę. Studziłam w zamkniętym piekarniku. Blaty

Relaxtime
Napoleonka bez jajek 234

jajek Długo zastanawiałem się jak zrobić napoleonkę idealną. Wbrew pozorom nie było to zadanie proste, ponieważ wymagania były z mojej strony bardzo wyśrubowane. W moich żyłach płynie krem bezowy z napoleonek, więc byle czego nie zdzierżę. Moja mama, będąc ze mną w ciąży, zajadała się nimi, a później ja, jako wyrośnięty dzieciak również przy każdej możliwej okazji wpychałem(...)siebie. Słodki ulepek, który kojarzy mi się z dzieciństwem jak nic innego. Dla mnie jedyną i prawdziwą wersją napoleonki, to ta z różowym kremem bezowym. Ciężka masa budyniowa to po prostu kremówka, którą również lubię i na pewno na blogu pojawi się kiedyś przepis. Oczywiście mogłem iść na skróty i próbować zrobić krem z mleczka kokosowego, ale to nie byłoby

Blendman
Drugi przedstawiciel sezonu tortowego 204

warianty wyszedł całkiem spontanicznie i w dodatku wciąż jestem w posiadaniu jedynie prodiża (a w nim pieczenie - suszenie bezy jest raczej niewykonalne), skorzystałam z gotowego podkładu bezowego. Mam nadzieję, że kiedyś w końcu uda mi się dopiąć swego i zrobić wersję z własnoręcznie zrobionym podkładem bezowym. Tort bezowy z masą cytrynową podkłady bezowe (300g) kilka małych bezików masa cytrynowa(...)cytrynowej skórki i gotujemy na małym ogniu, aż zmiękną i delikatnie ściemnieją. Wyciągamy je i rozkładamy na płaskiej powierzchni każdą z osobna, by wystygły. Tort składamy przekładając blaty bezowe masą cytrynową. Dekorujemy skórką cytrynową i bezikami. Warto wstawić tort do lodówki (albo jeszcze lepiej zamrażalnika

Moje Pyszne Siódme Niebo