bezowy - 1866 przepisów (strona:47/125)

Pani Walewska czyli Pychotka 149

wymiarach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wykładamy na spód, rozwałkowujemy i wyrównujemy. Smarujemy połową dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy połowę masy bezowej, którą posypujemy połową płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Jeżeli placki będziemy piec osobno to drugą masę bezową najlepiej przygotować

Kulinarne życie
Rocher - czyli tort obłędnie czekoladowy z orzechami 186

będzie już sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną, orzechy, startą czekoladę i starannie mieszamy. Z papieru do pieczenia odrysowujemy trzy okręgi o średnicy 22 cm, rozsmarowujemy na nich  równomiernie masę bezową. Wstawiamy wszystkie do piekarnika i pieczemy ok 70 minut w 150 st. C Krem: 400 g serka mascarpone, schłodzonego 400 g nutelli 100 g mlecznej czekolady Miksujemy mascarpone z nutellą(...)się połączą dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia. Kremem smarujemy bezowe blaty, górę i brzegi tortu. Polewa: 100 g. czekolady mlecznej 4-5 łyżek mleka Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i mieszamy. Polewa nie może być zbyt gęsta ani zbyt rzadka. Polewamy nią nasz tort i dekorujemy w dowolny sposób. Ja swój oblałam tak by czekolada

Cynamonowe szczęście
Sernik mocno kokosowy (pieczony) 144

digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).   Że jest przepyszny - to mało powiedziane!!  Po prostu smakuje obłędnie! Jest niezwykle delikatny oraz kremowy.   Kruchy spód, masa oraz wierzch bezowy - wszystko posiada kokosową nutę. Dzięki dodatkowi oleju - długo pozostaje świeży. (Tortownica o średnicy 22-23 cm) Spód: 1 jajko 100g mąki pszennej   40g masła/margaryny 40g cukru pudru(...)łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50g wiórek kokosowych 200 ml mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ; w ostateczności może być zwykłe) 1/2 szklanki oleju Wierzch bezowy: 2 białka 1 szczypta soli 60g cukru 60g wiórek kokosowych 3/4 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić. Ciasto wyłożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i podpiec

Di gotuje
Tort bezowy śmietanowy z owocami lata 122

kuchni wre. Nie mogło być inaczej, taty urodziny więc przygotowanie pysznego torta  to kolejna okazja do wykazania się;). W tak ciepłe dni najlepszym rozwiązaniem było zrobienie torta bezowego z kremem ze śmietany, twarożku i owoców. Pycha. Zapraszam... Skala smaku 10/10 śmietany można dać mniej, mi osobiście trochę zostało wg mnie starczyło by ok. 800 ml. Składniki: Normal(...)Bitą śmietanę ( schłodzoną) przelewamy do miski i ubijamy chwilę samą tak, aby zwiększyła objętość. Następnie  dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan fixem– ubijamy aż będzie sztywna. Spody bezowe najlepiej przygotować wcześniej bo muszą być wystudzone do przekładania śmietaną. Jak będą zimne to kolejno nakładamy masę śmietanową, borówki. Przykrywamy tort drugim spodem (spód drugi przed przykryciem smarujemy cienko od spodu

Kubki smaku
Kokosowe ciasteczka z konfiturą. Kruche ciasteczka z kokosową bezą 205

powoli wsypujemy cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Dodajemy do ubitych białek wiórki kokosowe. Całość mieszam łyżką. Do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką przekładamy masę bezową i na wykrojonych ciasteczkach formujemy bezowe krążki z dziurką w środku, które wypełniamy konfiturą z czerwonych borówek lub taką jaką macie. Wstawiamy blachę z ciasteczkami do piekarnika nagrzanego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krucha śliwka 182

ręcznik papierowy lub kratkę lub ściereczkę lub patelnię grillową (u mnie tak było) odsączyć z soku. Ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Składniki na placek bezowy 3 białka 150 gr cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Blaszkę 38 na 25 cm ustawić do góry dnem, posmarować masłem (to konieczne, bo inaczej papier może się(...)kąpieli wodnej czekoladę (może być lekko ciepła), rozsmarować. Na to wyłożyć upieczone i ostudzone śliwki, wyrównać. Na to wyłożyć bitą śmietanę, rozsmarować, wyrównać. Na to delikatnie przełożyć placek bezowy. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Smacznego

moj przepis na
Szarlotka z budyniem i pianką 177

mojprzepisna.pl | Szarlotka z budyniem i pianką Dość nietypowa szarlotka, podstawa to ciasto kruche, następnie kwaśne jabłka, zapieczone w budyniu, a na to pianka bezowa. Szarlotka ta przypomina mi lata dziecięce, wydaje mi się, że moja mama robiła kiedyś podobną. Ciasto bardzo smakowało rodzince, dzieciaki były zachwycone bezową pianką. Jest lekko słodkie i delikatne w smaku. Składniki ciasta są trochę podobne

moj przepis na
Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską 325

otulony bezą włoską. Powiem Wam nieskromnie, że jest przepyszny i ma idealnie dobrane smaki. Mocno cytrynowy i aromatyczny sernik, delikatny spód biszkoptowy (użyłam gotowych biszkoptów), do tego słodka pianka bezowa. Przepis na sernik jest mojego autorstwa, przepis na włoską bezę jest z blogu Moje Wypieki . Składniki na formę 27 cm na 17 cm ale spokojnie możecie robić w tortownicy(...)ball, natychmiast garnek zdjąć z palnika. Mikser ustawić na maksymalne obroty i powoli, cienką stróżką wlewać syrop do białek. Miksować cały czas na wysokich oborach, do momentu aż masa bezowa nie ostygnie (od 5 do 10 min). Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wyciskać gwiazdki czy róże , wedle uznania. Aby uzyskać podpalany efekt, należy delikatnie opalić bezę palnikiem

moj przepis na
Bezowa rolada cytrynowa 177

która później powstaje z użyciem lemon curd jest idealna do wszelkich bardzo słodkich bez i biszkoptów. Bardzo prosty a świetny sposób na dodanie pazura klasycznym masom budyniowym czy maślanym. Bezowa rolada cytrynowa Składniki: Beza: 6 białek z dużych jaj 300 g cukru 4 łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone (małe opakowanie) lemon(...)cukier się całkowicie rozpuści i masa stanie się ciągnąca - bezę lepiej ubijać za długo niż za krótko Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę i ocet - miksujemy jeszcze chwilę. Masę bezową wykładamy na blachę o wymiarach 30/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia tak aby beza nie stykała się ze ściankami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni po czym zmniejszamy

sierotka maRysia w kuchni
beza z kawą i mascarone 149

Tort bezowy to wypiek, który zawsze znika ze stołu w mgnieniu oka a o ostatni kawałek zawsze jest walka. Nie piekę go zbyt często, bo sama nie mogę się od niego oderwać ale tym razem okazja była ważna więc bez bezy nie mogło się obyć. Za kawą na co dzień nie przepadam ale w ciastach ją uwielbiam. Zwłaszcza w połączeniu(...)suszyć bezy jeszcze koło godziny. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczka, pozostawić do wystudzenia.  Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wymieszać z mascarpone. Tuż przed podaniem krążki bezowe przełożyć kremem. Można dodatkowo wierzch posypać kawą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bezy z galaretką czekoladową 215

mnie małe, duże, średnie czy nawet torty bezowe zawsze smakują wyjątkowo. I nie ważne czy same, z owocami, bitą śmietaną czy kremem. A ostatnie moje odkrycie do bezów to galaretka czekoladowa, którą przygotowałam  z Likieru Chocotella Dalkovski . Mówię Wam, sam likier pyszny a galaretka czekoladowa uwiodła moje kubki smakowe.  Składniki: Bezy: 150 ml białek(zimnych) szczypta soli(...)piekarniku najlepiej przez całą noc. Galaretka czekoladowa: Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do likieru, wymieszać i pozostawić do momentu aż zacznie tężeć. Tężejącą galaretkę rozlać do środka bezowych gniazdek i odłożyć by galaretka stężała.  Orzechy podprażyć na suchej patelni, wsypać do bawełnianego ręcznika, zwinąć i pocierając ręką usunąć skórkę.  Posiekanymi orzechami i czekoladą posypać po czekoladowej galaretce

Ala piecze i gotuje
Bezowe gniazdka z jagodami 116

była nimi zachwycona! Poprosiła nawet, bym upiekła jej na urodziny :-) Jagody idealnie równoważą słodkość bez. Bardzo polecam! Są pyszne :-)     Składniki: (na około 20 sztuk)   Gniazdka bezowe: 4 białka w temperaturze pokojowej 220 g cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: jagody (świeże lub z syropu)     Przygotowanie: 1. Gniazdka bezowe: Białka ubić na sztywną, lśniącą

Nastoletnie Wypiekanie
Kruche z powidłami i bezową pianką. 683

Dzisiaj zapraszam na kruche  z powidłami i bezową pianką , to ulubione ciasto mojego syna bo nie ma w nim owoców :) zawsze gdy zabieram się za pieczeni to mówi mamuś tylko bez urozmaiceń :)  Ciasto jest proste w przygotowaniu i wyśmienicie smakuje :)                           Zapraszam :)   Składniki na ciasto(...)szklanki mąki 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  1 kostka masła 2 żółtka  1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany Pianka bezowa: 5 białek  1 szklanka cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniacznej 1 cukier waniliowy Dowolne powidła ja użyłam jagodowych (malutki słoiczek ) Wykonanie : Do miski przekładamy wszystkie składniki

Sama słodycz i szczypta chili
Kruchy placek z gruszkami, aronią i bezową pianką 203

Kruchy placek z gruszkami, aronią i bezową pianką Miał powstać zwykły placek z gruszkami, ale że akurat robiłam nalewkę z aronii, troszkę odsypałam, tak w razie czego :) I dobrze zrobiłam, bo zamiast mdłego gruszkowego placka, powstał słodko-kwaśny. Na kruchym cieście i cały pokryty cienką pierzynką z kokosowej bezy. Wyszło wybornie. Wszystkie smaki zrównoważyły się i powstał całkiem ciekawy placek(...)łyżki kwaśnej śmietany czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa owocowa: 6 małych gruszek 2 szklanki aronii sok z jednej cytryny 1,5 szklanki wody 4 łyżki cukru budyń waniliowy bezowa pianka: 2 białka pół szklanki cukru pół szklanki wiórek kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę. Blaszkę (20x20) wysmarować tłuszczem i obsypać mąką

na moim stole...
Tort bezowy Pavlova. Primabalerina wśród deserów 126

Myśląc coraz częściej o emigracji, żartujemy z moim Mężczyzną że „dzień bez antypodów jest dniem straconym.” Nie będzie straconego dnia, będzie Pavlova. Pyszny bezowy deser ze świeżymi malinami, mimo że z nazwy rosyjski, pochodzi właśnie z drugiej półkuli. Australijczycy i Nowozelandczycy mieli już prawie sto lat, żeby określić kto pierwszy zrobił ten znany i uwielbiany na świecie deser – tymczasem(...)porcji deseru potrzebujecie bezę z 5 białek i 250g cukru. Wyrysujcie okrąg na papierze do pieczenia (na przykład od dużego talerza lub pokrywki garnka). Gotową masę bezową przełóżcie na papier. Wyciągajcie boki masy łopatką ku górze, tworząc na jej szczycie miseczkę. Tak dużą bezę suszymy około 2-2,5 godziny w piekarniku z termoobiegiem, ustawionym na 100-110⁰C. Pamiętajcie

Karo in the Kitchen