bezowy - 1866 przepisów (strona:49/125)

Pavlova 117

smaku wyszła pyszna , córka nie mogła się nią najeść . Dodałam do niej bitą śmietanę ,  truskawki dały lekko kwaskowaty smak tak że nie czuło się za bardzo tej bezowej  słodyczy , bezy na ogół są bardzo słodkie i nie wszyscy taką słodycz lubią. W koło posypałam torcik ziarenkami Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa -  http://www.ziarenkowo.com(...)ubić z cukrem cukrem waniliowym i śmietaną fix. Udekorować bezę z połowy białej masy.  Do drugiej połowy śmietany dodać kakao i wymieszać . Udekorować w koło na dole torcik bezowy rozetkami kakaowymi. W koło posypać torcik ziarenkami . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Tort bezowy z kremem czekoladowym 123

racji 5 rocznicy ślubu postanowiłam zaskoczyć męża jakimś nowym, pysznym torcikiem. Upiekłam wiec tort bezowy. Przepis ten możecie śmiało wykorzystać na zbliżające się Walentynki. Przepis jest zlepkiem z tego co znalazłam w internecie. Składniki: 5 białek jaj kurzych 300g drobnego cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego cytryna 500 ml śmietany 36 % likier czekoladowy czekolada mleczna ulubione owoce(...)stopni i piecz jeszcze 10 minut. Zostaw blaty do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku. Śmietanę ubij na sztywno i dodaj likier czekoladowy. Połącz z roztopiona, przestudzona czekolada. Przełóż bezowe blaty. Torcik udekorój ulubionymi owocami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Halloween 2013 98

jedzenie, przebranie, dekorację lub jesteś ciekawy jak potrafią bawić się inny- zapraszam na fotorelacje. Zaczęli się schodzić goście Sweetaśne małżeństwo  No i królowa...   Przygotowałam się również kulinarnie: Bezowa pajęczynka z czeko-pajączkiem Kotleciki z suszonymi pomidorami i pieczarkami Bezowe duszki   Pikantna zupa dyniowa Halloweenowa słodycz Jedzenie jak widać smakowało:)    A na sam koniec chciałabym pochwalić

Wielki apetyt
Pavlova z kremem toffi 129

Lekka jak chmurka z wierzchu chrupiąca w środku delikatnie wilgotna-idealna! Po raz kolejny mogę śmiało stwierdzić, że uwielbiam bezy. Odkąd zrobiłam swój pierwszy tort bezowy i okazało się, że jest to naprawdę łatwe, Pavlova bywa na moim stole naprawdę często. Tym razem odeszłam od klasyki- zobaczcie co pysznego z tego wyszło. Dodam, że to idealny deser na każdą imprezę(...)minut.Zostawiamy blaty do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku. Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem. Po 2 minutach dodajemy masę kajmakową i miksujemy jeszcze przez chwilkę.  Gotową masą przekładamy blaty bezowe. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 118

tylko świetnie (i odświętnie) wyglądają, ale też bosko smakują. Kiedy w ubiegłym roku szukałam świątecznych inspiracji natknęłam się na kilku stronach na przepiękne babeczki z kremowymi, śmietanowymi, czy bezowymi choinkami na wierzchu. Wiedziałam, że muszę je kiedyś zrobić w domu. Nie chciałam jednak korzystać z żadnego z dostępnych przepisów. Jak to ja - postanowiłam je zrobić po swojemu. Wykorzystałam dwa sprawdzone(...)nieco urosną. Piec 30 min. w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe napełniamy powidłami (ja użyłam do tego rękawa cukierniczego z dłuższą plastikową końcówką. Teraz przygotowujemy bezowe choinki. Białka ubić na pianę, kiedy już będzie prawie sztywna dodajemy po łyżce cukru cały czas ubijając mikserem. Po wyczerpaniu cukru jeszcze chwilę miksować. Gotowa piana powinna być bardzo sztywna

Kulinarne Inspiracje
Beza ze śmietaną i malinami (Pavlova) 140

Pavlova to australijski deser, który charakteryzuje się tym, że składa się z bezowego spodu i bitej śmietany, a całość udekorowana jest świeżymi owocami. Związku z tym, że jest luty, a miałam ochotę na ten deser - użyłam mrożonych malin, które wyśmienicie pasują do słodkiej bezy. Składniki: na bezowy spód 4 białka jaj (L) 210 g cukru pudru (tj. 12 dosyć sporych

Ugotować
Jabłka z bezą i migdałami 165

Przepis dodaje do akcji Jabłko z cynamonem 2014 . Składniki: 4 średniej wielkości jabłka cynamon ewentualnie przyprawa do kawy i deserów 4 łyżeczki zwykłego cukru odrobina cukru z wanilią na bezową piankę 1 białko 3 łyżeczki cukru pudru płatki migdałowe Jabłka umyć i pozbawić gniazd nasiennych (najlepiej do tego celu użyć drylownicy do jabłek - dzięki temu owoce zachowają ładny kształt(...)oraz odrobinę cukru waniliowego. Jeżeli lubicie cynamon to wsypcie go więcej :) Przygotowane jabłka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210°C na 20-25 minut.     W międzyczasie przygotować bezową pierzynkę - schłodzone białko ubić na sztywną pianę, pod sam koniec ubijania dodawać powoli cukier puder. Jeżeli masa jest według nas mało słodka dodać więcej cukru pudru. Ubitą pianę z białek

Ugotować
Sernik z brzoskwiniami + film 148

Przepyszny delikatny, aksamitny i wilgotny z soczystymi brzoskwiniami i bezową czapeczką po prostu rozpływa się w ustach, to sernik idealny na święta i nie tylko... Jest troszkę pracochłonny ale bardzo prosty w wykonaniu, polecam wypróbowanie przepisu . składniki na okrągłą tortownicę(...)pianka bezowa 3 białka 2 łyżki cukru przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, żółtka, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i miękką margarynę .Wszystkie składniki mieszamy za pomocą mieszadła z miksera a następnie dłonią energiczne zagniatamy ciasto .Wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki . Odsączone z syropu brzoskwinie kroimy w kostkę. Schłodzonym ciastem wylepiamy posmarowaną tłuszczem

Smakowite Dania
48. Ciasto - budyniowa tęcza 220

Dużo kolorowego budyniu na bardzo kruchym spodzie pod bezową pierzynką. Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 różnokolorowe budynie 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 szklanek mleka masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej dowolne owoce Każdy z budyni ugotować osobno i do każdego dodać

Jadło i czytadło
Szarlotka królewska z bezą 528

dużą blachę ok. 30x40 cm   ciasto 4 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gęstej śmietany 5 żółtek Masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe Masa jabłkowa 3 kg jabłek cynamon cukier do smaku 1/2 szklanki bułki tartej Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki, wraz(...)sztywno, dodać cukier nadal ubijając, na końcu dodać proszek budyniowy i delikatnie wymieszać łopatką. Po 20 minutach wyjąć ciasto, posypać je bułką tartą, wyłożyć jabłka, na to równomiernie masę bezową, na samym końcu zetrzeć zamrożoną kulkę ciasta. Przez 10 minut piec ciasto z górna i dolną grzałką, potem przez kolejne 25 minut piec tylko z górna grzałką. Pod koniec pieczenia

Jadło i czytadło
Pani Walewska 1709

każdej wkładamy  jedną część ciasta na spód i wyrównujemy. Na każdym cieście rozsmarowujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy po połowie masy bezowej. Na masę bezową wysypujemy posiekane  orzechy włoskie. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 170 stopni C i pieczemy ok 40 min. Jeżeli nie mamy takich samych blaszek możemy blaty ciasta upiec osobno

Malinowe Pocałunki
Słodkie środy - Pani Walewska z żurawiną 133

wyłożyć papierem do pieczenia.  Jedną część zagniecionego ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować.  Na ciasto smarujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy masę bezową. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych (na drugi placek w tym miejscu wykładamy na migdały suszoną żurawinę).  Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut.  Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik z pianką cytrynową. 187

mielonego sera 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 3 jajka 3 budynie śmietankowe 2 cukry wanilinowe 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka bezowa : 6 białek 1 szklanka cukru 10 dkg kokosu białego kisiel cytrynowy Sposób wykonania : Ciasto na spód : Z podanych składników zagnieść ciasto. Wywałkować i wyłożyć na blaszkę z wysokim bokiem. Boki(...)olej, budyń - wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie wlać mleko, wymieszać, wylać na blaszkę wyłożoną ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec przez godzinę. Pianka bezowa : Białka ubić na sztywno, wsypać po trochę cukier, dalej ubijać. Na końcu dodać kisiel i kokos, lekko wymieszać i wyłożyć pianę na 15 minut przed końcem pieczenia. Pianę wykładamy

Przepisy i porady kulinarne
Recipe Redux: Grapefruit Fluff, 2011; czyli jak tą pannę ułożyć? 170

obejrzeć na stronie internetowej prowadzonej przez nią cukierni Valerie Confections - klik ). Valerie zachwyciła się połączeniem grapefruita z bezą do tego stopnia, że wymyśliła aż ... 857 nowych wersji deseru, od bezowych całusków grapefruitowych, przez karmelki z brandy po sześciopiętrowy tort grapefruitowy. Jej ostateczną propozycją okazał się jednak Grapefruit Fluff skomponowany z grapefruitowej bezy, na której spoczywa waniliowa panna cotta, całość otula(...)naprawdę jest ten deser. Zwiewny i subtelny. Mnie przypomina  pannę w stroju balowym - pachnącą wanilią, o gładkiej lśniącej figurze otulonej aksamitnym karmelowym szalem, z różową broszką grapefruita i bezową krynoliną. Iście karnawałowa kreacja, bo to bardzo karnawałowy deser! Wszyscy, którzy go próbowali zgodnie stwierdzili, że jest "boski", czego najlepszym dowodem były rozanielone miny, przymknięte z rozkoszy oczy, pomruki szczęścia

KUCHARNIA
You sexy thing! Figi, lody. Ostro i pieprznie. I kiedy przypada Piąta Pora Roku? 155

jest to kolejna szarlotka na ciepło z lodami ani tym bardziej porcja tortu, która pod fikuśnym makijażem kryje wszystkie niedoskonałości mało pociągającego wnętrza.  Chcę tort bezowy.  Chcę patrzeć na jego nieregularne, czasem ostre rysy.  Wyobrażać sobie, że w środku ta kusząca kruchość topnieje i zamienia się w słodką, zniewalająco ciągnącą miękkość, która muśnięta językiem zaczyna powoli rozpływać(...)zdecydowanie przełamuje kruchość i ląduje między aksamitnymi warstwami kremu. Tam, gdzie kajmak otula orzechy i spływa powoli złączony dekadenckim uściskiem z czekoladowym ganache.  Chcę koniuszkiem języka zlizać ostatni bezowy okruch wtulony w krągłości warg wraz ze słodką kroplą kajmaku. Chcę.... A figa! A figa, to prawdziwa kurtyzana. Zmysłowa, uwodzicielska, kusząca, stworzona do tego, by grzeszyć w kuchni, eksperymentować

KUCHARNIA