bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:391/1049)

BEZGLUTENOWE CIASTECZKA Z AMARANTUSA Z GOJI 153

mąki quinoa 2 łyżki mąki arachidowej 2 łyżki mączki migdałowej 6 łyżek płynnego miodu (syropu klonowego lub z agawy) 6 łyżek oleju kokosowego 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego garść pestek słonecznika garść pokruszonych włoskich orzechów, garść sezamu, garść wiórków kokosowych- z resztą tutaj moim zdaniem panuje pełna dowolność Pomieszałam wszystkie składniki, żeby się ładnie zlepiły. Jeśli

Cytryna&Co.
PASTA Z BOBU Z MIĘTĄ I FETĄ 113

bobu 100g miękkiej fety sok z połówki cytryny garść posiekanych liści mięty oliwa z oliwek Rozgniatamy bób i mieszamy z pozostałymi składnikami. A teraz biorę się za pieczenie chleba bezglutenowego, żeby mieć jutro pyszne śniadanie

Cytryna&Co.
NALEŚNIKI GRYCZANE Z NADZIENIEM Z PORÓW I PIECZAREK (BEZGLUTENOWE) 119

ryż z warzywami + jajko. Postanowiłam się tym razem bardziej wysilić :) Zwłaszcza, że towarzystwo się dzisiaj zjeżdża do domu a tu nawet chleba nie ma. Przygotowałam naleśniki gryczane, są one bezglutenowe, w nawiasach podałam produkt zastępczy dla tych mniej restrykcyjnych. Składniki na naleśniki: szklanka mąki gryczanej pół szklanki skrobi kukurydzianej  mleko roślinne - tyle, żeby zachować konsystencję ciasta naleśnikowego (ew. zamienić

Cytryna&Co.
PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY I SUSZONYCH POMIDORÓW 134

weekend miałam jakąś "pastową", zrobiłam zrobiłam dwie pasty i jedno pesto :) A ponieważ w ostatnim czasie zaopatrzyłam się w całą masę, kasz, warzyw strączkowych, mąk bezglutenowych i innych śmiesznych i nowych dla mnie składników, postanowiłam zacząć je zużywać i odrobinę poeksperymentować. Dalsza część eksperymentów w kolejnych postach :) Składniki: szklanka namoczonej wcześniej czerwonej soczewicy marchewka (opcjonalnie) sól pieprz ząbek czosnku

Cytryna&Co.
PASTA Z KREWETEK Z SZAFRANEM 163

oliwy z czosnkiem aż się zrobią różowe. Następnie siekamy je drobno, dodajemy sok z cytryny, majonez, koperek i doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy na grzankach (w IO pełnoziarnistych, BG - bezglutenowych

Cytryna&Co.
PYSZNE MUFFINY BANANOWE BEZGLUTENOWE 112

dżem lub czekoladę. Składniki: 3-4 dojrzałe banany 100 g zmielonych migdałów 200 g mąki gryczanej 100 g masła (miękkiego) lub adekwatna ilość oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 2 łyżki słodu daktylowego lub zmielone daktyle 2 jajka lub pół szklanki namoczonego siemienia lnianego/babki płesznik Rozgniecione widelcem banany, masło, jajka, słód, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia miksujemy. Wlewamy

Cytryna&Co.
ŁOSOŚ W SOJOWO-SEZAMOWYM SOSIE 143

składniki: świeży filet z łososia dymka chilli świeża kolendra olej arachidowy oliwa z oliwek sos sojowy tamari (bezglutenowy) 1/2 cytryny Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na cieniutkie plastry. Dymkę , chilli i kolendrę drobno siekamy , i mieszamy w misce z olejem arachidowym, oliwą , sosem sojowym i sokiem z cytryny. Łososia układamy na talerzu i polewamy sosem. Gotowe

Cytryna&Co.
Kulki kokosowe a la Raffaello - wegańskie, keto, bez glutenu, bez mleka 200

Pyszne, bezglutenowe i bezmleczne kulki wegańskie i keto. Składniki na około 10 kulek: 200 g migdałów mielonych 200 gramów rozdrobnionych wiórków kokosowych 1 łyżka stołowa ksylitolu (lub innego środka słodzącego) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (nieobowiązkowo) 1 łyżka stołowa ekstra oliwy kokosowej z pierwszego tłoczenia 10 migdałów - do środka kulki Super łatwe w wykonaniu: wystarczy wymieszać wszystkie składniki i zrobić kulki

Cytryna&Co.
NALEŚNIKI CZEKOLADOWE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 271

Znacie już 2-składnikowe naleśniki bez mąki ( tutaj filmik z przygotowania ) oraz bounty bez laktozy . Tym razem przepis na naleśniki czekoladowe, które powstały na życzenie mojej

Ola la LCHF
Kremowa pasta kanapkowa z łososia 146

wszelkiego rodzaju imprezach. Kremowa pasta kanapkowa z łososia Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując pastę kanapkową z łososia. Kremowa pasta kanapkowa z łososia Pastę z łososia podałam na pieczywie bezglutenowym. Pastę możecie podać na krakersach, tostach, słonych herbatnikach. Nie dodajcie zbyt dużo soli, mała szczypta wystarczy. Łosoś ma dość intensywny smak a nadmiar soli niepotrzebnie ten smak by zaostrzył. Plus

mecooks
Makaron z czarnej fasoli z warzywami 130

Planet otrzymuję do testowania różne produkty. Testowałam makaron z czarnej fasoli. Smak nieoczywisty. Na początku budzi ciekawość a potem chce się go jeść i jeść.  Makaron jest bezglutenowy. Opakowanie starcza na 4 porcje. Przygotowałam z nim zielone warzywa: jarmuż, zielony mrożony groszek i awokado. Sos: oliwa z oliwek z sokiem z limonki. Smak świetnie orzeźwia otarta skórka z cytryny

AZgotuj!
KETO CHLEB Z PATELNI (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 478

Tym razem jeden z dwóch przepisów, jakie powstały na prośbę moich podopiecznych, którzy nie mają tostera czy piekarnika i nie mogli zrobić keto bułek , białego chleba

Ola la LCHF
Makaron po azjatycku z wieprzowiną 199

sosu sojowego* 1 łyżka sambal oelek lub sosu siracha 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru trzcinowego Szczypta ostrej papryki w proszku *w wersji bezglutenowej użyj odpowiedniego sosu sojowego Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Polędwiczkę pokroić w nieduże paski - ja pokroiłam w plasterki, które przekroiłam jeszcze na pół. Pieczarki pokroić w plasterki

Fabryka pomysłów
Placuszki gryczane z bananem i masłem orzechowym 154

Gryka należy do zbóż naturalnie bezglutenowych. Jest źródłem cennych aminokwasów egzogennych (np. lizyna), których organizm sam nie potrafi wyprodukować i należy je dostarczyć wraz z dietą. Ponad to odznacza się bogactwem witamin, głównie z grupy B, składników mineralnych (magnez, potas, fosfor), flawonoidów czy rutyny. Gryka jest także źródłem błonnika nierozpuszczalnego, który pobudza ruchy perystaltyczne jelit, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko

Zdrowie na języku :P
BEZGLUTENOWA ROLADA BISZKOPTOWA ZE SZPINAKIEM 155

Rolada biszkoptowa w wersji bezglutenowej, nadziana szpinakiem z dodatkiem sera feta. Połączenie tak proste, a zarazem bardzo smaczne. Wykonana z mąki ryżowej jest lekka i puszysta, choć bardziej zbita niż w przypadku mąki pszennej. Jest to świetna opcja dla osób, które nie mogą jeść glutenu. Sprawdzi się idealnie jako przystawka na różnego rodzaju imprezach, ale również spełni rolę zdrowego

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania