Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Zrób bardzo szybko kotlety mielone z mięsa indyka z dodatkiem ziół prowansalskich oraz natki pietruszki. Przepis jest niezwykle prosty i
Programista w kuchnidodaje się do niego nawet odrobiny cukru. Wszystko za sprawą pysznych bananów. Tym razem poszedłem o krok dalej i zamieniłem klasyczną mąkę na mąkę kokosową, dzięki czemu chlebek jest bezglutenowy. Ponadto dodałem także suszoną żurawinę. Chlebek bananowy z mąki kokosowej różni się od tego z poprzedniego przepisu, ale jest równie smaczny. Gorąco polecam. Jeżeli nie macie suszonej żurawiny możecie
Programista w kuchnijakiej mąki jest taka sama. Zalewamy trochę mąki bardzo gorącą wodą, żeby nam się zrobił czynnik klejący. Potem to mieszamy z pozostałą mąką i formujemy ciasto. Przy mąkach bezglutenowych, do naszego kleiku możemy dodać trochę mąki ziemniaczanej. Wyrabiamy ciasto. Kroimy kółka kubkiem, wkładamy do nich farsz i sklejamy. Gotujemy we wrzątku aż wypłyną. Farsze mogą być różne
Kryzysowa Książka Kucharskamamy duże straty ciasta, dlatego warto zdobyć taką starą maszynkę, ja swoją pożyczyłam od mamy. Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. Na moim blogu funkcjonuje również bezglutenowa wersja tych ciastek: Herbatniki z PRLu . * * * Składniki (proporcje na trzy blachy czyli na jedną miskę): 1 kostka miękkiego smalcu (200 g) 500 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru
Kawa z mlekiemŚledzie w czerwonej kapuście to kolejny pomysł na podanie tej jakże zdrowej ryby, którą osobiście uwielbiam pod każdą postacią.Nie tylko doskonale smakuje, ale i świetnie
Ola la LCHFsmakiem i spodem z kruchych pierniczków. Jednak masa serowa może być upieczona także samodzielnie, bez spodu. Nie wymaga też dodawania mąki, co może być istotne dla wszystkich, którzy poszukują bezglutenowych wypieków. Dodatkowo to taki sernik "last minute", ponieważ robi się go szybciutko, a dwie godziny chłodzenia w lodówce, to całkiem krótki (jak na sernik) czas. Składniki tortownicę 26 cm: Spód
Pełny talerzBezglutenowe ciasto czekoladowe przełożone czekoladą z dżemem porzeczkowym. Pachnie wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej. Czekolada idealnie łączy się smakiem z gryką. Zadowoli wymagające podniebienia. Oryginalny przepis znajdziecie w „Pyszne”, dodatku świątecznym miesięcznika Twój Styl. Składniki w temperaturze pokojowej: 170 g masła 130 g plus 250 g słodziwa: cukru, erytrolu, ksylitolu lub stewii 10 jajek, osobno żółtka i białka
KucharzycaŚwięta to dla mnie zapach przyprawy korzennej i królujące na wigilijnym stole ryby. Stąd przepis na śledzie korzenne. Nie każdy lubi takie połączenie, ale amatorzy śledzi
Ola la LCHFszklanka mleka lub napoju roślinnego (np. migdałowego) 1 kiwi 1/2 banana Szczypta cynamonu Kilka migdałów 1 łyżka miodu *osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć kaszy owsianej bezglutenowej Przygotowanie: Kaszę opłukać pod bieżącą wodą. Mleko zagotować ze szczyptą cynamonu. Dodać kaszę, gotować na wolnym ogniu około 15 minut aż kasze wchłonie większość wody. Następnie odstawić na kolejne 10 minut
Fabryka pomysłówŚledzie to potrawa którą mogę jeść kilka razy w tygodniu i to za każdym razem podane w innej wersji. Tym razem mam dla Was przepis na
Ola la LCHFbardzo polecam Wam serek Wieluń, na razie nie znalazłam w marketach lepszego. Możecie też porządnie zmielić wiejski twaróg) 100 g białej czekolady 2 łyżki mąki (pszennej lub orkiszowej, z bezglutenową owsianą i kokosową też przetestowane) 3 jajka płaska łyżeczka przyprawy do piernika dobrej jakości spód: 150 g ciastek maślanych 50 g masła łyżka przyprawy do piernika dobrej jakości polewa
Mienta blogMam dla Was w jednym miejscu przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie żebyście nie musieli szukać ich na blogu. Są to gównie tradycyjne dania wigilijne i
Ola la LCHFroku Bożonarodzeniowe wypieki rozpoczynają pierniczki , tym razem w wersji bezglutenowej i bezlaktozowej Niezwykle delikatne, lekko pikantne nadają się również do dekorowania domowym lukrem. W smaku nie różnią się niczym od zwykłych pszennych pierniczków ! SKŁADNIKI: 125 g margaryny roślinnej 100 g płynnego miodu (najlepiej wielokwiatowy) 100 g ksylitolu 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki przyprawy
Marcepanowa kuchniaPropozycje na świąteczne wypieki (będą aktualizacje :) Choinka - wyśmienita przekąska Słodka gwiazda świąteczna z ciasta drożdżowego Strucla makowa - Makowiec zawijany Makowiec w kształcie kwiatu Makowiec japoński - bezglutenowy Makowiec na biszkopcie Pierniczki Miodownik Marcepanek Ciasto czekoladowe z pomarańczą Choinki czekoladowe Red Velvet Sernik na kruchym spodzie Sernik z wiaderka Piernik z polewą Kruche ciasteczka Jabłecznik Ciasto z jabłkami
Uwaga Babcia Gotuje