Chili con carne darzę taką estymą jak Trump swój wieżowiec :) I muszę Wam powiedzieć, że to porównanie jest jak najbardziej na miejscu. Bo chili con carne
Kuchnia bezglutenowa LoliWiecie jakie dziś święto? Międzynarodowy Dzień Pizzy! Czy będąc paleo musimy tego dnia z niej zrezygnować? Oczywiście, że nie! Więc na tą dzisiejszą uroczystość proponuję: Pizza bezglutenowa. Przez jakiś czas próbowaliśmy kilka przepisów na ciasto do pizzy, ale ten wyjątkowo nam zasmakował. W kuchni spędzicie kilka chwil, a efekt będzie imponujący. Zaskakujący jest niewielki skład potrzebnych składników na spód ciasta(...)tylko 4, a sama pizza wychodzi pyszna i chrupiąca. Jak dla mnie ta Pizza bezglutenowa jest idealna, z dodatkiem ulubionych warzyw i sosów – tutaj można uwolnić swoją kuchenną fantazję i zaszaleć. Dodałem awokado i szczerze polecam, niewiarygodnie smakuje w połączeniu z rukolą, pomidorkami truskawkowymi, salami i oliwkami. Składniki: 1 szklanka mąki z tapioki 2 jajka łyżka oliwy (lub oleju
PaleoLifeMimo ogromu spraw na głowie i niewielkiej ilości czasu wolnego, znalazłam chwilkę, by przygotować szybki i przepyszny deser Oreo z okazji urodzin mojego narzeczonego. Z tej
Be Fit Be Strongjednych zdrowotna konieczność, dla innych bodziec do urozmaicenia własnej diety – kuchnia bezglutenowa to wciąż jeden z najsilniejszych trendów kulinarnych. Warsztaty kuchni bezglutenowej to kopalnia wiedzy i inspiracji! Artykuł 22 stycznia – Warsztaty „Kuchnia bezglutenowa” – Wrocław pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEDziś zapraszam Was na przystawkę z serii mało roboty, mało składników, a smak powala na kolana :) Kiedyś jadłam kanapki z takimi składnikami, ale pomyślałam "na chleb
Kuchnia bezglutenowa LoliKiedy myślimy o kuchni Słowian, takiej z X wieku, przychodzi nam nam myśl sucha kasza i właściwie nic więcej, a okazuje się że to bzdury! Słowianie
Kuchnia bezglutenowa LoliPrawdopodobnie po Świętach Bożego Narodzenia zostało Wam trochę niezjedzonego chlebka. Żytnie tosty francuskie mogą być świetnym pomysłem na jego wykorzystanie, ale również świeży chlebek świetnie się
Be Fit Be StrongKilka osób pisało do nas o przepis na ciemny biszkopt bezglutenowy, który można by wykorzystać w bezglutenowym torcie. Taki przepisik przygotowaliśmy na potrzeby tortu jaki robiliśmy razem z Eweliną i Magdą podczas naszych wspólnych cukierniczych zabaw gdzie powstał torcik w klimacie Halloween :) Przygotowanie go nie powinno przysporzyć problemów, a składniki winniście znaleźć w większości
Kuchenne WariacjeGluten to ostatnio jeden ze składników, który jest na celowniku. Świat ogarnęła moda na dania bezglutenowe, gwiazdy promują bezglutenowe diety. Ale czy na prawdę jest taki zły? Tego można dowiedzieć się z książki "Gluten na widelcu". To obszerna pozycja ale bardzo ciekawa. Jej autorzy w prosty sposób pokazują kto i kiedy może przejść na dietę bezglutenową a dla kogo(...)niewiele jest dowodów i badań pokazujących szkodliwość glutenu. Opisana jest w niej każda choroba i każdy objaw z glutenem związany. Książkę polecam osobom, które rozważają przejście na dietę bezglutenową. Na pewno rozwieje ona wiele wątpliwości i wiele wyjaśni. Początkowo byłam do niej nastawiona sceptycznie (wszelakie dietowe trendy to nie moja bajka) ale z ciekawości przeczytałam. Nie sposób zapamiętać wszystkich
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzuba sałatka śledziowa pochodząca z terenów kresowych, której smak poznałam wiele lat temu. Ja ją wykonałam w lekko "odchudzonej wersji":). W oryginale, którym jadłam była ze
Kuchnia bezglutenowaTym razem w moje ręce trafiła niesamowicie smakowita książka „Moje wypieki – całkiem nowe przepisy” Doroty Świątkowskiej wydawnictwa EGMONT , która pełna jest rozmaitych przepisów
Be Fit Be Strongsklepach można spotkać gotowe mieszanki mąki bezglutenowej, jednak są one dosyć drogie i nie zachwycają składem. Najczęściej występuje w nich guma guar, lub inne zagęstniki. Chciałam Wam polecić książkę "Kuchnia bez glutenu. Proste i szybkie dania" Gretchen F. Brown. Autorka podaje recepturę na mąkę bezglutenową domowej roboty. U mnie działa świetnie, choć nie trzymam się ściśle przepisu. Sekretem tej mieszanki(...)jest kilka różnych mąk ze zbóż bezglutenowych z dodatkiem skrobi. Stosunek mąki do skrobi powinien wynosić 50/50. Autorka poleca wykonanie mąki z następujących mąk: z ryżu brązowego, z sorgo, z ryżu kleistego, skrobi ziemniaczanej, mąki arrarutowej i skrobi kukurydzianej, wszystko w różnych proporcjach. Szczerze, nie mam pojęcia gdzie kupić tak wymyślne mąki! Dlatego ja używam po prostu mąki gryczanej, ryżowej
Mama z MotylemCiastka bez glutenu, laktozy i jajek - kruche, chrupiące i obłędne w smaku. Banalne w wykonaniu, choć przy wałkowaniu i wykrawaniu trzeba trochę delikatności. Przepyszne z
Kuchnia bezglutenowaWitam Was moi mili! Z racji tego, że na stronie na Facebook’u pęknie zaraz 6000 polubień i Mikołajki tuż, tuż, a każdy z nas
Be Fit Be StrongOstatnio w moje ręce trafiła wspaniała i pięknie wydana książka „Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” Katarzyny Maciejko-Zielińskiej wydawnictwa SAMO SEDNO , którą chciałabym
Be Fit Be Strong