Kiedyś już robiłam do niego przymiarkę, jednak to nie było to. Rozwalał się i był po prostu niesmaczny. Pokombinowałam jeszcze kilka razy i dziś mam już przepis idealny – bezglutenowy chlebek jaglany w wersji doskonałej. Nie rozwala się, ma pyszną, chrupiącą skórkę, pasuje do wytrawnych i słodkich kanapeczek. Zrobiłam też z niego grzanki i również dobrze się sprawdził. Z pełnym(...)przekonaniem polecam bezglutenowy chlebek jaglany na śniadanie, drugie śniadanie i kolację Bezglutenowy chleb jaglany przepis na keksówkę o wymiarach 12 cm x 25 cm 350 g mąki jaglanej 150 g mąki ryżowej 40 g świeżych drożdży 350 g letniej wody łyżka syropu daktylowego 100 g ziaren słonecznika łyżeczka soli masło/olej kokosowy do posmarowania formy Drożdże rozkrusz do małej miseczki
365 dni dookoła kuchniSzarlotki i serniki to moje ulubione ciasta. Tym razem chciałabym przedstawić Wam rewelacyjny przepis na pełnoziarnistą szarlotkę, pełną jabłek z dodatkiem wanilii. Podana na ciepło, z
Be Fit Be StrongIch idealność polega na tym, że są elastyczne i nie łamią się. Są to właściwie naleśniki kukurydziane. Doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju krokietów jak
Ze smakiem bez glutenuGwiazdą tego dania jest kmin rzymski, które nadaje specyficznego, intensywnego aromatu, doskonale współgrającego z pomidorami. Danie nie jest pracochłonne i jest szybkie w wykonaniu.
Ze smakiem bez glutenusię domaga ( Sylwia głównie). Dostaliśmy kilka babcinych słoików przepysznego musu jabłkowego to pomyślałem, że fajnie by było zrobić pyszną szarlotkę jak pomyślałem tak zrobiłem. Takim sprytny, więc dzisiaj szarlotka bezglutenowa. Nie jest trudna w przygotowaniu, specjalnie tym razem pominąłem moje ulubione mąki i skupiłem się na tych bardziej dostępnych czyli kokosowej i tapioki. Niebawem pojawi się też na blogu inna(...)wersja bezglutenowej szarlotki, będziecie mogli je porównać i wybrać, ale chwilowo zostajemy przy tej. Składniki ( na ciasto ): ½ szklanki mąki kokosowej 2 łyżki mąki z tapioki 3-4 łyżki miodu wanilia ½ szklanki oleju kokosowego 4 łyżki wody szczypta soli Nadzienie: gotowy babciny mus jabłkowy lub 4 jabłka ( według mnie najlepsze są papierówki, ale co ja tam wiem ) 2 łyżeczki cynamonu
PaleoLifetemp. pokojowej 1 jajko w temp. pokojowej 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 4 bezglutenowe bułki do burgerów (można zastąpić bezglutenowymi ciabattami, które są łatwiej dostępne) * 4 liście sałaty lodowej 4 plasterki pomidora 4 plasterki ogórka konserwowego ** 4 plasterki sera cheddar (opcjonalnie - produkt o bardzo niskiej(...)składzie nie ma cebuli, czosnku oraz innych niedozwolonych produktów. 1. Wszystkie składniki na burgery wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy 4 okrągłe kotleciki (jeżeli używamy bezglutenowej ciabatty, kotleciki powinny być podłużne). Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kotleciki z obu stron, aż będą gotowe w środku (ok. 8-10 minut). 2. Bułki do burgerów/ciabatki przygotowujemy
My Culinary ArtWitam Was moi kochani po prawie pięciu miesiącach przerwy! Musicie wybaczyć mi moją nieobecność, lecz miałam sporo na głowie.. dwa kierunki studiów, obrona pracy dyplomowej
Be Fit Be StrongDomowy budyń bezglutenowy na mleku roślinnym to świetny deser, o bogatym smaku czekolady, który przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Domowy budyń bezglutenowy Jeśli marzy Ci się pyszny i aksamitny, domowy budyń bezglutenowy o głębokim czekoladowym smaku to nie szukaj dalej. Dzisiaj przedstawiam Ci łatwy przepis na delikatny deser czekoladowy, który przygotujesz z prostych, ogólnodostępnych składników. Zapomnij o gotowych mieszankach(...)żeby na wierzchu nie pojawił się kożuch. Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem! :) Artykuł Domowy budyń bezglutenowy z czekoladą pochodzi z serwisu Book of spells
Book of spellsProponuję dziś przepis na moje ulubione łazanki - wegańskie , są tak pyszne , że całkowicie przysłoniły swym urokiem mój poprzedni przepis - Łazanki bezglutenowe z boczkiem. Przepis jest wegański , ale jeśli zastąpimy makaron bezglutenowym - wtedy otrzymamy wegańskie bezglutenowe łazanki. Do przepisu dołączam filmik dostępny na końcu posta. Serdecznie zapraszam :-) Składniki (proporcje dla 3-4 osób): 500 g makaronu typu łazanki
Kawa z mlekiemJakiś czas temu poznałam się z bezglutenowymi produktami marki Schär. Już wtedy mówiłam Wam, że jestem niesamowicie pozytywnie zaskoczona smakiem chlebów. Próbowałam kilku i co jeden to zachwycał mnie coraz bardziej ( obstawiałam, że będą to „dmuchane” piórkowe chleby, a okazały się godnymi całkiem niezłej piekarni ). Teraz przyszła pora wypróbować MIX B- Bread Mix – Bezglutenowy mix do pieczenia(...)jeszcze na około 20 minut. Smarujemy żółtkiem, pieczemy 30 – 35 minut w 190C. Smacznego! Ps. tak jak Wam pisałam powyżej – produkt MIX b – Bread Mix jest bezglutenową mieszanką do wypieku chlebów i ciast drożdżowych. Zdecydowanie godny polecenia! A jeśli szukacie innych bezglutenowych produktów zaglądnijcie na stronę producenta – czeka na Was naprawdę szeroki wybór
Ostra na Słodkosztuk: 250 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki, ze słoika tym bardziej) 150 g masła orzechowego 2 czubate łyżki (50 g) dowolnej mąki , u mnie to była kokosowa, jeżeli dodacie bezglutenowej to będą ciastka bezglutenowe, wiadomo. 50-80 g cukru 100 g gorzkiej czekolady 50 ml wody (3 łyżki, aby lepiej blendowała się ciecierzyca) płaska łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Zblenduj(...)układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozpłaszczając na grubość ok 1 cm. Piecz w temp. 170-180 C przez około 12-15 minut. Smacznego! Artykuł Bezglutenowe ciasteczka z ciecierzycy i czekoladą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfprzygotowałam to bardzo prosty przepis, ale robi ogromne wrażenie! Zrobiłam ciasto brownie na bazie fasoli i pyszny krem. Wszystko ma czekoladowo – orzechowy smak. Babeczki są wegańskie i bezglutenowe, możesz je także zrobić w wersji bez cukru – zapraszam // Składniki (na 6 sztuk): Ciasto: 100 g fasoli ugotowanej lub z puszki (u mnie biała) 40 g mąki jaglanej(...)najlepiej świeżo wyciskany) 2 łyżki oleju Krem: 200 ml mleka roślinnego (u mnie domowe mleko kokosowe) 40 g gorzkiej czekolady 50 g masła orzechowego 1 łyżka kawy zbożowej rozpuszczalnej (bezglutenowej, jeśli robisz babeczki bezglutenowe; możesz również zamienić na kakao) 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki wybranego słodzika (u mnie cukier trzcinowy) 2 łyżki mąki jaglanej lub pszennej 3 łyżki mąki
Via GustoDawno tutaj nie było przepisu obiadowego, więc oto i on – bezglutenowa tortilla z kurczakiem . Wbrew pozorom bardzo szybkie danie obiadowe. U mnie to danie w wersji resztkowej, przygotowuje je najczęściej wtedy, gdy zostaje mi jakieś mięso z dnia poprzedniego, albo gdy w lodówce zostają resztki jakiś warzyw. Tortilla to doskonały sposób na kreatywne wykorzystanie pozostałych resztek. Jednak, żeby nie było(...)zbyt nudno, cały sekret tkwi w cieście – tak naprawdę to naleśniki, jednak troszkę grubsze niż te tradycyjne, przygotowane na słodko, czy do krokietów . Dodatkowo, proponuję Wam wersję bezglutenową, nie dlatego, że to teraz takie modne, ale dlatego, że mają ciekawszy smak niż te tradycyjne, przygotowane z mąki pszennej. Tak jak wspomniałam, główną rolę w tym daniu odgrywa ciasto. Dodatki
365 dni dookoła kuchniPyszna, wilgotna, bardzo migdałowa-idealna babka na wielkanocny stół. Wiem, trudno w to uwierzyć, by babka bezglutenowa była wilgotna i bardzo długo pozostawała świeża. Dodatkowo babka ta bardzo zaskakuje smakiem. Niewtajemniczonym wprost trudno uwierzyć, że jest to babka z minimalnym dodatkiem mąki, w tym właśnie mąki bezglutenowej. Inspiracją był ten przepis . Polecam bardzo gorąco, to ostatnio nasza ulubiona babka. Ważne(...)Przepis na formę ok.2,5l Składniki: - 5 jajek (osobno białka i żółtka) - 150g masła - 7 łyżek ksylitolu lub cukru - 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy - 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia - 60g mąki jaglanej lub dowolnej innej bezglutenowej (dałam po 20g: jaglanej, kukurydzianej i ziemniaczanej) - 150g mielonych migdałów (bez skórek) - 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego - skórka starta
Smaczne Zdrowewystarczy, że masz formę na muffinki. Kiedy odwrócisz gotowe muffinki, polejesz je czekoladą i ozdobisz rodzynkami otrzymasz… tak – wielkanocne babeczki! W ubiegłym roku pokazałam Wam przepis na bezglutenowe babeczki sezamowe, tym razem są one również wegańskie. Zapraszam Cię na wielkanocne babeczki marmurkowe! Tutaj link do babeczek sezamowych: http://viagusto.pl/sezamowe-babeczki-przepis-na-wielkanoc/ // Składniki (12 sztuk): 200 g mąki(...)szklanka) użyłam bezglutenowej mieszanki, może też być to np. mąka pszenna, orkiszowa 50 g cukru (1/3 szklanki) użyłam brązowego 125 ml mleka roślinnego (1/2 szklanki) u mnie mleko ryżowe 50 ml oleju (1/4 szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowy 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kakao 100 g gorzkiej czekolady
Via Gusto