okażą się aż tak pyszne!!! Bardzo korzenne, z wyczuwalnymi goździkami, kruche na zewnątrz a w środku wilgotne a mimo to puszyste. Recepturę trochę zmodyfikowałam. Przede wszystkich nie użyłam czysto bezglutenowych mąk Polecam je Wam BARDZO! nie tylko tym bezglutenowym ale i zwykłym zjadaczom pszenicy. Bezglutenowe ciastka korzenne 230 g zimnego posiekanego masła 150 g cukru trzcinowego szczypta soli 1 średnie(...)jajko 3 g sody oczyszczonej 200 g bezglutenowej mąki owsianej 150 g mąki ryżowej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ziela angielskiego (utartego w moździerzu albo mielonego) ½ świeżo startej gałki muszkatołowej 12 goździków utartych w moździerzu ½ łyżeczki kardamonu (utartego w moździerzu albo mielonego) Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.C. Ucieramy ręcznie lub mikserem posiekane masło, cukier i sól. Stopniowo
Dzieje kuchennej WiewióryKruche i delikatne ciastka o korzennym aromacie. Proste do przygotowania i bardzo, bardzo smaczne! SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru
Kuchnia bezglutenowadoskonałym chlebie z kaszy gryczanej , czas na kolejny eksperymentalny wypiek, tym razem z mieszanki kasz bezglutenowych: gryczanej i jaglanej. Bo choć na co dzień zajadamy się chlebami orkiszowymi i żytnimi na zakwasie , to niekiedy lubię poeksperymentować. Ten eksperyment zakończył się wielkim sukcesem. Ten chleb jest wprost bajeczny, jest jeszcze smaczniejszy niż sam gryczany. Delikatniejszy w smaku (choć nadal jest(...)wyczuwalna gryka), ma idealną strukturę i wilgotność. Praktycznie jest nie do odróżnienia od zwykłych chlebów na zakwasie, a to jego ogromny plus. O to przecież chodzi, by chleb bezglutenowy jak najbardziej przypominał zwykły chleb z glutenem... I co jeszcze mnie bardzo zaskoczyło w tym chlebie... To to, że on najzwyczajniej w świecie sobie rósł... , tak jakby miał dodany zakwas
Smaczne ZdrowePanettone to włoskie, tradycyjne ciasto przygotowywane wyłącznie na Boże Narodzenie. To puszysta, drożdżowa baba z rodzynkami lub z dodatkiem kandyzowanych owoców. Wykonanie ciasta jest bardzo czasochłonne
Kuchnia bezglutenowaPyszne i aromatyczne pierniki z mąki gryczanej na gryczanym miodzie. Jedne z najlepszych jakie jadłam :) Dodatek kakao nadał im piękny kolor i smak prawdziwych, domowych pierników
Kuchnia bezglutenowaPierniki bez glutenu i jajek z przepisu znalezionym na blogu Lawendowy dom. Miękkie po upieczeniu, potem twardnieją jak tradycyjne pierniczki by znów zmięknąć po kilkunastu dniach
Kuchnia bezglutenowaTeraz ciekawostki o produktach które użyłam do wykonania tortu. Krem do tortów o smaku śmietankowym to wspaniały i szybki sposób na przygotowanie torty, idealny do ciasta biszkoptowego. Produkt bezglutenowy .Porcja kremu wystarcza do przełożenia biszkoptu o średnicy 24 cm, co wystarcza do przygotowania ok. 12 porcji.- Mi starczyło na biszkopt o średnicy 26 cm Krem do tortów o smaku(...)czekoladowym to wspaniały i szybki sposób na przygotowanie torty, idealny do ciasta biszkoptowego. Produkt bezglutenowy .- Mi starczyło na biszkopt o średnicy 26 cm Porcja kremu wystarcza do przełożenia biszkoptu o średnicy 24 cm, co wystarcza do przygotowania ok. 12 porcji. Cukier wanilinowy to dodatek do większości ciast i wypieków. Produkt bezglutenowy. Opinia: Kremy Celiko to doskonały sposób
Różowa kuchniaJabłecznik w tym wydaniu wyszedł o niebo lepszy niż ten z restauracji. Dodatkowe atuty to: szybkość i prostota wykonania, niska cena i kilka wysokich właściwości odżywczych. Przygotowując ciasta bezglutenowe wykorzystuję amarantus, bo cenię go za bogactwo odżywcze. To "złoto Inków" jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, wapnia, magnezu, żelaza (zawiera go 5 razy więcej niż szpinak). Mąka amarantusowa znalazła(...)się i w tym cieście. Składniki: 3,5 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych, u mnie: - 1,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych zmielonych na mąkę, - 1 szklanka mąki amarantusowej, - 1 szklanka mąki gryczanej, 1/4 szklanki ksylitolu + 2 łyżki do budyniu, 8 łyżek oleju kokosowego, 100 ml zimnej wody, 10 jabłek, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 1 łyżeczka cynamonu, 1 opakowanie ekologicznego
Jeść, by żyć w zdrowiuGnocchi są jednym z najbardziej popularnych klusek na świecie. Bardzo proste i odpowiednie niemal dla każdego rodzaju dania. We Włoszech to danie obecne niemal
Kuchnia bezglutenowaSprawdzony przepis na sernik z dynii, który smakuje nie tylko na Haloween. Sernik jest wilgotny, z wyczuwalnym smakiem przypraw korzennych, nie za słodki…idealny. Przepis
Kuchnia bezglutenowaMillefoglie di melanzana czyli przekładaniec z bakłażana to jeden z moich ulubionych przepisów rodem z Włoch. Idealne, lekkie danie na ciepłą kolację SKŁADNIKI: 2 bakłażany
Kuchnia bezglutenowaprzygotowywania deserów i ciast, konfitury i miody, a na kolację - strączki i zdrowe oleje. Można więc zaopatrzyć się w żywność na cały tydzień... lub dwa :) Osoby na diecie bezglutenowej, a także diabetycy i weganie na każdym z opakowaniu znajdą znaczek, informujący czy dany produkt nadaje się do spożycia przez grupę osób z ograniczeniami w wyborze żywności, do której przynależą. Jest(...)względu na słabą jakość "wersji z supermarketu") albo takie, których jeszcze nie próbowałam: * kuleczki z dmuchanych zbóż w czterech smakach (anans, porzeczka, żurawina i banan z kokosem); * bezglutenową mąkę do wypieku chałki, * kalifornijskie pistacje (duże i wszystkie z otwartą skorupką), * suszone śliwki (miękkie, soczyste i aromatyczne), * mieszankę do falafeli, * zestaw orzechów przyprawionych papryką i curry, * wspomnianą już mieszankę mąk
Poranek na słodkowarto? Czy się da? A może by tak spróbować…? Jeśli zastanawiasz się nad odstawieniem glutenu, to mam dla Ciebie garść moich refleksji. Od czego zacząć przejście na dietę bezglutenową (lub znaczne ograniczenie glutenu)? Przede wszystkim od zadania sobie dwóch pytań: po co i dlaczego? Po co – czyli co chcę osiągnąć, o jaki rezultat mi chodzi? I dlaczego – a więc jaka(...)zatrzymać i przez chwilę zastanowić. Znam osobę, która wydała tysiąc złotych na przeróżne testy, które potwierdziły, że jej organizm nie toleruje glutenu. Wydała potem kolejne kwoty na żywność bezglutenową. Zamawiała u znajomych chleb bezglutenowy. Wszyscy dookoła wiedzieli, że stosuje dietę i starali się ją w tym wspierać. Ale ona przechodząc obok piekarni nie mogła się oprzeć. Po prostu musiała
Smakuje zdrowoDelikatne risotto ze słodką gruszką i kremowym serem Tallegio. Bardzo aromatyczne i niepowtarzalne w smaku.Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: 300 g ryżu do risotto (u mnie carnaroli
Kuchnia bezglutenowa