Batoniki z gotowanej kaszy jaglanej, z wiórkami kokosowymi, bakaliami i polewą czekoladowo-kokosową . Bardzo proste w wykonaniu, aromatyczne i pełne odżywczych składników. Zdrowy słodycz
Ze smakiem bez glutenuNie ma to jak samodzielnie przygotowane wędliny. Boczek toleruję właściwie tylko w postaci własnoręcznie upieczonego kawałka mięska. Na szczególne peany zasługuje boczek peklowany, który doskonale przechodzi
Ze smakiem bez glutenuDomowa wędlina albo pieczeń do obiadu - zależy kiedy i jak grubo pokroimy:-) Doskonale smakuje zarówno na zimno, do kanapek jak i na ciepło, na obiad, koniecznie
Ze smakiem bez glutenuSamodzielnie wykonana masa makowa z maku mielonego jest sto razy smaczniejsza niż masa z puszki a jednocześnie dużo mniej pracochłonna niż masa, gdzie trzeba samodzielnie zmielić
Ze smakiem bez glutenuSmaczny, pożywny i lekki wege obiadek lub lunch do pracy. Naleśniki z farszem szpinakowym z mozarellą i pomidorem doskonale smakują z dipem czosnkowo-chrzanowym .
Ze smakiem bez glutenuFajna, chrupiąca i rześka alternatywa dla tradycyjnej surówki z gotowanej czerwonej kapusty. Dobrze smakuje od razu po wykonaniu jak i dnia następnego. Prosta i
Ze smakiem bez glutenuPowtórzę się po raz kolejny ale bardzo lubię domowe wędliny... Bo wiem co jem. Lubię je również za to, że naprawdę łatwo je zrobić i można
Ze smakiem bez glutenuWykwintne danie, doskonałe jako dodatek do mięsa. Kapusta jest lekko słodka, lekko kwaśna i ma lekki posmak wina. Idealnie sprawdza się ze zwykłym schabowym i
Ze smakiem bez glutenuChyba każdy z nas, nawet osoby na diecie bezglutenowej, posiada chwile słabości, gdy nachodzi go ogromna ochota na klasyczną pizzę. Jednak na diecie eliminacyjnej nie możesz sobie na taką przyjemność pozwolić. Z tego powodu dzisiaj chcę Wam przedstawić przepis na pizzę bezglutenową. Moją inspiracją był przepis na blogu 2metryzdrowia.pl , dokonałem w nim tylko swoich niewielkich autorskich zmian. Ciasto pomimo(...)szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. pół szklanki kaszy suchej), 2/5 szklanki mleka kokosowego i 2/5 szklanki wody (możemy użyć też samej wody), pół szklanki mąki gryczanej (ewentualnie innej bezglutenowej), 1-2 jajka (dla wegan zamiast jaj możemy zwiększyć ilość siemienia), 1-1,5 łyżeczki siemienia lnianego, 4 szczypty soli, 4 szczypty pieprzu, 3 szczypty papryki wędzonej. Dodatki wedle uznania
Gar ZdrowiaOd dziecka uwielbiam smak batonika Kinder Country! Jednakże nie ma on idealnego, zdrowego składu… więc, co powiecie na odtworzenie tego smaku we własnej kuchni? Bez
Be Fit Be Strongmiesiącu szalejmy Zaczęliśmy od pysznego kokosowego deseru z musem jagodowym , potem świetny przepis na najlepsze bułki bezglutenowe do burgerów (chociaż widziałem je na instagramie przygotowane w wersji na słodko, z truskawkami i polewą czekoladową – też dobry pomysł). Ostatnio mocno przyglądałem się wypiekom z użyciem babki jajowatej (znakomicie reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego). Szukałem przepisu, aby przygotować dobry chleb bez jajek(...)drożdży, taki który będzie idealną opcją dla wszystkich alergików (dostaje dużo pytań od Was o takie wypieki). Po kilku próbach udało mi się zrobić najlepszy chleb bezglutenowy jaki jadłem od dawna. Moim zdaniem jest idealny! Chrupiąca i rumiana skórka, a środek mięsisty i delikatny. Smak przypominający normalny chleb, który pamiętam za czasów sprzed paleo. Nadaje się do podania na słodko
PaleoLifeŚwięta Wielkanocne tuż tuż więc i na naszym bezglutenowym stole nie może zabraknąć świątecznej babki. Ten przepis testowaliśmy kilka razy bo chcieliśmy aby to nie był tylko bezglutenowy zapychacz (niestety w przypadku bezglutenowych wypieków często się z tym spotykamy) ale pyszna babka migdałowo-pomarańczowa o puszystej i zwartej strukturze :) Mamy nadzieję, że i Wam posmakuje
Kuchenne WariacjeZawsze uwielbialiśmy delicje ale po przejściu na dietę bezglutenową musieliśmy o nich zapomnieć – na rok ;) W końcu przyszedł i czas na te ciasteczka aby je przygotować w wersji bezglutenowej :) I tak o to mamy dzisiaj dla Was bezglutenowe pomarańczowe delicje, które możecie bez problemu przygotować w domowym zaciszu :) Składniki na delicje
Kuchenne Wariacjewystudzeniu. Cocina Verde to już trzeci lokal w Rzeszowie, oferujący dania wegetariańskie lub wegańskie. W końcu wrócili po długiej przerwie. Polecone przez Przemka (wegetarianina z kilkunastoletnim stażem). Oprócz bezglutenowych, wszystkie pizze są wypiekane na cieście orkiszowym jasnym lub ciemnym. Dostępne są o dwóch średnicach: 32 cm lub 42 cm. Do wyboru ser zwykły lub wegański. Pizze bezglutenowe trochę droższe(...)pszennych. Mój typ: zdecydowanie jasne ciasto orkiszowe -> cienkie, dość pulchne i miękkie, co mi akurat odpowiada i tradycyjne smaki (na pierwszych zdjęciach: pizza salami i calzonetki – rewelacja!). Próbowałam bezglutenowego (kukurydzianego) i orkiszowego ciemnego (na zdjęciach poniżej: enoki <rodzaj grzybów> i azjatycka). Bezglutenowe ok, a ciemne orkiszowe to nie moje smaki (ogólnie nie lubię wypieków na ciemnej mące
Qlinarnie i QlinarniePonownie, po niedługiej przerwie.. wracam do Was ze znakomitym przepisem! Uwierzcie mi, nie ma nic lepszego niż połączenie solonego masła orzechowego i słonego popcornu! Taki
Be Fit Be Strong