Pierniki bez glutenu i jajek 220Pierniki bez glutenu i jajek z przepisu znalezionym na blogu Lawendowy dom. Miękkie po upieczeniu, potem twardnieją jak tradycyjne pierniczki by znów zmięknąć po kilkunastu dniach
Kuchnia bezglutenowa
BEZGLUTENOWA WEGAŃSKA SZARLOTKA Z BYDYNIEM I KRUSZONKĄ 200Jabłecznik w tym wydaniu wyszedł o niebo lepszy niż ten z restauracji. Dodatkowe atuty to: szybkość i prostota wykonania, niska cena i kilka wysokich właściwości odżywczych. Przygotowując ciasta bezglutenowe wykorzystuję amarantus, bo cenię go za bogactwo odżywcze. To "złoto Inków" jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, wapnia, magnezu, żelaza (zawiera go 5 razy więcej niż szpinak). Mąka amarantusowa znalazła(...)się i w tym cieście. Składniki: 3,5 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych, u mnie: - 1,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych zmielonych na mąkę, - 1 szklanka mąki amarantusowej, - 1 szklanka mąki gryczanej, 1/4 szklanki ksylitolu + 2 łyżki do budyniu, 8 łyżek oleju kokosowego, 100 ml zimnej wody, 10 jabłek, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 1 łyżeczka cynamonu, 1 opakowanie ekologicznego
Jeść, by żyć w zdrowiu
Bezglutenowe kluseczki gnocchi - przepis podstawowy 256Gnocchi są jednym z najbardziej popularnych klusek na świecie. Bardzo proste i odpowiednie niemal dla każdego rodzaju dania. We Włoszech to danie obecne niemal
Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowy sernik na haloween 172Sprawdzony przepis na sernik z dynii, który smakuje nie tylko na Haloween. Sernik jest wilgotny, z wyczuwalnym smakiem przypraw korzennych, nie za słodki…idealny. Przepis
Kuchnia bezglutenowa
Millefoglie z bakłażana 168Millefoglie di melanzana czyli przekładaniec z bakłażana to jeden z moich ulubionych przepisów rodem z Włoch. Idealne, lekkie danie na ciepłą kolację SKŁADNIKI: 2 bakłażany
Kuchnia bezglutenowa
Kilka słów o produktach Morga Suisse. 191przygotowywania deserów i ciast, konfitury i miody, a na kolację - strączki i zdrowe oleje. Można więc zaopatrzyć się w żywność na cały tydzień... lub dwa :) Osoby na diecie bezglutenowej, a także diabetycy i weganie na każdym z opakowaniu znajdą znaczek, informujący czy dany produkt nadaje się do spożycia przez grupę osób z ograniczeniami w wyborze żywności, do której przynależą. Jest(...)względu na słabą jakość "wersji z supermarketu") albo takie, których jeszcze nie próbowałam: * kuleczki z dmuchanych zbóż w czterech smakach (anans, porzeczka, żurawina i banan z kokosem); * bezglutenową mąkę do wypieku chałki, * kalifornijskie pistacje (duże i wszystkie z otwartą skorupką), * suszone śliwki (miękkie, soczyste i aromatyczne), * mieszankę do falafeli, * zestaw orzechów przyprawionych papryką i curry, * wspomnianą już mieszankę mąk
Poranek na słodko
Od czego zacząć, kiedy myślisz o odstawieniu glutenu? 244warto? Czy się da? A może by tak spróbować…? Jeśli zastanawiasz się nad odstawieniem glutenu, to mam dla Ciebie garść moich refleksji. Od czego zacząć przejście na dietę bezglutenową (lub znaczne ograniczenie glutenu)? Przede wszystkim od zadania sobie dwóch pytań: po co i dlaczego? Po co – czyli co chcę osiągnąć, o jaki rezultat mi chodzi? I dlaczego – a więc jaka(...)zatrzymać i przez chwilę zastanowić. Znam osobę, która wydała tysiąc złotych na przeróżne testy, które potwierdziły, że jej organizm nie toleruje glutenu. Wydała potem kolejne kwoty na żywność bezglutenową. Zamawiała u znajomych chleb bezglutenowy. Wszyscy dookoła wiedzieli, że stosuje dietę i starali się ją w tym wspierać. Ale ona przechodząc obok piekarni nie mogła się oprzeć. Po prostu musiała
Smakuje zdrowo
Risotto z gruszką i serem 176Delikatne risotto ze słodką gruszką i kremowym serem Tallegio. Bardzo aromatyczne i niepowtarzalne w smaku.Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: 300 g ryżu do risotto (u mnie carnaroli
Kuchnia bezglutenowa
Chleb bezglutenowy 216Chleb bezglutenowy -nie ma w nim mleka ani sztucznych dodatków. Bardzo smaczny i z chrupiącą skórką. U mnie z dość jasną skórką, ale chlebek w środku wypieczony :) Z dziurami, z dodatkiem ziaren: słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego. Bardzo prosty w wykonaniu, szybki i bez zagniatania. Składniki wystarczy wymieszać łyżką. To mój pierwszy wypiek bezglutenowy i chyba(...)ostatni :) Składniki na 1 bochenek: 500 g mąki bezglutenowej* 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki łuskanego słonecznika 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek z dyni 3/4 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 25 g świeżych drożdży lub 13 g drożdży suchych 550 ml lekko ciepłej wody Przygotowanie : Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu i dokładnie wymieszać. Jeśli używacie świeżych drożdży
Proste Potrawy
Tarta z gruszkami i orzechową kruszonką 194Przepyszna tarta z ciasta kruchego ze słodkimi gruszkami i rewelacyjną orzechową kruszonką. Uzależniająca… zwłaszcza kruszonka:) Do ciasta kruchego zawsze używam mieszanki Nutrifree, a nie mąk
Kuchnia bezglutenowa
Dietetyczne ciasteczka bez mąki, zbóż, cukru i mleka 150Dietetyczne ciasteczka bez mąki, zbóż, cukru i mleka - idealne dla alergików i osób na diecie (tutaj z umiarem;)) Przepyszne, chrupiące, bakaliowe i zdrowe ciastka - bardzo
Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe i bezcukrowe ciasto jogurtowe 196Ciasto bez glutenu i bez dodatku cukru? Tak - i do tego banalne w wykonaniu, szybkie i bardzo, bardzo smaczne :) Mix jogurtowy Nutri Free zawiera tylko naturalne
Kuchnia bezglutenowa
Bezmleczna, wegańska bita śmietana 202Bezmleczna, bezlaktozowa, wegańska bita śmietana. Przepyszna, lekka i puszysta. Wygląd i konsystencje ma jak klasyczna, zwierzęca bita śmietanka. Idealnie nadaje się do ciast, deserów czy po
Kuchnia bezglutenowa