bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1890/3453)

Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 135

zaczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba, jedyną jego jest fakt, że przynajmniej raz na 10 dni musimy zużyć zakwas, inaczej zepsuje się i nie będzie się nadawał do kolejnego chleba. Moja bratowa piecze go z dwóch szklanek mąki pszennej typ 650 i 5 szklanek mąki pszennej graham typ 1850. Ja piekę go  go z dwóch szklanek(...)pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy raz ten składnik ignorujemy) Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje

moj przepis na
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 135

zaczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba, jedyną jego jest fakt, że przynajmniej raz na 10 dni musimy zużyć zakwas, inaczej zepsuje się i nie będzie się nadawał do kolejnego chleba. Moja bratowa piecze go z dwóch szklanek mąki pszennej typ 650 i 5 szklanek mąki pszennej graham typ 1850. Ja piekę go  go z dwóch szklanek(...)pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy raz ten składnik ignorujemy) Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje

moj przepis na
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 149

musimy zużyć zakwas, inaczej zepsuje się i nie będzie się nadawał do kolejnego chleba. Moja bratowa piecze go z dwóch szklanek mąki pszennej typ 650 i 5 szklanek mąki pszennej graham typ 1850. Ja piekę go  go z dwóch szklanek mąki pszennej typ 650 z 2,5 szklanek mąki pszennej razowej typ 2000 i  2,5 szklanek mąki(...)pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy raz ten składnik ignorujemy) Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje

moj przepis na
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 234

musimy zużyć zakwas, inaczej zepsuje się i nie będzie się nadawał do kolejnego chleba. Moja bratowa piecze go z dwóch szklanek mąki pszennej typ 650 i 5 szklanek mąki pszennej graham typ 1850. Ja piekę go  go z dwóch szklanek mąki pszennej typ 650 z 2,5 szklanek mąki pszennej razowej typ 2000 i  2,5 szklanek mąki(...)pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli pieczemy pierwszy raz ten składnik ignorujemy) Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje

moj przepis na
Placuszki bananowe z dynią 189

Bezglutenowe placuszki bananowe z dynią to pyszne i łatwe do zrobienia danie. Placki są bardzo delikatne i nie zawierają dodatkowego cukru. Bez dużego wkładu pracy w ich przygotowanie zdrowe i pyszne placuszki szybko zaspokoją nasz głód. Placuszki bananowe z dynią są słodkie od banana i nie trzeba dodawać do nich więcej cukru. Banan ma podobne właściwości do jajka(...)dyni 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego, jeśli na diecie)  3 - 4 łyżki mąki ryżowej  jajko lub 1 - 2 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie) szczypta soli masło klarowane do smażenia  Jak zrobić placuszki bananowe z dynią? Banany rozgnieść widelcem, dodać purée z dyni, mąkę ryżową, sól, proszek do pieczenia i wymieszać. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta

Gotuj w domu
Kakaowe babeczki z cukinii (Keto, Paleo, LowCarb, Wege) 370

Zapewniam, że nie da się ich tam wyczuć. Są one świetnym towarzystwem zarówno porannej, jak i popołudniowej kawy, oczywiście tylko w wersji kuloodpornej . Stacjonarnie i na wynos Można je bez problemu zabrać na wynos. I niekoniecznie mam tutaj na myśli kanapę przed telewizorem. Najlepiej wziąć kawę do kubka termicznego, a babeczki z cukinii do pudełeczka. I- jeśli pogoda sprzyja(...)umieścić 1/12 masy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wystudzić. Krem z awokado Wszystkie składniki kremu zblendować na gładką masę. Przełożyć do szprycy i udekorować kremem każdą babeczkę. Babeczki przechowywać w lodówce. Pozostałe informacje Do sporządzenia opisanych wyżej babeczek mogą się przydać się następujące składniki: Kakao firmy Valhorna Mleko kokosowe firmy Real Thai (bez konserwantów) Peptydy kolagenowe

Modern Cave Girl
Sałatka z kurczakiem w curry z miodem (bez soli) 159

Sałatka z kurczakiem przygotowana bez dodatku soli. Sos oraz marynatę do kurczaka przygotowałam na bazie musztardy i miodu, co sprawia że sałatka jest ostro-słodka. Ja bardzo lubię takie połączenia i mam nadzieję, że Wam również będzie smakowało:) Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 Składniki: 400 g filetu z kurczaka lub indyka Mix sałat lub ½ sałaty lodowej(...)mniejsze kawałki. Wymieszać z misce wszystkie składniki na marynatę. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z marynatą. Mięso przełożyć do papierowych woreczków lub zawinąć w papier do pieczenia i usmażyć. Wymieszać składniki na sos. Kurczaka podawać z sałatką i pokrojoną w kostkę mozzarella. Całość polać sosem. Krok po kroku: 1. Przygotować marynatę 2. Wymieszać kawałki kurczaka w marynacie

KuchniaWeDwoje.pl
Sałatka z kurczakiem w curry z miodem (bez soli) 335

Sałatka z kurczakiem przygotowana bez dodatku solu. Sos oraz marynatę do kurczaka przygotowałam na bazie musztardy i miodu, co sprawia że sałatka jest ostro-słodka. Ja bardzo lubię takie połączenia i mam nadzieję, że Wam również będzie smakowało:) Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 Składniki: 400 g filetu(...)wszystkie składniki na marynatę. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z marynatą. Mięso przełożyć do papierowych woreczków lub zawinąć w papier do pieczenia i usmażyć. Wymieszać składniki na sos. Kurczaka podawać z sałatką i pokrojoną w kostkę mozzarella. Całość polać sosem. Krok po kroku: 1. Przygotować

KuchniaWeDwoje.pl
Bałkańska Baklava z pistacjami i orzechami włoskimi 141

sposób – możesz wykroić kwadraty, rąby lub trójkąty. Należy pokroić przysmak przed pieczeniem, gdyż po upieczeniu baklava jest tak delikatna i krucha że zaczęłaby się rozwarstwiać i rozpadać podczas krojenia. Formę z baklavą wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni na grzanie góra, dół i piecz przez 1 godzinę, do zezłocenia. Upieczoną, jeszcze gorącą baklavę polej po całej(...)przez 10 minut bez mieszania, do lekkiego zg\u0119stnienia i uzyskania konsystencji syropu. Ugotowany syrop pozostaw do ca\u0142kowitego wystudzenia, po czym wymieszaj go z wod\u0105 z nut\u0105 kwiat\u00f3w pomara\u0144czy.","text":"W rondelku zagotuj wod\u0119 z cukrem i nasionkami wyd\u0142ubanymi z wn\u0119trza kardamonu. Gotuj przez 10 minut bez mieszania, do lekkiego

ProstePesto.pl
Polędwica wołowa w sosie kawowo-czekoladowym, zapiski z Gwatemali 265

polskimi produktami dodałam razowy kwas chlebowy i gorzką czekoladę. Spróbujcie sami, a frodyzjaki, czekolada i chili i to, co tygrysy lubią najbardziej…  :)  Czas przygotowania: 30 minut (bez marynowania) Porcje:4    Składniki: 0,6 kg polędwicy wołowej, 2 cząstki gorzkiej czekolady, 1 duża cebula, 4 ząbków czosnku, 4 gałązki świeżego rozmarynu, garść ziaren kawy, ½ szklanki zaparzonej(...)brytfanki, w której będzie pieczona. Polędwicę osuszyć papierowym ręcznikiem, obsmażyć na patelni na dużym ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony, razem z cebulą pokrojoną na ćwiartki.  Do marynaty dodać zaparzoną kawę, bulin, Razowy Kwas Chlebowy, łyżkę oleju, sól i pieprz. Polędwicę i cebulę przełożyć z patelni do brytfanki, polać marynatą, piec w piekarniku nagrzanym

SzczyptaSmaQ
Drożdżowe rogale z budyniem i wiśniami 263

wiśnie trwa, warto coś z nich przygotować, np. upiec pyszniutkie rogaliki drożdżowe z budyniem. Słodkie i kwaśne zarazem. Pyszne. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, dla gości i na piknik. Uwielbiam piec ciasto drożdżowe, zawsze mi się udaje. Pysznie nadziane budyniem i wiśniami to coś obłędnie pysznego. Polecam upieczcie takie :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag świeżych drożdży(...)łyżki mąki tortowej Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 5 łyżek cukru 2 jajka 1 cukier waniliowy 5 dag masła lub margaryny Nadzienie: 2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka ) 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 1 szklanka wydrylowanych wiśni Dodatkowo: mąka pszenna Wykonanie pysznych rogalików: 1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem

Izabelawkuchni
Pyszny chlebek z kaszą kuskus, czarnym i białym sezamem 198

tylko piecach chlebowych, ach co to był za smak i zapach.Dzisiaj mam dla Was chlebek podobny do tego z kaszą jaglaną ale zamiast kaszy postanowiłam wypróbować z kaszą kuskus i dodatkiem sezamu  HELIO . Powiem szczerze że jest równie pyszny.Prosty w wykonaniu bo zarobione ciasto przekłada się od razu do foremki i tam sobie w niej rośnie, bez ponownego(...)kaszę,sezam, następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn,olej, sól i mąkę. Zarabiamy ciasto około 5 minut, ciasto będzie się delikatnie kleiło ale tak ma być. Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto,wyrównujemy zwilżonymi wodą dłońmi i posypujemy czarnym i białym sezamem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy chleb około

Sama słodycz i szczypta chili
Czekoladowa tarta dyniowa 342

rozgniecioną widelcem pieczoną dynię, a nie gładkie purée. Składnikiem sprawiającym, że całość idealnie się ze sobą komponuje, jest pomarańcza, a dokładnie - sok i skórka z niej otarta, które znajdują się w każdym elemencie wypieku. Polewa, którą udekorowałam tartę, jest w smaku tylko delikatnie pomarańczowa, spełnia bowiem rolę bardziej wizualną, oddzielając czekoladowy kolor nadzienia od posiekanej czekolady. Tarta bez polewy(...)wylepić formę na tartę, nakłuć gęsto widelcem, ponownie krótko schłodzić - schłodzone ciasto podpiec w 180-190 stopniach przez około 20 minut do zrumienienia - żeby ciasto się nie wybrzuszyło podczas pieczenia, można też piec "na ślepo", tzn. ciasto oprószyć mąką, ułożyć na cieście kawałek papieru do pieczenia, a na nim specjalne kulki do pieczenia lub groch czy fasolę

Smakołyki Bereniki
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym 144

mleka 60 gr masła, rozpuszczone 2 jajka (u mnie rozmiar L) 3 łyżki cukru 50 ml śmietany 30% 1/2 łyżeczki soli 1 białko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać jajka, dodać dwie kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 500 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę(...)przełożyć na dno formy. Blat posypać mąką. Resztę ciasta rozwałkować na kwadrat o boku 40 cm. Na ciasto wyłożyć dżem, równomiernie rozsmarować, zostawiając po 3 cm z każdej strony bez dżemu. Następnie wyłożyć budyń, rozsmarować, również zostawiając margines 3 cm z każdej strony. Ciasto zwinąć jak dywan. Pokroić na 12 równych części. Przełożyć rozcięciem do góry na formę

moj przepis na
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym 132

mleka 60 gr masła, rozpuszczone 2 jajka (u mnie rozmiar L) 3 łyżki cukru 50 ml śmietany 30% 1/2 łyżeczki soli 1 białko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać jajka, dodać dwie kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 500 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę(...)przełożyć na dno formy. Blat posypać mąką. Resztę ciasta rozwałkować na kwadrat o boku 40 cm. Na ciasto wyłożyć dżem, równomiernie rozsmarować, zostawiając po 3 cm z każdej strony bez dżemu. Następnie wyłożyć budyń, rozsmarować, również zostawiając margines 3 cm z każdej strony. Ciasto zwinąć jak dywan. Pokroić na 12 równych części. Przełożyć rozcięciem do góry na formę

moj przepis na
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym 201

mleka 60 gr masła, rozpuszczone 2 jajka (u mnie rozmiar L) 3 łyżki cukru 50 ml śmietany 30% 1/2 łyżeczki soli 1 białko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać jajka, dodać dwie kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 500 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę(...)przełożyć na dno formy. Blat posypać mąką. Resztę ciasta rozwałkować na kwadrat o boku 40 cm. Na ciasto wyłożyć dżem, równomiernie rozsmarować, zostawiając po 3 cm z każdej strony bez dżemu. Następnie wyłożyć budyń, rozsmarować, również zostawiając margines 3 cm z każdej strony. Ciasto zwinąć jak dywan. Pokroić na 12 równych części. Przełożyć rozcięciem do góry na formę

moj przepis na
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym 240

mleka 60 gr masła, rozpuszczone 2 jajka (u mnie rozmiar L) 3 łyżki cukru 50 ml śmietany 30% 1/2 łyżeczki soli 1 białko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać jajka, dodać dwie kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 500 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę(...)przełożyć na dno formy. Blat posypać mąką. Resztę ciasta rozwałkować na kwadrat o boku 40 cm. Na ciasto wyłożyć dżem, równomiernie rozsmarować, zostawiając po 3 cm z każdej strony bez dżemu. Następnie wyłożyć budyń, rozsmarować, również zostawiając margines 3 cm z każdej strony. Ciasto zwinąć jak dywan. Pokroić na 12 równych części. Przełożyć rozcięciem do góry na formę

moj przepis na