Roladki schabowe zapiekane w sosie serowym z pieczarkami 230żółtego, zapieczone pod sosem śmietanowo-serowym z pieczarkami to propozycja na smaczny codzienny obiad . Doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek. Składniki: 6 grubych plastrów schabu bez kości 6 plasterków sera żółtego 6 plasterków szynki gotowanej 1 czerwona papryka 6 pieczarek Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Zioła prowansalskie do smaku(...)topiony, zmiksować blenderem na gładko, zalać mięso w naczyniu, posypać ziołami prowansalskimi do smaku, ułożyć umyte i pokrojone na ćwiartki pieczarki, posypać startym serem żółtym, przykryć naczynie pokrywą Piec w nagrzanym piekarniku ponad 1 godzinę (aż mięso będzie miękkie ) Podawać gorące po wyjęciu z pieca. Smacznego
Wanilia i Kardamon
SZYBKIE CIASTO PRÓŻNIAK 347nich ginie, po upieczeniu ciasto jest bardziej widoczne. Dzięki dużej ilości jabłek ciasto jest bardzo wilgotne. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy ok.40-50 na termoobiegu. U mnie zwykle 40 minut, ale najlepiej sprawdzić patyczkiem na środku, czy jest dopieczone. Upieczone ciasto wykładamy z piekarnika i od razu(...)cudem. Moi domownicy zajadają jeszcze gorące. Ciężko się je kroi na ciepło, ale za to jakie pyszne...;-) Można posypać przed podaniem pudrem wymieszanym z cynamonem, my zajadamy zwykle bez posypywania (tylko pierwszy raz posypałam), jest wystarczająco słodkie, a cynamon mamy w środku... Smacznego
Smaczne Zdrowe
Mini calzone pikantne i lekkie – z salami i z tuńczykiem 331lunchboxa do pracy. Do torby na rowerową wycieczkę, do koszyka na piknik. Do chrupania na imprezie. Inna pizza – bo szczelnie zamknięta. Pyszna i na zimno, i prosto z pieca. Pizza calzone w wersji mini – pachnące, chrupiące i puszyste chlebowe ciasto. Do wyboru – pikantne mięsne lub lekkie rybne nadzienie. Zachęceni? NADZIENIE MIĘSNE Salami kroimy w plasterki – około 2,5/1cm. Cebulę obieramy(...)równe porcje nadzienia i zlepiamy jak pierogi, szczelnie – kto umie, może zrobić i ozdobną falbankę. Gotowe calzone rozkładamy na papierze do pieczenia z zachowaniem odstępów (podrosną!). Smarujemy je oliwą z oliwek, posypujemy lekko startym parmezanem i ziołami. Pieczemy około 18 minut na środkowej półce piekarnika (do zrumienienia). Z tej porcji wyszło 6 calzone pikantnych wielkości kobiecej dłoni
Karo in the Kitchen
Parówkowa fantazja 241mąki 1 łyżeczka drożdży świeżych 2 łyżki letniego mleka łyżeczka cukru 4 łyżki oleju szklanka letniego mleka sól, przyprawy ulubione tak jak do pizzy - zależy czy się lubi - można bez 4 szt parówek 4 plastry szynki, można pominąć przecier pomidorowy 4 plastry sera żółtego lub kawałeczek starkowanego na tarce. Wykonanie: Wsypać do miski mąkę, z boku rozdrobnić drożdże, posypać(...)strony złożenia, następnie skręcać na przemian każdy kawałek ciasta z zawartością, tak by ładnie było widać paróweczkę w cieście, posypać żółtym serem. Łopatką przenieść na blaszkę wyłożoną papierem, piec w piekarniku 15 min do roztopienia się sera. Natychmiast wyjąć i zajadać cieplutkie. Smacznego
kgwjanczewo
Baba drożdżowa na białkach 231Były największą ozdobą świątecznego stołu. " Wysokie na łokcie, walcowatego kształtu (...) szafranowe, przybrane w białe czepce z lukru, różnobarwnego maku i konfitur domowych " Tak pisał o nich Z. Gloger. Pieczenie wielkanocnej baby zaczynało się w Wielki Piątek. A było to pracochłonne i wykonywano je największą precyzją. Zamykano wszystkie drzwi i okna. Dokładnie uszczelniano, aby nie wpadł nawet mały podmuch(...)etapy wypieku idealnej Baby Wielkanocnej: 1.) Na samym początku przesiewano dokładnie mąkę, która musiała być najlepsza, oraz najbielsza. 2.) Starannie oddzielano żółtka od białek, które musiały być bez zarodków (które obciążają ciasto) 3.) Setki żółtek dokładnie rozbitych przecedzano przez sito, a potem ubijano je w bijce do masła. (Gwarantowało to że ciasto będzie lekkie i pulchne). 4.)Następnie robiono
Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka z nadzieniem piernikowo - owocowym, z nutą cynamonu 252pieczenie zaspokoiłam, a smakiem ciasteczek najbliższych zaskoczyłam. Bardzo im posmakowały, bo szybko poznikały. Składniki na ok. 40 szt.: ciasto: 400 g mąki krupczatki, 150 g masła, 1 opakowanie suchych drożdży ( na 0,5 kg mąki), 2 żółtka, 1 opakowanie cukru trzcinowego z cynamonem (15 g), 150 g śmietany 18%, szczypta soli, nadzienie: 150 g suszonych daktyli bez(...)trójkątów. Na każdy kawałek ciasta (przy najszerszej str., czyli po obwodzie) nakładamy po jednej łyżeczce nadzienia. Delikatnie zwijamy ciasto, chowając w nim nadzienie. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy str. łączenia ciasta. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Ciasteczka wkładamy na środkową półkę i pieczemy ok. 15 – 20 min, aż się zarumienią. Po upieczeniu przekładamy na kratkę
Moniki Smakołyki
Sałatka z rukoli i pieczonej dyni 175Hasłem tego miesiąca mogłoby z powodzeni zostać „Dynia na 1001 sposobów”. Jeżeli ma ich być ponad 1000, to musi być też sałatka. Dynia
Szybko Tanio Smacznie
Ciasto Marlenka – czyli pyszny ale niełatwy przekładaniec 1815sumie sama masa w przygotowaniu jest dość szybka. Najwięcej zabawy jest przy blatach. U mnie było tych blatów 6, a blaszkę mam tylko jedną i mimo, że same blaty pieczemy tylko 7 minut to jednak trzeba wykonać tą czynność 6 razy. Za każdym razem wałkując kolejny blat, które były dość cienkie więc chętnie się rwały. Całe szczęście można pojedyncze kawałki(...)foremkę 25×25 cm, piekarnik góra-dół bez termoobiegu: Blaty: – 125 g masła – 2,5 szklanki mąki + mąka do podsypywania – 4 łyżki miodu płynnego – 3/4 szklanki cukru pudru – 3/4 łyżki sody – 1 łyżka octu spirytusowego – 2 jajka Masa: – 2 budynie śmietankowe bez cukru ( po 38 g proszku w torebce
Relaxtime
Szparagi z jajkiem w koszulce 118nimi nowy sezon na świeże warzywa. Szparagi to temat rzeka, źródło niewyczerpanych inspiracji kulinarnych, warzywo, które można podawać na surowo, smażone na patelni, w woku, w temperze, grillowane, pieczone, gotowane, pokrojone, posiekane, albo w całości. Są niezwykle wdzięcznym produktem, ponieważ można je bardzo szybko przyrządzić. Dzisiaj proponujemy Wam przepis na szybkie danie ze szparagami, które można przygotować w kwadrans. Sprawdzi(...)czym poznać dobre szparagi? Jest tylko jeden warunek, który muszą spełnić szparagi: muszą być świeże. Łatwo to ocenić przyglądając się uważnie zdrewniałym końcówkom szparagów. Jeśli są zupełnie wysuszone, bez życia, lepiej sięgnąć po inny pęczek. Czas : 15 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: Pęczek szparagów Pęczek rzodkiewki Duża garść pomidorków koktajlowych Kalarepka 2 kromki chleba, albo mała
Niedzielny kucharz
Bezglutenowy biszkopt kokosowy z malinami i masą wiórkową 215stopni z termoobiegiem. Ważne, bo biszkopt nie powinien czekać w blaszce. Białka ubić na sztywno, dodać erytrytol i powoli żółtka stale ubijając na wolnych obrotach. Dodawać proszek do pieczenia i po łyżce mąkę i kakao, mieszając delikatnie łyżką - już z mąką nie ubijać . Na końcu dodajemy olej. Biszkopt przekładamy na wysmarowana blaszkę i od razu wkładamy do piekarnika. Mąka(...)wiórkowa Owoce Galaretka A tak wygląda gotowy kokosowy biszkopt z malinami i masą z wiórek Zachęcam do wypróbowania. biszkopt jest lekki, bardzo smaczny i można sobie na niego pozwolić bez wyrzutów sumienia :-) Jeżeli podoba się Wam przepis zapraszam do komentowania i udostępniania :-) Marta
Marta próbuje
Bułki owsiane extremalne AdamaPiekarza - lipcowa piekarnia 290piec, warto zajrzeć na blog Adama i poczytać o owsianych bułkach. Smacznego! Przepis do lipcowej Piekarni wybrała dla nas Magda z bloga Konwalie w kuchni. Przepis podaję za Amber: Bułki owsiane extremalne AdamaPiekarza Oryginalny przepis i dokładne instrukcje na blogu Adama – klik! Składniki : 150g mąka owsiana pełnoziarnista 250g mąka pszenna typ 500 350g maślanka (prawdziwa bez dodatków(...)ciepłym miejscu i przykryte ściereczką. Wypiekaj z lekkim zaparowaniem w temperaturze 210-220 st.C przez 5 minut i dalej w 180-190 st.C przez 15-20 minut. Lipcowe bułeczki piekli: Akacjowy blog am.art kolor i smak Konwalie w kuchni Kuc hnia Gucia Kuchennymi drzwiami Moje małe czarowanie Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia Weekendy w domu i ogrodzie Z chaty na końcu
Stare Gary
Idealne puszyste racuszki na jogurcie greckim 150chyba nieco zdrowsze niż te przygotowane na śmietanie lub maślance :). Bardzo szybki i łatwy przepis na pyszne placuszki dla dzieci na kolację, śniadanie, piknik albo podwieczorek. Ponieważ racuszki przygotowujemy bez drożdży i nie potrzeba czekać na wyrastanie, to wszystko naprawdę zajmuje niewiele czasu. Racuszki Jak zrobić idealne racuszki. Racuszki są niezwykle wszechstronne i łatwe do zrobienia(...)trochę :) Jeśli lubisz miękkie i puszyste racuszki z chrupiącymi brzegami, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Racuszki na jogurcie greckim - składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru szczypta soli 2 duże jajka 2 i pół łyżki oleju (może być stopiony kokosowy, albo zwykły) 1 - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 szklanka jogurtu greckiego
Moja Książka Kucharska
Piersi indyka z szynką czyli Sonkás pulykamell 230ząbki czosnku - sól, pieprz - liście laurowe - masło - natka pietruszki (u mnie suszona) Dodatkowo: - sznurek lub siatka masarska Przygotowałam 2 piersi z indyka. Dobrze, gdy będą ze skórą (moje były bez, ale można sobie jakoś poradzić). Ponieważ miałam udo indycze, wykorzystałam do jednej z nich skórę. Jeżeli nie macie takiej możliwości, zróbcie tak, jak zrobiłam z drugą – obłożyłam plastrami szynki(...)każdej strony oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy w skórę (u mnie z uda indyczego) lub w dodatkowe plastry szynki. Aby mięso utrzymało ładny kształt i nie rozpadło się podczas pieczenia filety obwiązujemy sznurkiem lub jak to ja zrobiłam – wkładamy do siatki masarskiej i zawiązujemy końcówki. Przygotowane filety smarujemy rozpuszczonym masłem, oprószamy solą, pieprzem i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem
mojewypiekiinietylko
Jogurtowe placuszki z miętą 264orzeźwiającej wersji szczególnie trafionej na letnie gorące dni, kiedy to upał odbiera nam apetyt. Nie byłabym sobą gdybym trochę nie poeksperymentowała z tym przepisem. Zrobiłam więc również wariant bez mięty za to z cappuccino oraz cukrem waniliowym. W tym przypadku mleko staje się już składnikiem nie opcjonalnym, a obowiązkowym, bowiem po dodaniu cappuccino ciasto staje się bardzo gęste(...)macie tutaj TUTAJ . Składniki około 1,5 szkl. mąki 2 jaja 1 szkl. jogurtu naturalnego (użyłam greckiego) 1,5 łyżki posiekanych listków mięty 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru szczypta soli olej do smażenia opcjonalnie - mleko do rozrzedzenia ciasta Sposób Do miski wbijamy jajka, do nich dodajemy jogurt naturalny, dokładnie łączymy oba składniki. Przechodzimy
Kuchenne aromaty