Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem 224kilka filecików anchovis (ja nie mogę się bez obejść) Wykonanie: Ciasto i sos pomidorowy wykonać według podanych przepisów. Na gotowym cieście posmarowanym sosem ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry. Następnie ułożyć tuńczyka (ale nie rozsmarowywać go po całej pizzy!) i anchovis; posypać drobno posiekanym chili i pokrojonymi oliwkami. Pizzę z tuńczykiem piec w rozgrzanym piekarniku (250 stopni) przez około
Pociąg Do Kuchni
Kubusiowe ciasto 244polewa czekoladowa Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. masa budyniowa Z soku odlewamy 0,5 szklanki mieszamy w niej budynie. Resztę(...)soku zagotowujemy razem z cukrem oraz masłem. Do gotującego się soku wlać rozrobione budynie, stale mieszając gotujemy jak tradycyjny budyń. Powinien być gładki oraz bez grudek. Masę budyniową wylewamy na biszkopt, układamy delicje, odstawiamy do wystygnięcia. masa śmietanowa Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dolewamy przestudzoną galaretkę nie przerywając
kgwjanczewo
bajaderki, ciasteczka z ciasta 242pomieszane różne rodzaje ciast, ważne, żeby były bez kremu/galaretki/świeżych owoców , mogą być za to z bakaliami ~1/2 szklanki mleka ~1/2 szklanki cukru (nie dodawałam cukru i, nie polecam go dodawać) ~1/2 szklanki orzechów/suszonych owoców (jeśli nie ma takowych w cieście) ~słoik dżemu, ok. 300-350g (użyłam domowych pieczonych powideł śliwkowych ) ~120g masła ~4 łyżki kremu czekoladowego
chili & sugar
Chleb na żurku 180łyżki siemienia lnianego 330 ml żurku I bez zbędnej filozofii: wszystkie składniki do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Mieszamy, mieszamy, aż zamieszamy, czyli 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. A jak wyrośnie to prze kilka sekund znów wyrabiamy i przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. I znów przykrywamy i zostawiamy
Marder&Marder Manufacture
Tradycyjny schab ze śliwką 264żaroodpornego naczynia, bez tłuszczu, w którym się smażyło. Cebulę kroimy w niezbyt grube piórka i obkładamy nią schab. Jeśli zostało nam kilka śliwek, można również wykorzystać je do obłożenia mięsa. Całość zalewamy bulionem i zamykamy naczynie. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości mięsa (około godziny). W czasie pieczenia należy mięso w naczyniu
Kuchenna Kontrrewolucya
Cynamonowo-jabłkowy torcik 209cynamonu to jak zima bez śniegu..:) Zatem może się skusicie na kawałeczek?;) Ciasto wykonałam na podstawie przepisu z czasopisma "Pyszne ciasta domowe", nr 3/2012, wprowadziłam jednak kilka zmian. Tortownica o średnicy 26 cm. Biszkopt cynamonowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa karmelowo
My simple kitchen
Bardzo prosty tort bezowy 354jakiego nie powstydziłaby sie niejedna cukiernia. Chrupiąca beza na wierzchu, delikatny biszkopt i orzeźwiający owocowy krem… bajka! Przedstawiam Państwu tort bezowy na miare naszych możliwości i czasów :). Składniki: 125 g miękkiej margaryny lub masła 125 g cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 4 jajka 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 200 g cukru pudru
Kulinarna Patilogia
Pieczony leszcz z warzywami 278chude, a tę konkretną potrawę można przyrządzić bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu – to na pewno zachęta dla liczących kalorie. Z kolei delikatny, lekko kwaskowy smak mięsa duszonego w winie i soku z cytryny w towarzystwie wytrawnych warzyw to dowód, że nawet z bardzo pospolitej ryby można przyrządzić całkiem wyrafinowane danie. Leszcz pieczony z warzywami(...)ziołowego kilka łyżek soku z cytryny kilka łyżek wytrawnego białego wina 2 łyżki oleju rzepakowego (można pominąć, ale początkującym radzę go jednak dodać – zapobiegnie ewentualnemu przesuszeniu kawałków warzyw podczas pieczenia) Instrukcje Leszcza dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie skrapiamy większością soku z cytryny i dokładnie nacieramy pieprzem ziołowym i częścią soli. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda
Kulinarna Pokusa
Udziec jagnięcy II 138udziec jagnięcy bez kości – 1,4 kg, 6 ząbków czosnku, duża garść świeżego rozmarynu, 2 łyżeczki pieprzu kolorowego, 10 filecików anchois 2 łyżki oliwy, Udziec jagnięcy umyć, osuszyć. Czosnek, rozmaryn, pieprz, anchois, oliwę zmiksować lub rozgnieść w moździerzu. Natrzeć przyprawami mięso, włożyć do worka do pieczenia, zamknąć i odstawić na co najmniej dwie godziny. Ja podczas pieczenia
królestwo garów
flądra z trawą cytrynową i przyprawą Harrissa z piekarnika... 200cytrynowa Royal Brand 2 łyżki małe świeże flądry bez skóry ciemnej - tuszki, dobrze je opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym w dużej misce dobrze je wymieszać z przyprawami i olejem flądry ułożyć w naczyniu do zapiekania, piekarnik nagrzać do 190 C, góra-dół naczynie postawić na ruszcie na 2 poziomie i piec 25 minut flądry są pyszne, trawa cytrynowa smakuje
W Mojej Kuchni Lubię
Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa 238połowy jej wysokości. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (wstawiam do zimnego piekarnika z włączoną tylko żarówką), aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość (około 1,5 h). Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C (grzałka góra-dół), (jeśli ciasto wyrastało w piekarniku należy je wyjąć :). Wyrośniętą babkę drożdżową wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 40 (piekłam dokładnie 38 minut). Wyjąć
Moja Delicja
Ciasteczka owsiane z rodzynkami i suszonymi śliwkami (vegan) 273porcja energii. Są dietetyczne, przygotowane bez dodatku tłuszczu i z niską zawartością cukru. Ponad to poprawiają metabolizm, gdyż zawierają dużo cennego błonnika. Czas przygotowania: 30 min. Składniki na 8 ciastek Koszt przygotowania: 6,00 zł SKŁADNIKI: 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka płatków owsianych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru trzcinowego (brązowego
kulinarnyJa
Schab po staropolsku 158było zbyt suche. Składniki: 4 kotlety schabowe bez kości przyprawa staropolska do mięs (u mnie KNORR) 4 łyżki oleju Mięso umyć, odciąć ewentualne błonki i delikatnie ubić (ja ugniotłam dłonią) 4 łyżki oleju wymieszać z połową przyprawy i obtoczyć w marynacie mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będzie się piekło. Włożyć do lodówki na ok. 2h Nagrzać piekarnik
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Słodkie Środy - Sypana szarlotka z brzoskwiniami 410ciasto udać - bez jajek? bez zagniatania? Hmm ??? ... A jednak ! Sami się przekonajcie, że to możliwe. U mnie w domu z pewnością zagości jeszcze nie jeden raz ... Sypana szarlotka z brzoskwiniami SKŁADNIKI : 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Terrina ze śledziem 244pęczek szczypiorku 5-6 kromek chleba żytniego (bez skórki) 100 ml wody sok z 1 cytryny 1,5-2 łyżki żelatyny pieprz, odrobina soli cebula 1/3 szklanki stopionego masła " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Chleb pozbawić skórki, posiekać na drobne kawałki i zblendować z masłem. Prostokątne naczynie wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Chleb z masłem rozłożyć równomiernie
CoolinarniePL