Kakaowiec z polewą krówkową i solonymi orzeszkami 222wspomniałam o najważniejszym - ciasto robi się bez miksera, wystarczy widelec w roli mieszadła. Proporcja na keksówkę 35 x 12 cm - 3 szklanki* mąki pszennej - 3 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mleka - 1 szklanka kwaśnego dżemu - 2 łyżki miodu - 3/4 szklanki oleju - 4 pełne łyżki ciemnego kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki sody
kawawszklance
Koperty z kurczakiem, pomysł na super kolację 256naleśnik, a potem już można smażyć bez oleju. Usmażyć cienkie naleśniki i zaraz położyć nadzienie i sos. Można dodać do środka trochę rukoli. Złożyć do siebie najpierw dłuższe boki, potem krótsze. Odwrócić górą do dołu, na górze naciąć duży X, położyć na blaszkę i obsypać parmezanem. Nagrzać piekarnik do maximum i piec paczuszki naleśnikowe około 10 minut, muszą lekko
Kuchnia Pokoleń
Koktajl z marchewką i pieczonym jabłkiem 173Jeżeli brakuje Wam pomysłu na szybkie śniadanie to polecam sycące koktajl. Szczególnie te z sezonowych owoców. Na sezon jesienno-zimowy chciałam zaproponować koktajl z dodatkiem
Szybko Tanio Smacznie
Otrębowe ciasto z czereśniami 183czereśniami. Je się je bez "wyrzutów sumienia". Robię je kilka razy w sezonie. Teraz z czereśniami, ale wkrótce morele, brzoskwinie i śliwki. Wychodzi zawsze. Nie zawiera tłuszczu. 0,5 kg czereśni 1 szklanka mąki 1 szklanka pszennych otrąb 3/4 szklanki drobnego cukru 4 duże jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki płatków migdałowych cukier
AZgotuj!
Kruche Anioły z mąki razowej 214mąki razowej. Najpierw były bez sukienek. Czekały w kolejce. Każdy dostał swoją:) 500 gram mąki razowej 150 gram zimnego masła 4 żółtka 3,4 szklanki cukru pudru 1 łyżka śmietany Zagniatamy ciasto z podanych składników. Schładzamy w lodówce ok 30 minut. Ciasto wałkujemy na 3 mm i wycinamy ciasta. Pieczemy w 180 stopniach ok 10-13 minut
AZgotuj!
Łatwa karpatka ;) 200szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 250 g masła 1 łyżka mąki Wykonanie: Margarynę zagotować z wodą. Dosypać mąkę i gotować na bardzo małym ogniu ok 2 minut cały czas energicznie mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować. Ciasto podzielić na 2 równe części, każdą piec na wysmarowanej masłem blaszce (24x35
The Sweet Damsel
39. Łosoś z nutą cytryny zapiekany ze śmietaną i migdałami 205kupować produkty najlepszej jakości bez dodatku konserwantów, barwników, ulepszaczy itp. Owszem, portfel może odczuć różnicę w cenie, ale jeżeli chodzi o nasze zdrowie i o naturalne walory smakowe, myślę że warto :). A na dzisiejszy obiadek proponuję lekkiego łososia z posmakiem cytrynowym, którego delikatnie kwaskowy smak podkreśla kwaśna śmietana i pieczone migdały. Ta kompozycja sprawi, że nie będzie
Be Fit Be Strong
Mazurek bakaliowy 187Tego mazurka pieczemy na końcu, zużywając na masę białka i resztki bakalii , które nam zostały od innych świątecznych wypieków. Spód do mazurka proponuję zrobić z ciasta ucieranego, a nie tak jak w klasycznych mazurkach z kruchego. Nie jest taki twardy i lepiej się komponuje z delikatną, miękką bezą bakaliową". Czytaj więcej
Wiem co jem
Sernik czekoladowy 292już nie kupuję innego...;-) Jest kremowy bez zbędnych dodatków jakie czasem zawierają sery innych marek. Doskonale spisze się do serników. Polecam ten wypiek na zimowy deser do filiżanki małej czarnej. Składniki Tortownica o śr 28 cm Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 dag masła 1 czubata łyżeczka
Wanilia i Kardamon
Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie 309razem nie jest porywająca. Mimo wszystko te, które zostały zaakceptowane są bardzo, bardzo ciekawe, a królowały głównie szaszłyki. Szykuję już mięsną akcję dla tych, co zawiedli się przymusem pieczenia. Nie regulujcie odbiorników, niedługo pojawi się coś dla Was. :) A tymczasem zapraszam do przejrzenia dopiero co zakończonej, letniej edycji. Szaszłyki z kurczaka i kolorowych papryk autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień(...)autorka: leonard300 | blog: Pychotka blog kulinarny Pieczona szynka z warchlaka. autorka: Jamnicza Kuchnia | blog: Jamnicza Kuchnia Karkówka w ketchupie autorka: natalia0404 | blog: Za kubkami talerzami Teksański? Czemu nie! A może frytki do tego? autorka: bastalena | blog: bastalena grillowane kotleciki cielęce z szałwią i chilli autorka: slodziutkamama | blog: Słodziutka mama kotlet schabowy bez smażenia w panierce z mąki z amarantusa
Kuchenna Kontrrewolucya
Zapiekanka z mięsem mielonym z indyka i puree kalafiorowo-ziemniaczanym 311wszyscy moje domownicy je zajadają bez słowa skargi :) Tym razem postanowiłam do ziemniaków dorzucić kalafior. Zapiekanka wyszła fantastyczna! Kalafior jest jak najbardziej wyczuwalny, co nadaje jej bardzo unikatowych walorów smakowych. Polecamy póki sezon na świeże warzywa trwa :) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 500g mięsa mielonego
Kolizje Smaków
Śniadanie idealnie chrupiące - granola 193miodu 200 ml soku jabłkowego bez cukru 75 g suszonej żurawiny 75 g suszonych moreli Orzechy grubo posiekać, chipsy kokosowe lekko połamać. Wymieszać w dużej misce z płatkami owsianymi. Sok jabłkowy lekko podgrzać z miodem, żeby składniki się połączyły. Zalać płatki, dokładnie wymieszać. Równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naleśniki budyniowe 251dodatków (choć pysznie smakują też bez niczego)- nadają się na śniadanie, lekki obiad, podwieczorek i kolację. Po prostu rewelacja :) SKŁADNIKI: (na 2 zwykłe lub 3 cieniutkie naleśniki) 1 jajko 1/2 szkl mleka paczka budyniu (40g) - smak dowolny 1 łyżka mąki 1/2 łyżki cukru 1 niepełna łyżka oleju szczypta proszku do pieczenia 1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
Kto ugości moich gości?
Tort z bitą śmietaną i masą truskawkową 237Waszego gustu. Może być również biały - bez barwników. Jako, że w tym roku miał być różowy - taki zrobiłam. Solenizantce się podobał i smakował. 'tort z bitą śmietaną i masą truskawkową' Składniki (na tortownicę 22cm): * biszkopt: - 8 jajek - 2 szklanki mąki - 1,5-2 szklanki cukru - 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - barwnik spożywczy (opcjonalnie) * masa truskawkowa: - 500ml
CookYourself
Wytrawna tarta z porami 155pokrojonych pieczarek ½ szkl. pokrojonych suszonych pomidorów (bez dodatku oliwy) ½ szkl. mleka sojowego 1 szkl. pokrojonych oliwek Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj i odciśnij sok. Przełóż do miski, dodaj pokruszone tofu, mleko sojowe, płatki drożdżowe, zmielone migdały i przyprawy. Ciasto dokładnie wymieszaj i rozprowadź w formie do tarty. Piecz spód przez 25 min., aż nabierze złocistobrązowego
Roślinna - blog wegański