bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1840/3453)

Boczek pieczony w majeranku 161

Dziś coś dla mięsożerców - boczek pieczony w majeranku. Wersja najprostsza jaka może być, a zarazem bardzo smaczna. Boczek po upieczeniu jest aromatyczny, z zewnątrz przypieczony, a w środku delikatny i rozpływający się w ustach. Dobrze smakuje tuż po upieczeniu, jak i schłodzony w formie wędliny. Osobiście fanką tłustego boczku nie jestem, ale jeśli trafi się taki chudziutki, to z przyjemnością(...)podjadam. Składniki: 1 1/2 kg ładnego chudego boczku wieprzowego bez żeberek 3 - 4 łyżki majeranku 4 - 5 ząbków czosnku pieprz  sól (u mnie 3,5 łyżeczki) Przygotowanie: Boczek umyć, osuszyć i powycinać wszelkie chrząstki. Natrzeć z obu stron solą, świeżo mielonym pieprzem, majerankiem, włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić najlepiej na noc do lodówki. Po wyjęciu

Kuchcik gotuje
Dietetyczne kruche ciasteczka orzechowe bez masła i cukru 575

zaleźć przepis, który pozwala na stworzenie wspaniałych ciasteczek bez użycia tego składnika. Wychodzą cudowne - delikatnie orzechowe i chrupiące. Idealnie oddają kształty wyciskane za pomocą stempelków :) Składniki: 12 łyżek płatków owsianych 10 łyżek mąki pełnoziarnistej np. pszenna, żytnia 2 jajka 2 łyżki masła orzechowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-4 łyżki miodu (w zależności od tego

Chocolate Muffin Blog
Hummus z burakiem. 176

całości lub pokrojony w plasterki i upieczony w piekarniku ( czas pieczenia ok. 30-45 minut w 175 stopniach – jest miękki wtedy, kiedy można wbić w niego widelec). Jeśli zdecydujemy się na formę pieczoną hummus uzyska zupełnie inny aromat niż przy gotowanym – dużo słodszy. Ja piekłam plasterki buraka na patelni teflonowej, plasterki zawinęłam w folie aluminiową – jest(...)sposób o wiele szybszy i tańszy Moje plasterki były miękkie już po 20 minutach. Przydatne: Czas przygotowania tej wersji nie różni się od czasu wykonania zwykłego hummusu bez dodatków – ponieważ buraki możemy przygotować w tym samy czasie kiedy gotujemy ciecierzyce. Wynosi ok. 1-1,5 h. Burak należy obrać ze skórki – można to zrobić zarówno przed

rozgotowana
Liebster Award - wyróżnienie ,dziekuje;) 163

czego nie wychodzisz z domu?  bez portfela 7.Kawa czy herbata?  herbata 8. Twoje motto?  Carpe diem 9. Ulubiona pora roku?  zima 10. Napoje gazowane czy niegazowane?  niegazowane, najlepiej świeże soki 11. Od jak dawno gotujesz?  gotuję od 10 lat Moje pytania 1. Wolisz gotować czy piec ciasta? 2. Twoje ulubione ciasto

Kulinarne życie
Babka makowo-kokosowa 157

mąki, bo jest napełniona na full makiem i kokosem :).  Dla kogo: dla tych, którzy nadal nie zdecydowali co będą piekli w święta dla zapracowanych dla fanów kokosu Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek sok z połowy cytryny 150g cukru 200g masła 100g zmielonego maku (można kupić taki gotowy z torebce

Mania Wypiekania
Świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą 197

być. Część pierników zrobiłam z marmoladą, część bez. Ręce lekko „naoliwiamy” i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 34g). Te, które będą z marmoladą rozpłaszczamy na dłoni, wkładamy porcję marmolady i ponownie formujemy kulę. Jedne i drugie układamy w odstępach na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Obie blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º

mojewypiekiinietylko
KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWO - CYNAMONOWE 142

przepisu wychodzi około 50 sztuk ciasteczek. Piec w temperaturze 200 stopni C około 15 - 20  minut. Rada: Pamiętajmy o zasadzie, aby ciasto było kruchutkie należy wyrabiać ciasto szybko, by nie zdążyło się ogrzać od rąk.   Jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza

Ciastka - domowe słodkości
Warsztaty bezglutenowe z Inką i Tomaszem Jakubiakiem 244

Pasja Smaku . Do przygotowania mieliśmy : Filety z pstrąga smażone bez panierki na papierze oraz dwie sałatki z soczewicą i świeżymi warzywami. Ja z Angeliną zająłem się pstrągiem, a Edyta z Martą sałatkami. Pozostałe grupy przygotowały : Pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną, mielonym indykiem i sosem grzybowym. Kopytka z pieczonej dyni z estragonem, gulasz z gęsich serc i boczniaków

Parowar Faceta
Kruche rogaliki... 175

świeżość utrzymuje się bardzo długo, dlatego można je bez problemu przechowywać. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 250g cukru pudru 125g mielonych orzechów włoskich 125g masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób wykonania: Wszystkie składniki razem ugniatamy w misce. Wypełniamy foremki małą ilością ciasta, gdyż rogaliki szybko urosną podczas pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza

Kuchnia Pani Wiosny
Faworki – ciasteczka dla znerwicowanych 191

Uwielbiam tłusty czwartek objadanie się bez opamiętania... w domu smażymy z Mamą zawsze chrust. Jednak w tym roku tak się złożyło, że nie mogłam pojechać do domu więc postanowiłam usmażyć go sama. Nawet się nie spodziewałam, że to takie łatwe Faworki są ciastkami które należy piec w chwilach zdenerwowania- nie ma lepszego sposobu na wyżycie się niż walenie wałkiem

sierotka maRysia w kuchni
Drożdżowe różyczki z masą makową. 438

kuleczki ,rozwałkowujemy wzdłuż na coś w rodzaju prostokąta ,ale bez wielkiej dokładności i rozsmarowujemy na każdym kawałku masę makową ,zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i skręcamy w różyczkę podwijając końcówkę ciasta pod spód.Pozostawiamy gotowe drożdżówki na 0,5 godziny do napuszenia .Następnie każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.Po przestygnięciu lukrujemy

Ladylaura.
Ptysie śnieżynki z kremem 125

jednocześnie mieszamy, by składniki się równo połączyły. Jeśli masa bezie jednolita i zacznie odchodzić od ścianek garnka to zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na 10 minut od czasu do czasu przemieszać. Do masy wbijamy kolejno jajka i ucieramy, by masa sie połączyła z jajkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą szprycy wyciskamy porcje ciasta wielkości orzecha

Camilla w kuchni
Sernik z brzoskwiniami 195

poprzednie święta Wielkiejnocy, listonosz przywożąc pocztę bez żadnego wahania poprosił o kawałek. Tak bardzo oczywistym było, iż wśród wypieków znajduje się i ten deser. :) SERNIK Z BRZOSKWINIAMI Składniki na ciasto: - 250 gram masła - 400 gram mąki - 5 żółtek - 50 gram cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto dzielimy na dwie, mniej

Życie zamknięte w smaku
Z masą budyniową i śliwkami 141

proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubijanych jaj. Tortownice wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Masa budyniowa: Budyń gotujemy na mleku, odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony ucieramy z masłem. Przełożenie: Wystudzony biszkopt przeciąć na pół, 2/3 masy budyniowej wyłożyć na biszkopt, na budyń wyłożyć śliwki przekrojone na pół, bez pestek

Motylkowa Kuchnia
Łosoś zapiekany pod pesto z mizerią z rzodkiewki i pieczonymi młodymi ziemniakami 191

naszego jadłospisu. Jednakże łosoś kupny w supermarketach, bez informacji o miejscach połowów, może nie zawierać tych wszystkich ważnych elementów, a nawet może być skażony rtęcią. Łosoś obfity w wyżej wymienione składniki to najczęściej łosoś dziki, który możemy spotkać jako produkt głęboko mrożony. Tak, więc dziś proponuję Wam pieczonego łososia (swoją drogą grillowany i pieczony to moje ulubione wersje podania

Be Fit Be Strong