bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1843/3453)

Pizza na spodzie z polenty z domowym sosem pomidorowym (również w wersji wegańskiej) 192

blenderem). Masa nie może być zbyt gęsta (w razie potrzeby dolać odrobinę wody), ani zbyt płynna. Kiedy woda się wchłonie, dodajemy oliwę, zioła, sól i pieprz. Na papierze do pieczenia rysujemy (odrysowujemy) okręgi (u mnie były to 3 małe i 1 duży). Na każdy okręg równomiernie nakładamy przygotowaną polentę. Wszystkie spody umieszczamy na 40-60min w lodówce(...)polenty wyciągamy z lodówki i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku. Następnie odwracamy je na drugą stronę, rozsmarowujemy przygotowany wcześniej sos pomidorowy, rozkładamy wedle uznania nasze dodatki i posypujemy startym serem (zamrożony ser z ziemniaka również ścieramy na tarce). Ponownie wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Zajadamy z sosem pomidorowym lub bez. Smacznego

Be Fit Be Strong
Rogaliki z makiem i białą czekoladą 126

migdały, figi bez pestek,czas 7 sek, obroty 5 – wyjąć z naczynia, dodać rodzynki, wymieszać. Ciasto – Ziemniaki pokroić w bardzo drobną kostkę, dzięki czemu ugotują się bardzo szybko. Nie solić. Odcedzić, lekko odparować i przetrzeć przez praskę lub sitko. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać posiekane masło lub margarynę, dodać masę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, jajka, cukier

Kuchnia Pokoleń
Pieczeń wołowa "na dziko" według przepisu dziadka Adama 212

Adamem :) nie tylko takie, bo ostatnio o jedzeniu :) No i opowiedział mi o swoim ulubionym daniu z dzieciństwa: pieczeni wołowej na dziko, którą przygotowywała jego mama. Na szczęście kochając dobre jedzenie, często przesiadywał w kuchni, więc pamiętał jak mama robiła tę pieczeń :) Postanowiłam zatem spróbować ją przygotować. Dla dziadka Adama :) Składniki: mniej więcej kilogramowy kawałek wołowiny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wigilijne uszka 174

Wigilijne uszka Czerwony barszcz z uszkami, to jedno z tradycyjnych dań pojawiających się na świątecznym stole. Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez tego dania. Choć jako dziecko nie przepadałam za uszkami (dla mnie istniały tylko ryby ;)) teraz je po prostu uwielbiam. Dziś dzielę się z Wami pysznym i prostym przepisem na domowe wigilijne uszka z grzybami. Do świąt zostało(...)uszka. Uszka gotujemy partiami w osolonej wodzie. Gdy uszka wypłyną na wierzch zostawiamy je jeszcze chwilę i wyciągamy. Podajemy z czerwonym barszczem np. z tego przepisu Barszcz czerwony z pieczonych buraczków Uwagi! Ciasto powinno zostać cały czas pod przykryciem, ay nie straciło swojej elastyczności (niewykorzystane skrawki można zagnieść i również tam schować). Uszka przygotowujemy partiami. Uszka można mrozić. Smacznego

Słodkie okruszki
PATATAS CON SALSA BRAVA 108

pieczone bataty, topinambur lub inne warzywa. Zainspirowana dzisiejszym hiszpańskim lunchem, postanowiłam przygotować Chłopakom domową salsę. Wyszła wyśmienita, najlepszych na świecie pomidorów od Teścia. Mam zamiar zrobić kilka słoiczków na zimę :) Składniki na sos: cebula 4 średnie pomidory 2 ząbki czosnku łyżka cukru pół łyżeczki soli łyżka octu balsamicznego łyżka  pimentonu - wędzonej hiszpańskiej papryki (ostrej lub pikantnej) papryczka chilli bez(...)zalewam wrzątkiem i solę, zostawiam na kilka minut. Odcedzam i przekładam do brytfanki lub innego żaroodpornego naczynia. Polewam oliwą, solę, pieprzę i dodaję przyprawy, na które akurat mam ochotę. Piekę w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem około 30 minut

Cytryna&Co.
Oliwkowe zawijańce i dip z feta i pistacji 160

Witam po przerwie. Moje dziecko miało komunię w zeszłym tygodniu, więc musiałam się skupić na przygotowaniach do przyjęcia. Rodzinka dopisała, więc miałam niezłą gromadkę do wykarmienia. Piekłam i gotowałam jak zwariowana, a w międzyczasie chodziłam z dzieckiem na próby…Wiecie jak to jest. Ale już po wszystkim i jestem z powrotem z przepisem na pyszne oliwkowe zawijańce(...)oliwek bez pestek 1 ½ łyżeczki soli Rozpuść drożdże w letniej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę i zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj sól, pokrojone oliwki, pomidory i drobno pokrojony rozmaryn , zagniataj do połączenia wszystkich składników. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 jednakowych porcji. Rozciągnij na placki i zawiń brzegi jeden na drugi. Piecz zawijańce

codojedzenia
Prosty przepis na kalafiora pieczonego w całości w sosie czosnkowym 61

rozsmarowywaniu? Finuu Hyvää przychodzi z rozwiązaniem tego problemu. Bez stresu, bez trudu. Wyjmij z lodówki i gotowe. Ta wyjątkowa cecha to efekt starannie przemyślanego procesu produkcji, który sprawia, że produkt zachowuje swoją lekkość nawet w niskich temperaturach. Posiada również imponujący wachlarz zastosowań – czy to smarowanie, gotowanie, podsmażanie czy pieczenie – Finuu Hyvää sprawdzi się doskonale. *Więcej

Eat me! Fit me!
Letni, owocowy tort z borówkami 54

fioletowym i różowym.  Smak masy kojarzy się bez wątpienia z lodami jagodowymi. Dziś w Kronice przyjemnie delikatny torcik, letni, owocowy deser. Poczęstunek z soczystymi borówkami, które nęcąco   prezentują się w przekroju ciasta, włożone w masę o lawendowym kolorze. Torcik jest prosty w wykonaniu,  puszysty biszkopt piecze się błyskawicznie, masa borówkowa jest wyjątkowo lekka i stabilna

Kronika Piekarnika
Makaroniki pistacjowe 75

bezy z dodatkiem zmielonych orzechów. Czyli białko plus cukier plus migdały, można też użyć innych orzechów np. laskowych, włoskich czy pistacji. U mnie własnie wersja pistacjowa. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki, odrobinkę go zmodyfikowałam. Makaroniki fajnie smakują następnego dnia po przełożeniu, wówczas z wierzchu są fajnie chrupiące a w środku rozpływają się w ustach. Makaroniki bez kremu można(...)mikser ustawić na najwyższe obroty i miksować 5-8 min. Bezy mają się wystudzić. Po tym czasie w 3 turach dodawać białka do masy pistacjowej. Delikatnie mieszając po każdym dodaniu. Mieszać tylko do połączeniu, nie za długo. Mieszać szpatułką. Przygotować 3 blachy od piekarnika, wyłożyć je papierem do pieczenia. Uwaga warto posmarować blachę tłuszczem, następnie wyłożyć papierem do pieczenia

moj przepis na
Makaroniki pistacjowe 73

bezy z dodatkiem zmielonych orzechów. Czyli białko plus cukier plus migdały, można też użyć innych orzechów np. laskowych, włoskich czy pistacji. U mnie własnie wersja pistacjowa. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki, odrobinkę go zmodyfikowałam. Makaroniki fajnie smakują następnego dnia po przełożeniu, wówczas z wierzchu są fajnie chrupiące a w środku rozpływają się w ustach. Makaroniki bez kremu można(...)mikser ustawić na najwyższe obroty i miksować 5-8 min. Bezy mają się wystudzić. Po tym czasie w 3 turach dodawać białka do masy pistacjowej. Delikatnie mieszając po każdym dodaniu. Mieszać tylko do połączeniu, nie za długo. Mieszać szpatułką. Przygotować 3 blachy od piekarnika, wyłożyć je papierem do pieczenia. Uwaga warto posmarować blachę tłuszczem, następnie wyłożyć papierem do pieczenia

moj przepis na
Smażone klopsiki z groszkiem i marchewką, danie do słoika na wyjazdy 133

5 / 5 ( 1 vote ) Smażone klopsiki z groszkiem i marchewką, danie do słoika na wyjazdy Smażone klopsiki z groszkiem i marchewką to świetna alternatywa dla oklepanych

Ogrodnik w podróży
Bataty. Ziemniaki zwane wilcem ziemniaczanym 77

tych warzyw. I większość mieszkańców Polski nie wyobraża sobie obiadu bez użycia ziemniaków. Stanowią one część drugiego dania, jak i są znaczącym dodatkiem do zupy, czyli pierwszego dania obiadowego. Czym są bataty i jak wyglądają? Bataty są to podłużne warzywa nieco przypominające zniekształcone ziemniaki. Można je gotować lub piec podobnie, jak kartofle. Z batatów tak samo, jak z ziemniaków

ProstePesto.pl
Tort budyniowy z owocami 77

wszystko może się udać Tort wyszedł naprawdę pyszny. Jest całkowicie bez czekolady, ponieważ takie było życzenie, ale możecie oblać wierzch czekoladą rozpuszczoną w odrobinie śmietanki 30%. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego Skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego 3 jajka 1 szklanka oleju

Słodki sentyment
Pierniki malinowe 85

cały czas ubijamy, aż cukier się rozpuści (jak do bezy). Do ubitej piany dodajemy mielone migdały i mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy łopatką. Maliny miksujemy i dodajemy razem ze skórką pomarańczową i przyprawami do piany i mieszamy łopatką. Gotową masę wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na wysokość około 1 – 1,5 cm. Blaszkę wstawiamy

Słodki sentyment

Proponowane wyszukiwania