foremki (co ważne, foremek nie musimy niczym smarować). Pieczemy ok 10-15 minut w 180 st C. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wlewamy go do upieczonych babeczek. Na wierzchu układamy kawałki ananasa i truskawki. Smacznego dnem ,puknąć wtedy same wyjdą. Następnie wyklejać dalej bez smarowania
Cynamonowe szczęściesmaż około 1 minuty. Dodaj łodygi – bez liści – i smaż około 3 – 4 minut aż zmiękną. Następnie dodaj liście smaż kolejne 2 – 4 minuty – aż liście ‚zwiędną’. Całość dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto francuskie rozwiń i rozłóż na blaszce (na papierze do pieczenia) i pokrój je na 4 równe kawałki
Moja pasja smakunajbardziej dziękuję za Podwójny sernik OREO Nagroda: forma do pieczenia DOMEK 28 cm (Duka) + książka „Moje wypieki i desery na każdą okazję” 3. Miejsce Ela za rekordową ilość przesłanych zdjęć , najbardziej urzekła mnie dekoracja na zdjęciu Muffinek czekoladowych z cukinią . Mojemu Mężowi z kolei najbardziej podobały się bezy . Nagroda: zegar ścienny (Duka) + kubek z zaparzaczem KEEP CALM
Domowa Cookierenka AgiMAŚLANCE lekko zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" // keksówka o dł. 20-25cm ~500ml maślanki naturalnej ~250g mąki kukurydzianej ~4 łyżki mieszanki ziaren "Ziołowo Mi" Ziarenkowo.com ~2 jajka ~łyżka soku z cytryny (ważny składnik, nie pomijajcie!) ~łyżeczka sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszku do pieczenia (na sodzie jest odrobinie pulchniejszy) ~płaska łyżka soli
chili & sugarwypiek, robię go dla moich łasuchów, nie wyobrażamy sobie bez niego świąt jest pyszny i efektowny. SKŁADNIKI: CIASTO: 5 jajek 50 g suchego maku 1 czubata szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM BUDYNIOWY: 3 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki
Wanilia i Kardamonspytacie co w tym dziwnego? No ale jak upiec chleb bez grama mąki? ta mieszanka właśnie mąki nie zawiera-pierwsza moja myśl -wykorzystam ją do chleba na zakwasie no bo jak ziarna wymieszać z jajkami solą i oliwą i ma być chleb? po dłuższym zastanowieniu stwierdziłam że piekę tak jak w przepisie...zobaczcie jaki efekt! Cała mieszanka jak już
Wanilia i Kardamonmąki 1 jajko szczypta soli 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka oleju jagody Wszystkie składniki łączymy ze sobą na gładką masę. Na końcu dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Za pomocą łyżki formujemy placuszki i smażymy je na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane
My simple kitchenłyżka budyniu waniliowego bez dodatku cukru (proszek) 0,5 szklanki jogurtu naturalnego (rzadkiego) 8 łyżek fruktozy lub inne słodzidło Sposób przygotowania: Banana rozduszamy widelcem na miazgę dodajemy pozostałe składniki na spód i mieszamy tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową (potem będziemy piec sernik w kąpieli wodnej) , a środek wykłądamy papierem do pieczenia przygotowane ciasto rozsmarowujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwięc jeśli wahasz się czy zrobić czy nie to bez obaw, na pewno się uda. Składniki: 100 g świeżych truskawek 300 g rabarbaru 175 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 175 g cukru kryształu + 1 łyżka 3 jajka 275 g maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g jogurtu naturalnego Truskawki myjemy i przecinamy na pół
Made By Mom And Sonskrobi kukurydzianej, sól, 500 g wiśni (już bez pestek), 2 łyżki cukru, kawałek laski cynamonu, łyżka skrobi kukurydzianej, sok z wiśni, wiśniówka, 1 l śmietany kremówki – 30 – 36%, 2 opakowania śmietan-fix, 3 łyżki cukru pudru, 50 g gorzkiej czekolady, Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Białka ubić ze szczyptą soli
królestwo garówsklepu. Polecam! Składniki 1-2 kg schabu bez kości 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina sól pieprz papryka mielona słodka papryka mielona ostra chili Wykonanie: Mięso myję, osuszam papierowym ręcznikiem, nacieram solą z każdej strony. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Wkładam do rękawa do pieczenia, wlewam wino i wstawiam na kilka godzin do lodówki
Bea(u)ty kitchenjogurty greckie 3 budynie śmietankowe bez cukru 6 jajek 1,5 opakowania cukru waniliowego 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru Zmiksować jogurty, żółtka, budyń i cukier waniliowy. Dodać olej. Ubić białka z cukrem na sztywno. Wymieszać delikatnie pianę z białek z masą jogurtową. Piec ok. 50 minut w 180 stopni C. W czasie pieczenia sernik wysoko wyrasta
Weekendy w domu i ogrodzieczekolady około 10 gałązek świeżego tymianku sól morska do posypania ciasteczek Czekoladę siekamy dość drobno, listki tymianku usuwamy z gałązek. Piekarnik nastawiamy na 190*C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masło i cukier mieszamy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Dodajemy suche składniki i szybko wyrabiamy ręką albo mikserem. Dodajemy czekoladę i tymianek i dokładnie mieszamy(...)była fleur de sel, ja użyłam mniej wyszukanej soli morskiej. Pieczemy około 10 minut, aż lekko (!) się zrumienią. Studzimy chwilę na blasze, żeby stwardniały. Ciastka przypominają pieguski, ale połączenie ciemnej czekolady, tymianku i soli powoduje, że są bardzo wyraziste w smaku. Powiedziałabym nawet wyszukane:) Zrobiłam wersję dla ortodoksów- bez soli, ale nie są takie dobre- sól cudownie wydobywa smak
les mirabellesZwilżam je odrobiną wody, sklejam dokładnie i formuję kule. Układam na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, bo pączki znacznie urosną. Smaruję ich powierzchnię odrobiną mleka i odstawiam na kwadrans, by podrosły. Tak przygotowane pączki piekę około10-15 minut w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku tak, aby pięknie się przyrumieniły. Studzę poza piekarnikiem. Przed(...)podaniem posypuję cukrem pudrem lub dekoruję lukrem. SMACZNEGO! * Utarte płatki róży kupiłam na jarmarku żywności regionalnej w Zakopanem, można bez problemu zastąpić je konfiturą różaną bądź owocową, a także powidłami. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiNawet nie wiecie, na jakie cuda wpadają ludzie bez mięsa : ) Znaczy, żebyśmy się dobrze zrozumieli – ja uważam, że każdy ma prawo do swojej diety, ale nie dorabiajmy filozofii do ziarenek soczewicy. Takżętego … Ale wróćmy do pasztetu. Zrobiłam po swojemu. Wyszedł smaczny, aromatyczny i zdecydowanie będę powtarzać pieczenie. Więc jeśli ktoś z Was chce spróbować czegoś innego
ladykitchen