bardzo, bardzo długo! A żeby torcik różany był naprawdę różany upiekłam go z dodatkiem jadalnej wody różanej, która nadała pięknego aromatu. Dodatkowo nasączyłam ciasto nalewką z kwiatu czarnego bzu, co sprawiło, że mój mały torcik stał się prawdziwą kwiatową ucztą! Koniecznie podajcie go najbliższym i zasmakujcie się w mojej słodkiej biało-różowej kompozycji :) Biszkopt różany: - 5 jaj - 5 łyżek cukru(...)przesianą mąkę, ale już powoli łyżką najlepiej drewnianą, żeby ciasto nie opadło i było dalej ładnie napowietrzone. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy chwilę w piekarniku, żeby biszkopt nie opadł. Biszkopta kroimy na dwa placki. Z każdego wycinamy foremką mniejsze koła tak. Gotowe kółeczka
Sajkofanka smakuDzisiaj dzielę się z Wami kolejnym rodzinnym przepisem. Tym razem kaczka z jabłkami. Idealnie soczysta i aromatyczna. Smakuje wyśmienicie, a przy tym jest bardzo prosta do
Ola la LCHFszarlotki w formie estetycznie wyglądającej roladki. Biszkoptowa Rolada Jabłkowa - Składniki: Biszkopt: 6 jajek 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier cynamonowy (można użyć waniliowego) Nadzienie: 1 kg jabłek płaska łyżeczka cynamonu cukier ponadto: cukier puder Biszkoptowa Rolada Jabłkowa - Sposób przygotowania: Nadzienie: Jabłka obieramy, ścieramy(...)bliski 2 godzin). Pod koniec duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt: Blaszkę o wymiarach 35 x 28 cm wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić
Słodka Stronabałagan z Eton – pyszny deser który powstaje z pokruszonych bez. Czyli jak nam beza nie wyjdzie piękna, tylko zacznie się łamać gdy będziemy wyjmować ją z piekarnika. Nie boimy się tego że będzie mess czyli bałagan tylko przerabiamy ją właśnie w ten deser. Tak było z moją bezą, w piekarniku wyglądała pięknie, ale gdy tylko ruszyłam blachą zaczęła(...)będzie błyszcząca powoli nadal ubijając dodajemy cukier po łyżce, na koniec dodajemy ocet winny i po chwili mąkę kukurydzianą. Tak ubite białka przekładamy na przygotowany papier do pieczenia i pieczemy 10 minut w 120 C i 50 minut w 100 C. Lemon curd 4 cytryny ( wyparzone i wyszorowane ) 15 dkg cukru pudru
Kuchnia na wzgórzukuchni mam dwa rodzaje przyborów kuchennych, bez których nie wyobrażam sobie gotowania. Pierwsze z nich to moje ulubione noże, które są ze mną już mniej więcej 10 lat. Mimo, iż nie zawsze są najostrzejsze, mimo iż nie wyglądają już zachęcająco i nie znajdą się na fotografiach produktowych, to leżą tak idealnie w dłoni, że nie wyobrażam sobie krojenia innymi(...)zacytuję): “p atelnie i garnki Diamond charakteryzują się niespotykanym nigdzie indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności) “. Czy patelnia rozgrzała się 50% szybciej i później smażyła na gazie 50% mniejszym? Nie wiem, na oko możliwe, że tak. Na pewno była tu znacząca
ProstePesto.plzestaw surówek. Dzisiejsza wersja jest na pewno lżejszą od tej, którą prezentowałabym Wam np. tutaj . Tym razem naszych nuggetsów nie smażymy na tłuszczu, a pieczemy. Spróbujcie. Do przygotowania pieczonych nuggetsów użyłam płatków kukurydzianych z e-Dana . Polecam Wam ten sklep w szczególności przed świętami Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka około 3 szklanek płatków kukurydzianych – u mnie(...)bez termoobiegu). Do drugiej miski wsypujemy pokruszone płatki kukurydziane (płatki można dokładnie rozdrobnić w blenderze lub pokruszyć zostawiając ciut większe kawałki – u mnie dziś ta wersja, ja moje płatki kruszę w dłoniach). Wyciągamy miskę z kurczakiem zanurzonym w masie. Wyjmujemy kawałki mięsa z ciastem i obtaczamy je w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia
Słodkie okruszkiogórka, pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę, ciecierzycę, tuńczyka i wypełnić resztę sałatą. W pracy wyłożyć wszystko na talerz i wymieszać albo zajadać prosto ze słoika. Sałatka makaronowa z pesto, pieczoną papryką i orzeszkami ziemnymi 3 łyżki pesto – ja użyłam pesto z jarmuży z tego przepisu 1 łyżka oliwy 100 g makaronu 1 czerwona papryka garść orzeszków ziemnych Z papryki(...)grill, przekręcając tak, żeby skórka się spiekła z każdej strony. Paprykę przełożyć do torebki foliowej. Po ostygnięciu zdjąć skórkę i pokroić na kawałki. Makaron ugotować. Orzeszki uprażyć na patelni bez tłuszczu. Pesto wymieszać z oliwą i wyłożyć na dno słoika. Na to wyłożyć makaron, paprykę i pokrojone orzeszki. Przed zjedzeniem całość dobrze wymieszać. Można jeść na zimno albo
Cooking for Emilyjajka o temperaturze pokojowej 45 g mąki kokosowej 60 g szklanki roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna) ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii ½ łyżeczki proszku do pieczenia lub sody szczypta soli 4-6 łyżek wody 60 g owoców niskowęglowodanowych np. maliny, borówki, jagody, porzeczki opcjonalnie słodzik/cukier dla osób, które ich używają Przygotować silikonowe foremki na muffinki(...)Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 190° C aż uzyskają złoty kolor. Smacznego! — BTW całości z malinami: 345 g, 1023 kcal, B 26 g, W 6 g, T 98 g. BTW 1 babeczki: 58g, 171 kcal, B 9 g, W 1 g, T 16g. Artykuł OLA LA KETO MUFFINKI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu
Ola la LCHFkiedy zobaczyłam kolor dopiero co zarobionego ciasta. Jest to chleb marchwiowy Jima Laheya, a przepis na niego znalazłam zaglądając na stronę listopadowej piekarni Amber , która co miesiąc proponuje wspólne pieczenie niebanalnego pieczywa. W czasie sobotnich zakupów poszalałam z marchewką, bo natrafiłam na naprawdę piękne okazy na okolicznym bazarku. Wracając do domu w myślach (bo ręce były zajęte siatami) stukałam(...)pokryły ciasto. Umieść w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość jest prawie podwojona . W tym samym czasie, na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta , nagrzej piekarnik do 230 st. C stopni z garnkiem żeliwnym /kamieniem do pieczenia/keksówką ustawioną w dolnej części pieca. Bardzo ostrożnie przełóż ciasto ze ściereczki
Weekendy w domu i ogrodzieherbatki czy kawy idealne. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 5 żółtek 250 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kwąsnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao do jednej części ciasta Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Uformować wałek i podzielić go na pół, a jedną połówkę jeszcze na pół. Mamy w ten sposób(...)ziemniaczanej Śliwki umyć, usunąć pestki. Włożyć do rondla i podgrzać. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z wodą i wlać do śliwek. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z gazu i przestudzić. Beza 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy piana jest już ubita dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać
O kuchni z uczuciemroku na święta Wielkiej Nocy piekę coś słodkiego w tym roku zrobiłam sernik ale zupełnie z nowego przepisu, inny niż zawsze robię, zazwyczaj albo robię "Cielaczka" albo "Sernik z Rosą". Szukałam jakiegoś ciekawego przepisu na sernik i znalazłam przepis na ten właśnie sernik na blogu Moje Wypieki . Mi osobiście bardzo smakuje, jest(...)naprawdę pyszny :) według mojej mamy troszkę za słodki, ale najważniejsze to jest to, że wszystkim w domu smakowało ;) Sernik zrobiłam bez rodzynek bo u mnie w domu nie wszyscy lubią sernik z rodzynkami. Szczerze powiem, że nawet bez lukru jest dobry ;) Zamiast kratki na moim serniku zawitały tulipanki :D A o to przepis: Składniki na kruche ciasto
Motylkowa KuchniaKrólik pieczony z marchewką, a potem polany sosem. Bardzo smaczny, szybki do zrobienia. Mięciutki, soczysty i delikatny. Uwielbiam mięso z królika. Idealne dla małych dzieci. Podałam z ryżem. Można podać z kaszą , ziemniakami lub kluskami. Na blogu znajdziecie również inny przepis na królika w śmietanie. A wszystko w zakładce MIĘSA. Składniki: 1 tuszka z królika 4 średnie marchewki 1 duża(...)cebula 3 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 ostra papryczka chilli bez pestek 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 3 szklanki wody sól pieprz posiekany koperek Na patelni rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać marchewkę pokrojoną w plasterki. Wszystko smażyć około 6 minut, mieszając. Całość przełożyć do naczynia
O kuchni z uczuciemczekoladowych, 60-70 g rozpuszczonego masła. Masa serowo-bananowa: 400 g twarogu sernikowego (np. "Mój Ulubiony" z Wielunia), 125 g cukru, 1 łyżka śmietany 18%, 30 g budyniu bananowego bez cukru, 2 jajka, 2 dojrzałe banany. Masa śmietanowa: 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%, 200 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru. Dodatkowo do dekoracji: plasterki banana, orzechy pekan(...)wolnego miejsca. Piec w temperaturze 150° C przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto całkowicie wystudzić, w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Zimną śmietanę kremówkę zmiksować. Gdy będzie już dosyć gęsta, dodać cukier puder oraz po łyżce serka mascarpone, aż do wykorzystania całości. Miksować do momentu, aż masa będzie gęsta i bez grudek. Przygotowaną masę śmietanową wyłożyć
Świat Ciastakliknięciu tutaj dostaniesz garść pożytecznych informacji o strukturze, składnikach i procesie tworzenia ciasta drożdżowego. Print Ciasto Drożdżowe bez zagniatania z rabarbarem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl Wypieki z pomysłem Course Deser Cuisine desery polskie Keyword bez wyrabiania, ciasto, drożdże, rabarbar Prep Time 20 minutes Cook Time 50 minutes Czas wyrastania 3 hours(...)rabarbar, dość gęsto. Kruszonka: Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę i rękoma zagnieść. Możea włożyć do lodówki na 10 min, jeśli kruszonka jest za luźna. Pieczenie: Ciasto włóż do zimnego piekarnika. Piecz w temo ok. 180 *C przez ok 40min. (ja używałam termoobbiegu) Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 10 minut, po tym czasie zdjąć obręcz
SmartBake.pl