blenderze/malakserze. Dodać roztopione masło i dobrze wymieszać. Powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( dzięki temu bez problemu uwolnimy gotowy deser z obręczy tortownicy ). Masę ciasteczkową wysypać na spód tortownicy, wyrównać i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia, na około(...)żelatynę dodawać do masy cały czas miksując. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać ją z masą jogurtową. Masę wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia ( uwaga - tężeje dość szybko ). Następnie dodać wydrylowane i osuszone z nadmiaru soku wiśnie i delikatnie wymieszać. Przelać na schłodzony ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretkę wiśniową rozpuścić
Opowieści z piekarnikadodajemy po trochę do masy jajecznej,( możemy już przygotować wcześniej ) Tortownice o średnicy 26 cm smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tarta lub wykładamy papierem do pieczenia . Wylewamy przygotowane ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C. przez ok. 35 min . ( sprawdzamy patyczkiem , czy ciasto jest wypieczone, jeśli nie jest , to patyczek jest obklejony ciastem(...)wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję śmietanę , Składniki na masę śmietanową : 1 litr śmietany kremówki 30 % Gostyńska, ( schłodzona) 4 łyżki cukru kryształu, 2 cukry waniliowe Delekta, 2 łyżeczki żelatyny bez przypraw CYKORIA, sok z cytryny, 1/2 szklanki wody,( do namoczenia żelatyny ) Ponadto : –na poncz – 75 ml wody i sok z cytryny. -na dekorację boków : ok. pół paczki
Pysznosci Babci Basiproszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao i mleko ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą- miksujemy do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Dodajemy czekoladowe kropelki i delikatnie- ręcznie mieszamy. Otrzymaną masę przelewamy do papilotek lub foremek [ do wysokości 3/4 ] i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 13 minut(...)środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Jeżeli wasza blaszka do wypieku mini babeczek ma tylko 12 wgłębień- podzielcie pieczenie na dwa etapy. Rozdzielcie ciasto do 24 papilotek- gdy pierwsza dwunastka będzie siedzieć w piekarniku, kolejne dwanaście może spokojnie czekać w papilotkach na swoją kolej. Po wyjęciu pierwszego wypieku, wymieńcie upieczone babeczki (tylko najpierw dajcie im chwilkę
Domowe Tortyfilozofii, tylko po prostu trwa dość długo, ale to wszystkie zapiekanki tak mają. Zrobiliśmy w Lidlu zakupy z Magdą, pojechaliśmy do mojej mamy, wypiliśmy kawę, pogadaliśmy co-nieco i szybko wróciliśmy do domu żeby jedzonko robić :) A oto lista potrzebnych rzeczy: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka 200 g (2 torebki) ryżu woda + kostka bulionowa puszka(...)żymy (nie wiem, która nazwa jest właściwa) jeszcze 5 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i wlewamy do środka naszą masę z patelni. Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 35 minut. Potem wyjmujemy naczynie i na górze układamy plastry żółtego sera. I pieczemy dalej przez kolejne 20 minut. I jedzonko gotowe. Jest naprawdę pyszne
Marder&Marder ManufacturePrzyszedł czas na kolejne ciasto 🍰 Przepis jest praktycznie taki sam jak murzynek na maślance tylko o podwojonej ilości składników. z dodatkową masę budyniową i
Zdrowie i pysznie na talerzuTo już prawie ostatni dzwonek żeby wykorzystać młode ziemniaki i cukinię. A korzystając ze sposobności przygotowałam zapiekankę – prostą, smaczną z dodatkiem świeżych ziół. Takie
Szybko Tanio SmacznieRabarbar – niesamowicie smaczne i zdrowe warzywo o lekko kwaśnym smaku. Kilka dni temu na blogu mogliście znaleźć przepis na kompot z rabarbaru . Pisałem tam o
Gar ZdrowiaJest to najprostszy, mega szybki w przygotowaniu (co się ceni w przedświątecznym/imprezowym okresie), pięknie prezentujący się w przekroju (niczym #ciastojakzobrazka ) i najbardziej bogaty w bakalie keks jaki można sobie wyobrazić- dosłownie same orzechy i owoce suszone, no i jajka, aby masa była zwarta. Dodatkowo maksymalnie zdrowy- bez glutenu i dodatkowego tłuszczu, a słodzony tylko minimalną ilością miodu(...)stopni. Do miski wbić jajka, roztrzepać z miodem oraz wyskubanymi ziarenkami z laski wanilii, a na koniec dokładnie połączyć z bakaliami. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 min., z czego 20 min. bez przykrycia, a pozostałe 10 minut pod przykryciem (najlepiej zakryć folią aluminiową). Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego
Kraina Miodem Płynącaidealnie opanowali, a niektórzy TAK JAK JA wiele razy próbowali, i jakoś różnie to bywało, czasem mniej lub bardziej smakowało. Dlatego sernik na zimno proponuję, który szybko się przygotowuje. Biszkoptami, owszem spód jest wyłożony, ale z sezamem, masłem i migdałami połączony, dzięki temu z bardzo delikatną masą serową, smakowo kontrastuje, a po dodaniu arbuzowo - truskawkowej(...)wszystkim źródło energii, która jest nam potrzebna do codziennego funkcjonowania. Każdy z nas może włączyć produkty zawierające cukry proste do codziennej diety. Wystarczy umiar i aktywność fizyczna, aby móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się smakiem słodkiego życia! POCZYTAJ
Moniki Smakołykiuroczystości, bardzo efektowne i smaczne. Polecam! Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg. jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka zielona 1 łyżka masła Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe bez cukru 0,5 litra mleka 3 łyżki cukru 200 g. masła Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany(...)push({}); Biszkopt: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie żółtka. Mąkę i proszek przesiać, dodać do ciasta i wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Masa jabłkowa: jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Przełożyć je do garnka z grubym dnem, dodać masło, cukier i podsmażyć chwilę. Następnie wsypać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieciastem dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy i stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną cały czas miksując. Na koniec do ciasta dodaję skórkę z cytryny, sok z cytryny i jeszcze przez chwilę miksuję. Teraz ubijam białka na sztywną pianę i dodaję do ciasta. Całość jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby piana połączyła się z ciastem. Pieczenie babki(...)cytrynowej: Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem. Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Babkę piekłam około 60 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu. Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia
Uwaga Babcia Gotujewygląd... Robi niesamowite wrażenie.Gdy tylko zobaczyłam go na blogu Smakowity chleb wiedziałam, że też muszę taki mieć. I nie czekałam długo, bo naprawdę przygotowuje się go szybko, bez dodatku żadnych wymyślnych składników. Jedyne co, to do połowy ciasta dodaje się kakao, a później całość razem zwija. Efekt - rewelacja. Świetnie wygląda taki czarno-biały chleb.Kakao jest lekko wyczuwalne(...)łyżkę mleka w proszku i kakao, wymieszać. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i wlać 100 ml wody. Odstawić.Po 15 minutach do pierwszej miski (bez kakao) wlać 75 ml wody i 1 łyżkę oliwy. Wyrobić gładkie ciasto, uformować z niego kulę, włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Do drugiej miski
Pożeraczka, czyli raz adobrzeA czy Ty dziś już jadłeś polskie jabłko? Jedno jabłko dziennie, to chyba nie tak dużo, prawda? „ An apple a day keeps the doctor away
Moja DelicjaOstatnio przygotowałam domową panchettę, czyli rolowany surowy suszony boczek. Postanowiłam wykorzystać panchette do przygotowania przystawki na Sylwestra. Sylwestrowa przystawka Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) są wypełnione
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrubość ok. 3-4 mm. Z ciasta wykrawać kółka kieliszkiem lub foremką o średnicy 3,5 cm. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można je układać w niedużych odstępach, ponieważ podczas pieczenia nie rozchodzą się w szerz. 1 białko zmiksować z cukrem pudrem. Miksować tylko chwilę, do momentu połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie napowietrzy(...)grubą warstwą lukru (fot.1) . Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem), jedną blachę po drugiej. Po upieczeniu ciasteczka zdjąć z papieru i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (fot.2) . Przygotować masę budyniową. Połowę mleka zagotować z cukrem. Drugą połowę wymieszać dokładnie z mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką
Świat CiastaMasa makowa z bakaliami HELIO w 3,3 kg puszce to rozwiązanie idealne dla cateringu, cukierników i szefów kuchni. Jest to gotowy produkt z bakaliami i miodem do szybkiego przyrządzania makowców, mazurków, tortów makowych, strucli, czy innych deserów. Masa makowa HELIO ma odpowiednio gęstą konsystencję i charakteryzuje się tradycyjnym smakiem oraz naturalnym aromatem. Produkt zapewni dużą oszczędność czasu(...)branżowych, w tym m.in. licznymi Złotymi Laurami Konsumenta, medalem Pani Domu, wyróżnieniami w konkursach Perła Rynku FMCG, czy Złoty Paragon. Zaufanie i rekomendacje Klientów zdobyły dzięki zastosowaniu tradycyjnej receptury, bez użycia konserwantów. Wyjątkowość zawdzięczają także połączeniu najwyższej jakości składników, dzięki czemu do masy nie trzeba dodawać już rodzynek, skórki pomarańczowej i miodu. Składniki : 550 g mąki
Sama słodycz i szczypta chiliDo noworocznej imprezy zostało już kilka godzin, a nie mam pomysłu na przekąskę. Co zrobić? Otwieram lodówkę, a tam gotowe ciasto francuskie. Choć raczej nie korzystam
Programista w kuchniwymieszać i tyle. I deser, podwieczorek, drugie śniadanie, nazywajcie to jak chcecie, jedzcie kiedy chcecie - gotowy. Co do składników - prawie zawsze mamy je w domu, więc ciasto jest szybkie, tanie i bardzo smaczne. Do tego owoce. Jakie kto lubi! W sezonie warto wybierać te, które jesienią czy zimą są tylko w wersji mrożonej, np. truskawki, borówki, agrest, czereśnie, jagody(...)łyżka proszku do pieczenia (zamiennie soda) 3 łyżki tartych orzechów włoskich 2 łyżki wiórków kokosowych kilka truskawek Przygotowanie ciasta: W głębszej misce utrzyjcie mikserem jaja, jogurt, cukier i olej. Dodajcie powoli mąkę, proszek do pieczenia, wiórki i orzechy, zmiksujcie na gładką masę. Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie ciasto. Pieczcie w temp. 180C przez 45 minut
Zasmakuj KuchniCrumble z truskawkami i rabarbarem to szybki i pyszny deser, który również może być smacznym, słodkim śniadaniem. Soczyste, słodko-kwaśne nadzienie zapiekane pod grubą warstwą kruszonki z pełnoziarnistej mąki oraz płatków owsianych i cynamonu... Pachnie obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej :) Do przygotowania tego crumble możecie śmiało użyć zielonych części rabarbaru, które często pozostają niewykorzystane po wypieku ciast(...)zrównoważyć smak z truskawkami, podgrzałam wcześniej rabarbar w syropie z wody i brązowego cukru, który ładnie się karmelizuje na patelni i otula słodyczą rabarbar. Crumble podałam mojej Rodzinie bez żadnych dodatków, bo było tak pyszne, ale na pewno bezbłędnie będzie smakować z gałką lodów, tak jak crumble z jabłkami , bitą śmietaną czy odrobiną mascarpone... SKŁADNIKI NA NADZIENIE
Słodko-Słony Świat IlonyMogłabym jeść ryby codziennie. A śledzie to nawet dwa razy dziennie… Dorota Wellman Ryby są super! To nie tylko hasło, które przyświeca nam w codziennym
Marder&Marder ManufactureDlaczego maju tak pędzisz? Z roku na rok obiecuję sobie, że jak już przyjdzie, jak zakwitną bzy, to będę się delektować tym widokiem, zapachem. Będę spacerować i wąchać. Zamykać oczy i chłonąć majowy zapach wiosny. I na majówkę pójdę koniecznie, bo jako dziecko uwielbiałam chodzić i tak mam marzenie - któregoś dnia pójść znowu i pośpiewać sobie. Tymczasem połowa maja(...)nami. Raz kupiłam szparagi, raz rabarbar. Ani razu botwinki ani młodej kapusty. Co prawda do pracy chodzę na piechotę, ale idę tak szybko i tak ruchliwą ulicą, że na nic po drodze nie patrzę... Zamiast śpiewów ptaków - hałas silników, zamiast kwitnących drzew - spaliny. Brakuje czasu na wszystko... czy kiedyś ludzie też tak żyli? Mam wrażenie, że jednak inaczej
bistro mama