Czasem trzeba rzucić sobie wyzwanie zrobienia od A do Z sztandarowej potrawy danego kraju. Padło na Czechy bo najbliżej i odległością i kuchnią :). Choć ta z
Kuchnia PROzdrowotnazaczniemy przygotowywać potrawy (a może niektórzy z nas już zaczęli?) i miód bez wątpienia będzie nam potrzebny. Czy ktoś wyobraża sobie piernik, makowiec, kutię czy kluski z makiem bez dodatku miodu? To właśnie jemu świąteczne potrawy zawdzięczają aromat i smak. Kupując miód, często jednak nie zwracamy uwagi na jego pochodzenie, nie mamy również pojęcia w jakich warunkach powstał(...)korzenicy przyjmuje jasną barwę. Zaliczany jest do miodów uniwersalnych stosowanych w infekcjach, chorobach serca. Wielokwiatowy nawłociowy - wytwarzany z nektaru kwiatu nawłoci potocznie zwanym mimozą lub "złotą rózgą", dość szybko krystalizuje. Polecany jest w leczeniu nerek, przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych. Miód lipowy w czystej postaci jest bardzo trudny do pozyskania, ponieważ w naszym kraju nie ma wystarczająco dużych
Poranek na słodkozdrowego. * Kasztany jadalne gotowane - moje ulubione, a wierzcie mi - próbowałam kasztanów około 4-5 firm. Te jednak są najsłodsze i najcudniej pachną miodem, a do tego mają "suchą" strukturę, bez zalewy czy soku, dzięki czemu pozostają delikatne i nierozmoknięte. To już mój trzeci słoik kasztanów od Danival i na pewno nie ostatni! * Sos z sera Roquefort - sos z sera(...)wino, które sprawiają, że smak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający, dobry do potraw o mało wyczuwalnym smaku, tj. np. schab czy ryba. Mi szczególnie dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki. * Sos z zielonym pieprzem - lubię zielony pieprz, dlatego ten sos również mi posmakował. Fajnie komponuje się z ziemniakami, kalafiorem i brokułem w zapiekance, ale też z potrawką
Poranek na słodkoraczej śniadaniowego omleta. Podobną dawno temu znalazłam gdzieś w starej gazecie. To jest przepis będący kompilacją różnych receptur, poznawanych z różnych źródeł. Najważniejsze, że pozwala dosyć szybko nakarmić rodzinę smacznym kolorowym daniem, pełnym energii potrzebnej na zimowe żywienie hałaśliwej, wesołej gromadki. Kiedy kończyliśmy kolację z Synkami, powrócił w domowe pielesze Tata(...)jajek staram się wszystko rozłożyć w miarę równomiernie na patelni, wylewam na całą powierzchnię jajka. Przykrywam i cały czas na średnim ogniu zostawiam bez mieszania na ok. 12 minut. Oryginalnie frittatę na koniec pieczenia wkłada się na kilka minut do gorącego piekarnika, ew. można ją odwrócić przy użyciu pokrywki, ja zostawiam cosi come e, czyli taką jaka jest
I tu będę miała takie tepodałam z sosem pomidorowym . Była pyszna na ciepło, była pyszna na zimno. Była..... No właśnie, wszystko co dobre szybko się kończy, ale w tym wypadku, z pewnością równie szybko powróci na nasz stół. Zapraszam i Was! SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO /cytuję za M. Roux, z książki Jajka / 250 g mąki 125 g masła 1 średnie jajko(...)tartę. Wstawić do piekarnika na 5-10 minut, aby ciasto lekko się zarumieniło. Wyjąć z piekarnika. Nadzienie rozprowadzić na podpieczonym spodzie ozdabiając pozostałymi oliwkami. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 minut, do momentu, aż wierzch będzie sprężysty. Podawać z sosem pomidorowym . SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY 1 puszka pomidorów 2 szalotki oliwa sól, pieprz czosnek szczypta cukru bazylia
KUCHARNIASzarlotka sypana to klasyka ciast, przepis na nią zna niemal każdy i zazwyczaj jest on taki sam, różni się co najwyżej ilością składników dostosowanych do konkretnej
Smakołyki BerenikiWspaniały deser dla miłośników gorzkiej czekolady i idealny dla osób nie lubiących przesłodzonych ciast. Oba kremy wylewamy na warstwy herbatników i małe co nieco do kawy
Pani na deserłupin, rozdrabniamy pulsacyjnie ( nie na pył ). Masło, mąkę, cukier ucieramy za pomocą „łopatki”, dodajemy rozdrobnione orzechy, mieszamy kilka sekund, wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 170C. SERNIK: W misie miksera na delikatnych obrotach ucieramy ricottę z cukrem i skórką cytrynową. Powoli dolewamy sok z cytryny i nie przerywając mieszania wbijamy jajka(...)nawet dużej ilości ciasta bez najmniejszego problemu – serniki, ciasta ucierane i ukochane drożdżówki dla całej rodziny – mieszczą się bez problemu! Plusem jest też Programowany wyłącznik czasowy z funkcją Auto Stop, który zlicza czas od czasu rozpoczęcia działania – dzięki czemu wiem ile dana czynność trwa ( np. ubijanie białek na bezę włoską ). Potem mogę sama ustawiać czas
Ostra na Słodkotylko do makaronu – wypróbujcie go też do pieczonego lub duszonego kurczaka i do fasolki szparagowej. W tym wypadku brzydkie słowa cisnące się na usta, czyli klasyczne staropolskie „o kurwa” będą Wam całkowicie odpuszczone i wybaczone! Pierwsza z plotek głosi, że tak swój makaron przygotowywały kobiety lekkich obyczajów – sos jest ekstremalnie szybki i prosty do naszykowania – na pewno udało się(...)smaków, czyli w książce „The Silver Spoon” – są tu dwa podobne w składnikach przepisy, ale puttaneski nie ma. W Neapolu i jego okolicach sugo alla puttanesca robi się bez filecików anchois, w rejonie Rzymu – są podstawowym składnikiem sosu. Podstawa jest taka sama – pomidory, cebula, oliwki, czosnek i kapary, dodatki różnią się w zależności od regionu. Puttanescę przyprawia się
Karo in the Kitchenblachę wyłożoną papierem do pieczenia: Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut. Nadzienie czosnkowe: Miękkie masło rozetrzeć w miseczce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z pozostałymi składnikami. Piekarnik rozgrzać do temperatury 225°C * . Na najniższym poziomie umieścić naczynie żaroodporne lub blaszkę z gorącą wodą ( dzięki pieczeniu z parą bagietki będą miały(...)wyrośniętych bagietkach ostrym nożem zrobić głębokie nacięcia ( dość gęsto ). Piec przez około 20 minut, do momentu, aż bagietki zaczną lekko "łapać" kolor. W tym momencie wyjąć je z piekarnika, miejsca po nacięciach ponownie dość głęboko naciąć ** i w te nacięcia łyżeczką włożyć nadzienie czosnkowe. Nie będzie to szybka i prosta sprawa, ale uda się na pewno ;) Napełnione nadzieniem
Opowieści z piekarnikaplastry. Pewnie spotkaliście się z przepisami które mówią „posól bakłażana i odłóż na sito”? No to ja Wam tego nie powiem, bo ja nie solę nigdy bakłażana ani do pieczenia, ani do grillowania ani do smażenia. Wolę, żeby nie puścił wody. Solenie bakłażanów na sicie ma na celu pozbycie się z nich goryczki. Ale właśnie razem z wodą, która(...)kładziemy posiekaną miętę. Wygląda kolorowo i po prostu ładnie, pachnie zabójczo, a wiadomo że jemy i oczami, prawda? Możemy sobie pomieszać wszystko razem już maczając kęsy bakłażana. Szybko i bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia, że tłuste i niezdrowe. Bez mięsa. Danie syte i lekkie jednocześnie. Ta ilość składników zadowoli jednego głodomora. Możecie ją łatwo multiplikować dla kilku osób
Karo in the Kitchensłodko-koksowy smak, który idealnie współgra ze słodko-kwaskowymi jagodami inkaskimi :) Po prostu PYCHA! Dlatego nie dziwcie się, że na zdjęciu jest tylko "połówka" omleta, druga część zniknęła bardzo szybko w niewyjaśnionych okolicznościach zanim zdążyłam zrobić zdjęcie :D Składniki: - 2 jajka - 30 g mąki kokosowej Fresano (1 duża, czubata łyżka) - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 duża łyżka puree(...)Następnie do żółtek dodać puree z dyni i mąkę kokosową. Wymieszać i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wylać masę i smażyć na średnim ogniu bez przykrycia, do momentu lekkiego ścięcia się wierzchu omletu. Później przewrócić na drugą stronę i smażyć kilka minut na małym ogniu. Podawać z dodatkami :) Jagody inkaskie - inaczej zwane miechunką jadalną
Zdrowie na języku :Płyżki kwaśnej śmietany 12%1 łyżeczka żelatyny Wykonanie:- mąkę przesiać, dodać do niej cukier i posiekany tłuszcz oraz żółtko, zagnieść szybko gładkie ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce- ciasto wyłożyć na spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia (wypuszczonym na zewnątrz), nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 180 stopniach, ostudzić- masło utrzeć z cukrem, dodawać(...)obrotach- masę serową wylać (będzie dość rzadka) na podpieczony kruchy spód, wyrównać - w piekarniku na dolnej półce ustawić duże naczynie z wodą, para wodna zminimalizuje ryzyko pękania sernika- sernik piec w 160-170 stopniach do momentu, aż masa się zetnie (75-85 minut)- po upieczeniu sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, po 30 minutach uchylić drzwiczki, sernik wyjąć dopiero po ostudzeniu
Smakołyki BerenikiDzisiaj pora na kolejne jesienne słodkości w zdrowym wydaniu. Nie ma nic lepszego niż zajadanie pysznych rzeczy ze świadomością, że nie tylko nie dostarczamy sobie pustych
peanutbuttermonster