Wczorajszy wypad do Wrocławia uważam za bardzo udany. Mimo, że był to dzień imienin mojego mężczyzny i cały spędziliśmy w trasie, to i tak świetnie się
Be Fit Be StrongŁosoś z porami to pyszne połączenie. Same pory, podsmażone na Miksie olejów, odpowiednio doprawione są smaczną bazą dla wielu potraw. Dla urozmaicenia do warstwy majonezowej dodałam
Smaki Na TalerzuLen... Piękny i bardzo cenny dla naszego zdrowia. Nie będę was zanudzać wymieniając jego prozdrowotne właściwości, ale dodam że warto go spożywać. Ostatnio przy okazji pojawienia
vaniliowoczekoladowaPoczątek kolejnego tygodnia, jeszcze 2 tygodnie i zaczynam urlop! A tym czasem proponuję pyszne ratatouille z makaronem potężną dozą czosnku. Jeśli już przyrządzam stuprocentowe danie wegańskie
codojedzeniaPamiętacie pizzę na marchewkowym spodzie ? Lekka, zdrowa i dietetyczna alternatywa dla tradycyjnej wersji. Przepis szybko zyskał popularność i jest jednym z najczęściej odwiedzanych na moim blogu! W związku z tak dużym zainteresowaniem, jak również moimi upodobaniami, postanowiłam stworzyć kolejną wersję takiej pizzy. Oczywiście, pizza to pizza i nic nie zastąpi jej smaku, jeśli raz na jakiś czas(...)kilka łyżek mąki. Masa powinna być dość gęsta i łatwo się formować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko natłuścić i oprószyć mąką, przełożyć na nią ciasto i uformować okrąg. Podpiekać ok. 10-15 minut w 200 stopniach C. dodatki puszka pomidorów bez skórki łyżka koncentratu pomidorowego kukurydza z puszki różyczki brokułu ser żółty lub mozzarella rukola
Kuchnia Ellieantyadhezyjnej powłoki NON-STIC. Najwyższej jakości stop SILUMIN zapewnia optymalną dystrybucję ciepła, co wpływa na jakość przygotowywanych posiłków, jak również na znaczące obniżenie kosztów energii przeznaczonej do gotowania, czy pieczenia. Dziś przygotuję zupełnie bezstresowe risotto z kurkami. Kuchnia włoska ma to do tego, że jest nieskomplikowana, zdrowa i pełna zapachów. Przenosi nas w inny wymiar i sprawia, że ładujemy(...)przy kuchni non stop! Risotto dosmaczyłam dodatkowo sporą ilością parmezanu.Tego nie może zabraknąć,a dodatkowo parmezan to kopalnia zdrowia! Moje dzieci kochają takie dania. Szybko nie musi oznaczać Fast Food. Danie może być bez niespodzianek i 100 %naturalne pomimo , że z torebki. To jest niesamowite , można je ze sobą zabierać wszędzie. Potrzebny tylko dostęp do wody i gazu
Z Kuchni Do Kuchniwcześniej kupiłam kasztany, bo nigdy wcześniej ich nie jadłam poza formą masła kasztanowego, które smakowało trochę jak klej z tubki (no co, jako dzieci kleju nie próbowaliście ?;-) to je szybko upiekłam w piekarniku (20 minut) po czym stwierdziłam, że sa za twarde więc zalałam je mlekiem ryżowym, ale to nadal nie było to, a jak wiecie ja niech(...)Niny do szkoły i trochę dla przełamania smaku. Składniki na około 40 szt. 200 g masła kasztanowego *(robiłam je dokładnie ze 100 g kasztanów- masa po upieczeniu bez skórki, około 50 g daktyli i 100 ml mleka ryżowego) 120 g mąki pszennej 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 ml oleju roślinnego 1 banan łyżka sody 100 g cukru (użyłam
greenscarfnieprzywierające, a mycie garnczka to prawdziwa przyjemność - wystarczy opłukać, przetrzeć gąbeczką nasączoną płynem do mycia naczyń i koniec - garnek umyty! Garnek szybko się nagrzewa, pięknie się w nim smaży i dusi, można używać w piekarniku, ale bez pokrywki. Przez całe testowanie znalazłam tylko jeden minus, który łatwo można zniwelować! Rączki garnka - odlane w całości z garnkiem - bardzo się(...)minut, do lekkiego zredukowania sosu. W między czasie przygotowujemy bułeczki. Bułeczki / Cobbler : 175 g mąki, 55 g masła, 1/4 łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g startego parmezanu, 80 g maślanki ew. świeży tymianek Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść, następnie z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczać. Tak przygotowane
Plate of JoyDziś zapraszam Was na pyszne herbaciano-owocowe smoothie . Doskonałe na drugie śniadanie lub zdrowy deser. Połączenie owoców ze wspaniałym smakiem białej herbaty, to istna radość dla
Słodkie okruszkiViolaPassion Uwielbiam małego kurczaka . Lubię również dania jednogarnkowe . Mniej komplikacji ,to szybki obiad . To danie stworzone było razem z sałatka , która poznaliście parę dni temu. Sałatka z pokrzywą i figa jest tutaj ViolaPassion Składniki: 1 kurczak waga do 0,7 kg 4- 5 większych ziemniaków 1 opakowanie pora typu baby (5-6 sztuk) 1 opakowanie baby pomidorków (mix żółte(...)osolonej wodzie. Posypujemy odrobina tymianku. Nastawiamy piec na 180C Następnie bez ładu wsypujemy cebulę ,groszek,pora i kładziemy na to kurczaka . Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 30 minut . Następnie oprószamy po całości miętą , pokrzywą i dodajemy pomidory pieczemy maksymalnie 15 minut to wszystko. Taki mały kurczak nie potrzebuje długiego pieczenia warzywa są młode a ziemniaki były już
Viola cooks with passionrazu przypadł mi do gustu. Brownie jest szybkie w przygotowaniu, jest bardzo smaczne, jest też propozycją dla wegetarian jak i jest idealną przekąską po treningową. Z tego co podają to jedna porcja to zaledwie 60 kcal, tłuszcz 2,7g, węglowodan 8g, białko 1,7g. Dla mnie bomba zdrowo i bez wyrzutów :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)sól, miksujemy następnie dodajemy mus jabłkowy oraz banana, jeszcze raz wszystko miksujemy powstałą masę, która jest bardzo plastyczna przekładamy do formy u mnie 26x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, ugniatamy i wyrównujemy łyżką , na koniec wciskamy posiekane orzechy np. włoskie ( choć można też przed wyłożeniem masy do blaszki dodać orzechy i całość wymieszać ) brownie wkładamy do lodówki na około
Słodkie zapomnienieGarnuszek postawić na palniku i na niewielkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając ( najlepiej rózgą kuchenną ), aż mieszanina zgęstnieje i osiągnie temperaturę 65°C. Ja sprawdziłam to termometrem cukierniczym, ale bez niego też można sobie poradzić - w momencie kiedy masa zacznie gęstnieć, należy łyżką sprawdzać czy podczas mieszania pozostaje za nią wyraźna smuga na dnie garnuszka. Jeśli tak znaczy(...)dołu. Uformowane bułeczki przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 25 minut. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, do ładnego brązowo - złotego koloru. Jeżeli bułki by za szybko "łapały" kolor, przykryć je folią aluminiową. Upieczone bułeczki przełożyć na kratkę i pozostawić do wystudzenia. * "Starter" można przygotować wcześniej i przechowywać
Opowieści z piekarnikaViolaPassion Uwielbiam małego kurczaka . Lubię również dania jednogarnkowe . Mniej komplikacji ,to szybki obiad . To danie stworzone było razem z sałatka , która poznaliście parę dni temu. Sałatka z pokrzywą i figa jest tutaj ViolaPassion Składniki: 1 kurczak waga do 0,7 kg 4- 5 większych ziemniaków 1 opakowanie pora typu baby (5-6 sztuk) 1 opakowanie baby pomidorków (mix żółte(...)osolonej wodzie. Posypujemy odrobina tymianku. Nastawiamy piec na 180C Następnie bez ładu wsypujemy cebulę ,groszek,pora i kładziemy na to kurczaka . Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 30 minut . Następnie oprószamy po całości miętą , pokrzywą i dodajemy pomidory pieczemy maksymalnie 15 minut to wszystko. Taki mały kurczak nie potrzebuje długiego pieczenia warzywa są młode a ziemniaki były już
Viola cooks with passionSzybko się je robi, więc na śniadanie doskonałe. Na słodko, słono, z owocami, szynką, jak kto tylko chce... A czy kiedykolwiek czytaliście skład chleba tostowego ze sklepu? Kto czytał, ten wie, że trudno jest znaleźć taki bez spulchniaczy, konserwantów itp. Właśnie dlatego idę Wam dzisiaj z pomocą- domowej roboty chlebek na tosty! Mięciutki, puszysty i bez(...)wysmarować masłem i posypanej kaszą manną. Chlebek przykryć ściereczką i p onownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Chlebek piec przez 40-50 minut, aż skórka zbrązowieje, a z piekarnika wydobywać się będzie piękny zapach domowego chleba. Upieczony bochenek wyjąć z keksówki i przenieść na kratkę do studzenia
Nastoletnie Wypiekanieciasto straci na kruchej konsystencji – zamiennie można użycć robota z mieszadłem do wyrabiania ciasta). Kiedy z mieszanki powstanie coś w rodzaju piasku, dolewamy 1 łyżkę zimnej wody i szybko ugniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa nadal słabo się łączy, dodajemy jeszcze jedną łyżkę wody i ugniatamy. Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy(...)dziurkujemy ciasto widelcem. Jeśli Wam się chce, to możecie obciążyć ciasto kładąc na nie kawałek papieru do pieczenia i wsypując suchy ryż lub fasolę – wtedy macie pewność, że będzie równe na dnie. My nigdy tego nie robimy – zwykłe lenistwo :D. 5. PIECZENIE CIASTA (10 min) Ciasto w formach wkładamy do piekarnika i podpiekamy do lekkiego zarumienienia
Nerds Kitchen