bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:365/498)

Bułki pszenne w godzinę – najszybsze domowe pieczywo 237

W tych bułkach jest dużo cukru i dużo drożdży. Ale nie są ani bardzo słodkie, ani bardzo drożdżowe. Pasują i do dżemu, i do wędliny. A

Karo in the Kitchen
Kurczak marynowany i pieczony w sosie chimichurri 231

świeżo po wyjęciu z pieca zjadamy udka. Piersi zostają na drugi dzień – albo do odgrzania, albo do zjedzenia na zimno, w sałatce. Kurczak marynowany i pieczony w chimichurri jest szybki, lekki, genialny w swojej prostocie i po prostu przepyszny! Duży i świeży pęczek pietruszki pozbawiamy najtwardszych łodyżek – nie całych, zostawcie 3cm poniżej poziomu liści. Przeciskamy przez praskę ząbki czosnku(...)oleju i jeszcze raz miksujemy na gładki, puszysty sos. Kurczaka oczyszczamy ze zbędnych kawałków tłuszczu. Będziemy go piec na płasko, metodą spatchcock.   Ta technika pieczenia mięsa na płasko jest szczególnie przydatna właśnie wtedy, gdy pieczemy drób. Pozwala skrócić czas pieczenia, a tym samym zachować soczyste mięso i wytworzyć na nim chrupiącą skórkę. Polega na wycięciu z mięsa

Karo in the Kitchen
Mazurek orzechowo-kajmakowy 150

Wielkanoc bez mazurka? Wykluczone. Mazurek to ciasto Wielkanocne i nie ma Świąt bez niego. Babkę odpuszczę, ale mazurek, bogaty w bakalie musi być. Tym razem padło na mazurek orzechowo-kajmakowy. Skąd taki pomysł? Tata co rok narzekał, że dla niego ciasto kruche jest za suche, za twarde… Trzeba było się dostosować i w tym roku mazurek nieco(...)masła 75 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Słoik kwaskowatego dżemu Masa orzechowa 250 g orzechów włoskich mielonych 200 ml mleka Masa kajmakowa Puszka masy krówkowej 1 kostka masła Ulubione bakalie Sposób przygotowania Ciasto Mąkę przesiewamy, wkrajamy masło. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto kruche. Odstawiamy do lodówki na 30-60 min. Masa

Mieszam w Garnku
CIASTO Z MUSEM MALINOWYM I AJERKONIAKIEM 459

żółtka i szybko zagnieść ciasto w zwartą kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.  Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i wyłożyć razem z papierem na spód formy o wymiarach 23cm x 33 cm.  Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180℃ piekarnika. Piec około 15 minut(...)ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać do uzyskania gładkiej i lśniącej piany. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony gorący spód ciasta i piec przez kolejne 15 minut w temperaturze 180℃. Upieczony kruchy spód wystudzić. Składniki na mus malinowy: 1 kg malin świeżych lub mrożonych; 1 galaretka malinowa; 2 łyżeczki żelatyny; 1/3 szklanki cukru

In my kitchen
Pieczarkowy krem, taki w sam raz ;) 162

związku z tym śmieje się, że cały wolne dni spędzam w kuchni. Co jednak robić, właśnie kuchenna produkcja (Mąż twierdzi, że nadprodukcja) daje mi relaks i choćby krótkotrwałe rozluźnienie. Toteż piekę sobie, gotuję, myślę albo wręcz przeciwnie staram się wyłączyć wszystkie nitki myśli, by odciąć je od całotygodniowej gonitwy problemów. Skupienie na kombinowanym pomyśle kulinarnym, nawet proste odtworzenie czegoś nowego(...)podzielić.  Pieczarkowa może być alternatywą zup grzybowej nawet na stole wigilijnym. My do naszej lubimy ciasteczka z francuskiego ciasta posypane kminkiem, gruba solą lub makiem. Zaleta podstawowa: zupa jest szybka! Potrzeba: - ok. 20szt. średnich pieczarek - 1 cebula - 1 marchewka - 1 łyżka masła klarowanego - 1l wody - 0,5l mleka - 1 szklanka śmietanki 30 lub 36% - 3 łyżki maki ryżowej - sól

I tu będę miała takie te
pizza z otrębami 175

Dziś sama w domu z Sz., więc nawet gotować mi się nie chciało, ale postanowiłam się rozpieścić i zrobić sobie pizzę Oczywiście mogłam poszaleć ze składnikami

zabawa smakiem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i groszkiem 230

jedna z moich ulubionych wersji ziemniaczanych zapiekanek. Robi się ją dość szybko, a poza tym jest świetnym patentem na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z obiadu. Podana w kokilkach wygląda o wiele bardziej estetycznie niż przygotowana w dużym naczyniu. Każdy ma swoją małą porcję i jest zadowolony. Wiadomo, że jemy też oczami, więc ładne przybranie potrawy też punktuje, a na pewno(...)perfekcji). Poza tym jestem wielkim gadżeciarzem kuchennym. Nowatorskie sprzęty czy niebanalne naczynia zawsze przykuwają moją uwagę, szczególnie gdy mogą urozmaicić nasze posiłki lub nadać im nowy look. Bez niektórych urządzeń nie wyobrażam sobie życia, gdyż gotowanie jest wtedy o wiele prostsze. Jest to też świetny pomysł na prezent dla osoby, której pasją jest gotowanie - ja za dobrą patelnię

Fabryka pomysłów
Tiramisu 1224

przepada za kawą, ale co tam, to ciasto ma być dla mnie ;) Ostatecznie zrobiłam je z podwójnej porcji (wyszły dwie duże keksówki)… i sama prawie nic nie zjadłam, tak szybko się rozeszło! I smakowało WSZYSTKIM! Nawet mojemu anty-kawoszowi, dla którego to ‘tyraj-misiu’ okazało się kawowym objawieniem ;) Aha, i mam zamówienia na to tiramisu na następne pół roku(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Niecałe ½ szklanki mocnej kawy (może być więcej lub mniej, w zależności od tego, jak bardzo kawowe ma być nasze tiramisu)* 2 łyżki rumu (opcjonalnie) Biszkopt bez mąki (przepis TUTAJ ) Gorzka czekolada min. 70% (około 1-2 kostki) *można użyć kawy smakowej   Przygotowanie: Najpierw trzeba przygotować nasze ciasto – Oopsie. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej

Jak gotować i nie zwariować
Torcik kokosowo-borówkowy bez pieczenia 228

Przepyszne ciasto bez pieczenia - ciasteczkowy spód, pyszna, delikatnie kokosowa warstwa jogurtowa z mascarpone, białą czekoladą, mlekiem kokosowym i likierem, a do tego borówki w jagodowej galaretce. Poezja! Ile ja się pochwał za ten torcik nasłuchałam to głowa mała ;) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: (tortownica 28 cm) Spód ciasteczkowy: 30 dag ciasteczek (np. herbatniki, kruche) 150 g masła 100 g czekolady(...)trzeba zwiększać) 1. Ciasteczka zmiksować w malakserze na piasek (ewentualnie można je rozwałkować lub roztłuc tłuczkiem). Masło rozpuścić, wlać do okruszków ciastek, wymieszać dokładnie dłonią. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać okruszki z masłem (będą miały konsystencję mokrego piasku) i ugniatając je dłońmi wylepić nimi cały spód tortownicy. Odstawić do lodówki. 2. Galaretki jagodowe rozpuścić w 3 szkl wrzątku

Kto ugości moich gości?
Słodka Babeczka u Prezydentowej 194

Okropnie wyczerpani kilkugodzinnym spacerem w totalnie zatłoczonym centrum, pojechaliśmy na przedmieścia do prawdziwej bawarskiej oberży. Zajadając sznycle, pieczonego prosiaka, sałatkę z grillowanym indykiem, popijając monachijskie piwo a na koniec kawę, spędziliśmy kolejne przemiłe 2 godzinki.       I jeszcze kawka, po bawarskim obiedzie(...)tylko jeść!      Zuzia, "dziurkująca" chińską pałeczką kluski śląskie :)                Nie uwierzylibyście, jak szybko i profesjonalnie powstawały z jej rąk malutkie, niezwykle kształtne kluseczki, a robiła to o wiele sprawniej ode mnie! ;) Po obiedzie zabrałyśmy się z Aśkiem za ciastka, które również wybrała Zuzia

Kuchnia Prezydentowej
Hätäleipä - Fiński chleb awaryjny z orzechami 189

polecana do wypieków drożdżowych 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (9g) 1 łyżeczka soli 2 łyżki ciemnego miodu gryczanego + do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżka oleju + do wysmarowania formy przed pieczeniem 275ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa"  100g orzechów włoskich - grubo posiekanych nożem otręby - do obsypania formy i posypania chleba W dużej misce wymieszać mąkę(...)blaszkę z ciastem. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować roztworem miodu i wody - 1 łyżeczka miodu na 2 łyżeczki wody - oraz posypać otrębami. Piekarnik nagrzać do 230C, spryskać intensywnie wodą - wylać też trochę wody na dno, by zintensyfikować parowanie - i wstawić blaszkę z chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Po 10 min. zmniejszyć temperaturę

Grunt to przepis!
Ciasto "Truskawkowa rozkosz" (bez pieczenia) 782

pieczenia na którą ja się skusiłam. W tej chwili nie mamy sezonu na truskawki, ale ja wykorzystałam mrożone (a dokładniej zmiksowane i zamrożone truskawki). Truskawki mrożone bez problemu można kupić w sklepie, więc polecam ciasto nawet w sezonie zimowym. Składniki: (forma 25-35) Warstwa różowa: 600 ml śmietanki kremówki 30% 3 galaretki truskawkowe 300 ml gorącej wody Warstwa(...)ostudzić do temperatury pokojowej pamiętając, aby mieszać kilka razy, gdyż może powstać tzw. kożuch tylko, że na dnie naczynia. W tym czasie naszykować blachę (najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia) i dno wyłożyć herbatnikami. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, następnie małym strumieniem wlewać ostudzoną galaretkę nie przerywając  miksowania. Powstałą masę wylać na herbatniki i wyrównać. Wstawić do lodówki

talerz przyjemności
Uczta mola książkowego: Ciasto piernikowe i "Szczygieł" Donny Tartt 170

długie i szczegółowe opisy miejsc, uczuć czy zachowań bohatera, jednak gdy już wpadnie się w rytm przestaje się to zauważać i pomimo sporej grubości pochłania się ją w miarę szybko. Głównym bohaterem książki jest Theodore Decker, poznajemy go gdy ma trzynaście lat i w pewien wiosenny dzień udaje się z mamą do nowojorskiego muzeum, które staje się celem ataku(...)misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Odstawić. Do rondelka o grubym dnie wrzucić margarynę, kakao, przyprawę do piernika i miód. Podgrzewać na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się wszystko rozpuści. Następnie zdjąć naczynie z ognia, dodać mleko oraz jajka, dokładnie wymieszać.   Zawartość rondelka (bez studzenia) przelać do suchych składników w misce

Simply Food
Teatr pod gołym niebem. I letnie drożdżówki z morelami 153

dopisuje. Na szczęście w tym roku obyło się bez rzęsistego deszczu i mokrych majtek, ale przelotnych opadów nie udało się uniknąć. Do kawy były kanapki, a ja zabrałam słodkie co nieco. Tym razem drożdżówki z morelami i cynamonowym twarożkiem, z dużą ilością kruszonki. Proste w wykonaniu; nie napiszę, że szybkie, bo drożdżowe to po prostu nie ten typ . Jednak(...)zostawić na 30-60 minut na blacie, aby nabrało temperatury pokojowej. Podzielić je na 10 części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.  Odstawić na 15-20 minut. W tym czasie wymieszać serek z żółtkiem, cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Morele umyć, przeciąć na pół i pozbawić pestek. Mąkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Masło klarowane 178

niezdrowe, ponieważ jest tłuszczem nasyconym, najnowsze badania pokazują jednak, że ghee należy do grupy siedmiu zdrowych tłuszczów, które są niezbędnikiem w  kuchni. Przygotowuje je się szybko, bez większych proble mów. Idealny do smażenia , j ego temperatura dymienia ma wówczas około 252°C. Co ważne, podczas dłuższego podgrzewania - nie utlenia się, przez co nie powstają w nim szkodliwe(...)zostały białe zanieczyszczenia, których nie przelewamy. Gdy zupełnie ostygnie, zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki. Idealnie nadaje się do smażenia wszelakich placków, naleśników, omletów, jajecznicy, mięsa, jak i do pieczenia. Ma taki orzechowy smak. Pamiętajmy, że mimo wielu korzyści zdrowotnych jest to nadal tłuszcz, który ma 883 kalorii w 100 gramach, więc zalecana porcja to 2 łyżki dziennie. Masło

Wołowina od rekina
Na Dzień Pizzy: pizza wiosenna 180

jest to wcale trudne ani czasochłonne; wystarczy sobie wszystko dobrze zaplanować. Ciasto można przygotować nawet wieczór wcześniej i wstawić na noc do lodówki; można też wybrać jakąś szybką, modną opcję bez drożdży. Wierzch to mozaika Waszych smaków, zawartości lodówki i kuchennych szafek; na pizzę można położyć niemal wszystko i prawie zawsze będzie pysznie. Hmm... W zasadzie nie przychodzi(...)ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na okrąg nieco mniejszy niż średnica kamienia. Posmarować sosem, ułożyć szparagi, plasterki cebuli i mozzarelli, posypać kaparami i startym żółtym serem. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Podawać gorącą. Smacznego! Dzisiaj jest też Dzień Naleśnika; jakby się kto pytał... Tyle dobrego na raz; aż nie wiadomo, co jeść

Pożeraczka, czyli raz adobrze