bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:359/498)

Zapiekanka gołąbkowa 160

 Zapiekanka w sam raz dla osób lubiących gołąbki. Miały być gołąbki bez zawijania, a wyszła zapiekanka gołąbkowa. Przesadziłam z ilością produktów i najzwyczajniej w

Kuchcik gotuje
Karkówka pieczona z rozmarynem 218

Karkówka jest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania mięsem. Tym razem przyprawiłam ją świeżym rozmarynem, który idealnie pasuje do tego rodzaju mięsa. Pieczona karkówka wychodzi w

Kuchcik gotuje
Chlebek cebulowy z orzechami makadamia (Pane alle cipolle) 160

puszysty miękisz i niesamowity aromat. Jego płaska forma przypomina mi trochę focaccię. Jeśli dzień lub dwa wcześniej nastawimy na niego zaczyn, to samo wykonanie jest potem dosyć proste i szybkie. Polecam do upieczenia także początkującym! Nawodnienie ciasta (hydratacja) 75% Pomysł na ten chleb zaczerpnąłem z bloga ХЛЕБ & ХЛЕБ Receptura (na 1 chlebek o wadze ok. 450 g):  Zaczyn(...)zaczyn "stare ciasto"; 6 g - sól; 28 g - orzechy makadamia (wstępnie rozłupane w moździerzu na 2-4 części); 48 g - krążki cebulowe, lekko podduszone i schłodzone. Ciasto bez soli wyrabiać mikserem przez 8 minut na dużej prędkości, następnie dodać sól i wyrabiać kolejne 5 minut. Potem wmieszać orzechy, na końcu dodać wystudzoną cebulę. Zostawić przykryte do wstępnej fermentacji

Przepisy na domowy ser i chleb
Migdałowe grzanki typu bostock z pierniczkami 134

moim blogu mam sporo uproszczonych wersji przepisów. Te grzanki to takie bostocki, ale zrobione na szybko ze składników, które raczej mamy w domu w szafce albo możemy kupić z wyprzedzeniem i ze starej chałki. Bostock to takie okrągłe chrupiące ciastko wycięte z brioszki skarmelizowane po bokach, wilgotne i pomarańczowe w środku i chrupiąco migdałowe na wierzchu. Oczywiście bostock zrobiony(...)tylko troszkę. Poza tym w tygodniu nie mam czasu ich zrobić, bo idę do pracy, a w niedzielę wolę sobie poczytać książkę niż kręcić krem migdałowy. Zwykle robię je bez pierniczków, ale pierniczki to dobry dodatek dla osób, które lubią słodkie śniadania – poza tym można sobie nimi przytrzymywać płatki migdałów, żeby nie spadały nam na spódnice przy jedzeniu

Ugotowane pozamiatane
SWEET POTATO BREAD – WORLD OF WARCRAFT – ciasto ze słodkich ziemniaków z solonym karmelem 269

mokre. Mieszamy całość szybko i niedbale, tylko do połączenia składników (nie martwcie się, jeżeli nadal będą widoczne grudki mąki). 6 . PIECZENIE (1h) Gotowe ciasto przekładamy do formy (u nas keksówka 12x24cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadzamy ciasto i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. Po ok. 30-40 min pieczenia sprawdzamy, czy wierzch(...)smarujemy obfitą porcją solonego karmelu i pałaszujemy w imię swojej frakcji. Przysmak przywraca aż 21,252 punktów zdrowia przez 30 sekund, więc to idealny pretekst, aby opychać się nim bez ograniczeń! OM NOM NOM!   * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości *strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów

Nerds Kitchen
Granola Dyniowa 150

już pewnie zauważyliście ostatnio zabawiam się z dynią. W tych zabawach nie mogło obejść się bez granoli , którą uwielbiam w każdym smaku! Dyniowa również podbiła moje kulinarne serducho. Nie za słodka i tak pyszna, że połowę wyjadłam na sucho :) Jakbym określiła smak? Taki jesienny :) Tu będziemy potrzebować puree z dyni i domową przyprawę do potraw z dyni. Czy wykonanie(...)jest trudne? Eeeeee, ani trochę, przecież to blog leniwej Blondynki, więc i tym razem przepis prosty i w sumie szybki.  Ps. Przepis na puree i przyprawę do dań z dyni znajdziesz na blogu, obie nazwy podlinkowałam do odpowiednich przepisów w liście składników, zapraszam :) Składniki: ok. 2,5 szklanki płatków owsianych górskich szczypta soli 3 łyżki płynnego miodu akacjowego

Blondynka Gotuje
Tarta z fasolką szparagową na boczku 234

własnoręcznie robionym, półkruchym cieście - moja wersja idealnego ciasta na tartę TU - co dodatkowo dodaje tu smaku. Ciasto takie zwykle mrożę w porcjach i mam potem na późniejsze wykorzystanie do szybkiego obiadu. Dla nas z Panem Mężem, tartowego posiłku zawsze starcza na 2 dni. Wyśmienicie odgrzewa się ją następnego dnia w mikrofali, a i ze sobą do pracy w pojemniku można(...)kaszą manną - zapobiega przywieraniu.  Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja grzania góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.   W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Boczek pokroić

Grunt to przepis!
Dyniowe muffinki ryżowe z masłem orzechowym i bakaliami 156

może szybko przyjdzie i szybko przeminie? Oby tak było! W dodatku bez zbędnego śniegu i innych rewelacji. Śnieg może być jedynie tam, gdzie pojadę na narty, byle daleko stąd! (ewentualnie może popadać na święta) :) Dzisiejszy i jutrzejszy dzień będę ostro kuć, ciężko tak szybko przeskoczyć w tryb uczenia się po długich (4-miesięcznych) wakacjach. Ale kiedyś(...)mieszamy za pomocą łyżki, do połączenia składników. Nie musimy martwić się o grudki. Ciasto przekładamy do papierowych papilotek lub do silikonowych foremek. Na środek delikatnie wciskamy połówki orzechów włoskich. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut.  Smacznego

Be Fit Be Strong
Grillowana ośmiornica na sałacie z pianą z białego wina 170

morza, warto poświęcić chwile i przygotować to danie. Na pewno zrobicie wrażenie nie tylko smakiem i jego kompozycją, ale także wyglądem. Pianę oczywiście najlepiej byłoby robić z dodatkiem lecytyny, ale bez niej też się da, domowym sumptem :) Grillowana ośmiornica to efekt niepowtarzalny, gościom świecą z zaskoczenia oczy, a potem zapada cisza, gdy wszyscy pałaszują i słychać tylko lekkie westchnienia(...)czyścimy ją. Jeśli używacie świeżej ośmiornicy, trzeba rozbić jej mięso, żeby nie było twarde. Do wysokiego garnka wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy, sok z połowy limonki, cebulę, zmiażdżony czosnek i szybko podsmażamy. Dodajemy ośmiornicę, obsmażamy po kilka sekund z każdej strony i zalewamy winem. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Przygotowujemy w międzyczasie chipsy z buraka i topinamburu. Należy obrać

Pociąg Do Kuchni
Warszawskie 114

pierwszym studenckim zjeździe. Czteroletnia wygoda nocowania w Poznaniu, przyjeżdżania dzień wcześniej i buszowania bez opamiętania po sklepach dobiegła końca. Skończyła się miejscówka w której spędziłam cztery świetne lata ...  zaczęły się dojazdy samochodem dość żmudne zresztą i czasochłonne. Człowiek do wygody potrafi się szybko przyzwyczaić, a ja jestem tego typowym przykładem, z drugiej strony ciężko się dziwić skoro(...)przygotować kolejno białka z 2 jajek oraz cukier. Ciastka z dziurką zanurzyć jedną stroną w białku a następnie w cukrze, następnie ułożyć na krążkach pełnych. Powstałe zagłębienia wypełnić powidłami. Piec na posmarowanej tłuszczem blaszce w temperaturze 180 stopni na złoty kolor

Kuchenne aromaty
Odtłuszczone frytki z batatów 182

Wczorajszy wypad do Wrocławia uważam za bardzo udany. Mimo, że był to dzień imienin mojego mężczyzny i cały spędziliśmy w trasie, to i tak świetnie się

Be Fit Be Strong
Łosoś z porową pierzynką 178

Łosoś z porami to pyszne połączenie. Same pory, podsmażone na Miksie olejów, odpowiednio doprawione są smaczną bazą dla wielu potraw. Dla urozmaicenia do warstwy majonezowej dodałam

Smaki Na Talerzu
Wegańskie placuszki na mące lnianej (Vege & gluten free) 213

Len... Piękny i bardzo cenny dla naszego zdrowia. Nie będę was zanudzać wymieniając jego prozdrowotne właściwości, ale dodam że warto go spożywać. Ostatnio przy okazji pojawienia

vaniliowoczekoladowa
Ratatouille z makaronem na obiad 157

Początek kolejnego tygodnia, jeszcze 2 tygodnie i zaczynam urlop! A tym czasem proponuję pyszne ratatouille z makaronem potężną dozą czosnku. Jeśli już przyrządzam stuprocentowe danie wegańskie

codojedzenia
Lekka pizza na brokułowym spodzie 165

Pamiętacie  pizzę na marchewkowym spodzie ? Lekka, zdrowa i dietetyczna alternatywa dla tradycyjnej wersji. Przepis szybko zyskał popularność i jest jednym z najczęściej odwiedzanych na moim blogu! W związku z tak dużym zainteresowaniem, jak również moimi upodobaniami, postanowiłam stworzyć kolejną wersję takiej pizzy. Oczywiście, pizza to pizza i nic nie zastąpi jej smaku, jeśli raz na jakiś czas(...)kilka łyżek mąki. Masa powinna być dość gęsta i łatwo się formować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko natłuścić i oprószyć mąką, przełożyć na nią ciasto i uformować okrąg. Podpiekać ok. 10-15 minut w 200 stopniach C. dodatki puszka pomidorów bez skórki łyżka koncentratu pomidorowego kukurydza z puszki różyczki brokułu  ser żółty lub mozzarella rukola

Kuchnia Ellie