CHLEB NA ZAKWASIE ŻYTNIM. CHLEB Z VERMONT - J. HAMELMANA 241lepszego niż prawidłowo upieczony bochenek chleba. Idealnie cienka skórka, miąższ puszysty, po zgnieceniu wraca do formy. Chleby na zakwasie zdecydowanie dłużej zachowują świeżość. Są zdrowsze. I bez porównania smaczniejsze od chlebów na drożdżach. Gwarantuje Ci, że jak zrobisz prawidłowo ten chleb, będziesz bardzo często sięgał do takiego przepisu. Polecam gorąco! Sprawdź też przepis : CHLEB Z VERMONT NA MĄCE(...)powinien trwać minimum 2,5 godziny . Ciasto podwoiło swoją objętość. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 240 stopni C. Na blaszce ułóż papier do pieczenia i przełóż wyrośnięte chleby, natnij je szybkim ruchem, bądź użyj do tego ostrych nożyczek. Chleb pieczemy 40 minut do 50 minut. (mój piekł się 45 minut) Pilnuj aby chleb się nie spiekł zbyt
SMYKWKUCHNI
ZAKRĘCONE CIASTECZKA 170razem obejdzie się bez zbędnych wstępów. Pyszne kruche ciasteczka obronią się same. Skąd mam tą pewność? Połowa szybko zniknęła w pracy, a po drugiej w domu zostały tylko okruszki. To chyba o czymś świadczy ;) SKŁADNIKI: 1 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 110 g masła 1 jajko(...)równe paski (8 cięć pionowo i 4 poziomo). Każdy z pasków złapać za końce i jeden z nich przekręcić o 90 stopni. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni
Kuchnia w opałach
Udka zapiekane z kaszą gryczaną i warzywami 279Danie z resztek... "lodówkowych" :) Udka z kurczaka zapieczone z kaszą gryczaną, cukinią, marchewką i cebulką. Danie świetne do odgrzewania. Można powiedzieć, że robi się samo. Jeżeli
Ugotować
Wegański makaron w buraczanym purée i sezamem 296Co z tą pogodą? Ani wyjść na spacer, ani pobiegać.. Wobec tego wieczorem pójdę na basen z moim kochanym. Połowa wakacji, połowa lata, a taka
Be Fit Be Strong
ANANASOWA TARTA – szybki i prosty deser! 251Zawsze staram się stworzyć słodkości, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Myślę, że ten deser można do takich zaliczyć. Skład tarty to przede wszystkim
Via Gusto
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 227Tymczasem, chociaż prezentowało się bardzo dla oka mile... Groszek był zimny i suchy, ciasto filo przepieczone (z przyklejonym od wewnątrz liściem winogron), polędwiczka wysuszona na wiór, a pasta z pieczonego bakłażana miała wyraźny posmak spalenizny. Bardzo szkoda, bo sosy charakteryzował bogaty i złożony smak - były jednymi z lepszych, jakich przyszło mi kosztować na tegorocznym festiwalu. Okiem Kesji: Test niewidzialności(...)pani od razu zaproponowała nam miejsce i szybko przyjęła zamówienie. Zadziwiające było jedynie to, że poza naszym, jedynie 3 stoliki były zajęte i to, jak sądzę, przez stałych gości, a nie festiwalowych. To wszystko przestało zastanawiać, gdy dostałyśmy danie. Porcja w porównaniu do innych lokali słuszna za to prezentacja bez finezji - wszystko rzucone na talerz i udekorowane plasterkiem
Życie zamknięte w smaku
Cynamonowa rozpusta, czyli puszysty torcik omletowy 251Aromatyczny, lekko słodki, odrobinę pikantny... pasuje do ciast, ciasteczek, herbaty, kawy, a nawet mięsa... przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek... CYNAMON, bo oczywiście
peanutbuttermonster
Ciasto grysikowe z owocami leśnymi 309Ostatnio naszła mnie ochota na takie właśnie ciasto i postanowiłam spełnić swoją zachciankę. Troszkę poszperałam w necie i wymyśliłam sobie takiego oto składańca z owocami leśnymi. Na herbatnikach, bez pieczenia. Możecie użyć dowolnych owoców - truskawki, jeżyny czy poziomki też się świetnie nadają. W mojej wersji są borówki, maliny oraz jagody :) Główną inspiracją był dla mnie ten przepis ( klik(...)formę z wyjmowanym dnem może ten krok pominąć). Następnie wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Ja po bokach "przypinam" papier klamerkami, wówczas nic się nie przesunie. Jeśli chcemy gotowe już ciasto wyjąć z formy, poprośmy do pomocy drugą osobę; chwytając za brzegi folii delikatnie i szybko przenosimy ciasto np. na deskę.Nie jest to jednak konieczne i możecie pozostawić
My simple kitchen
DORSZ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ NA CYTRYNOWYM RISOTTO 217Szybki i prosty a równocześnie imponujący przepis na danie w restauracyjnym stylu. Delikatne mięsko ryby idealnie komponuje się z lekko słonym smakiem szynki parmeńskiej oraz orzeźwiającym cytrynowym risotto. Zamiast dość grubej polędwicy z dorsza możecie użyć bardziej cienkich filetów i odpowiednio zredukować czas pieczenia lub smażenia. Danie to wyjdzie równie smaczne jeśli użyjecie filetów innej ryby np. łososia(...)piekarniku (co zajmie około 14 minut) lub 3. - najpierw dokładnie obsmażyć na patelni z każdej strony, a następnie włożyć na 7-8 minut do piekarnika. W czasie gdy dorsz piecze się w piekarniku lub smaży my przygotowujemy cytrynowe risotto. Nie ma z nim dużo pracy, wystarczy ryż podlewać gorącym bulionem i co jakiś czas przemieszać. Warto pamiętać, że ilość bulionu
cool and minty
Odwrócone ciasto rabarbarowe z marchewką i ziołowym majonezem 253atwe i szybkie ciasto rabarbarowe, pieczone "do góry nogami". Dodanie oleju rzepakowego z bazylią i cytryna oraz świeżej melisy nadaje ciastu rabarbarowemu zupełnie nowy wymiar, a marchewka jak to marchewka zawsze dobra ;). Czas przygotowania: 15 minut, pieczenie 25-30 minut Porcje: forma 23 cm Składniki: ok. 350-400 g rabarbaru, 300 g mąki pszennej, 1/2 szklanki marchewki(...)łyżeczek cukru pudru trzcinowego, 1-2 łyżki grubego brązowego cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 10 listków melisy cytrynowej, masło do posmarowania formy, cukier puder do posypania ciasta (opcjonalnie). Przygotowanie: Na papierze do pieczenia odrysować dno formy do pieczenia. Na papierowym krążku (na desce) ciasno ułożyć rabarbar jeden obok drugiego, odciąć wystające części
SzczyptaSmaQ
Moje małe Croquembouche. TU I TAM. 267rozgrzać do temperatury 210 stopni. Masło przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać 180 ml wody i mieszać na średnim ogniu, aż prawie się zagotuje. Zdjąć z ognia i szybko wymieszać z mąką. Postawić ponownie na ogniu i ubijać drewnianą łyżką, aż ciasto zbierze się z jednej strony garnka (będzie gładkie). Odstawić do przestudzenia. Przełożyć do miski i ubijać(...)drewniana łyżka powinna stać prosto. Przełożyć do szprycy i wyciskać maleńkie porcje, o średnicy ok. 3 cm ( w trakcie pieczenia i tak mocno urosną). Blachy skropić wodą, dzięki niej powstanie para, która ułatwi ptysiom rośnięcie. Piec ok. 20-30 minut, aż zbrązowieją i będą wydawać głuchy odgłos po stuknięciu w spód. Wyjąć i w spodzie każdego ptysia zrobić mały
KUCHARNIA
RYŻOWE PĄCZKI PIECZONE (BEZGLUTENOWE) 261czołowym deserem! Robi się je na dwa sposoby - smażone na głębokim tłuszczu lub gotowane w lekko osolonej wodzie. Nadziewa się je fasolową marmoladą! My odnalazłyśmy ich trzecią odsłonę - PIECZONE PĄCZKI RYŻOWE NADZIANE MARMOLADĄ WIELOOWOCOWĄ Z KARMELIZOWANYM SEZAMEM. SKŁADNIKI:/ciasto:- mąka ryżowa, 200 gram,- mąka bezglutenowa, 100 gram,- ciepła woda, 150 ml- masło, 2 łyżki,- cukier trzcinowy, 2 łyżki/nadzienie(...)tylko cukier się rozpuści, natychmiast ściągamy z gazu aby się nie przypaliło. Mieszamy, tworząc sezamki (swoją drogą o niebo lepsze niż te 'sklepowe'). Na patelnie dokładamy marmoladę i szybko mieszamy.Gotowe./pieczenie:Piekarnik nagrzany do 165 stopni, góra - dół, termoobieg. około 10-15 minut.- Cały proces wykonania uwieczniony jest na zdjęciach :)))/pseudo lukier:odrobina wody ugotowana z cukrem trzcinowym
Wypisz Wymaluj
Chipsy z jarmużu i parmezanu 239Znacie pewnie taki wynalazek jak chipsy z jarmużu (listki wystarczy upiec oliwą i ulubionymi przyprawami, sokiem z cytryny) – to zdrowa, chrupiąca przekąska. Ja ostatnio wpadłam
Cooking for Emily
Krówka z jabłkami bez pieczenia 3894Fantastyczne połączenie słodkiej masy krówkowej, bitej śmietanki i jabłek. Choć tak niecodzienne, to zdecydowanie trafione. Jabłka wspaniale przełamują słodycz pozostałych warstw i świetnie się z nimi
Kto ugości moich gości?
Sernik dyniowy 269Lubicie serniczki? Ja powiem szczerze nie jestem wielką miłośniczką ale co jakiś czas mam ochotę właśnie na takie ciasto ostatnio zainspirowałam się serniczkiem z dodatkiem dyni
I LOVE LIFE
Ekologiczne miody z pasieki Jerzego Bańkowskiego. 180zaczniemy przygotowywać potrawy (a może niektórzy z nas już zaczęli?) i miód bez wątpienia będzie nam potrzebny. Czy ktoś wyobraża sobie piernik, makowiec, kutię czy kluski z makiem bez dodatku miodu? To właśnie jemu świąteczne potrawy zawdzięczają aromat i smak. Kupując miód, często jednak nie zwracamy uwagi na jego pochodzenie, nie mamy również pojęcia w jakich warunkach powstał(...)korzenicy przyjmuje jasną barwę. Zaliczany jest do miodów uniwersalnych stosowanych w infekcjach, chorobach serca. Wielokwiatowy nawłociowy - wytwarzany z nektaru kwiatu nawłoci potocznie zwanym mimozą lub "złotą rózgą", dość szybko krystalizuje. Polecany jest w leczeniu nerek, przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych. Miód lipowy w czystej postaci jest bardzo trudny do pozyskania, ponieważ w naszym kraju nie ma wystarczająco dużych
Poranek na słodko
Ekologiczne produkty Danival. 178zdrowego. * Kasztany jadalne gotowane - moje ulubione, a wierzcie mi - próbowałam kasztanów około 4-5 firm. Te jednak są najsłodsze i najcudniej pachną miodem, a do tego mają "suchą" strukturę, bez zalewy czy soku, dzięki czemu pozostają delikatne i nierozmoknięte. To już mój trzeci słoik kasztanów od Danival i na pewno nie ostatni! * Sos z sera Roquefort - sos z sera(...)wino, które sprawiają, że smak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający, dobry do potraw o mało wyczuwalnym smaku, tj. np. schab czy ryba. Mi szczególnie dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki. * Sos z zielonym pieprzem - lubię zielony pieprz, dlatego ten sos również mi posmakował. Fajnie komponuje się z ziemniakami, kalafiorem i brokułem w zapiekance, ale też z potrawką
Poranek na słodko
Tata, tata jest frittata!!! 160raczej śniadaniowego omleta. Podobną dawno temu znalazłam gdzieś w starej gazecie. To jest przepis będący kompilacją różnych receptur, poznawanych z różnych źródeł. Najważniejsze, że pozwala dosyć szybko nakarmić rodzinę smacznym kolorowym daniem, pełnym energii potrzebnej na zimowe żywienie hałaśliwej, wesołej gromadki. Kiedy kończyliśmy kolację z Synkami, powrócił w domowe pielesze Tata(...)jajek staram się wszystko rozłożyć w miarę równomiernie na patelni, wylewam na całą powierzchnię jajka. Przykrywam i cały czas na średnim ogniu zostawiam bez mieszania na ok. 12 minut. Oryginalnie frittatę na koniec pieczenia wkłada się na kilka minut do gorącego piekarnika, ew. można ją odwrócić przy użyciu pokrywki, ja zostawiam cosi come e, czyli taką jaka jest
I tu będę miała takie te
TARTA NA OBIAD I NA KOLACJĘ :) 315podałam z sosem pomidorowym . Była pyszna na ciepło, była pyszna na zimno. Była..... No właśnie, wszystko co dobre szybko się kończy, ale w tym wypadku, z pewnością równie szybko powróci na nasz stół. Zapraszam i Was! SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO /cytuję za M. Roux, z książki Jajka / 250 g mąki 125 g masła 1 średnie jajko(...)tartę. Wstawić do piekarnika na 5-10 minut, aby ciasto lekko się zarumieniło. Wyjąć z piekarnika. Nadzienie rozprowadzić na podpieczonym spodzie ozdabiając pozostałymi oliwkami. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 minut, do momentu, aż wierzch będzie sprężysty. Podawać z sosem pomidorowym . SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY 1 puszka pomidorów 2 szalotki oliwa sól, pieprz czosnek szczypta cukru bazylia
KUCHARNIA