wygląd... Robi niesamowite wrażenie.Gdy tylko zobaczyłam go na blogu Smakowity chleb wiedziałam, że też muszę taki mieć. I nie czekałam długo, bo naprawdę przygotowuje się go szybko, bez dodatku żadnych wymyślnych składników. Jedyne co, to do połowy ciasta dodaje się kakao, a później całość razem zwija. Efekt - rewelacja. Świetnie wygląda taki czarno-biały chleb.Kakao jest lekko wyczuwalne(...)łyżkę mleka w proszku i kakao, wymieszać. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i wlać 100 ml wody. Odstawić.Po 15 minutach do pierwszej miski (bez kakao) wlać 75 ml wody i 1 łyżkę oliwy. Wyrobić gładkie ciasto, uformować z niego kulę, włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Do drugiej miski
Pożeraczka, czyli raz adobrzeA czy Ty dziś już jadłeś polskie jabłko? Jedno jabłko dziennie, to chyba nie tak dużo, prawda? „ An apple a day keeps the doctor away
Moja DelicjaOstatnio przygotowałam domową panchettę, czyli rolowany surowy suszony boczek. Postanowiłam wykorzystać panchette do przygotowania przystawki na Sylwestra. Sylwestrowa przystawka Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) są wypełnione
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrubość ok. 3-4 mm. Z ciasta wykrawać kółka kieliszkiem lub foremką o średnicy 3,5 cm. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można je układać w niedużych odstępach, ponieważ podczas pieczenia nie rozchodzą się w szerz. 1 białko zmiksować z cukrem pudrem. Miksować tylko chwilę, do momentu połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie napowietrzy(...)grubą warstwą lukru (fot.1) . Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem), jedną blachę po drugiej. Po upieczeniu ciasteczka zdjąć z papieru i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (fot.2) . Przygotować masę budyniową. Połowę mleka zagotować z cukrem. Drugą połowę wymieszać dokładnie z mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką
Świat CiastaMasa makowa z bakaliami HELIO w 3,3 kg puszce to rozwiązanie idealne dla cateringu, cukierników i szefów kuchni. Jest to gotowy produkt z bakaliami i miodem do szybkiego przyrządzania makowców, mazurków, tortów makowych, strucli, czy innych deserów. Masa makowa HELIO ma odpowiednio gęstą konsystencję i charakteryzuje się tradycyjnym smakiem oraz naturalnym aromatem. Produkt zapewni dużą oszczędność czasu(...)branżowych, w tym m.in. licznymi Złotymi Laurami Konsumenta, medalem Pani Domu, wyróżnieniami w konkursach Perła Rynku FMCG, czy Złoty Paragon. Zaufanie i rekomendacje Klientów zdobyły dzięki zastosowaniu tradycyjnej receptury, bez użycia konserwantów. Wyjątkowość zawdzięczają także połączeniu najwyższej jakości składników, dzięki czemu do masy nie trzeba dodawać już rodzynek, skórki pomarańczowej i miodu. Składniki : 550 g mąki
Sama słodycz i szczypta chiliDo noworocznej imprezy zostało już kilka godzin, a nie mam pomysłu na przekąskę. Co zrobić? Otwieram lodówkę, a tam gotowe ciasto francuskie. Choć raczej nie korzystam
Programista w kuchniCrumble z truskawkami i rabarbarem to szybki i pyszny deser, który również może być smacznym, słodkim śniadaniem. Soczyste, słodko-kwaśne nadzienie zapiekane pod grubą warstwą kruszonki z pełnoziarnistej mąki oraz płatków owsianych i cynamonu... Pachnie obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej :) Do przygotowania tego crumble możecie śmiało użyć zielonych części rabarbaru, które często pozostają niewykorzystane po wypieku ciast(...)zrównoważyć smak z truskawkami, podgrzałam wcześniej rabarbar w syropie z wody i brązowego cukru, który ładnie się karmelizuje na patelni i otula słodyczą rabarbar. Crumble podałam mojej Rodzinie bez żadnych dodatków, bo było tak pyszne, ale na pewno bezbłędnie będzie smakować z gałką lodów, tak jak crumble z jabłkami , bitą śmietaną czy odrobiną mascarpone... SKŁADNIKI NA NADZIENIE
Słodko-Słony Świat IlonyMogłabym jeść ryby codziennie. A śledzie to nawet dwa razy dziennie… Dorota Wellman Ryby są super! To nie tylko hasło, które przyświeca nam w codziennym
Marder&Marder ManufactureDlaczego maju tak pędzisz? Z roku na rok obiecuję sobie, że jak już przyjdzie, jak zakwitną bzy, to będę się delektować tym widokiem, zapachem. Będę spacerować i wąchać. Zamykać oczy i chłonąć majowy zapach wiosny. I na majówkę pójdę koniecznie, bo jako dziecko uwielbiałam chodzić i tak mam marzenie - któregoś dnia pójść znowu i pośpiewać sobie. Tymczasem połowa maja(...)nami. Raz kupiłam szparagi, raz rabarbar. Ani razu botwinki ani młodej kapusty. Co prawda do pracy chodzę na piechotę, ale idę tak szybko i tak ruchliwą ulicą, że na nic po drodze nie patrzę... Zamiast śpiewów ptaków - hałas silników, zamiast kwitnących drzew - spaliny. Brakuje czasu na wszystko... czy kiedyś ludzie też tak żyli? Mam wrażenie, że jednak inaczej
bistro mamaSezon na cukinię już się zaczął. Póki jest młoda (i dzięki czemu nie wymaga obierania) polecam wykorzystać ją do zrobienia pysznej i chrupiącej tarty. Zapach unoszący
Moja DelicjaBuraczki na ciepło to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Buraczki świetnie pasują szczególnie do dań z dodatkiem mięsa, a po wystudzeniu są również bardzo
Kuchcik gotujeZapiekanka w sam raz dla osób lubiących gołąbki. Miały być gołąbki bez zawijania, a wyszła zapiekanka gołąbkowa. Przesadziłam z ilością produktów i najzwyczajniej w
Kuchcik gotujeKarkówka jest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania mięsem. Tym razem przyprawiłam ją świeżym rozmarynem, który idealnie pasuje do tego rodzaju mięsa. Pieczona karkówka wychodzi w
Kuchcik gotujepuszysty miękisz i niesamowity aromat. Jego płaska forma przypomina mi trochę focaccię. Jeśli dzień lub dwa wcześniej nastawimy na niego zaczyn, to samo wykonanie jest potem dosyć proste i szybkie. Polecam do upieczenia także początkującym! Nawodnienie ciasta (hydratacja) 75% Pomysł na ten chleb zaczerpnąłem z bloga ХЛЕБ & ХЛЕБ Receptura (na 1 chlebek o wadze ok. 450 g): Zaczyn(...)zaczyn "stare ciasto"; 6 g - sól; 28 g - orzechy makadamia (wstępnie rozłupane w moździerzu na 2-4 części); 48 g - krążki cebulowe, lekko podduszone i schłodzone. Ciasto bez soli wyrabiać mikserem przez 8 minut na dużej prędkości, następnie dodać sól i wyrabiać kolejne 5 minut. Potem wmieszać orzechy, na końcu dodać wystudzoną cebulę. Zostawić przykryte do wstępnej fermentacji
Przepisy na domowy ser i chlebmoim blogu mam sporo uproszczonych wersji przepisów. Te grzanki to takie bostocki, ale zrobione na szybko ze składników, które raczej mamy w domu w szafce albo możemy kupić z wyprzedzeniem i ze starej chałki. Bostock to takie okrągłe chrupiące ciastko wycięte z brioszki skarmelizowane po bokach, wilgotne i pomarańczowe w środku i chrupiąco migdałowe na wierzchu. Oczywiście bostock zrobiony(...)tylko troszkę. Poza tym w tygodniu nie mam czasu ich zrobić, bo idę do pracy, a w niedzielę wolę sobie poczytać książkę niż kręcić krem migdałowy. Zwykle robię je bez pierniczków, ale pierniczki to dobry dodatek dla osób, które lubią słodkie śniadania – poza tym można sobie nimi przytrzymywać płatki migdałów, żeby nie spadały nam na spódnice przy jedzeniu
Ugotowane pozamiatane