Krem cytrynowy to jeden z moich ulubionych i zawsze chętnie go przygotowuję. Mój mąż uwielbia wszystko co cytrynowe. Często przygotowywałam bezę z kremówką i lemon curd, ale postanowiłam stworzyć odchudzoną wersję. Tak powstał cytrynowy sernik, przekładany biszkoptami i kremem cytrynowym. Smakuje bosko i zawsze ratuje głodek mojego męża. Gdy tylko prosi mnie o coś słodkiego i... "może lekko cytrynowego(...)cały czas intensywnie mieszamy. Krem bardzo szybko osiągnie żądaną temperaturę i zacznie gęstnieć. Mieszanie jest niezwykle ważne, gdyż bardzo łatwo możemy zrobić cytrynową jajecznicę. Gdy krem zgęstnieje, ściągamy rondel z palnika i dodajemy zimne masło. Mieszamy do połączenia składników. Wstawiamy krem na 60 minut do lodówki. ---- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy
Gotowanie i blogowaniePo długiej nieobecności związanej z dodatkowymi obowiązkami i brakiem czasu na cokolwiek powracam do Was kochani z pysznym deserem -tiramisu. chciałam zrobić je oryginalnie, ale
Malinowe Pocałunkimakowy i torcik walentynkowy, dziś proponuję Wam biszkopt kakaowy z masą kokosową. Jest to ciasto szybkie w przygotowaniu, pomijając czas pieczenia czynności przygotowawcze zajmują około 30-40 minut (10 minut biszkopt, 10 minut masa i 10-15 minut przełożenie biszkoptu). Niestety pomiędzy pieczeniem biszkoptu, a przekładaniem go masą musimy odczekać trochę więcej czasu do całkowitego ostudzenia biszkoptu(...)miksując masę jajeczną do połączenia się składników- mąkę wymieszać dokładnie z kakao, przesiewać ją stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką- tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia (boki pozostają bez natłuszczenia)- ciasto wylać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut, sprawdzając pod koniec stan upieczenia za pomocą patyczka- biszkopt pozostawić w wyłączonym
Smakołyki BerenikiImprezowa przekąska pieczarkowa. Pysznie i chrupiąco. Idealna na weekendowe spotkania z przyjaciółmi, rodziną, na przyjęcie lub od tak, gdy chcecie np. posiedzieć z mężem i coś
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na szybkie ciasto czekoladowe z gruszką . Proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Delikatna, słodka gruszka wspaniale komponuje się z czekoladowymi smakami. Spróbujcie takiego połączenia. Moje ciasto z znikło w mgnieniu oka. Smakowało gościom i rodzinie. Polecam. Składniki: (na standardową keksówkę) 250 g masła lub margaryny 1 i 1/2 szklanki cukru 2 pełne łyżki ciemnego(...)dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy obitą pianę z białek, miksujemy krótko na małych obrotach. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. W ciasto wkładamy w odstępach 3 połówki gruszek z syropu. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie dół, bez termoobiegu, środkowy poziom). Czas pieczenia
Słodkie okruszkiZapiekany kalafior faszerowany mięsem mielonym, marchewką i cebulką to pomysł na łatwy i szybki do przygotowania obiad 😀 Jestem pewna, że taka forma podania kalafiora zachwyci i zasmakuje domownikom. Składniki na 4-6 porcji: 1 średniej wielkości kalafior 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 średniej wielkości marchewka 1 średniej wielkości cebula ostra papryka sól, pieprz 1 łyżka(...)mielone. Delikatnie ubić. Piekarnik rozgrzać do 195°C. Kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego (spodem do dołu). Posmarować go majonezem. Piec około 50 minut pod przykryciem, a po upływie czasu kalafiora posypać startym serem i piec jeszcze 15 minut (bez przykrycia i do zrumienienia wierzchu kalafiora). Farsz przed wymieszaniem Od lewej strony: faszerowanie kalafiora mięsem mielonym i smarowanie majonezem Kalafior
UgotowaćŚwiętach? Została Wam jeszcze gdzieś dynia? A może macie gdzieś schowany mus dyniowy? Jeśli tak, upieczcie drożdżowe bułki dyniowe. Są pyszne! Chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Szybko znikają z talerza 😉. Moje bułki są inspirowane przepisem Gosi z bloga "Co do jedzenia" . Składniki (na 24 bułeczki): 500 g mąki pszennej + mąka do podsypania saszetka (7 g) suszonych(...)minut do wyrośnięcia. Przygotować dwie duże blachy do pieczenia bułek. Proponuję wyłożyć papierem do pieczenia, żeby nie mieć potem zbyt dużo mycia. Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką. Podzielić ciasto na dwie równe części. Każdą z nich ponownie wyrobić, składając po kilka razy (jak ciasto francuskie tyle że bez masła). Ciasto rozwałkować jak najcieniej na prostokąty
Weekendy w domu i ogrodzieulubionych kiełbasek (u mnie ekologiczne, białe) 6-8 plastrów boczku lub szynki dojrzewającej 2 średnie czerwone cebule 4 duże jajka 1 łyżka musztardy francuskiej 1,5 szklanki mąki pszennej (bez 1 łyżki – 140 g) 300 ml tłustego mleka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 garści świeżych ziół (np. tymianku, rozmarynu, szałwii, szczypiorku) lub 2 łyżeczki suszonych (np. tymianku, ziół(...)Kiełbaski owijamy w boczek lub szynkę (u mnie szwarcwaldzka) i układamy w naczyniu. Pomiędzy kiełbaski układamy ćwiartki obranej cebuli. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie musimy szybko działać – otwieramy piekarnik zalewamy rozgrzane kiełbaski przygotowanym wcześniej ciastem i szybko zamykamy drzwiczki – ważne, żeby piekarnik nie wychłodził się. Pieczemy jeszcze przez
Poezja smakuodwrócenie klasycznego przepisu na kruche ciasto, jakie wszyscy znamy. Nie używamy tu zimnego masła a rozpuszczamy je i gorące mieszamy z mąką (coś podobnego do ciasta parzonego, tyle że bez jajek). Bardzo fajnie sprawdziło się ono z połączeniu z delikatnym kremem budyniowym i słodkimi morelami. Spróbujcie, bo warto. *foremka o średnicy 26 cm Składniki: na ciasto(...)olej, wodę i cukier. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na około 15 minut aż masło zacznie się robić brązowe. Wyjąć, do gorącej masy dodać mąkę i sól, szybko wymieszać na jednolite ciasto. Podzielić na większą i mniejszą część. Mniejszą część odłożyć, większą część gorącego ciasta przełożyć na dno blaszki wyłożonej papierem, rozsmarować i podpiec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamną od dawna. Ciekawa byłam ich smaku. Sposobów na przyrządzenie wytrawnych babeczek jest całe mnóstwo - tak jaki tych na słodko. Ja skombinowałam przepis ze składników, które znalazłam w lodówce. Bez zakupów i zbędnych przygotowań wyprodukowałam małą partię na próbę. Takie muffinki na słono stanowią idealną przekąskę zarówno na domową imprezkę, seansik filmowy czy na drugie śniadanie dla dzieci(...)naturalnego typu grecki 3 łyżki mleka 3/2 % 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 łyzeczki chili mielonego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki vegety szczypta świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie: Składniki suche (tj. mąkę, proszek do pieczenia sodę, przyprawy, startą na tarce wędlinę i ser żółty) wymieszałam
Kuchnia po mojemuDana użyła zielonego, posiekanego owsa, niestety nie miałam. Jeden chleb upiekłam z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, a drugi bez dodatków. Oba wyszły znakomicie. Bardzo ładnie wyrośnięte i wilgotne. Zgodnie z tym co Dana pisała, chleby rosły bardzo szybko. Może nie tak szybko jak u Autorki przepisu, ale znacznie szybciej niż zwykle. Moje chleby rosły trochę dłużej niż(...)razową, 2 foremki o wymiarach 25x12 i 23x12. (piekłam w innych formach, trzeba dobrać to, co mamy w domu ) Wyłożyć ciasto do foremek, łyżką maczaną w ciepłej wodzie, wyrównać, spryskać wodą, posypać pociętym owsem i oprószyć mąką, przykryć i odstawić aż ciasto urośnie - ok 2 godzin.Początkowa temperatura pieczenia 230-240st. przez 15 minut
Stare Garyszybko, nie wymagają dużego nakładu pracy i są dosyć tanie w przygotowaniu. Składniki do ich przygotowania mam zawsze w domu: mąkę, masło i jogurt, na farsz zawsze coś się znajdzie.Z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet laik, który ma dwie lewe ręce. Jedynie zwijanie rogalików, trzeba poćwiczyć.Do ciasta dodałam 1 łyżkę cukru, ale robiłam już rogaliki dietetyczne bez(...)trójkątów i nie mamy odpadów. Przy szerokiej krawędzi trójkąta kładziemy kulkę farszu przygotowanego z w/w składników i zwijamy ciasto w kształt rogalika.Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika i lukrujemy. Wystarczy 1/4 szklanki cukru pudru wymieszać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoże to jeszcze nowość, a może już nie ale jest wiele dzieci chowanych w duchu wegetarianizmu. Ba ! Całkiem pokaźna ilość bobasów do mięsa czuje awersję, tudzież
KrupeczkiŚniadanie, to podstawa dnia. W naszym śniadaniowym menu nie może zabraknąć płatków. Moje dzieci uwielbiają zaczynać dzień od miseczki swoich ulubionych płatków zanurzonych w ciepłym mleku
Słodkie okruszkiDzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na ser pieczony, który nauczyłam się przygotowywać jakieś 12 lat temu od naszego znajomego szefa kuchni, Simona. Często przygotowuję ten pieczony
UgotujmyTo.pl