Lubicie pizze? My uwielbiamy. Ale która jest najlepsza? Prosta odpowiedz – domowa Zapraszam Was na przepis na domową pizze na grubym cieście z farszem na
Słodkie okruszkiOstatnio na blogu pojawił się przepis na babkę dla osób które nie przyswajają jajek i nabiału, dziś przygotowałam wypiek dla bezglutenowców. Ostatnimi czasy często zdarza mi
Słodkie Przyjemnościczekolady 200 g śmietany 18% kilka łyżek amaretto Oraz: owoce łyżka kakao tortownica 20 cm rękaw do pieczenia Składniki na ciasto miksujemy razem, gdy zacznie się zbijać w kulę, przekładamy na folię. Jeśli jajka są dość duże, obejdzie się bez wody. Chwilę jeszcze formujemy, zawijamy i odkładamy do lodówki aby się schłodziło. Często padają pytania(...)koniec dodajemy amaretto lub inny alkohol. Kto chce może pominąć. Taką masę wylewamy na zimne ciasto, w jeszcze ciepłą lekko wciskamy owoce. Zostawiamy do stężenie, co następuje dość szybko. Spód jest bardzo kruchy, wręcz sypki, a to za sprawą samych żółtek i dodatku mąki ziemniaczanej. Masa twarogowa zaś delikatna, wręcz aksamitna
Dieta moja pasjaciastem maślanym (ja taki Wam dziś zaprezentuję). Można przygotować go także z ciasta piaskowego (połączenie obu mąk: pszennej i ziemniaczanej w stosunku 1:1). Istnieją także wersje mega szybkie w przygotowaniu: przekładane wafle, najczęściej smarowane marmoladą, czekoladą, kajmakiem, nawet budyniem. Mazurek może być kwadratowy, prostokątny, okrągły, w każdej wersji prezentuje się wspaniale. Ile wersji, tyle smaków, Wielkanoc jedna(...)cukrem, dodaję 2 jaja, a na końcu wsypuję mąkę, całość dobrze mieszam. To ciasto wykładam na ciasto kruche posmarowane marmoladą. Mazurek piekę 15 - 20 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 200C grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Wystudzony smaruję kajmakiem i dekoruję bakaliami. Smacznego:) (przepis pochodzi ze strony mPorady.pl, Mazurek Paryski: http://www.mporady.pl/jak-zrobic-mazurek-wielkanocny.html
Zasmakuj Kuchniuniemożliwiają enzymom zawartym w soku cebuli dostanie się do naszych oczu, przez co płaczemy. Sprawdza się za każdym razem! :) Szybkie obranie czosnku umożliwi Wam jego wcześniejsze brutalne potraktowanie nożem - uderzcie w ząbek bokiem noża miażdżąc go, skórka powinna już odejść bez najmniejszego problemu. Dodatkowo jeśli nie macie w swoich kuchennych zasobach praski do czosnku, to aby ułatwić sobie jego(...)przykryć ściereczką na około 30 minut. Gdy robicie ciasto, zacznijcie rozgrzewać piekarnik wraz z blachą w środku do temperatury 220ºC. Wyrośnięte pity należy położyć na rozgrzaną blachę i piec do zrumienienia. U mnie ok. 10-12 minut. Przez pierwsze minuty chlebki powinny bardzo wyrosnąć. Po upieczeniu są gotowe do jedzenia, można je rozkroić i nadziewać. My z Dominikiem użyliśmy
Cooking Monsterpieczemy oraz winna mieć zaokrąglone boki do góry aby nie spływał wyciekający z owoców sok. Tartę najlepiej podawać na ciepło np. z gałką lodów (to już taka wersja bardziej rozpustna ). Uwaga: 1. Są różne opcje jeżeli chodzi o cukier i owoce. Merry sypała cukier na dno naczynia – w którym pieczemy – i na nim układała owoce a następnie piekła(...)owoce, a następnie dopiero całość piec. 2. Najlepiej użyć naczynia żeliwnego czy tym podobne bez wyjmowanego dna i z wyższymi bokami bo piekące się owoce lubią wykipieć jeżeli będzie za niska forma. Jeżeli użyjecie formy z wyjmowanym dnem to dobrze jest dokładnie owinąć dno i boki formy folią aluminiową jak np. przy pieczeniu w kąpieli wodnej Smacznego
Kuchenne Wariacjedodać zimną wodę, szybko zagnieść jednolite ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić przez 60 minut w lodówce- spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz- schłodzonym ciastem wylepić dno oraz boki tortownicy do połowy jej wysokości - tortownicę z ciastem ponownie krótko schłodzić- ciasto nakłuć gęsto widelcem, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec około 20 minut - upieczone(...)wyrównać i wstawić do piekarnika- piec 70-80 minut lub do momentu ścięcia się wierzchu sernika (środek może być lekko trzęsący się, lecz nie może być płynny)- sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, studzić przy otwartych drzwiczkach- ostudzony sernik schłodzić w lodówceMUS POMARAŃCZOWY- pomarańcze umyć, obrać ze skórki, wyciąć ze środka cały miąższ (bez błonek), wraz z powstałym podczas wycinania
Smakołyki Berenikizakupach wróciliśmy w rzęsistym deszczu do siostry C., gdzie czekały na nas æbleskiver i gløgg , a także świeżo upieczony chleb i pyszna, rozgrzewająca zupa. Wieczór minął więc szybko i radośnie, przy dźwiękach świątecznych piosenek i dwóch namiętnie akompaniujących im maluchach. Do domu wróciliśmy zmęczeni i zadowoleni, odliczając dni do kolejnego jarmarku... Tak, tak; bardzo poważnie traktujemy te sprawy(...)migdałów bez skórek 30 g orzechów laskowych bez skórek Masło zmiksować z marcepanem na gładki krem. Dodać cukier puder, utrzeć do białości. Partiami dodawać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto przełożyć do woreczka cukierniczego z tylko w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać rozetki (jak z bitej śmietany) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każde ciasteczko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIstotą sprawy jest uzyskanie pożywnego, zdrowego i pełnego zielonej nadziei talerza o magicznej mocy, jak w tej starej kreskówce, gdzie marynarz Papay, wzmocniony puszką szpinaku, mógł góry przenosić bez wysiłku i przeszkód. Też tak chcę. Dlatego będę ciągle próbować. Może po kolejnej takiej szpinakowej kolacyjce poczuję te moc? Spróbujcie ze mną. Przygotujcie dla: - 1 płat gotowego ciast francuskiego(...)serem. Jednolitą masę wykładam na ciasto, którego odcięte fragmenty umieszczam na wierzchu. Całość wkładam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 180 i piekę jeszcze 15. Sprawdzam patyczkiem, czy cała masa na bazie jajek jest już odpowiednio zapieczona. Tarta ozdobiona świeżym szpinakiem i pomidorkami po bardzo lekkim przestudzeniu ląduje pokrojona w apetyczne trójkąty
I tu będę miała takie tewrażenie smakowe pyszne, konsystencja dżemów nie za gęsta i nie za wodnista mąka przesiana, cukier i sól, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto, ciasto schłodzić 30 minut w lodówce foremki do tartaletek o średnicy 6 cm wysmarować rozpuszczonym masłem smarując pędzelkiem - można użyć foremek o większej średnicy, ciasto rozwałkować(...)lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta resztki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki, wyszło mi 20 sztuk, ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 200 C przez 15-18minut do zrumienienia upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić
W Mojej Kuchni Lubięmalinami jest puszyste i szybkie w przygotowaniu więc idealnie nadaje się do upieczenia gdy mamy mało czasu a chcemy podać coś słodkiego do kawy lub herbaty:). Będziemy potrzebować: 250 g mąki pszennej 160 g cukru pudru 240 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowe 5 jajek 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki otartej(...)pieczenia, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i mąkę i miksuję na jednolita gładką masę. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę ciasta wyrównuję. Na ciasto układam dość gęsto maliny. Pieczenie ciasta z malinami: Blaszkę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około
Uwaga Babcia Gotujesiedzenie przed komputerem i nie zamykanie przy tym oczu wymaga wręcz nadludzkich zdolności... Dzisiaj więc będzie mało pisania, za to więcej niż zazwyczaj zdjęć (robionych telefonem, na szybko; bez cudów , ale mam nadzieję, że widać, o co chodzi). Chcę Wam pokazać, czym zajmuję się w szkole. To oczywiście tylko mała część, za to ta, która mnie interesuje(...)pierwsze zajęcia z czekoladą. W końcu miałam okazję zatemperować ją na marmurowym blacie, o czym od dawna marzyłam. I to całe 5 kilo! Ależ frajda. Z papieru do pieczenia robi się rożek, wypełnia czekoladą, odcina końcówkę i rysuje wzroki na papierze. Gdy wyschną, odwraca się je na drugą stronę i rysuje czekoladą po kształtach, żeby z obu stron
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłodkie - znikają bardzo szybko i nawet nie wiem jak i gdzie :)Składniki na 12 muffinek:1 szklanka mąki,pół szklanki mleka,ćwierć szklanki oleju,1 jajko,pół szklanki cukru,pół łyżeczki proszku do pieczenia,pół łyżeczki sody,aronia do deserów.W jednaj misce wymieszać produkty suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę(...)suche i wymieszać. Nie miksować, wystarczy połączyć wszystko łyżką. Połową ciasta wypełnić foremki. Do każdej nałożyć na środek po pół łyżeczki konfitur, a następnie na konfitury resztę ciasta. Piec około 20 minut w temperaturze 180 -200 stopni.Upieczone wykładamy na kratkę, aby przestygły. Ja dzisiaj swoje posypałam tylko cukrem pudrem. Babeczki znikały zanim zdążyły przestygnąć ;)Babeczki wypełniłam aronią
Codzienna kuchnia niecodziennawilgotne i słodkie ciasto marchewkowe.Oblane białą czekoladą.Szybkie i proste w wykonaniu.Posmakuje niejednemu łasuchowi.Polecam!Składniki:220 g marchwi startej na tarce o drobnych oczkach;300 g mąki pszennej;2/3 szklanki białego cukru;Opakowanie cukru wanilinowego (16g);4 jaja;220 ml oleju;2 łyżeczki cynamonu;3 łyżki rodzynek;2 łyżeczki proszku do pieczenia;1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.Polewa:50 g białej(...)proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.Jaja ubić mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.Stale miksując, powoli wlewać olej.Następnie, stale miksując dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.Kolejno dodać startą marchewkę i rodzynki i miskować do połączenia i wymieszania się składników.Tortownicę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto.Ciasto piec w piekarniku
Gospodyni Miejskafirmy WOLL charakteryzują się niespotykanym nigdzie indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii podczas gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności). Patelnia posiada grube dno, nagrzewa się szybko i równomiernie wewnątrz naczynia, dzięki czemu przygotowywanie posiłków jest szybsze, efektowniejsze, a co za tym idzie – oszczędzamy swój czas i energię ( zarówno(...)już od dłuższego czasu, ale nie oszukujmy się, są pewne dania, których nie można zrobić bez na prawdę dobrej patelni, a takiej nie miałam w swoim sporym arsenale Dlatego właśnie, na patelni WOLL pizza była obowiązkową pozycją Bez użycia tłuszczu, bez pieczenia… Można ? Oj można Pizza wyszła bardzo, bardzo puszysta i aromatyczna. Choć początkowo, kiedy
NiePieprz.pl