Prosto, szybko i sentymentalnie. Bo kto nie zna wafli? Zapewne każdy z Was ma swoja ulubioną wersję i pewnie nikt, ani nic tego nie zmieni. Comfort food rządzi się własnymi prawami i zazwyczaj smak, wartości odżywcze odgrywają role drugoplanową, tutaj głównie chodzi o wspomnienia, emocje oraz bliskich nam ludzi. I tak moje serce należy do klasycznych andrutów śmietankowych, dzisiaj(...)Zdjąć z ognia i cały czas mieszając rózgą kuchenną dodawać partiami mleko w proszku, aż powstanie gęsta masa bez grudek. 5) Wafle smarować jeszcze ciepłą masą śmietankową, ostatnie przełożyć nutellą z orzechami. 6) Całość zawinąć w papier do pieczenia lub folię spożywczą i odłożyć do lodówki na min. 2h z obciążeniem (ja przykrywam dosyć ciężką drewnianą deską
Fitsweet.meprosta sprawa. Za szybko się rumienią, nie są śnieżnobiałe, nie zachowują kształtu, rozpływają się na blaszce... i tak mogłabym wymieniać i wymieniać. To jedne z najczęstszych problemów, z jakimi spotykamy się podczas ich przygotowywania. Właśnie dlatego mam do Was ogromną prośbę, przed przystąpieniem do przepisu proszę, zapoznajcie się dokładnie z notką na temat przygotowywania perfekcyjnych bez ( klik ). To ważne(...)temu i nie zdziwiłabym się, gdyby ten sposób był tylko na Nastoletnich! ;) O co chodzi?? Na samym dole tego wpisu pokaże Wam, że przygotować bezy można nawet bez piekarnika! Ja swoje bezy ususzyłam NA SŁOŃCU ! Tak dokładnie ;) Szczegóły znajdziecie poniżej... Składniki: (na ok. 40-50 sztuk) 3 białka w temperaturze pokojowej szczypta soli
Nastoletnie WypiekaniePropozycja na szybkie i pyszne gołąbki bez zawijania na obiad w sosie pomidorowym. Będziemy potrzebować : 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego) 700 g kapusty białej 200 g ryżu 150 g cebuli sól, pieprz olej do smażenie na sos: 500 g przecieru pomidorowego 150 ml wody sól,pieprz naczynie żaroodporne Link do filmu z przygotowania: Gołąbki bez zawijania(...)naczyniu żaroodpornym jedną koło drugiej. Przygotowanie sosu: Do przecieru pomidorowego dodaję wodę, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam, sos jest gotowy - tak przygotowanym sosem poleję gołąbki po 35 minutach pieczenia gołąbków . Zapiekanie gołąbków : Naczynie z gołąbkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam 35 minut. Po 35 minutach gołąbki polewam sosem pomidorowym
Uwaga Babcia Gotujelubię takie szybkie, 15-to minutowe dania z tego, co pod ręką :) Smażona szałwia smakuje cudownie, więc nie warto żałować jej do tego dania :) Porcja na 1 osobę: 60 g makaronu „cienkie wstążki” (u mnie 1 „gniazdko”) –na opakowaniu był napis „nie hartować” i dlatego nie przelewałam go zimną wodą gruby na ok. centymetr plaster karkówki pieczonej kawałek białej części(...)krzaczku oliwa z oliwek żółty ser do posypania – z braku parmezanu dałam edamski sól Wykonanie: Cukinię i pora opłukałam osuszyłam i pokroiłam w plasterki. Czosnek obrałam. Plaster pieczonej karkówki pokroiłam w kostkę. Nastawiłam wodę na makaron. Listki szałwii opłukałam, dokładnie osuszyłam i wrzuciłam na rozgrzaną oliwę. Smażyłam przez chwilę z obu stron na chrupko, odłożyłam na ręcznik kuchenny
Kuchenne zapiski EdytyProsty, łatwy i szybki do przygotowania delikatny Sernik z malinami z lekkim posmakiem cytrynowym. Kwaskowe maliny oraz skórka z cytryny świetnie kontrastują ze słodyczą sernika. Składniki: 500 g sera twarogowego z wiaderka (najlepszy ser wiaderkowy 1 kg z Piątnicy) 150 g cukru 3 jaja 2 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 1 cytryny (wyszorowanej i sparzonej) 125 g malin(...)maliny łyżką, zostawiając kilka do dekoracji upieczonego sernika. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut lub do momentu, gdy sernik na brzegach się zarumieni, ale w środku będzie się delikatnie ruszał przy dotknięciu palcem (może się wydawać lekko płynny) . Wyciągnąć z pieca i zostawić do ostudzenia (sernik lekko opadnie) . Wyjąć z formy po dokładnym ostudzeniu (nożem przejechać
Moja Delicjacienkie plastry. Szybko razem wymieszać, najlepiej kilkoma ruchami pulsacyjnymi, by masło się nie rozgrzało. Wlać zimną śmietankę i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć z miksera na stolnicę i szybko zagnieść w płaski placek. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać jeszcze nieco śmietanki. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować(...)niego ciasta przykryjcie je folią aluminiową). Po tym czasie należy je wyjąć i ostudzić. W czasie, gdy ciasto będzie się chłodzić, przygotować farsz. Cukinię umyć, usunąć pestki i bez obierania zetrzeć na grube wiórki. Przełożyć do miski, posypać solą, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie startą cukinię odcisnąć ręcznie lub na sicie, by usunąć nadmiar wody
W SMAKprzebieranek oraz nietuzinkowych przekąsek. Ja przygotuje mumie znikają bardzo szybko z talerzy z krwistym sosem. Debiut już był Gabrysia pochłonęła ja w mik:) Robi się je w miarę szybko są pyszne na zimno jak i na ciepło. Resztę historii pewnej mumi opowiem w przepisie.SKŁADNIKI :mielone użyłam wieprzowego 0,5 kg sól, pieprz do smaku jeśli(...)kawałek ugotowanego białka z jajka ( zrobimy z tego oczy ) plus słomka do napoju do wycięcia oczek 1 kostka gorzkiej czekolady do zrobienia źrenicSOS 1 puszka pomidorów pokrojonych bez skórki 1 łyżka oliwy 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku gałązka tymianku świeżego 1 mała gałązka rozmarynu SPOSÓB WYKONANIA :- mięso mielone
Basia w kuchnimąki 200 g cukru 3 łyżki kakao szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g rozpuszczonego masła 200 ml coca-coli 2 jajka 75 ml mleka Wykonanie: Przygotować 2 miski. W jednej wymieszać wszystkie składniki suche (mąka, pr. do pieczenia, cukier, kakao, sól) a w drugiej wszystkie mokre (masło, jajka, mleko, coca-colę). Następnie(...)małej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu kroimy ciasto na 2 placki.Składniki na krem: 3 opakowania budyniu śmietankowego 2 galaretki agrestowe 1 kostka margaryny (u mnie Kasia) Wykonanie:Budynie rozrabiamy w 1 szklance wody. Jeśli korzystamy z budyni bez cukru dodajemy cukier wg przepisu na opakowaniu, jeśli
Walijskie Pichceniezmielonego na mączkę ksylitolu. Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, proszku do pieczenia, ani sody. Rośnie dzięki napowietrzeniu poprzez wielokrotne składanie i wybijanie ciasta wałkiem. Przygotowanie faworków jest dużo łatwiejsze niż przygotowanie pączków. Może się skusisz? Zapraszam na zdrowszą wersję tradycyjch faworków, bez mąki pszenicznej i cukru. Mące pszenicznej dziękujemy! Dzisiejsze hybrydowe odmiany pszenicy są niezniszalne na polu(...)jeden koniec, do powstania charakterystycznej kokardki w płaskim ronlku rozgrzać olej (180`C) i smażyć jednocześnie po kilka faworków z obu stron na złoty kolor. Smażą się bardzo szybko, dosłownie można liczyć po kilkadziesiąt sekund na jedną stronę. Wyławiać (użyłam długich patyczków do szaszłyków) i układać na papierowych ręcznikach do odsączenia nadmiaru tłuszczu wystudzone faworki posypać przez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dwa lata temu zamieściłam na blogu przepis na meksykańskie uliczne danie – elote . Kukurydzę najpierw pieczoną lub grillowaną, podawaną z masłem i czosnkowym majonezem, posypaną serem Cotija
Karo in the KitchenMam nadzieję, że nie jesteście źli za to, że na weekend nie było przepisu z ciastem. Niestety nie miałam wolnego i całe dwa dni miałam wypełnione
Zdrowie i pysznie na talerzuzapiekłam w liściach kapusty włoskiej. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, trochę przypomina gołąbki, lecz zaskakuje nieoczywistym połączeniem ryby z kapustą. Zresztą, sprawdźcie sami. Polecam. ŁOSOŚ zapiekany z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI w LIŚCIACH WŁOSKIEJ KAPUSTY Składniki na 4 porcje : 4 duże liście młodej kapusty włoskiej 400g łososia bez skóry 400g młodych ziemniaczków 2 jajka 50ml śmietany 12% 1 łyżka(...)podgotowane (odcedzone) ziemniaczki. Jajka zmiksować ze śmietaną, wymieszać z koperkiem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Masę wylać na rybę z ziemniakami. Liście kapusty zawinąć na wierzch zapiekanek. Piec 20 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Upieczoną w kapuście rybę wyjąć ostrożnie na talerze, uważając by nie połamać brzegów kapusty. Brzegi mogą się trochę przypiec, co nada
DietologSzybkie i kompletne danie, podane w nietuzinkowy sposób. Jest to rozmarynowy łosoś ze szpinakiem, cukinią, marchewką i groszkiem, zawinięty w pergamin jak cukierek, i tak upieczony. Mięso łososia(...)jest mięciutkie i wilgotne, a całe danie dietetyczne. Ostry, musztardowy sos świetnie dopełnia całości. Nam bardzo smakowało, nawet Sławek zjadł szpinak. Składniki: • 4 porcje z filetu łososia bez skóry • sok z 1 cytryny • sól, pieprz cytrynowy • 4 gałązki rozmarynu • 4 wiórki masła Warzywa • 100 g szpinaku – 4 garści • 2 małe cukinie • 1/2 opakowania mrożonych mini
To co kochamBrioche makowe na poczekaniu, czyli szybkie drożdżowe bułeczki na śniadanie. Uwielbiam brioche z prawdziwym masłem. Są takie pachnące….i syte, po prostu maślane. Uwielbiam zapach makowych wypieków! Dziwne jak porcja maku może zmienić smak wypieku. Brioche makowe są wspaniałe! Brioche makowe Składniki: 2 łyżki cukru 25 g drożdży 400 g pszennej mąki 125 g letniego mleka 3 jajka(...)Pokrój na 10-12 krążków i ułóż luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brioche lekko się zrośnie. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp resztą maku. Przykryj folią i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Wstaw brioche do nagrzanego piekarnika i piecz
codojedzeniamojprepisna.pl | Tartaletki z truskawkowym kremem Świetne kruche mini tarty z szybkim kremem na bazie truskawek, mleczka kokosowego oraz nasion chia, zdrowe i ekspresowe. Można wykorzystać gotowe spody do ciastek. Składniki na 8 dużych tartaletek o średnicy 12-15 cm: Spody: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1-2 łyżki zimnej wody Foremki(...)Spody piec przez 10-15 min do złego koloru. Spody wystudzić na kratce, wyjąć z formy. Truskawkowy krem: 10-15 truskawek (umytych, odszypułkowanych) 400 ml mleczka kokosowego (1 cała puszka) 4 łyżki nasion chia 2 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku, w zależności o słodkości truskawek) Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji bezy Wszystkie składniki, oprócz nasion chia, umieścić
moj przepis naupiec a następnie udekorować i postawić ;) Mimo to efekt końcowy wart jest zachodu. Najbardziej zachwycona jest moja Oliwka, która zapala sobie światełka i patrzy do środka przez landrynkowe szybki w okienkach ;) Z poniższych proporcji wyszło mi ok 100 pierniczków i 1 domek. Pierniczki już po kilku dniach przechowywania w pojemniku były miękkie więc jeśli chcielibyście je upiec(...)piernika. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie podzielić na kilka części i rozwałkowywać na ok. 3-5 mm. Wykrawać poszczególne części domku. W miejsce okien wsypujemy pokruszone landrynki. Pieczemy ok 7-10 min w piekarniku nagrzanym do 180st
Smakołyki AsiTotalnie sobie nie wyobrażam moich wypieków bez jabłek. Towarzyszyły mi od dziecka i każde ciasto z jego dodatkiem zawsze mi smakowało. Już nie raz opowiadałam Wam, że szarlotka była moim pierwszym wypiekiem jakie zrobiłam. I powiem szczerze, że z wiekiem nic się nie zmieniło - uwielbiam robić coś na jej kształt, ale ile można, no nie? Dobra, to nie właściwe(...)ekstraktu cynamonowego6 jabłek3 łyżki cukru1,5 łyżeczki cynamonu200 ml śmietanki 30%garść orzechów arachidowychSposób przygotowaniaDo wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, żółtka, miękkie masło, ekstrakt cynamonowy i jajko. Całość szybko zagniatamy – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie.Gotowe ciasto wstawiamy owinięte folią spożywczą do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie
Słodkie Przyjemnościsklepu pod pracą Kolacja: Lasagne W związku z tym, że M. kończy pracę późno jemy ok 22. No i gdy przeanalizowałam to swoje menu, uznałam - bez sensu. Nieregularnie, bez planu, bez warzyw, biała mąka i tłuszcz. I w tym momencie trafiłam na dwie Panie, które w 3 sezonach programu "Rewolucja na talerzu" mówią: nie rezygnuj ale jedz(...)makreli rewelacyjnie spełnia swoje zadanie; ketchup można zrobić domowy bez różnych syfów; zamiast szynki, można zrobić cudowną domową wędlinę z piersi z kurczaka (która jest niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone, a nie smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem
Brzuszki ŁakomczuszkiBezy to łatwy do przygotowania i podzielny, a do tego pyszny smakołyk, lubią go zarówno dzieci, jak i dorośli. Samo przygotowanie to około 10 minut, a
Kuchcik gotujeDziś zapraszam Was na waniliowo-różany pucharek z owocami i musli . To nie tylko smaczne, ale też niezwykle aromatyczne połączenie. Wśród składników znajdziecie bowiem… moją
Słodkie okruszki