więcej. Oczywiście im większe miasto, tym większe możliwości i szanse na trafienie na naprawdę przyjemne miejsce ze smacznym jedzeniem i miłą obsługą. Największy wybór tego typu miejsc jest bez wątpienia w Warszawie – gdzie zatem warto się wybrać? Na pierwszym miejscu warto wymienić najbardziej utytułowaną polską restauracje – Atelier Amaro . Restauracja działa od 2013 r, nie ma stałego menu - jest(...)taka, jak powinna być kuchnia włoska: prosta i pyszna, pizze wypiekane w piecu opalanym drewnem. Pizza piecze się przez kilkadziesiąt sekund w temperaturze ok 480 stopni. Ta restauracja słynie też z już niemal legendarnego raviolo z płynnym żółtkiem, ricottą, palonym masłem i szałwią. Prosto, smacznie i szybko – tak, jak jest we Włoszech, tak samo jest właśnie tutaj. Co zrobić
upichconaszybkie do przygotowania i bardzo smaczne pierniczki. Nie wymagają leżakowania, ponieważ po upieczeniu są miękkie i puszyste. Ciasto idealnie do wykrajania. Pierniczki obowiązkowo należy udekorować lukrem, ponieważ w ich składzie jest bardzo mała ilość miodu. Składniki: ciasto na pierniczki 0,4 kg mąki pszennej 130 g roztopionego miodu 50 ml silnej kawy, np. sypanej bez fusów(...)się zbyt mocno do rąk to podsypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na obmączonym blacie i za pomocą foremek wykroić pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierniczki. Odstawić je na 15-30 minut do lekkiego podrośnięcia. Piec około 15 minut w 180ºC. Ostudzić. Na sam koniec udekorować lukrem (białko ubić na sztywno, a następnie
Ugotowaćroku zawsze robiłam makowce zawijane i z gotową masą ze sklepu,ale w tym roku troszkę inaczej i z masą makową własnego pomysłu.Ciasto szybko się wyrabia bez dłuższego zagniatania. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~ 1/2 kg.mąki 3 dag.drożdży 1/3 szkl.cukru 1/2 łyżeczki soli skórka starta z 1 cytryny ( ja dałam kandyzowana własnej roboty-przepis na starym blogu) 1/2 kostki(...)dłuższej strony,układamy na blasze w formie koła,tworząc wieniec,końce zlepiamy.Smarujemy żółtkiem,przykrywamy ,odkładamy na 15 min.Wieniec czterokrotnie nacinamy wzdłuż obwodu.Pieczemy 35-40 min. w 200st.Pod koniec pieczenia możemy przykryć folią aluminiową.Zdjąć z blachy,ozdobić lukrem i posiekanymi orzechami laskowymi.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiżółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/3 szklanki drobnego cukru Mąkę przesiać, dodać sól, cukier i masło. Posiekać nożem wszystko razem dość dokładnie. Na koniec dodać żółtko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto, żeby nie ogrzewać go zbyt długo w dłoniach. Zagniecione ciasto przełożyć do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wyjąć(...)masło, dodać cukier i sok z cytryny. Banany obrać ze skóry, pokroić w średniej grubości plastry. Włożyć na patelnię, przesmażyć krótko, żeby banany tylko zeszkliły się. Odstawić z ognia. Beza: 3 białka 2/3 szklanki cukru pudru 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: kwaskowaty dżem Białka ubić na sztywno dodawać stopniowo cukier puder. Na końcu, ciągle ubijając, dodać mąkę ziemniaczaną
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepis na to pyszne ciasto znalazłam na blogu Cynamonowe szczęście . Spodobało mi się proste, szybkie, apetyczne ciasto, bo takie lubię piec (i jeść rzecz jasna) najbardziej. Zaciekawiła mnie jogurtowa warstwa, którą wylewa się na murzynkowy spód ciasta. I ... nie rozczarowałam się, ani trochę. Ciasto robi się szybciuteńko. Przepis jest niesamowicie prosty i nie wymaga extra produktów. Czyli(...)łyżki kakao 8 łyżek wody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masło, kakao, cukier i wodę zagotowujemy, a następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z wystudzoną masą kakaową, a następnie wsypujemy do niej mąkę z proszkiem do pieczenia. Ja robiłam to bez miksera, przy użyciu rózgi. Na koniec dodajemy ubitą z pianą
Walijskie PichcenieJakiś czas temu podawałam Wam przepis na „ Najlepszy Murzynek łyżką mieszany „. Była to wersja dla początkujących lub dla osób z małą ilością czasu, ze względu na szybki sposób wykonania (wymieszanie wszystkich składników łyżką). Takie wykonanie dodatkowo minimalizowało praktycznie do zera możliwość wystąpienia zakalca. „ Murzynek łyżką mieszany ” charakteryzuje się tym, że nie jest taki puszysty(...)czym mówię :) (pamiętajcie tylko, żeby go szczelnie przechować, bo inaczej wyschnie). Składniki: 350 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao bez cukru (używam DecoMorreno) szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 125 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 190 g cukru 2 jaja 1 szklanka
Moja Delicjamniejsze ciasteczka tworząc grzebienie. Silikonową matę przekładamy na kratkę do pieczenia, na macie układamy francuskie grzebyki - smarujemy białkiem. Grzebyki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15-17 minut do zarumienienia. Grzebyki przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Ostatnio otrzymałyśmy do przetestowania silikonową matę do pieczenia firmy Tupperware . Mata o wymiarach(...)naturalnym brązowym kolorze, wykonana jest z dobrej jakości grubego silikonu. To mata do pieczenia w temperaturze do 220 stopni, nieprzywierająca powłoka idealnie sprawdzi się w każdej kuchni, w której pieczemy. Matę wypróbowałam w trzech wariantach: pieczenie bezy, pizzy i ciasteczek. Za każdym razem był to strzał w dziesiątkę. Beza pięknie odeszła - idealnie wysuszona, ciasteczka idealnie zarumienione i pizza
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimieciutkie w srodku,takie troche racuchowate.Po zdjeciu z gofrownicy sa miekkie,ale stygnac twardnieja.Smaczne nawet na drugi dzien.Jak wyczytalam gofry belgijskie nigdy nie sa prostokatne,zawsze za to bez kantow i lekko zaokraglone,gdyz powstaja z kulki ciasta.Te z przepisu ponizej wprawdzie nie powstaly z kulki,ale prawie,prawie.Ich tajnym skladnikiem jest cukier perlowy,gdyz tylko on pozwala uzyskac(...)ilosci maki jest dosc duza,dlatego ciasto rosnie bardzo szybko.Rozgrzac gofrownice,delikatnie natluscic,tylko przy pieczeniu pierwszego gofra.Nakladac na srodek po 1 pelnej lyzce ciasta.Piec na mocy 750 W kilka minut.Wieksza moc nie jest wskazana,ze wzgledu na obecnosc cukru gofry szybko nabieraja koloru.Po upieczeniu koniecznie odlozyc na kratke,do wystygniecia.Jak wystygna sa rewelacjnie chrupiace.Gofry podalam z sosem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tylko nie mówcie, że nie lubicie kokosu, bo nie uwierzymy?! W każdym razie... my kochamy tak bardzo, że nie mogłyśmy się zdecydować, jak powinny wyglądać nasze kokosanki (ciasta kokosowe bez mąki). Tak więc Panie i Panowie czas spróbować kokosu w dwóch całkiem nowych odsłonach. Jedne chrupiące, drugie wilgotne w środku. Zabawne są, bo choć składniki są praktycznie te same(...)kokos - wiórki - 100g,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowcy - proszek bezglutenowy),- cukier wanilinowy, a najlepiej zmielona laska wanilii,WYKONANIE:Masło zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Dodać pozostałe składniki. Na koniec ubić na sztywno pianę z białek i połączyć obie masy. Wymieszać ręką. Nakładać (na natłuszczony masłem papier do pieczenia) kupki - wielkość zależy od nas.PIECZENIE:15-20 minut
Wypisz WymalujBardzo popularne i niesamowicie proste do przygotowania ciastka z jabłkami polecają się na Dzień Dziecka, na pewno każda pociecha skusi się na takie uśmiechnięte ciasteczko :) Przepis
Domowa Cookierenka Agibezglutenowej . Ciasto szybkie, wręcz błyskawiczne i oczywiście bardzo smaczne. Nadają się każde owoce zarówno świeże jak i mrożone . W tym przepisie użyłam śliwek węgierek . Serdecznie zapraszam :-) * * * Składniki (na blachę o wielkości 26cm x 21cm mierząc dno blachy): 1 szklanka skrobi ziemniaczanej 1 szklanka mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia(...)Temperatura 180 stopni z termoobiegiem powinna wystarczyć, ale mój piekarnik fiksuje trochę więc ja muszę piec w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu a następnie po 45 minutach na 10 minut z włączonym termoobiegiem. Jeszcze gorące sypiemy cukrem pudrem. Smacznego
Kawa z mlekiemJeżeli macie ochotę na coś słodkiego, a staracie się ograniczać kupne słodycze to zachęcam do upieczenia ciasteczek owsianych przygotowanych na bazie masła orzechowego. Poniższe ciasteczka są
UgotowaćJak ja lubię te deserki z quinoą i kruszonką, wystarczy zmieniać owoce na sezonowe, zimą można dać nawet takie z kompotu i zawsze wychodzi pysznie. Tym
Quinoa Raz!Uwielbiam szybkie i proste obiady, dania jednogarnkowe, tarty obiadowe i wszystko co jest tradycyjne. Dzisiaj serwuję Wam świetny pomysł na pyszny obiad z kapusty kiszonej. To idealny czas, bo większość z nas własnie przygotowuje kapustę na zimę, a nie każdy wie, że możemy ją zaserwować w taki sposób. Składniki: ciasto 200 g mąki 100 g miękkiego(...)masła szczypta soli 5-7 łyżek ciepłej wody farsz 800 g schabu bez kości 1 duża cebula 2 łyżki oleju 6 jajek pęczek natki pietruszki 250 g kapusty kiszonej 300 ml śmietany 18% 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta chilli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość
Niezły MłynekCiasto cytrynowe na pewno zna każdy. Jest proste w przygotowaniu, wystarczy jedynie wymieszać składniki – a co za tym idzie – można je przygotować w kilka
Via GustoSernik z musem z gruszek to pyszne połączenie i wspaniałe ciasto na deser. Sernik jest bardzo łatwy do przygotowania i na pewno posmakuje osobom lubiącym gruszki
Kuchcik gotujeTeraz mam w końcu trochę więcej czasu, więc mogę na nowo eksperymentować z przepisami i częściej publikować przepisy, bo jestem wstępnie po egzaminach. Wczoraj wykorzystałam
FitKotPisałam już o tym, jak ostatnio polubiłam ciasta na maślance. Są niesamowicie wilgotne i mięciutkie, mają konsystencję po prostu idealną. Kupuję więc maślankę często, i piekę
Pożeraczka, czyli raz adobrzedzieci – te małe i te duże… Małe, zaraz zobaczycie dlaczego… Duże, bo ciasto jest bardzo proste – bardziej murzynek niż brownie, robi się je łatwo i szybko. Samo dekorowanie to już tylko czysta przyjemność! Efekt końcowy powala i robi wrażenie, choć całość jest naprawdę nieskomplikowana… Prawda, że piękne? Składniki na ciasto (duża blaszka): 1 kostka(...)pieczenia. W misie robota umieść ostudzoną masę czekoladową, mieszaj dodając po kolei żółtka. Następnie dodawaj do całości po łyżce stołowej mąki z proszkiem, aż do całkowitego połączenia się składników. Masa na ciasto musi być gładka. W osobnej misce ubij na sztywno białka. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni (bez termoobiegu). Połącz delikatnie
Garniec MagalieObłędnie słodkie ciasto czekoladowe bez pieczenia. Cóż więcej można dodać? Funkcjonuje pod nazwą sernik na zimno jednak mija się ze smakiem klasycznego sernika - tutaj czuć jedynie trzy rodzaje czekolady. Pracochłonne. Wymagające dużej zmywarki(lub dłuższego posiedzenia przy zlewie by pozmywać wszystkie garnki, miseczki, łyżki, łopatki...) Czy warto jednak poświęcić się i zrobić ciasto? Jeśli jesteś czekoladożercą - warto(...)traci swoje właściwości powyżej 60 stopni Celsjusza) Do każdej miseczki z serem po równo dodajemy żelatynę Jak dodać żelatynę? 3stopniowo Do żelatyny w garnuszku dodaj 1 łyżeczkę masy serowej – szybko zamieszaj. Następnie dodaj kolejne dwie łyżeczki masy serowej czerpanej z kolejnych misek z masą serową(tak by masa była rozłożona sprawiedliwie) Następnie wlewamy roztopioną, lekko ostudzoną czekoladę do misek
U Fiolkijest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały). Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę. Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka). Masa: 1 opakowanie(...)Żeby dodatkowo dać galaretce oparcie zapinam obręcz tortownicy tak by objęła wierzchnią warstwę biszkoptu i całą galaretkę. Chłodzę kilka godzin. Ten torcik jest MEGA. Artykuł Torcik truskawkowy – szybki, pyszny pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plBułeczki pyszne. Mięciutkie z cieniutką chrupiącą skórką. Smak neutralny więc można podawać je z ulubionymi dodatkami, dzieciom jednak najlepiej smakują bez niczego, jeszcze ciepłe. Szybkie w przygotowaniu ... nie wymagają specjalnych umiejętności. Dla tych którzy używają maszyny do chleba przepis idealny- wystarczy włożyć produkty i nastawić maszynę na zagniatanie i wyrastanie. Przepis francuski pochodzi z książki "The bread bible(...)czasie wyjać wyrośnięte ciasto i postępować według instrukcji. Ciasto dzielimy na 10-12 części i formujemy bułeczki- układamy na wysmarowanej blaszce- macie teflonowej - lub co też używacie do pieczenia. Odstawiamy na około 20 minut aż urosną. Nacinamy ostrym nożem, lub nożyczkami, smarujemy mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku - 200 stopni około 20 minut lub do zrumienienia bułeczek
Piekarz-Kucharz-GarkotłukObłędnie słodkie ciasto czekoladowe bez pieczenia. Cóż więcej można dodać? Funkcjonuje pod nazwą sernik na zimno jednak mija się ze smakiem klasycznego sernika - tutaj czuć jedynie trzy rodzaje czekolady. Pracochłonne. Wymagające dużej zmywarki(lub dłuższego posiedzenia przy zlewie by pozmywać wszystkie garnki, miseczki, łyżki, łopatki...) Czy warto jednak poświęcić się i zrobić ciasto? Jeśli jesteś czekoladożercą - warto(...)traci swoje właściwości powyżej 60 stopni Celsjusza) Do każdej miseczki z serem po równo dodajemy żelatynę Jak dodać żelatynę? 3stopniowo Do żelatyny w garnuszku dodaj 1 łyżeczkę masy serowej – szybko zamieszaj. Następnie dodaj kolejne dwie łyżeczki masy serowej czerpanej z kolejnych misek z masą serową(tak by masa była rozłożona sprawiedliwie) Następnie wlewamy roztopioną, lekko ostudzoną czekoladę do misek
Fiolka w kuchnismaczny, kremowy sernik z masą krówkową i czekoladą. Rozpływa się w ustach, jest pyszny. Wierzch zdobi bita śmietana polana kajmakiem i posypana poszatkowanymi orzeszkami. Sernik prosty w przygotowaniu i szybki, nie powinno być z nim problemu, nie jest za słodki. Będzie wspaniałym deserem na zbliżające się Święta. Polecam… (inspiracja z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2016). Zapraszam na FILM(...)Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik krówkowy z czekoladą Składniki: 750g gotowego sera na sernik 250g serka mascarpone 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 150g cukru 3 jajka 300g gotowej masy krówkowej – kajmakowej (użyłam gotowej z puszki) 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 1 płaska łyżka kakao Wierzch
Mała Cukierenkapyszny sos, domowy makaron, brokuły, szynka - pycha! kto chętny?! Składniki; 15 dag serka ricotta 1 sredni brokuł pół szklanki startego sera np, gouda dwie puszki pokrojonych pomidorów bez skórki 1 cebula 4 ząbki czosnku kilka listków swiezej bazylii 15 dag szynki pokrojonej w paski olej do smażenia sól pieprz makaron lazagne Przygotowanie; Brokuły ugotować(...)makaronu. Na to znów sos pomidorowy, szynka, odrobina sera, sos pomidorowy. Przykryc makaronem, posmarować sosem i na koniec posypać zółtym serem. Lazagnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 220C i piec około 30-40 min. Domowe płaty lazagne. 2,5 szkl. mąki pszennej 3 jajka ok, szklanki ciepłej wody sól Mąke przesiać,połaczyc
Radość kipiąca uśmiechem.kiełbaski w ilości wystarczającej na wyżywienie pułku wojska. Uff... Najadłam się. Bardzo. Ale jakie to było dobre! Uwielbiam mięsko z grilla. Z przyjemnością również zauważyłam, że obyło się bez kłopotów żołądkowych, które mnie nękały w zeszłym roku. Niech żyje wiosna i grillowanie!Najlepszym dodatkiem do mięs z grilla, poza jakąś pyszną surówką czy inną sałatką, jest pieczywo czosnkowe(...)każdej uformować podłużną bułkę.Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą.Piec w 220 st. C. przez 20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!I znów weekend... Ja ten czas szybko leci...Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami - z uwagi na Wielkanoc poza domem, opóźniły nam się wiosenne porządki. Czas zakasać
Pożeraczka, czyli raz adobrze