bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:329/498)

W dziewiętnastowiecznej Moskwie Akunina 133

urlop, poza dwoma dniami podróży, minął mi niesamowicie szybko. Za mało czasu na wszystko, co chciałam zrobić, ale nic nie szkodzi. Fantastycznie było pojechać do domu, i już planuję następną wyprawę, choć dopiero co się rozpakowałam, a góry prania piętrzą się w łazience. Miałam wielkie plany co do pieczenia - oczywiście, nic z tego nie wyszło. Ani mazurka(...)zainteresuję. Zerknęłam na niego przychylniejszym okiem dwa tygodnie temu - wstyd się przyznać - ale dlatego, że książeczki są cienkie. Stwierdziłam więc, że zdążę się z pierwszą rozprawić przed wyjazdem bez większych problemów. Okazało się, że wciągnięta zostałam tak bardzo, że przeczytałam obie i zaczęłam żałować, że nie mam więcej...Azazel i Gambit turecki to dwie pierwsze powieści z cyklu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Warzywny pasztet z selera i pietruszki bez jajek 227

Święta tuż, tuż! W kuchni, aż wrze od przygotowywanych potraw! Z tego również powodu, dodaję szybki pościk, gdyż trzeba brać się do roboty! Właśnie jestem

Be Fit Be Strong
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie 186

Chleb w moim domu jest pieczony raz w tygodniu, receptura jest już wypracowana, eksperymentuję czasami z rodzajami mąki. Ostatnio używam mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850, mąki

Kuchcik gotuje
Zupa pomidorowa na zimno i... wspomnienia z wakacji 165

mamy lato, teraz mamy świeże pomidory, dlaczego nie zrobić zupy pomidorowej na zimno ze świeżych pomidorów? Gazpacho też już zrobiłam i pokazałam tutaj . Tym razem mam dla Was przepis na szybką, smaczną, ba.... pyszną zupę, która też się Wam nie znudzi. Więc póki jest lato i świeże pomidory....      Składniki: 1 kg pomidorów 1 mała papryka czerwona(...)łyżka sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pomidory włożyłam  do miski, zalałam gorącą wodą. Po chwili tę wodę odlałam  i wlałam zimną. Teraz już mogłam bez trudu zdjąć skórkę z pomidorów. Pomidory pokroiłam w kostkę. Cebulę i czosnek posiekałam i przełożyłam do pomidorów. Wszystko zmiksowałam blenderem. Przetarłam przez sito i doprawiłam cukrem,  sokiem z cytryny, solą

Kuchnia u Krysi
Pasztet z cukinii 165

jest ze słowem dynia- dyni. Tutaj na jaw wyszło moje niedouczenie w kwestii pochodzenia owoców i warzyw. Postanowiłam nadrobić zaległości- dynię do Europy sprowadził sam Krzysztof Kolumb. W Polsce szybko zdobyła ona popularność, gdzie furorę zrobiła nie tylko jako składnik potraw, lecz także dzięki przekonaniu, że jej nasiona dodają wigoru w łóżku. Z cukinią sprawa przedstawia się inaczej. Otóż(...)bardzo mnie zaskoczyło, bo byłam przekonana, że moja mama hoduje ją w ogródku od zawsze. Wobec powyższego bez żadnych już wątpliwości zachęcam do wypróbowania przepisu na pasztet z CUKINII pachnący słoneczną, dziewiętnastowieczną Italią. Składniki: 1kg obranej cukinii bez pestek 1 mała marchewka 1 cebula sól 5 łyżek bułki tartej 2 jajka 15dkg sera żółtego 1/3 szklanki oleju bazylia

Wrzosowa Polana
Bułeczkowe miseczki 183

rozmyslania o wyjadaniu rozmoczonego miąższu z jadalnej miseczki, o odrywaniu po kawałku brzegu chlebka aby później zamoczyć go w sosie lub zupie i smacznie zjeść. I to wszystko prawie bez zmywania naczyń Kiedyś na weselu przyjaciółki jadłam cudowny gulasz który właśnie był nalany do chlebowych miseczek i od tamtej pory zaczęła się moja mania miseczkowa - jednak brak odwagi powstrzymywał(...)świeżych drożdży - podgrzewamy delikatnie mleko i dokładnie mieszamy w nim drożdże z odrobiną mąki, szczyptą cukru i soli - konsystencją ma przypominać śmietanę - odstawiamy aby wyrosło - taka mieszanka powinna bardzo szybko urosnąć. Mieszamy wyrośnięte drożdże z resztą mąki, wodą, solą, oliwą - dokładnie zagniatamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

sierotka maRysia w kuchni
Naleśniki orkiszowe idealne - przepis podstawowy 378

Naleśniki - z szybko wymieszanych paru składników otrzymasz niewiarygodną ilość kombinacji smakowych. Wszyscy je lubimy, jako danie główne, na śniadanie, obiad i kolację. Idealne na krokiety, paszteciki, nawet na tort. Jednakowo powodzeniem cieszą się te słodkie jak i z wytrawnym nadzieniem. Dobry przepis to gwarancja, iż zawsze się udadzą. Idealne są cieniutkie, miękkie i elastyczne, można je dowolnie składać(...)najlepsza z grubym, ciężkim dnem jak się powszechnie sądzi. Najlepsza jest specjalna do pieczenia naleśników, cienka, lekka, z idealnie równym dnem i z niskim profilowanym rantem, który umożliwia podrzucanie i odwracanie naleśników jak na filmie. Wszystkie te patelnie mają nieprzywierającą powłokę, dzisiejsze już ceramiczną. Pieczenie naleśników na takiej patelni to sama przyjemność. Każda jest dodatkowo wyposażona w specjalny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik stracciatella bez pieczenia 13677

podwyższyłam jej brzeg o 1cm, więc bez zmiany proporcji składników można go też zrobić w nieco większej tortownicy. Na większą formę należy powiększyć ilość składników. Sernik stracciatella bez pieczenia Składniki: spód 60g okrągłych biszkoptów (lub tyle, żeby pokruszonymi przykryć dno formy) 40g masła 10g czekolady deserowej masa 500g jogurtu greckiego 320ml śmietanki 30% 80g cukru 25g czekolady(...)kąpieli wodnej - roztopione masło i czekoladę dodać do biszkoptów, wymieszać, powinna powstać masa o charakterze mokrego piasku - tortownicę, jeśli jest taka potrzeba, wyłożyć na dnie i bokach papierem do pieczenia - biszkopty przełożyć na dno formy, wylepić nimi jednolity spód, schłodzić - czekoladę mleczną i deserową zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do pojemnika, schłodzić (ja schowałam ją do zamrażarki

Smakołyki Bereniki
Budyniowa tarta pod złotymi kroplami 186

wysmarowanej wcześniej masłem, po wyłożeniu ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto wysypać fasolę lub ryż które obciążą ciasto. Piekarni rozgrzewamy  do 200 stopni C pieczmy przez ok 15 minut. Następnie usuwamy nasze obciążenie  i pieczemy jeszcze 5-10 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Wyciągamy ciasto na które będziemy teraz wykładać naszą masę. Masa Składniki: 1 budyń śmietankowy(...)pieczemy ok 25 minut. Po tym czasie wyciągamy tartę, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 100 stopni C. Na podpieczona masę budyniową wylewamy ubite białka wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 15 minut. Gdy tarta będzie stygła powoli na wierzchu zaczną pojawia się złote krople, ale trzeba przypilnować aby podczas pieczenia końcowego nie zrobiła nam się beza. Smacznego

kgwjanczewo
Makowa choinka 180

Oszołomie” i tamto jest jak najbardziej ok, dlatego jeśli macie możliwość kupienia go, to jak najbardziej polecam. No, albo jakiegoś innego sprawdzonego. Tym razem, kupiłam inne na szybko, w Biedrze i niestety jest dużo gorsze- nie wyrasta tak ładnie i nie rumieni się na złoto tak jak tamto. Ale spokojnie z tego ostatniego możecie jeszcze wybrnąć. Tuż przed(...)posypać teraz choinkę żurawiną i dopiero wszystko razem wstawić do piekarnika. Ale nie róbcie tego- żurawina stanie się gorzka. Upieczcie choinkę bez niej, a przystrójcie choinkę dopiero po upieczeniu, albo pod sam jego koniec, jak wolicie. Wszystko piecze się około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200º C (ciasto francuskie lubi ciepło, dlatego ciężko ją będzie zrobić

Arbuziaki
Świąteczne gotowanie z Galeo i przepis na karpia 224

przyprawami. Świąteczne dania, ale i codzienne gotowanie, nie obędą się bez dodatku podstawowych przypraw. Teraz, w okresie przedświątecznym będziemy częściej sięgać po cynamon, kolendrę, gałkę muszkatołową. Na pewno nie zrezygnujemy z pieprzu, majeranku czy innych suszonych ziół. Rozgrzewać nas będzie ostre chili oraz imbir. A ryby szybko przyprawimy mieszanką przypraw do ryb. Spotkanie z Galeo było wstępem(...)się do pracy. A pracy było sporo, trafiłyśmy na wymagający zestaw przepisów. Niemniej jednak nie straszne nam wyzwania i w czasie uporałyśmy się z daniami. A serwowałyśmy: śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem karpia w szarym sosie rybny "suflet" W menu gościły także:  zupa z borowików z nalewką wiśniową tatar z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem ryby

kolorowotorcikowo
Omlet cesarski 194

Święta mamy już dawno za sobą, a ja tak brzydko zaniedbałam bloga. Cóż, zrobiłam sobie dłuuugi odpoczynek od wszystkiego, spędzając całe dnie na pieczeniu, gotowaniu, czytaniu i graniu w gry przygodowe. Czasem potrzebuję takiego odpoczynku, oderwania od rzeczywistości, mój umysł wędruje sobie do ciepłej, uroczej Nibylandii i siedzi tam sobie, dopóki nie znudzi mu się nuda i świat marzeń(...)omlet szpatułką na małe kawałeczki, szybko żeby się nie przypaliły. Posypać cukrem i cynamonem, mieszać tak, by kawałki równo się przysmażyły i ok. 1 minuty karmelizować na patelni. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem i posypać płatkami migdałowymi albo rodzynkami. PS. Swego czasu przyrządzałam też nieco mniej cesarską, ale równie pyszną wersję bez tłuszczu, na patelni teflonowej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wegańskie kotlety sojowe z białą fasolą i suszonymi pomidorami 178

zrobić szybki obiad, mając w domu resztki z poprzednich dni? Zmieszać wszystko, zblendować i uformować kotlety. Takie kotleciki można zrobić z wielu rzeczy, a nas akurat wersja taka a nie inna, bo akurat to było w lodówce:) Ale śmiało można kombinować z różnymi składnikami i przyprawami.  Wegańskie kotleciki  Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: - 50 g (pół(...)opakowania) kotletów sojowych - pół puszki białej fasoli - kilka suszonych pomidorów w oleju - czubata łyżka płatków drożdżowych (jak ktoś nie ma można bez) - łyżka zmielonego siemienia lnianego - odrobina mąki ziemniaczanej (ok. łyżeczki) - panierka z mąki kukurydzianej (lub mąka kukurydziana) - łyżka oleju/oliwy - łyżeczka czarnuszki - odrobina kurkumy - odrobina pieprzu ziołowego - łyżeczka bazylii (suszona lub żywa) - koperek - natka pietruszki - sól, pieprz do smaku

Bananowe Pole
Tagliatelle ze smażonym kurczakiem i szałwią 291

pomylenia z czymkolwiek innym. Dlatego na naszym blogu szałwia, zarówno suszona jak i świeża, z pewnością zawita w wielu potrawach. Jak dotąd mogliście ją spotkać m.in. w saltimbocca oraz pieczonym indyku . Poniżej zaś inne danie w klimacie kuchni włoskiej, która szałwię ceni bardzo wysoko. Ceni również prostotę, dlatego też jest to danie nieskomplikowane, ale zarazem bogate smakiem. Jeśli tylko wpadnie(...)naprawdę kapitalny! Tagliatelle ze smażonym kurczakiem i szałwią 2015-01-07 12:07:08 Proste, ale bogate smakiem połączenie smażonego kurczaka i szałwii z tagliatelle i parmezanem. Idealne na szybki obiad, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby uświetniło także nieco bardziej doniosłe okazje dla dwojga. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 200g filetu z kurczaka 150g tagliatelle

Kulinarna Pokusa
Croissant 152

skusiłam się na zrobienie takich rogalików. Nie będę ukrywać, że ich wykonanie jest bardzo pracochłonne. Oczywiście smak rekompensuje wszystko ale zdecydowanie nie polecam osobą, które chcą coś an szybko przygotować w kuchni. Nie byłam zwolennikiem pieczywa francuskiego; rogalików bagietek itp. do puki pierwszy raz nie zjadłam go w Paryżu. Nic co do tej pory jadłam w Polsce nie umywało(...)połowę mniejsza muszę zapłacić 25 zł. Nie trzeba było dla mnie lepszej motywacji do wykonania ciasta samemu. Szkoda, że zrobiłam tylko kilka i rozeszły się w tempie ekstremalnie szybkim ale i tak uważam, ze ich smak był tego wart:) Składniki na 7 dużych rogali: 125+15 g masła 5 g drożdży 85 ml wody 210 g mąki pszennej

ciastkarnia na kruchym spodzie