bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:366/498)

Ciasto "Truskawkowa rozkosz" (bez pieczenia) 782

pieczenia na którą ja się skusiłam. W tej chwili nie mamy sezonu na truskawki, ale ja wykorzystałam mrożone (a dokładniej zmiksowane i zamrożone truskawki). Truskawki mrożone bez problemu można kupić w sklepie, więc polecam ciasto nawet w sezonie zimowym. Składniki: (forma 25-35) Warstwa różowa: 600 ml śmietanki kremówki 30% 3 galaretki truskawkowe 300 ml gorącej wody Warstwa(...)ostudzić do temperatury pokojowej pamiętając, aby mieszać kilka razy, gdyż może powstać tzw. kożuch tylko, że na dnie naczynia. W tym czasie naszykować blachę (najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia) i dno wyłożyć herbatnikami. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, następnie małym strumieniem wlewać ostudzoną galaretkę nie przerywając  miksowania. Powstałą masę wylać na herbatniki i wyrównać. Wstawić do lodówki

talerz przyjemności
Uczta mola książkowego: Ciasto piernikowe i "Szczygieł" Donny Tartt 170

długie i szczegółowe opisy miejsc, uczuć czy zachowań bohatera, jednak gdy już wpadnie się w rytm przestaje się to zauważać i pomimo sporej grubości pochłania się ją w miarę szybko. Głównym bohaterem książki jest Theodore Decker, poznajemy go gdy ma trzynaście lat i w pewien wiosenny dzień udaje się z mamą do nowojorskiego muzeum, które staje się celem ataku(...)misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Odstawić. Do rondelka o grubym dnie wrzucić margarynę, kakao, przyprawę do piernika i miód. Podgrzewać na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się wszystko rozpuści. Następnie zdjąć naczynie z ognia, dodać mleko oraz jajka, dokładnie wymieszać.   Zawartość rondelka (bez studzenia) przelać do suchych składników w misce

Simply Food
Teatr pod gołym niebem. I letnie drożdżówki z morelami 153

dopisuje. Na szczęście w tym roku obyło się bez rzęsistego deszczu i mokrych majtek, ale przelotnych opadów nie udało się uniknąć. Do kawy były kanapki, a ja zabrałam słodkie co nieco. Tym razem drożdżówki z morelami i cynamonowym twarożkiem, z dużą ilością kruszonki. Proste w wykonaniu; nie napiszę, że szybkie, bo drożdżowe to po prostu nie ten typ . Jednak(...)zostawić na 30-60 minut na blacie, aby nabrało temperatury pokojowej. Podzielić je na 10 części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.  Odstawić na 15-20 minut. W tym czasie wymieszać serek z żółtkiem, cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Morele umyć, przeciąć na pół i pozbawić pestek. Mąkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Masło klarowane 178

niezdrowe, ponieważ jest tłuszczem nasyconym, najnowsze badania pokazują jednak, że ghee należy do grupy siedmiu zdrowych tłuszczów, które są niezbędnikiem w  kuchni. Przygotowuje je się szybko, bez większych proble mów. Idealny do smażenia , j ego temperatura dymienia ma wówczas około 252°C. Co ważne, podczas dłuższego podgrzewania - nie utlenia się, przez co nie powstają w nim szkodliwe(...)zostały białe zanieczyszczenia, których nie przelewamy. Gdy zupełnie ostygnie, zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki. Idealnie nadaje się do smażenia wszelakich placków, naleśników, omletów, jajecznicy, mięsa, jak i do pieczenia. Ma taki orzechowy smak. Pamiętajmy, że mimo wielu korzyści zdrowotnych jest to nadal tłuszcz, który ma 883 kalorii w 100 gramach, więc zalecana porcja to 2 łyżki dziennie. Masło

Wołowina od rekina
Na Dzień Pizzy: pizza wiosenna 180

jest to wcale trudne ani czasochłonne; wystarczy sobie wszystko dobrze zaplanować. Ciasto można przygotować nawet wieczór wcześniej i wstawić na noc do lodówki; można też wybrać jakąś szybką, modną opcję bez drożdży. Wierzch to mozaika Waszych smaków, zawartości lodówki i kuchennych szafek; na pizzę można położyć niemal wszystko i prawie zawsze będzie pysznie. Hmm... W zasadzie nie przychodzi(...)ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na okrąg nieco mniejszy niż średnica kamienia. Posmarować sosem, ułożyć szparagi, plasterki cebuli i mozzarelli, posypać kaparami i startym żółtym serem. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Podawać gorącą. Smacznego! Dzisiaj jest też Dzień Naleśnika; jakby się kto pytał... Tyle dobrego na raz; aż nie wiadomo, co jeść

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jaglana tarta ze szparagami i "Nic nie trwa wiecznie" 133

Zimne dni nie sprzyjają wzrostowi szparagów, ale kilka wystarczy, by przygotować łatwą tartę z nimi w roli głównej. Do tego kilka innych składników i za 20

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekane roladki z piersi kurczaka 375

Zapiekane roladki z piersi kurczaka Moja rodzinka uwielbia filety z kurczaka. Na różne sposoby. Najczęściej są to różne różniaste zawijańce, panierowane i smażone-te najbardziej lubi

na moim stole...
Łosoś w sosie śmietanowym 138

dość, że jest to ryba zdrowa, która posiada tak potrzebne dla naszego organizmu kwasy omega 3 to zarazem pyszna i niezwykle sycąca. Zapraszam... Stopień trudności prosty, robi się naprawdę szybko, nie trzeba dodawać żadnych innych przypraw oprócz tych podstawowych. Skala smaku 10/10 rozpływa się w ustach, danie uraczyło mnie na 100%. Normal 0 21 false false false(...)sokiem z połowy cytryny, doprawić lekko solą i pieprzem, na filet wyłożyć kilka plasterków masła. 3. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut pod folią aluminiową plus 5 min. bez przykrycia, maksymalnie 25 minut. Sos: W małym rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę pszenną. Wymieszać najlepiej zaokrągloną trzepaczką tak aby nie było grudek

Kubki smaku
tarta ze szpinakiem i serem korycińskim 185

dodatek do wina. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że nie psuje się szybko, tylko dojrzewa- w chłodniczych warunkach możemy go przechowywać nawet do dwóch miesięcy. Moim zdaniem im straszy tym lepszy, z każdym dniem nabiera bogatszego i bardziej wyraźnego smaku. Oczywiście produkowany jest całkowicie naturalnie bez użycia choćby minimalnej ilości konserwantów i chemicznych dodatków.  Więcej informacji(...)Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Oliwki również pokroić. Plasterki pomidorów ułożyć na tarcie na zmianę. Posypać oliwkami.  Całość posypać startym serem. Wstawić do piekarnika i piec w 200*C około 30 minut. Najlepiej smakuje z dodatkiem soku czosnkowego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
CIASTO KASZTANOWE Z PRALINĄ ORZECHOWĄ 172

niektóre miejsca robiły się mocno wilgotne? My pamiętamy… Pierwszy raz naprawdę piękne zdjęcia jedzenia, od których nie mogliśmy oderwać wzroku, przy których śliniliśmy się i śniliśmy o bezach, owocach i innych pysznościach znaleźlismy w Kukbuku . Do dzisiaj to nasz ulubiony foodporn magazine. Ciasto kasztanowe, które zrobiliśmy na podstawie przepisu w nim znalezionego, było obłędne. Jedzcie, ślińcie się i lepcie(...)robić mikserem, chyba że zależy Wam na bicepsach. Mąkę przesiewacie, dodajecie kakao, sodę i proszek do pieczenia. Wsypujecie powoli do masy z cukru, masła i jajek. Na koniec dodajecie krem kasztanowy i kasztany. Foremkę wykładacie papierem, wlewacie ciasto i pieczecie 45-60 min w temperaturze 180 stopni. Sprawdzajcie, żeby się nie spaliło. Gdy ostygnie, wyjmujecie je z foremki. pralina

GRUBY WAŁEK
Ciasteczka z potencjałem 162

pachnących, czerwoniutkich truskawek. Część oczywiście została pochłonięta bez niczego, ale ponieważ sezon truskawkowy powoli się kończy stwierdziłam, że grzechem byłoby nie przygotować czegoś pysznego z nimi właśnie w roli głównej. Tak naprawdę nie musiałam się nawet długo zastanawiać, bo w jednej chwili przed oczami stanęło mi zdjęcie z gazetki Pieczenie jest proste, nr 3/2011. Urocze, delikatne serduszka(...)cukru waniliowego40 g niesolonych pistacjidodatkowo:160 g niedużych truskawek200 ml soku jabłkowego3 łyżeczki żelatynyPłatki drobno zmielić blenderem. Wymieszać z przesianą mąką i cukrem. Dodać masło, posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm podsypując mąką (ciasto nieco się lepi), wykrawać serduszka wysokości około

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pełnoziarniste muffinki z malinami i morelami 157

Wakacje mijają tak szybko.. stanowczo za szybko. Dziś już połowa sierpnia, a na palcach mogę zliczyć dni, w których pogoda w Trójmieście dopisała

Be Fit Be Strong
Kocie oczka / usta Adama 364

półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki powideł śliwkowych 2 opakowania małych biszkoptów  marmolada/powidła do przełożenia biszkoptów  Masa budyniowa: 750 ml mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1/2 - 3/4 szkl cukru  cukier waniliowy 250 g kostki do Pieczenia Kasia Ekstra maślany smak Polewa 1/2 kostki do Pieczenia Kasia Ekstra maślany(...)gotowe układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kostkę do pieczenia Kasia, ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy jajka stale miksując po każdym dodaniu. Do tak przygotowanej masy wsypujemy kakao, przesianą mąkę *, dodajemy 2 łyżki powideł śliwkowych i 250 ml  mleka. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie wszystko razem mieszamy. Gotowe

Malinowe Pocałunki
Zaplatane bułki supełki – z czosnkiem, masłem i pietruszką 284

mieszamy do rozpuszczenia.   Wlewamy zimną wodę. Do mieszanki wrzucamy szklankę mąki i drożdże – mleko już na pewno będzie w takiej temperaturze jaka nie zabije drożdży, ale pozwoli im szybko wystartować. Miksujemy wszystko razem do połączenia, na małej prędkości robota, lub mieszamy łyżką w misce. Zostawiamy ten miks na 10 minut, do czasu aż drożdże mocno ruszą. Wsypujemy pozostałą(...)miski. Jeśli nie odchodzi i bardzo się jeszcze lepi – dodajcie po łyżce mąki.   Rozgrzewamy piekarnik do 60⁰C – będziemy w nim wyrastać i napuszać uformowane bułki. Papierem do pieczenia wykładamy obie blachy z wyposażenia piekarnika. Zarobione ciasto wyjmujemy na stolnicę – jest tłuste, nie trzeba go podsypywać mąką – ważymy i dzielimy je na 12 równych porcji. Supełki zaplata się

Karo in the Kitchen
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 266

Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny   Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku bez skóry (z odkrojonym tłuszczem na górze) 2 duże pory, biała i zielona część (500 g) 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku 30 g + 30 g masła 3 jaja(...)twarde) . Ręcznie szybko uformować kulę (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody). Przygotować ciasto na tartę (wersja ręczna) Jeśli nie mamy mechanicznych wspomagaczy kuchennych to mąkę przesiać do miski, dodać sól, zimne masło pokrojone w kostkę i jajo. Wszystko rozcierać zimnymi palcami na kształt kruszonki, następnie dodać sok z cytryny i szybko zagnieść na kształt

Moja Delicja
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 208

Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny   Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku bez skóry (z odkrojonym tłuszczem na górze) 2 duże pory, biała i zielona część (500 g) 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku 30 g + 30 g masła 3 jaja(...)twarde) . Ręcznie szybko uformować kulę (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody). Przygotować ciasto na tartę (wersja ręczna) Jeśli nie mamy mechanicznych wspomagaczy kuchennych to mąkę przesiać do miski, dodać sól, zimne masło pokrojone w kostkę i jajo. Wszystko rozcierać zimnymi palcami na kształt kruszonki, następnie dodać sok z cytryny i szybko zagnieść na kształt

Moja Delicja
Gruszki na wierzbie? Nie. W soli. Z sosem cajeta. 180

studni. Teraz jest łatwo, szybko, wygodnie. Pełen komfort.  A ja jednak tęsknię za niewygodą. Oddałabym za darmo pakiet komfortu w zamian za gruszki ze studni. Za cały łańcuch myśli, jakie moja Prababcie tkała przez cały rok, by w porę zasiać, zasadzić, wykopać, schować, zawinąć, zasypać ....  Po prostu żyć rytmem natury.  Bez fałszywych nut półproduktów(...)Zachwyciły mnie strużki cajeta spływające po jeszcze ciepłych krągłościach. Rubensowskie kształty w karmelowym jedwabiu. Dopiero teraz smakowały idealnie, choć może byłyby jeszcze lepsze, gdybym wyciągnęła je ze studni... GRUSZKI PIECZONE W SOLI Z SOSEM CAJETA 4 gruszki ok. 2 kg soli  1 litr mleka koziego 2 szklanki cukru  1 laska cynamonu 1 laska wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej

KUCHARNIA
Stek z indyjskimi ziemniakami Nigelli 202

jest na tyle szalony, żeby męczyć się na diecie to może ten wpis go zainspiruje. Ja poddałam się wściekła z głodu piątego dnia :)  Dzisiejsze danie jest proste i szybkie do wykonania. Wymaga tylko kilku indyjskich przypraw. Ziemniaki podejrzałam u Nigelli Lawson. Są rewelacyjne. Myślę, że częściej będę korzystała z tego patentu. Przyprawy jakie lubicie wsypcie do plastikowej torebki, dodajcie(...)główki i piec 45 minut go godziny. W czasie pieczenia, piórka cebuli zalać sokiem z limonki. Zmacerowana cebula to dobry dodatek do wielu dań, którym chcemy dodać pinkanterii. Steki posolić i posmarować mieszanką curry z obu stron. Olej, czosnek i imbir zmiksować na gładką emulsję w małym malakserze. Dziesięć minut przed końcem pieczenia ziemniaków rozgrzać emulsję na grubej

W kuchni wieczorem
Maślane ciasteczka w czekoladzie 199

Połowa wakacji już za nami, strasznie szybko też czas leci. Na szczęście albo i nie, wyjazd mamy jeszcze przed nami więc mam nadzieje, że słoneczna pogoda utrzyma się dalej:)  W tym roku będzie ciężko, w sumie zawsze jest, wszyscy chcą żeby z nimi spędzić czas a tu doba ma 24h a swoich spraw też trzeba przypilnować. Zdecydowanie wolę(...)finansowych i czasowych. Zdecydowanie ten rok można posumować jak na razie bardzo dużymi wydatkami, aż się boję co będzie w grudniu:P Na szczęście nie są to tylko inwestycje bez zwrotne i mam nadzieje, że zakiełkują jakimiś pozytywnymi zmianami w przyszłym roku:)W takim pozytywnym oczekiwaniu postanowiłam wypróbować mój nowy nabytek a mianowicie maszynkę do ciastek:) Kupiłam

ciastkarnia na kruchym spodzie