bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:370/498)

Lemon Pie - lodowa tarta cytrynowa 223

podniebienia. Kwaskowatość masy, aromat cytryn, cieniutkie maślane ciasto - zamykam oczy i wędruję w słońcu francuskich skwerów, przysiadam w zacienionych kawiarenkach i marzę, by ta chwila trwała bez końca.  Połączenie cytryn i bezy to wspaniała klasyka, która potwierdza to, jak bardzo przeciwieństwa się przyciągają. Takich kontrastów kulinarnych szukam zawsze z nadzieją, że odkryję coś nowego i zaskakującego. Jakże cudowną(...)warunkach przechowywać nawet do 10 dni, gotowe do serwowania lody Lemon Pie czekają w zamrażarce, więc gdy tylko pojawią się niespodziewani goście lub zwyczajnie przyjdzie Wam ochota na wspaniały, szybki i idealny na lato orzeźwiający deser, takie lodowe tartaletki cytrynowe są wprost wymarzone.  LODOWE TARTY CYTRYNOWE /składniki na 12 porcji/  Na ciasto: 130 g masła

KUCHARNIA
Piegusek 200

sztuk) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 cytryna masło do posmarowania foremki Lukier: 100 - 150 g cukru pudru sok z 1/2 pomarańczy lub dużej cytryny kandyzowana skórka z cytryny i pomarańczy Prostokątną, niedużą foremkę "keksówkę" o wymiarach 26 x 11 x 7,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia, krótsze boki formy posmarować masłem(...)masę aż wszystkie składniki połączą się. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch. Piec około 60 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Ciasto można polukrować, posypać wierzch ciasta kandyzowaną skórką, smaczne jest również posypane cukrem pudrem lub zupełnie bez dodatków. Wykonanie lukru: Cukier puder ucierać stopniowo wlewając sok z pomarańczy lub cytryny

maniapieczenia
Chleb z dynią 2 184

bardzo udany jak poprzedni. Chleb jest miękki, bardzo długo zachowuje świeżość, skórka po pewnym czasie fajnie mięknie - same plusy ! Trochę bałam się jego smaku, bo nigdy nie robiłam pieczywa bez mleka czy też wody, tutaj mamy dodatek kefiru, ale miło mnie zaskoczył :) Przepis znalazłam na blogu mirabelkowy, trochę go zmodyfikowałam i taki też przepis Wam podam :)  Poprzedni chleb(...)Piekarnik nagrzewamy do 220 st. Chleb nacinamy ostrym nożem. Pieczemy chleb w tej temperaturze przez 10 min, a następnie zmniejszamy ją do 200st. C i pieczemy go jeszcze 30 min. * Ja po kolejnych 10 minutach zmniejszyłam temp do 170st.C, ponieważ trochę za szybko mi się przypiekał i dodatkowo po pewnym czasie przykryłam go folią aluminiową :) Od razu chlebek

charlotte gotuje
Gruszkowo-Jabłkowa tarta pod bezą. 143

Witam moi Kochani! Na wstępie, szybko się usprawiedliwię z mojej trzy dniowej nieobecności… byłem w szkole. Studia zaoczne wiążą się z tym, że będę znikać na niekiedy 3 a czasem i 4 dni. Ale zawsze wrócę. Tak więc dzisiaj ciasto, lekkie, słodkie i pachnące cynamonem.  Na kruchy spód do naszej tarty potrzeba nam: 2,5 szklanki maki(...)schłodzenie naszego ciasta, tak więc kładziemy je na papierze do pieczenia,  rozwałkowujemy. Tak przygotowane ciasto wkładamy na blaszkę, możecie piec na papierze, możecie również położyć blachę na cieście i odwrócić tak aby ciasto przykleiło się do blachy, a wy zdejmiecie wtedy tylko papier i będzie tarta bez papieru. Ja wykorzystałem sposób drugi. Tak więc teraz nasza tarta

Kuba Gotuje
METROWIEC Z KOKOSEM 146

naszym stole. Ciasto jest przepyszne i wbrew pozorom robi się je bardzo szybko. Ja przedstawiam Państwu bardzo prostą metodę, ponieważ biszkopt można przekroić na więcej pasków np. na 3, 4 lub więcej zależy to od naszej twórczości i czasu. Zasada sklejenia tego ciasta pozostaje bez zmian. Składniki: Biszkopt:  6 jajek 20 dag cukru kryształ 15 dag mąki(...)cytryny i wyciśnięty sok z cytryny oraz tyle samo mąki ile daliśmy kakao. Oda ciasta wylać do dwóch takich samych małych keksówek wcześniej posmarowanych margaryną i obsypanych bułką tartą. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Masa budyniowa: z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę z masłem utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać

Ciastka - domowe słodkości
Sernik bez pieczenia, Sonata Truskawkowo-cynamonowa 325

blogu truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy, tym razem pojawiła się Truskawkowo-cynamonowa Sonata. Jest to sernik bez pieczenia, który jest błyskawiczny do przygotowania, a do tego pięknie się prezentuje. Niecodzienne połączenie kremowych serków, truskawek i cynamonu wieńczy nuta czekolady i świeżej mięty... zaczynamy :) Składniki: Warstwa sorbetowa: 300 g zamrożonych zblendowanych truskawek- w tym 5-6 łyżek gotowego sorbetu należy(...)macie nastawiony zamrażalnik na wysokie chłodzenie należy sprawdzać co jakiś czas sernik, by ten się nie zamroził- chyba, że taki macie zamysł. Uwaga: Sernik posiada żelatynę więc masy powinny szybko się ścinać należy sprawnie przekładać i wygładzać masy; słabszej jakości żelatyna będzie ścinać sernik wolniej Gotowy sernik wyjmować, przy pomocy patyczków szaszłykowych, bądź ciepłego noża, delikatnie okalając nim brzegi

KreatywnePiny
Pizza na cienkim cieście z dużą ilością pysznych warzyw :) 162

ciacho, lekko chrupiące pod dużą warstwą pysznych, aromatycznych warzyw :) Warzywa Barmar sprawiają, że nie musisz długo siedzieć w kuchni, a smak i tak jest nieporównywalnie pyszny! Podsumowując, łatwo, prosto, szybko, pysznie, smacznie, aromatycznie, zdrowo! Polecam :) Papryka i pieczarki, które użyłam do pizzy odznaczają się wyjątkową miękkością i pysznym smakiem. Dzięki nim przygotowanie farszu do pizzy zajęło dosłownie kilka chwil(...)mąki - 1 szklanka mleka - 1/3 kostki drożdży (kostka ma zazwyczaj 100 g) - szczypta soli - 1 jajko - 1 łyżka oleju Składniki na farsz: - 6 średnich cebulek - 700 g świeżych pomidorów bez skórki - połowa opakowania papryki w paski Barmar (500 g) - opakowanie pieczarek w oleju Barmar (375 g) - przyprawy: sól, świeża bazylia, zioła prowansalskie, szczypta tymianku, oregano, pieprz cayenne Dodatkowo

Zdrowie na języku :P
Domowe bułeczki - najlepsze przecież 143

śpię, jestem jakaś taka przymulona jak śnięta ryba, i nawet jak coś upiekę, to nie mam siły o tym napisać. A wiecie, że pisać lubię, więc dwa zdania bez składu i ładu w grę nie wchodzą. Tak właśnie było z tymi ślimaczkami - miałam tak ogromną ochotę na domowe bułeczki, że mimo, że oczy mi się niemal zamykały, zmusiłam(...)taką dostałam w sklepie, a chciałam, żeby bułeczki nadawały się do jedzenia samodzielnie. Wierzch posypałam ziarnami dyni, bo ten dodatek po prostu uwielbiamy - do wszystkiego niemal.Najlepsze oczywiście w dniu pieczenia, jednak następnego jedliśmy je stostowane z żółtym serem - też bardzo smaczne.I choć są już tylko pysznym wspomnieniem, wcześniej jakoś nie miałam kiedy o nich napisać. A - uwierzcie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort na moje urodzinki :) 245

pieczenia i formujemy okrąg (Można to sobie ułatwić odrysowując na odwrocie papieru np. głęboki talerz. Wtedy też będziemy mieć pewność, że bezy będą tej samej wielkości.) Pieczemy 45 min. w 150 stopniach. Wszystkie czynności powtarzamy jeszcze dwa razy, a gotowe bezy można przechowywać w temperaturze pokojowej. Krem to takie trochę pomarańczowe ptasie mleczko. Można go przygotować bez soku(...)uzyskamy już gładką, jednolitą konsystencję, zestawiamy z ognia. Gotową polewę odstawiamy, a gdy ostygnie, jest już gotowa do użytku. Na paterze czy talerzu układamy pierwszą bezę i wykładamy na nią połowę kremu. Przykrywamy drugą bezą, wykładamy resztę kremy, a na wierzchu umieszczamy trzeci blat bezowy. Całość dekorujemy polewą czekoladową. Torcik można polać także odrobiną podgrzanego orange curd

Ratunku obiad
Pełnoziarniste ciasto z karobem i owocami 98

Ostatnio wszystko się jakoś nawarstwiło i stąd moja nieobecność na blogu, ale już postaram się wrócić, bo mam całą masę nagromadzonych przepisów, zdjęć i drugie tyle

Fitkot
Mini tarty cytrynowe z bezą 206

Tu chyba nic nie muszę mówić wystarczy spojrzeć. Mniam Kruche ciasto – wszystkie składniki wrzucić do miski i szybko zagnieść ciasto. Ulepić kulę i włożyć

Kuchnia Pokoleń
Marmolada z pigwowców 85

Bardzo łatwa do zrobienia, choć wymagająca dużo pracy. Lubię zapach pigwowców surowych i poddanych obróbce termicznej, więc czerpię dużą przyjemność z ich przerabiania. Ale do ich

Weekendy w domu i ogrodzie
Sery z francuskich Alp 200

zwanych  fruitières , funkcjonujących na zasadach spółdzielni zarządzanych przez pasterskie wioski.  Zebrane mleko podgrzewa się do 30˚C, a następnie dodaje do niego enzym zwany podpuszczką, który powoduje szybkie zsiadanie. Powstający skrzep oddziela się od serwatki i po rozdrobnieniu podgrzewa w celu usunięcia wody, po czym odsącza się masę serową, a następnie poddaje się ją prasowaniu pod ciśnieniem(...)dojrzewania. Jednak wielu klientów woli sery starsze, dojrzewające 6 miesięcy, a czasem i dłużej, bardziej pikantne, rozwijające ciekawsza paletę aromatów.  Zastosowanie w kuchni Doskonale nadaje się do dań pieczonych, mięs, makaronów oraz warzyw. Świetnie komponuje się na desce z owocami oraz orzechami. Stanowi również samodzielną przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany jest

gutfut
Domowe nachosy o smaku pizzy (zdrowsza wersja nachosów ze sklepu) – bezglutenowe 168

Posmaruj górną część placka za pomocą pędzelka. Następnie przełóż trójkąciki na blaszkę z papierem do pieczenia (przyprawami do dołu) i posmaruj kolejnego placka. Kiedy zapełnisz całą blaszkę, posmaruj wszystkie trójkąty naraz z drugiej strony. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz kilka minut, aż trójkąty będą twarde i zaczną się charakterystycznie wywijać. Wyjmij i wystudź (nie wrzucaj(...)smażyłam na ceramicznej. Placki muszą być w miarę cienkie, tak żeby nabrały chrupkości podczas pieczenia. Do smarowania nachosów przyprawami użyj pędzelka. Nachosy po kilku godzinach nasiąkają wilgocią z otoczenia, dlatego najlepiej zjeść je w miarę szybko, zanim stracą na chrupkości. Nie wolno ich także od razu po upieczeniu przekładać do miski - powinny najpierw wystygnąć na blaszce. powiedz dietom

Powiedz dietom nie
FRITTATA Z ZIEMNIAKAMI, CHORIZO i SZPINAKIEM 224

Szybka i prosta do wykonania frittata. Z podsmażonymi ziemniaczkami, pikantną kiełbaską chorizo, szpinakiem i kremowym twarożkiem.  Bardzo smaczna i sycąca, może być świetnym pomysłem na weekendowe śniadanie lub późną kolację. Jest dobrym sposobem na wykorzystanie ugotowanych wcześniej ziemniaków. Warzywa i kiełbaskę najpierw podsmażamy, a następnie zalewamy roztrzepanymi jajkami, dodajemy twarożek i na krótko wstawiamy do piekarnika. Jeśli(...)łyżki mleka sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki kremowego twarożku np. koziego lub Almette WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Ziemniaki kroimy w plastry lub kostkę, cebulę w drobną kosteczkę, czosnek ścieramy na tarce. Szpinak  płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osuszamy. Pomidorki koktajlowe kroimy poziomo na pół

cool and minty
3:2:1:start - perfekcyjne kruche ciasto 230

Wykładamy rozwałkowanym ciastem foremkę na tartę, zwykłą blaszkę lub blaszkę do pieczenia muffinek. Jeśli forma jest duża to wykładamy ją papierem do pieczenia, a jeśli mała lub o nieforemnym kształcie - smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Dla ułatwienia ciasto wałkuję ułożone pomiędzy dwiema warstwami papieru do pieczenia. Nie klei się wtedy do stolnicy i wałka. Poza tym łatwiej(...)ciasto pieczemy około 15 minut - do czasu, aż się lekko zarumieni. Można również podczas pieczenia obciążyć ciasto ceramicznymi kulkami lub nasionami roślin strączkowych. Przed włożeniem do piekarnika wykładamy na ciasto papier do pieczenia, następnie wysypujemy na nie ziarenka, np. fasoli. Pieczemy z obciążeniem przez około 10 minut, po czym zdejmujemy papier i dopiekamy już bez obciążenia

W kuchni Katie
Pyszne Ciasto Jabłkowo – Orzechowe 302

Oczywiście nie jest to non stop, na okrągło, codziennie, bez końca… a szkoda ale zdarza mi się raz na jakiś czas być super świetnie zorganizowaną i to bez organizera w ręku. I choć przy dwójce małych dzieci, przy prowadzeniu bloga, spotkaniach ze znajomymi, znalezieniu czasu na wspólne chwile z mężem doba to zdecydowanie za krótko, tak okres(...)wpływem impulsu. Tym bardziej jestem z siebie dumna, że przychodzi mi to z taką łatwością i lekkością a moje dzieci albo mi pomagają albo nie przeszkadzają To tych szybkich i pysznych ciast należy to oto jabłkowo-orzechowe. Jest genialne. Mocno wilgotne, puszyste, przełożone prostym, delikatnym kremem maślano – kremowym. Warte polecenia i wypróbowania. I pamiętajcie nie zajmie Wam dużo czasu

Made By Mom And Son
Kalafiorowy spód do pizzy 152

  Lubicie pizzę? My lubimy, ale zwyczajna pizza jest dla mnie za ciężka. Przeważnie za tłusta, zbyt dużo sera no i jak dla mnie zbyt sycąca

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania