bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:379/498)

Czekoladowe babeczki z kremem maślanym 161

pewno rozkosznie słodki i raz na jakiś czas można sobie na niego pozwolić. ;) Babeczki wprost idealne sprawdzą się na urodziny i wszelkie okazje, kiedy to potrzebujemy prostego, szybkiego i ładnie prezentującego się wypieku. Gorąco polecam!Przepis ten wiąże się z jeszcze jedną okazją - to już mój 100 wpis! na tym blogu, jestem pod niesamowitym wrażeniem, że dotarłem(...)masie. Dodać śmietany oraz ekstraktu i wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć mikserem z masą. Ciasto ponakładać do papilotek o średnicy 5 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Przygotować krem.Masło utrzeć

Food Square
Przyjemność i Brandy Snaps 257

szybko zastygają, dlatego nie należy piec więcej niż 6 (maksymalnie 8) za jednym razem - możemy nie zdążyć ich wszystkich zwinąć. Jeśli mimo wszystko stwardnieją zanim uda nam się zrobić rurki, blachę należy wstawić ponownie na chwilę do piekarnika, wówczas placki ponownie rozmiękną i będą nadawały się do formowania.  Najlepiej przygotować dwie blachy, gdy jedna porcja się piecze możemy(...)zwijać pierwsze rurki i przygotować masę na kolejną partię do pieczenia. Upieczone placki można także zawijać wokół większych metalowych foremek do pieczenia rurek z kremem. Uzyskacie w ten sposób większe różki, które mogą zastąpić rożki na lody.  W celu uzyskania Brandy Baskets, czyli koszyczków, procedura jest taka sama. Jednak po wyjęciu z piekarnika i krótkim przestudzeniu upieczone

KUCHARNIA
Bezglutenowe gofry – puszyste i chrupiące 256

Chrupiące i puszyste bezglutenowe gofry to najlepszy początek dnia! W ramach małych przyjemności zrobiłam sobie prezent w postaci gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni

Book of spells
Bezglutenowe gofry – puszyste i chrupiące 340

Chrupiące i puszyste bezglutenowe gofry to najlepszy początek dnia! W ramach małych przyjemności zrobiłam sobie prezent w postaci gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni

Book of spells
Jak zrobić ciasto w 15 minut 1230

Dzięki kuchence mikrofalowej szybkie ciasto czekoladowe możemy mieć już w 15 minut – łącznie z pieczeniem. I to wcale nie takie z kubka! To niesamowite ciasto w 15 minut robiłam już w tym tygodniu trzy razy. Dopiero za ostatnim razem udało mi się je sfotografować. Było tak smaczne, że od razu znikało. Smakuje jak pieczone tradycyjnie odpowiedniki, a dżem(...)pieczemy cztery i pół minuty. Po tym czasie wbijamy w środek wykałaczkę – jeśli ciasto jest surowe, pieczemy jeszcze dodatkową minutę. Odczekujemy ok. dwie minuty i wyjmujemy z naczynia (najpierw należy odkroić nożem brzegi). Dekorujemy (np. kajmakiem z tubki i bananami, czy tak jak ja – białą czekoladą i jeżynami – można też podać ciasto bez żadnych dodatków). Ciasto

Poezja smaku
Domowy syrop na kaszel, odporność na bazie miodu, cytrusów, przypraw. 253

moim domu mama w tym okresie wspomagała nas syropem z cebuli. Cebula pokrojona i zasypana cukrem, po czym była odstawiona na ciepły piec, aby sok szybciej puścił. Słodki syrop z charakterystycznym posmakiem cebuli. Bez chemii, konserwantów, bez obawy, że nam zaszkodzi. Ja moim małym podaję syropy na bazie miodu, cytrusów, korzennych przypraw i ziół. Miód używam z mniszka(...)skrzepów. Polepsza krążenie krwi.  Bardzo proste w wykonaniu, bardzo skuteczne, zdrowe. Stosowane od wielu, wielu lat  przez nasze babcie, prababcie. Syrop taki przechowujemy w lodówce, u mnie szybko znika, do tygodnia może jedna porcja wytrzyma. Robię małe porcje, aby mieć na bieżąco. Profilaktycznie stosuję 1 łyżeczkę dziennie, a jeśli zachodzi potrzeba, przeziębienie zapukało, stosuję 3-4 razy

Basia w kuchni
Happy birthday to You! 181

jabłka, które wspaniale współgrają ze smakiem tortu, nieco go ożywiając. Na wierzch krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej - lżejszy niż tradycyjny maślany, ale też dość czasochłonny. Robiłam go kiedyś bez Wally'ego, ciężka to była praca... Ale efekt wynagradza wszystko - idealny do zdobień, znakomicie trzyma formę swoją i ciasta.Najbardziej jestem zadowolona z jabłek w karmelu. Miałam na takie ochotę(...)ricotta160 g masy kajmakowej z puszki3 listki żelatynymasa jabłkowa:700 g jabłeksok z 1/2 cytryny65 g cukru3 listki żelatynyponcz:sok z 1/2 cytryny50 ml wódki karmelowejkrem maślano-kajmakowy na bezie szwajcarskiej:260 g miękkiego masła3 białka205 g cukru1/4 łyżeczki soli160 g masy kajmakowej z puszkijabłka w karmelu:6 małych jabłuszek250 g cukru50 ml wody20 g miodu1 łyżeczka ekstraktu z waniliiodrobina

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekanka „Hobbita” 533

Zapiekanka „Hobbita” Moi chłopcy , tak jak i ja kochają Władcę Pierścieni i Hobbita , zresztą mamy bzika na punkcie całej twórczości Tolkiena , oraz literatury fantasy

Ogrodnik w podróży
Poisson Meuniere – ryba według młynarzowej – z sosem z brązowego masła i cytryny 191

Najprostsze, najbardziej klasyczne danie francuskiej kuchni. Czy to najbardziej elegancki sposób a podanie ryby? Na pewno jeden z kilku. Prostota takiego podania ryby podkreśla tylko jej

Karo in the Kitchen
Waniliowe bułeczki z cynamonową kruszonką 150

  Cudownie słodkie połączenie – waniliowe bułeczki z lekko kwaśnym nadzieniem a na wierzchu słodkawa, kruszonka z nutą wanilii i cynamonu. Oj oj szaleństwo dla naszych

Szybko Tanio Smacznie
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 234

Wyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek. Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w

Moja Delicja
Herbatniki kakaowe, czyli o leku na jesienną melancholię 173

Razem z przedostatnim dniem września ogarnęła mnie melancholia. Rankami, już od powrotu z wakacji, we znaki daje mi się zimny, przeszywający do szpiku kości, wiatr. Dni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ŁACIATY MURZYNEK Z TWAROGIEM I KASZĄ 182

Te ciasto powstało pod wpływem emocji 😃 Miałam zły dzień, a chciało mi się coś słodkiego.😈 Zrobiłam sobie zakupy, zaczęłam przygotowywać podstawowego murzynka, na koniec dodając trochę

Zdrowie i pysznie na talerzu
Najwyższa pora napić się kawy! 134

wszystkich wspaniałych rytuałów, które wokół niej powstają. Picie kawy ma znaczenie kulturowe. To kontynuacja bogatej tradycji, która we współczesności ma kolejną odsłonę. Czasami wydaje się, że dzisiejszy świat przepadłby bez filiżanki mocnej espresso, która trzyma nas przy życiu, kiedy gonią terminy, a kalendarz syczy z nerwów od spraw do załatwienia. Tempo życia człowieka współczesnego wymaga porządnej kawy o poranku(...)prostu musi napić się kawy! Żeby się obudzić, żeby wstać z łóżka i zrealizować cały plan dnia. Czas na przerwę… Ale picie kawy to nie tylko sposób na szybkie doładowanie energii. To także pretekst, żeby zrobić sobie przerwę. Żeby wyjść z zatłoczonego biura i napić się dobrej kawy z koleżanką. Albo umówić się z ukochanym czy ukochaną w kawiarni

KulinarneImpresje.pl
Pulled pork z szynki wieprzowej 353

Pulled pork – ciągnięta wieprzowina. Pokazywałam już mój ulubiony przepis na takie mięsko. Tam długo i w niskiej temperaturze piekliśmy tłusty kawałek wieprzowiny. Dzisiaj dla odmiany pulled

Karo in the Kitchen