Wakacje mijają tak szybko.. stanowczo za szybko. Dziś już połowa sierpnia, a na palcach mogę zliczyć dni, w których pogoda w Trójmieście dopisała
Be Fit Be Strongpółtorej łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki powideł śliwkowych 2 opakowania małych biszkoptów marmolada/powidła do przełożenia biszkoptów Masa budyniowa: 750 ml mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1/2 - 3/4 szkl cukru cukier waniliowy 250 g kostki do Pieczenia Kasia Ekstra maślany smak Polewa 1/2 kostki do Pieczenia Kasia Ekstra maślany(...)gotowe układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kostkę do pieczenia Kasia, ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy jajka stale miksując po każdym dodaniu. Do tak przygotowanej masy wsypujemy kakao, przesianą mąkę *, dodajemy 2 łyżki powideł śliwkowych i 250 ml mleka. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie wszystko razem mieszamy. Gotowe
Malinowe Pocałunkimieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy zimną wodę. Do mieszanki wrzucamy szklankę mąki i drożdże – mleko już na pewno będzie w takiej temperaturze jaka nie zabije drożdży, ale pozwoli im szybko wystartować. Miksujemy wszystko razem do połączenia, na małej prędkości robota, lub mieszamy łyżką w misce. Zostawiamy ten miks na 10 minut, do czasu aż drożdże mocno ruszą. Wsypujemy pozostałą(...)miski. Jeśli nie odchodzi i bardzo się jeszcze lepi – dodajcie po łyżce mąki. Rozgrzewamy piekarnik do 60⁰C – będziemy w nim wyrastać i napuszać uformowane bułki. Papierem do pieczenia wykładamy obie blachy z wyposażenia piekarnika. Zarobione ciasto wyjmujemy na stolnicę – jest tłuste, nie trzeba go podsypywać mąką – ważymy i dzielimy je na 12 równych porcji. Supełki zaplata się
Karo in the KitchenSkładniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku bez skóry (z odkrojonym tłuszczem na górze) 2 duże pory, biała i zielona część (500 g) 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku 30 g + 30 g masła 3 jaja(...)twarde) . Ręcznie szybko uformować kulę (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody). Przygotować ciasto na tartę (wersja ręczna) Jeśli nie mamy mechanicznych wspomagaczy kuchennych to mąkę przesiać do miski, dodać sól, zimne masło pokrojone w kostkę i jajo. Wszystko rozcierać zimnymi palcami na kształt kruszonki, następnie dodać sok z cytryny i szybko zagnieść na kształt
Moja DelicjaSkładniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku bez skóry (z odkrojonym tłuszczem na górze) 2 duże pory, biała i zielona część (500 g) 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku 30 g + 30 g masła 3 jaja(...)twarde) . Ręcznie szybko uformować kulę (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody). Przygotować ciasto na tartę (wersja ręczna) Jeśli nie mamy mechanicznych wspomagaczy kuchennych to mąkę przesiać do miski, dodać sól, zimne masło pokrojone w kostkę i jajo. Wszystko rozcierać zimnymi palcami na kształt kruszonki, następnie dodać sok z cytryny i szybko zagnieść na kształt
Moja Delicjastudni. Teraz jest łatwo, szybko, wygodnie. Pełen komfort. A ja jednak tęsknię za niewygodą. Oddałabym za darmo pakiet komfortu w zamian za gruszki ze studni. Za cały łańcuch myśli, jakie moja Prababcie tkała przez cały rok, by w porę zasiać, zasadzić, wykopać, schować, zawinąć, zasypać .... Po prostu żyć rytmem natury. Bez fałszywych nut półproduktów(...)Zachwyciły mnie strużki cajeta spływające po jeszcze ciepłych krągłościach. Rubensowskie kształty w karmelowym jedwabiu. Dopiero teraz smakowały idealnie, choć może byłyby jeszcze lepsze, gdybym wyciągnęła je ze studni... GRUSZKI PIECZONE W SOLI Z SOSEM CAJETA 4 gruszki ok. 2 kg soli 1 litr mleka koziego 2 szklanki cukru 1 laska cynamonu 1 laska wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej
KUCHARNIAjest na tyle szalony, żeby męczyć się na diecie to może ten wpis go zainspiruje. Ja poddałam się wściekła z głodu piątego dnia :) Dzisiejsze danie jest proste i szybkie do wykonania. Wymaga tylko kilku indyjskich przypraw. Ziemniaki podejrzałam u Nigelli Lawson. Są rewelacyjne. Myślę, że częściej będę korzystała z tego patentu. Przyprawy jakie lubicie wsypcie do plastikowej torebki, dodajcie(...)główki i piec 45 minut go godziny. W czasie pieczenia, piórka cebuli zalać sokiem z limonki. Zmacerowana cebula to dobry dodatek do wielu dań, którym chcemy dodać pinkanterii. Steki posolić i posmarować mieszanką curry z obu stron. Olej, czosnek i imbir zmiksować na gładką emulsję w małym malakserze. Dziesięć minut przed końcem pieczenia ziemniaków rozgrzać emulsję na grubej
W kuchni wieczoremPołowa wakacji już za nami, strasznie szybko też czas leci. Na szczęście albo i nie, wyjazd mamy jeszcze przed nami więc mam nadzieje, że słoneczna pogoda utrzyma się dalej:) W tym roku będzie ciężko, w sumie zawsze jest, wszyscy chcą żeby z nimi spędzić czas a tu doba ma 24h a swoich spraw też trzeba przypilnować. Zdecydowanie wolę(...)finansowych i czasowych. Zdecydowanie ten rok można posumować jak na razie bardzo dużymi wydatkami, aż się boję co będzie w grudniu:P Na szczęście nie są to tylko inwestycje bez zwrotne i mam nadzieje, że zakiełkują jakimiś pozytywnymi zmianami w przyszłym roku:)W takim pozytywnym oczekiwaniu postanowiłam wypróbować mój nowy nabytek a mianowicie maszynkę do ciastek:) Kupiłam
ciastkarnia na kruchym spodzieSKŁADNIKI 1 mały kalafior 2 jajka bazylia, oregano 1 płaska łyżeczka soli pieprz ************* 100 g startego sera żółtego 100 g salami 3 pieczarki 1 mała cebula
harrisaOstatnio wszystko się jakoś nawarstwiło i stąd moja nieobecność na blogu, ale już postaram się wrócić, bo mam całą masę nagromadzonych przepisów, zdjęć i drugie tyle
FitKotpani przedszkolanki, że zabrakło mi odwagi, żeby tutaj zacytować ;) Ale do rzeczy. Znaczy do ciasta. Dyżurne, szybkie, składniki zawsze mam pod ręką, bo banany akurat kupujemy często. Takie ciasto, które robi się w 10 minut, nie jest zbyt słodkie i bez wyrzutów sumienia można zjeść samemu i dać dzieciom zamiast czegoś SZŁODKIEGO :) Normal 0 21 false false false(...)mleku i sól. Mieszamy razem na wolniejszych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, posiekane orzechy i rodzynki (ewentualnie cynamon). Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy w 170 st. z termoobiegiem przez ok. 60 minut. Po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego! 120 g mąki
bistro mamapołączyły . Do połączonych składników dodaję roztopione i przestudzone masło i całość mieszam (wyrabiam) łyżką w misce aż tłuszcz wchłonie się w ciasto – chwilę to może trwać w zależności jak szybko mieszamy . Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam dłonią około 3 minut . Jeżeli zdarzyło by się , że ciasto jest zbyt luźne to należy podsypać większą(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Blachę nakrywam ściereczką i odstawiam jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia Pieczenie rogalików drożdżowych : Rogaliki przed pieczeniem maluję roztrzepanym białkiem . Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Rogaliki piekły się około 20 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu . Rogali drożdżowe są upieczone można
Uwaga Babcia Piecze Chlebsprawia, że potrafię się zdystansować.Nie lubię, bo czasami jest mi smutno, sama nie wiem czemu. Bo ciągle mi zimno, a lodowatych dłoni nie daje się ogrzać. Bo tak szybko robi się ciemno, ja robię się senna, a jeszcze tyle rzeczy chciałabym zrobić. A mi się nie chce. Dopada mnie totalne rozleniwienie; takie, którego nijak nie daje się zwalczyć(...)kakaowe, z lekkim posmakiem ciecierzycy. Jeśli jej nie lubicie, mogą nie przypaść Wam do gustu. Jeśli macie stosunek neutralny lub ją lubicie, myślę, że takie muffinki Wam zasmakują. Bez mleka, bez glutenu - idealne dla alergików. Choć i wszystko jedzący zjadali je z apetytem.Kakaowe muffiny z mąki z ciecierzycySkładniki:(na 10 sztuk)2 jajka100 g cukru4 łyżki oleju1 banan2
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj będzie jeszcze w klimacie karnawału, może trochę "pączkowo", ale zdecydowanie nie tłusto ;) Wracając do poprzedniego wpisu, nadal zachęcam do wsparcia akcji #kuchniazpazurem , wystarczy kliknąć w
FitKotDziś polecam Wam pyszny migdałowy sernik z czarnymi markizami . Delikatny migdałowy smak i aromat uzyskacie dzięki dodaniu do masy syropu barmańskiego o smaku Amaretto (bezalkoholowy). Dodatkowo
Słodkie okruszkiKolejny w tym menu na tydzień prosty przepis, nie wymagający pracy. Sycące danie, w sam raz na lunch do pracy. Z tym daniem mieliśmy trochę problemów
Niedzielny kucharz