Dziś przepis na czekoladowe ciasto z wiśniami. Robi się je bez mąki, którą zastępuje się mielonymi migdałami. Nie ma w nim też mleka, ani cukru. Świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie spożywają glutenu, ani produktów mlecznych. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 200 g mielonych migdałów 200 ml mleka kokosowego 120 g klarowanego masła 20 g odtłuszczonego kakao(...)jajami; dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Powoli dodawać mielone migdały, cały czas miksując. Na koniec dodać wiśnie i dokładnie wymieszać. Blachę nasmarować masłem, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec ok. 50 minut. Po wyjęciu z pieca i ostudzeniu, ciasto polać przygotowaną polewą
W SMAKmąki przesiać do miski , dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy , resztę maślanki (o temp. pokojowej) i sól. Dosyć energicznie zagniatać , aż ciasto zacznie puszczać bąbelki (ja wyrabiałam mikserem przez ok. 5 minut). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Ciasto podzielić na połowę i uformować dwie bagietki o długości 30 cm (ja czasami robię 3 bagietki , za to krótsze(...)wyrośnięcia na 30 minut (lub trochę dłużej , jeśli za słabo przez ten czas urosną). Tuż przed wstawieniem do piekarnika spryskać bagietki wodą i piec ok. 30 minut w temp. 200 st.C. W trakcie pieczenia jeszcze kilkakrotnie spryskać je wodą. Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plwanilii. Takie wspaniałe owoce zostają po przygotowaniu domowego cassisa :).Poza ciastami można je dodawać do mięs, sosów, sałatek, deserów oraz napoi zimnych i gorących. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis). W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które zostają po domowej produkcji nalewek i likierów(...)czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu, 120 ml oliwy,100 ml mleka,1 jajo,1 łyżeczka ekstraktu wanilii,sok i skórka otarta z jednej cytryny,2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli,różany cukier puder (przepis) lub cukier z wanilią do posypania muffin. Przygotowanie:Porzeczki odsączyć na sicie.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Wymieszać mokre składniki
SzczyptaSmaQprodukty suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej misce wymieszać mokre: mleko, olej i jajko. Do mokrego wsypać suche i wymieszać. Nie miksować, wystarczy połączyć wszystko łyżką. Połową ciasta wypełnić foremki. Do każdej nałożyć na środek po pół łyżeczki konfitur, a następnie na konfitury resztę ciasta. Piec około 20 minut w temperaturze(...)prostu pyszna. Jak się okazuje niewielu przetwórców wie o tej zasadzie (albo jej nie przestrzega), stąd mało fajny smak przetworów aroniowych.Aronia z Anielskich Przysmaków jest słodka, bez zbędnej goryczy. Oznacza to, że została zerwana w odpowiednim czasie. W swoim składzie oprócz owoców zawiera tylko cukier - bez żadnych innych dodatków. Jest go odpowiednia ilość, która sprawia, że czujemy
Codzienna kuchnia niecodziennauzupełnić wodą, do poziomu z poprzedniego dnia, ja dolałam 100g (ml), ponownie zamieszałam i odstawiłam. Gdy zawartość garnka wyraźnie się spieni, u mnie po 24h, możemy przystąpić do przygotowania ciasta. Gdy mamy w pomieszczeniu chłodniej, może się okazać, że nasze kasze będą gotowe dopiero po 36h (musimy co jakiś czas kontrolować, by kasza była całkowicie przykryta wodą). Ja swoje odstawiłam(...)Rósł dokładnie tak samo jak chleby na zakwasie... Wyrośnięty chlebek wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220*C, od razu zmniejszyłam temperaturę do 200*C i piekłam 60 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Chleb wystawiłam z piekarnika, wyjęłam z formy, usunęłam papier do pieczenia, i odstawiłam na desce do odparowania. Po całkowitym odparowaniu włożyłam
Smaczne ZdroweSkładniki : 4 porcje • 4 x 100 g kawałki polędwiczek z dorsza • 1 łyżeczka mielonej papryki (lub, jeśli lubimy, przyprawy curry) • 1 puszka pomidorów krojonych • 2 ząbki
KUCHNIA POLSKAPotrzebujesz pomysłu na imprezową przekąskę? Mam dla Ciebie świetny przepis – rogaliki pizza z ciasta francuskiego z sosami Folwark . Jest to alternatywa dla pizzy, która na
Via GustoChciałam ciasto, ale brakowało mi pomysłu na takie z 2 jajek. Z pomocą przyszła Edyta z pewnej grupy na facebooku podsyłając przepis na babkę
W kuchni bez szafekUwielbiam ciasta czekoladowe, im ciemniejsze tym lepiej :) Dziś polecam taki właśnie bardzo czekoladowy, zdrowy, mięciutki chlebek bananowy. Ciasto jest bardzo proste do wykonania, nie zawiera cukru
Healthy food explorerWczoraj po południu przypomniano mi, że nazajutrz o godzinie dziesiątej mam się stawić na spotkanie. Pierwszym punktem programu miało być wspólne zjedzone drugie śniadanie, co zawsze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeudaje się zawsze. Pasuje doskonale do kawy czy przegryzania bez okazji. Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię owocowe ciasta, przykryte warstwą kruszonki. I co z tego, że z jeszcze ciepłego ciasta, mój mąż uwielbia podskubywać kruszonkę tak, że następnego dnia wygląda jak wydziobany placek. Takie ciasto z dodatkiem owoców, najlepsze jest właśnie takie domowe, z naturalnych składników(...)ciasto świetnie smakuje również z dowolnymi innymi owocami sezonowymi. Ciasto ucierane z owocami, to idealne rozwiązanie dla tych, którzy boją się ciast drożdżowych. Moja siostra twierdzi, że jej nie wyrastają żadne drożdże. Jeśli masz tak samo, to sięgnij po ten przepis koniecznie i ciesz się pysznym plackiem z dodatkiem owoców. Pamiętajcie, aby blaszkę wyłożyć najlepiej papierem do pieczenia
Mieszam w Garnkudodajemy jajko, ekstrakt waniliowy lub ziarenka z laski wanilii i miksujemy następnie do masy stopniowo dodajemy mąkę , ciasto dokładnie mieszamy ( może się delikatnie kleić) , formujemy z niego kulę którą owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce 30 minut schłodzone ciasto dzielimy na pól i partiami rozwałkowujemy je między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość około(...)przykrywamy je drugim pustym kółkiem, które dokładnie ze sobą sklejamy, na każdym ciasteczku wykałaczką robimy dwie dziurki tak aby dżem mógł z nich wypłynąć podczas pieczenia ( nie we wszystkich ciasteczkach dżem wypłynął, więc jeszcze na ciepłych dżemem domalowałam krwiste ślady ) ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy je w piekarniku nagrzanym
Słodkie zapomnienieprzygotowaniu i bez drożdży, zatem nie wymaga wyrastania i długiego wyrabiania. Przepis od mojej sąsiadki, która dostarcza mi codziennie kilogramy cukinii prosto ze swojej uprawy - Ona wie co dobre! Będziesz potrzebować keksówka 20 cm cukinia - 500 g jajka - 2 szt olej/oliwa - 50 ml mąka pszenna - u mnie mąka pszenna chlebowa typ 750 - 350 g proszek do pieczenia(...)Suche składniki Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz pestki dyni, słonecznika Etap III - Łączymy składniki Do soku z cukinii dodaj jajko oraz olej, dokładnie wymieszaj. następnie dodaj startą cukinie oraz suche składniki. Na koniec połącz wszystkie składniki. Etap IV - Pieczenie Przygotuj keksówkę i wyłóż ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika 170 stopni piecz
Wylizany Rondelszarlotkę na cieście z orzechami, z bezą i żurawiną i nie mogłam jej się oprzeć. Akurat miałam pod ręką piękne jabłka, które wymagały już jakiejś obróbki, więc postanowiłam zmierzyć się z tym przepisem. Musiałam niestety zamienić orzeszki laskowe na orzechy włoskie, gdyż na te pierwsze mam alergię, jednak nie wpłynęło to na smak ciasta więc można używać ich zamiennie. Myślałam(...)recipe in English Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną (10-12 porcji) Składniki na ciasto: 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych/włoskich, uprażonych na suchej patelni i porządnie zmiksowanych w blenderze 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki cukru pudru 3 duże żółtka
karmelowyjest bardzo funkcjonalne. Urządzenie pracuje dość cicho, daje nam sygnały dźwiękowe o zakończonym etapie: mieszania, i wypiekania. Kabel od urządzenia jest dostatecznie długi, na co zawsze zwracam uwagę, więc bez problemu sięgnie do dalej położonego gniazdka. Dla kogo? BREAD MAKER RBM-M1907E Wypiekacz moim zdaniem, sprawdzi się w domu, dla każdego kto; - nie ma czasu na całodniowy proces(...)zabieganych, zapracowanych, dbających o to co i jak jemy - dla osób które są na diecie bezglutenowej - dla osób, które chciałyby wypiekać ciasto drożdżowe - dla każdego kto chciałby w prosty i szybki sposób w domu przyrządzić np. mięso pieczone, a nie ma piekarnika - dla początkujących gospodyń, które chciałyby przygotować konfitury - dla wszystkich tych, którzy chcą zjeść jogurt zrobiony przez siebie - przede
SMYKWKUCHNI