bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:957/1508)

Babka puchowa z lukrem różanym 164

Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia – mieszamy. Masło ucieramy robotem, dodajemy cukier. Do utartej masy wbijamy, po jednym, całe jajka. Każde następne dodajemy dopiero po wrobieniu poprzedniego. Partiami wsypujemy przesiane mąki. Kolejno dodajemy olej, esencję i na końcu ocet. Przez chwilę ucieramy jeszcze robotem, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto przekładamy do formy babkowej z kominkiem wysmarowanej masłem(...)lukier ucieramy (łyżką lub robotem) na gładką masę. Polewamy przestudzoną babkę. Babka puchowa z lukrem różanym ma strukturę ciasta piaskowego. Możemy ją polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Z polewą z czekolady też będzie wspaniała (ale oczywiście wtedy robimy bez lukru różanego). Jej zaletą jest to, że przygotowuje się ją bardzo szybko i zawsze się udaje. Jest to jedno

mojewypiekiinietylko
Makowiec z jabłkami i...bez grama ciasta 160

roku. Dzięki jabłkom ciasto nabiera przyjemnej wilgotności, dla fanów maku - ciasto idealne :) Składniki (tortownica o śr. 30 cm): - 500 g mielonego maku* - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 5 małych jajek (4 duże) - 3 duże, starte grubo jabłka (4 małe) - 6 łyżek kaszy manny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g lekko roztopionego, letniego masła - duża garść sparzonych rodzynek(...)osobnej misce żółtka utrzeć z cukrami, dodać zmielony mak, wymieszać, dodać kaszkę, proszek do pieczenia, starte jabłka, wymieszać. Dodać przestudzone masło, rodzynki, skórkę pomarańczową, zapach rumowy. Na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek. Piec około 1 godziny w 200 z termoobiegiem (220 bez termoobiegu). Po wystygnięciu polać polewą. Jak zrobić polewę? Wszystkie składniki na polewę wymieszać, podgrzać

Corner With Recipes
Ciasteczka owsiane (najprostsze) 222

zrobieniu mleka owsianego została mi papka owsiana, która w błyskawiczny sposób przekształciła się w smaczne, owsiane ciasteczka :) Ciastka można zrobić też bez tej papki - najważniejsze składniki to płatki owsiane i banan. Dodatki - wedle gustu. Polecam jako zdrową przekąskę, np. na drugie śniadanie. Składniki (na 8-9 dużych ciastek): papka owsiana, która pozostała z wyrobu domowego mleka owsianego (opcjonalnie(...)płatki owsiane, papkę owsianą (jeśli nie mamy - zwiększyć ilość płatków owsianych) i ulubione dodatki. Jeśli ciasto jest zbyt luźne - dodać więcej płatków owsianych. Wszystko dokładnie wymieszać. 3. Z przygotowanego ciasta formować w dłoni kulki, spłaszczyć je i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut

Domowa Cookierenka Agi
dietetyczne muffinki z masła orzechowego - bez mąki, cukru i tłuszczu // peanut butter muffins - flour, fat and sugar free 188

ORZECHOWE MUFFINY BEZ MĄKI, CUKRU I TŁUSZCZU przepis autorski // ok. 7-8 muffin ~100g masła orzechowego (użyłam domowego) ~średni dojrzały banan, ok. 120g ~4 łyżeczki stevii (lub fruktoza/ksyliotol/miód/cukier - jeśli nie zależy Wam na wersji super-light :)), lub do smaku ~50ml mleka (u mnie sojowe) ~jajko ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ~spora szczypta(...)pokrojonego w plasterki), mleko i jajko miksujemy razem. Dodajemy stevię, proszek do pieczenia, sodę, sól (opcjonalnie), czekoladę/orzechy/suszone owoce (opcjonalnie) i mieszamy z masą. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 160-180*C. Silikonowe (takie będą najlepsze, ale w ostateczności można użyć papilotek) foremki na muffiny wypełniamy ciastem - ok. 2-3 łyżeczki do każdej foremki. Wkładamy wypełnione formy do piekarnika

chili & sugar
Babka drożdżowa 102

wyobrażam sobie Świąt Wielkiejnocy bez babki drożdżowej. Ta, która na stałe zadomowiła się u nas jest puszysta i delikatna a do tego polana cytrynowym lukrem. Jest to z całą pewnością jedna z najlepszych jakie kiedykolwiek miałam okazję próbować.  Składniki: Rozczyn:   125 g mąki   200 ml lekko ciepłego mleka   40 g drożdży 2 łyżki cukru(...)zrobić rozczyn (powinien być konsystencją zbliżony do gęstej śmietany) i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie wymieszać składniki na babkę i dodać przygotowany rozczyn. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i piec ok.30 minut w 170 stopniach. Najlepiej by ciasto wystygło na kratce. Ze składników na lukier utrzeć gładką masę i udekorować wystudzone ciasto. Smacznego! Ten i inne

Wielki apetyt
MENU WIELKANOCNE 207

kruchym cieście z malinami sernik na kruchym spodzie świąteczny sernik alzacki Baby świąteczne: babka gotowana na mące orkiszowej, bez cukru babka maślana waniliowo-czekoladowa wielkanocna babka piaskowa, na mące orkiszowej, bez cukru babka migdałowa na oleju i mące orkiszowej babka na oleju, na mące orkiszowej babka żółtkowa na mące orkiszowej babka maślana na mące orkiszowej, bez cukru(...)Pozostałe propozycje: doskonała, domowa, biała kiełbasa żurek na pełnoziarnistym żytnim zakwasie królik w winie z warzywami jajka pod pierzynką jajka faszerowane pieczarkami sałatka jarzynowa domowa szynka parzona szynka wielkanocna, pieczona w chlebie domowy sos aioli idealny domowy majonez   sos tatarski idealny do pasztetów łosoś w galarecie Smacznego

Smaczne Zdrowe
Co jeszcze kryje pudełko? II rozdział 218

zgodnie z obietnicą, zaglądamy głębiej do środka. Będzie pachniało goździkami, karmelem, chilli, orzechami i wanilią. Są ciasteczka z przepisów mojej Prababci Karolki i kilka mniej tradycyjnych, ale niezwykle smacznych, bez których nie wyobrażam sobie świątecznej patery ze słodkościami.  Wszystkie paczuszki powędrowały już w świat i mam nadzieję, że dotrą na czas pod wskazane adresy. Nie udało mi się(...)wszystkich słodkich podarków. Nie zobaczycie dziś migdałowych paluszków, kokosowo-kakaowej rolady, makaroników, orzeszków, śliwiaka i rumowych księżyców. Ale będą za rok! Bo za rok ponownie otworzymy babciny zeszyt, zagnieciemy ciasto i zaczniemy wielkie wypiekanie. I jak co roku będziemy się cieszyć na wspólne przeżywanie tej starej i pięknej tradycji, dzielenia się i wyczekiwania na pierwszą gwiazdę.  Spokoju i radości

KUCHARNIA
Tarta cytrynowa z cremem brulee i z karmelizowanymi cytrynami 194

zależności od preferencji)można dodać dla pewności 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanejotarta skórka z 2 cytryn1/3 szklanki soku z cytryny (bez pestek :-P)Dodatkowo:+ 2 cytryny3 łyżki masła1/3 szklanka cukruKruche ciasto: Składniki na ciasto ze sobą mieszamy. Wyrabiamy kulkę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut.Masa cytrynowa: przygotowujemy podobnie jak creme brulee. Śmietankę podgrzewamy na ogniu(...)zrobiłam wyjątek dla pewności, żeby masa ładnie się ścięła.) Formę na tartę natłuszczamy masłem, albo olejem. Po wyjęciu ciasta z lodówki, wylepiamy dno i boki formy. Na sam koniec ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy np. grubą fasolę. Tak przygotowane ciasto wstępnie pieczemy w temperaturze 180 ºC przez

Bon Appetit Małgorzaty
Domowy pszenny chleb 194

tego chleba zaczęła się moja przygoda z własnym pieczywem, a byłam wtedy kompletnie "zielona" w tej dziedzinie. Nigdy jednak nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Obyło się bez zakalca, nie licząc lekkiej gumowatości, kiedy kroiliśmy go na gorąco ;) Chleb musi jednak choć trochę wystygnąć ;)Składniki:300 ml mleka,1,5 łyżki oliwy,500 g przesianej mąki pszennej(...)resztę ciepłego mleka, dodać sól, mąkę i oliwę. Zagnieść ciasto, które powinno być dość miękkie. Przykryć czystą ściereczką o odstawić do wyrośnięcia - powinno mniej więcej dwukrotnie zwiększyć objętość.Wyrośnięte ciasto zbić, aby pozbyć się nadmiaru powstałego podczas wyrastania gazu. Formę do pieczenia natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć do niej ciasto, przykryć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Migdałowe, z lekką rumową nutą. Ciasteczka, a jak! 189

głównie z moją pomocą. Ale cóż ja mogę na to poradzić...?Oryginalna receptura przewiduje dekorowanie cukrem - mi się to nie udało, więc zostawiłam takie, jakie są. Bez lukru, bez cukru - i wiecie co? Uważam, że i tak są śliczne. Nadadzą się idealnie na świąteczny prezent - gwarantuję, nikt im się nie oprze.Serca z BazyleiSkładniki:(na 45 sztuk(...)sztywną pianę, partiami wsypywać suche składniki. Na końcu wlać czekoladę i rum, zagnieść ciasto.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, foremką wykrawać serca. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.Piec w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cud na Ziemi - wyspa Zakynthos 164

Typowe greckie danie - jagnięcina z sałatką grecką, ryżem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Ogród i fontanna restauracji Piccadilly.    Kilka słów o greckiej, wyspiarskiej kuchni - oczywiście przeważały dania z warzyw, dania mięsne i owoce, jednakże i pyszne słodkie ciasta - niestety nie pamiętam jak nazywało się przedstawione na poniższym zdjęciu czekoladowe ciasto z bakaliami - ale było przepyszne - podawane w restauracji w naszym(...)sałatkę grecką podaną z greckim chlebem... Na koniec - Pani która Nas obslugiwała (a własciwie była to gospodyni domu przy którym była restauracyjka) podała nam jeszcze słodkie, pyszne ciasto - podobne do polskiego ciasta drożdżowego. Chciałam jeszcze zauważyć, że jak będziecie mieli okazję wybrać się do greckiej restauracji i podadzą Wam przed waszymi, zamówionymi już daniami jakąś przystawkę - nie jest ona bezpłatna

MintTaste
Bułeczki kukurydziane bezglutenowe 498

Przepis na te bułeczki znalazłam w książce 120 przepisów bezglutenowych Beaty Połatyńskiej. Książkę dostałam pod choinkę (dzięki Klaudia:-)) i zawiera wiele cennych wskazówek technologicznych odnośnie wypieków

Ze smakiem bez glutenu
Chleb orkiszowy na zakwasie z automatu 175

ciekawego składnika. Oprócz zwykłego żytniego zakwasu dodałem również - cytuję za etykietką - " Naturalny zakwas żytni SIENA (z dodatkiem słodu) ". Na tejże etykietce jest jeszcze napisane: "Zakwas instant nie powoduje wyrastania ciasta chlebowego, polepsza smak i aromat gotowego wypieku jak również strukturę miękiszu. Zakwas instant stosujemy razem z drożdżami (świeżymi lub również instant)." A ten cudny suszony zakwas dostałem w prezencie(...)reklamy na bocznym pasku z prawej strony, tak? :) Mi, niestety, pod koniec pieczenia chleb się troszkę zapadł. Nie bardzo wiem dlaczego :( Ale nie jakoś bardzo, tragedii nie ma. Trochę tylko. I kilka praktycznych porad na koniec: - jak już w maszynie skończy się etap mieszania ciasta i zacznie etap wyrastania to zagłębiamy łapkę w ciasto i wyjmujemy z maszyny śmigiełko

Marder&Marder Manufacture
SZPINAKOWY RAJ POD BZEM. 258

Gdy o poranku do stołu zasiadają matka z córką, RAZEM, to wiedz, że będzie się działo. Gdy kobiety te mają ze sobą dużo wspólnego - to bądź

Wypisz Wymaluj
Tort piernikowy z solonym karmelem. 3 urodziny bloga! 166

karmelu. Dokładny przepis jak wykonać solony karmel jest TUTAJ . Ciasto piernikowe: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło, miód, cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu do połączenia się składników. Lekko przestudzamy. Do misy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i sól.  W oddzielnej misie(...)powstanie gładki, puszysty, stabilny krem. Całość: Przygotowane ciasto, wystudzone ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Ja dodatkowo odkroiłem boki, oraz wierzch ciasta, który był mocno zrumieniony. Na pierwszy blat wykładamy 1/2 kremu, równamy i przykrywamy następnym blatem ciasta. Wstawiamy na 30-60 min do lodówki. Pozostałym kremem dekorujemy boki i wierzch ciasta. Tu już każdy może dekorować wg. własnej wyobraźni

Kuchnia Łukasza