ścisły przepis bez możliwości zmian. Jak w większości moich przepisów użyłam oleju rzepakowego, więc znowu truskawkowy wypiek zaprezentuje mnie w konkursie Blogerzy kochają olej rzepakowy . Składniki (na 1 keksówkę): - 1,5 szklanki mąki (1 szklanka szklanki mąki razowej - u mnie żytnia, 0,5 szklanki mąki krupczatki ) - 2 łyżki otrąb (np. żytnich) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta(...)otręby, proszek do pieczeni, sól. W osobnej misce ubij jajka z cukrem. Dodaj jogurt, ponownie wymieszaj. Suche składniki połącz z mokrymi. Dodaj olej/masło, dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj szklankę truskawek, ostatni raz wymieszaj, ale tym razem ręcznie - dokładnie, ale delikatnie. Wyłóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na cieście ułóż
Corner With RecipesBez cienia przesady mogę powiedzieć, że jest to najlepszy piernik czekoladowy jaki kiedykolwiek jadłam :) Nie pomyślcie, że wpadłam w samozachwyt - to dzieło mojej Mamy :) Piernik jest wilgotny, aromatyczny i cudownie chrupie dzięki orzechom. Jeśli chcecie można polać go czekoladą :) Składniki : 3 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 1 słoik powideł 1 szklanka oleju(...)mieszankę wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Dodać mleko i wymieszać delikatnie łyżką. Gdy ciasto przyjmie płyn wmieszać podobnie powidła. Mieszając cienką stróżką wlać olej i mieszać, aż ciasto przyjmie resztę płynów. Ciasto będzie dość rzadkie. Formę z kominkiem wysmarować olejem. Wylać ciasto i wyrównać. Piec w 180*C przez 30-40 minut lub do suchego patyczka. Smacznego
Chocolate Muffin Blogkawałeczki są one super rozwiązaniem gdy macie więcej niż jedno spotkanie z przyjaciółką, a chcecie tego wielkiego 'WOW' i błysku w oku gdy wnosicie paterę z ciastem. Bądź gdy po prostu chcecie zrobić bezy o różnych smakach. Składniki: (na 1 dużą Pavlova bądź 2 małe średnicy 13-14 cm) białka z 3 jajek 200 g drobnego cukru 3/4 łyżeczki mąki(...)dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Gdy masa będzie już gotowa dodać kakao. Wymieszać dokładnie masę szpatułką do otrzymania brązowego jednolitego koloru. Przygotowaną masę układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odrysować koło wielkości: 18-20 cm i wykładać masę szpatułką, podnosząc brzegi ku górze. Lub 2 małe około 13-14 cm. Jeśli zrobimy koło o dużej średnicy nasza beza
KreatywnePinybiałka (np. niewykorzystane od ciasta) i poznać kilka sekretnych trików, na ich zrobienie. Ważne jest, aby białka, które ubijamy były mocno słodzone. Oddzielając białka od żółtek, należy uważać, żeby ani kropla żółtka nie dostała się do białek, możemy wtedy mieć problemy z dokładnym ubiciem białek.Poza tym ważna jest temperatura suszenia bezów. Bezy suszy się w temp.90-140st(...)przy uchylonych delikatnie drzwiczkach piekarnika.Składniki na bezy:3 schłodzone białka150 g drobnego cukruszczypta soliPrzybranie:śmietana kremówka 36%galaretka malinowa rozpuszczona w połowie przewidzianej na opakowaniu wodydowolne owoceWykonanie:Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier. Idealnie ubite białka z cukrem mamy wtedy, kiedy spokojnie możemy odwrócić miskę i masa białkowa się trzyma. Nakładamy masę do szprycy
Walijskie Pichceniesię, że ilości produktów są takie "nieokrągłe":) Jeżeli chcecie przygotować ciasto w robocie kuchennym, zajrzyjcie do oryginalnego przepisu. Ja bardzo lubię zagniatać kruche ciasto ręcznie - po co myć potem robota, jak wystarczą miska i nasze dłonie:) Tak więc w przepisie znajdziecie mój sposób na zrobienie ciasta. Dobrze, żeby kruche ciasto przed rozwałkowywaniem postało 5 minut w temperaturze pokojowej. Zrobi się(...)wtedy ciut miększe i wałkowanie będzie wymagało mniej siły. Plasterki pomidora będą wyglądały ładniej, jeżeli pomidora pokroicie w poprzek. W oryginale brzegi ciasta przed pieczeniem smarowane są jajkiem. Ale pomyślałam sobie - skoro nie używam jajka do ciasta, to po co mam je marnować na smarowanie brzegów? I tu wpadłam na przewrotny pomysł posmarowania go maślanką, który okazał się
Chilli Czosnek i Oliwajakiegos konkretnego nadzienia. Boczek i cebulka zmieszane sa z ciastem. Po ugotowaniu tworza przepyszne danie, a wraz ze sosem i warzywami smakuja wrecz wysmienicie. Moj Maz zajadal sie nimi bez opamietania.Te knedle maja jeszcze jedna zalete, nie ma przy nich specjalnie duzo pracy mimo podsmazania boczku i grzanek.skladniki:800g ziemniakow70g boczku wedzonego1 cebula50g masla2 kromki chleba tostowego2 jajka150g makisolgalka(...)ziemniakow dodajemy jajka, make, sol, galke, boczek z cebula i grzanki. Zagniatamy na jednolita mase.Mokrymi dlonmi formujemy z ciasta knedle. Obtaczamy w mace ziemniaczanej i gotujemy we wrzatku przez okolo 15 minut.Knedle podajemy ze swiezymi warzywami i z sosem, najlepiej z pieczeni, ale jak nie dysponujemy takim to nic nie szkodzi.Smacznego
Przysmaki KarolkiSzybkie, smakowite i pulchne babeczki z dodatkiem buraków czerwonych, z czekoladową polewą z wielkanocnych króliczków i jajek. Smaku buraków zupełnie nie czuć w gotowych babeczkach
Ze smakiem bez glutenuPyszny aromatyczny tradycyjny kurczak;) Od czasu do robię w domu zwykłego kurczaka z ryżem. Posiłek pewny i sprawdzony więc jak nie mam akurat ochoty na twórcze
Kuchnia Pełna PasjiSkładniki: 1 puszka (240 g) białej fasoli (może być też czerwona) 3 jajka 10 g (1 płaska łyżka) masła0,5 szklanki (50 g) odtłuszczonego mleka w
Malowane smakiemhakowymi na elastyczne ciasto. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut. Ciasto wyjdzie dość gęste i przez to problematyczne przy nakładaniu do gofrownicy, ale smak końcowego produktu to wynagrodzi :) Gofrownicę rozgrzać, aż włączy się termostat i zielona lampka przestanie świecić. Przed nakładaniem porcji ciasta, każdorazowo smarować ją olejem za pomocą pędzelka. Dużą łyżką nakładać ciasto, rozprowadzając(...)całej powierzchni dolnej płyty gofrowej. Nie zamykać na zatrzask, bo ciasto musi mieć miejsce do wyrastania pod wpływem ciepła. Piec ok 6 minut, aż gofry będą złoto-rumiane - czas pieczenia zależy od preferowanego stopnia zrumienienia gofrów, ja lubię średnio wypieczone i dokładnie trzymam si ę tego czasu. Podawać z jogurtem naturalnym i domow ą frużelin ą truskawkow
Grunt to przepis!wsunęła placek do pieca. "Sól podkreśla słodycz", mawiała, oblizując palce" . * Smarując brownie moim ukochanym solonym karmelem nie raz oblizywałam palce i za każdym razem powtarzałam sobie w głowie "Tak, solony karmel, brownie i pistacje to jest to co zawsze będę uwielbiać, nawet w środku rabarbarowo-truskawkowej wiosny!". A Wy? BROWNIE Z SOLONYM KARMELEM I PISTACJAMI Na ciasto: 225 g gorzkiej(...)posypania ciasta) 200 g cukru Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Czekoladę wraz z masłem stopić w kąpieli wodnej - dobrze wymieszać, by powstała gładka masa. Zdjąć z ognia, wmieszać ekstrakt waniliowy i cukier. Odstawić do wystudzenia. Jajka ubić, dodając pod koniec mielone migdały i pistacje. Połączyć z masą czekoladową i przelać do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej
KUCHARNIATorcik dzięki świeżym kwiatom wygląda pięknie i świetnie nadaje się na wyjątkowe okazje. Wbrew pozorom nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych. Jest naprawdę bardzo łatwy i
Smakołyki AsiCiasto piaskowe z uroczym sercem niespodzianką. Na Walentynki, Dzień Matki i każdą inną ważną dla Was okazję. Wykonanie ciasta jest wbrew pozorom bardzo proste, zabiera tylko
maniapieczeniaCiasto jogurtowe z makiem i morelami ma w sobie coś z ciasta babkowego, zapewne dlatego, że w swoim składzie oprócz zwykłej mąki pszennej, ma jeszcze mąkę
Smakołyki BerenikiBezglutenowa, bezmleczna i bezlaktozowa tarta z truskawkami. Delikatne kruche ciasto, lekka, puszysta śmietanka i soczyste truskawki - połączenie idealne. Tarta jest przepyszna. Smakuje jak najlepszy tradycyjny wypiek
Kuchnia bezglutenowa