bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:971/1508)

Chleb konopny na drożdżach. 175

większego wyrazu. Konopie mam z zaprzyjaźnionego sklepu Konopna - Alternatywa Ja piekę pieczywo bez soli, ale w przepisach ją Wam podaję, bo nie każdy musi i je bez soli. Niemniej jednak namawiam do powolnej rezygnacji z solenia, bo warto, dla zdrowia i odkrywania nowych smaków, bo bez soli wszystko smakuje lepiej, nie od razu oczywiście, trzeba stopniowo(...)drożdży dodajemy obie mąki, olej rzepakowy i sól, jeśli chcecie z niej skorzystać. Pamiętajcie, że sól nie może mieć bezpośredniego kontaktu z drożdżami, bo je najzwyczajniej w świecie zamorduje ;) Ciasto wyrabiamy do momentu, aż stanie się elastyczne i będzie odchodziło od rąk, można dosypać nieco mąki pszennej. Ciasto wkładamy do foremki posypujemy łuskanymi ziarnami konopii i odstawiamy do piekarnika nagrzanego

MamaOskarka
Sernik na spodzie brownie z polewą malinową 252

Czekoladowy spód brownie, aksamitna, kremowa masa serowa, zwieńczenie lśniącą polewą malinową. Czego można chcieć więcej?  Dla mnie idealne połączenie. Poszczególne warstwy ciasta doskonale ze sobą współgrają. Składniki: Spód brownie: 70 g masła 70 g gorzkiej czekolady 1 jajko 1/4 szklanki cukru 50 g mąki (może być bezglutenowa) Masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam takiego z wiaderka(...)szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego Polewa: słoiczek dżemu malinowego (250 g) Przygotowanie: Spód brownie:  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C  (góra-dół bez termoobiegu). Przygotowujemy formę o średnicy 24-25 cm. Dno wykładamy papierem, zapinamy obręcz, pozostawiając papier na zewnątrz. Czekoladę z masłem roztapiamy na małym ogniu, mieszamy i nie podgrzewamy zbyt

Smakowity Blog Kulinarny
Mazurek pierrot-lion 180

Mazurek robiłam po raz pierwszy w życiu. Zawsze wydawało mi się, że takie ciasto, to nie ciasto. No bo jak może smakować zwykłe kruche ciasto z jakąś tam masą, bez żadnej wkładki i innych wizualnych polepszaczy? A może smakować i to wybornie, o czym przekonałam się na własnej skórze i teraz żałuję, że tak późno. Jeśli więc macie jakieś obiekcje(...)dekoracji: biała polewa suszone morele daktyle kandyzowana skórka cytrynowa Wykonanie: Składniki na kruchy spód siekam, zagniatam kulę ciasta, zawijam w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. Rozwałkowuję na prostokąt na blaszkę o wym. 24x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na  obrzeże ciasta miksuję i wyciskam za pomocą rękawa cukierniczego dookoła ciasta w blaszce

Ciasteczkowy Potwór
Dyńcepcja 195

pochwalić dyniową aparycją. To bardzo efektowny sposób na podanie babeczek- zachwycone ochy i achy gwarantowane. A osoby, które się Halloween'owo bawią, z pewnością unikną psikusa bo jest to bez wątpienia "treat". Zatem na pytanie "trick or treat?" odpowiadam: DYNIOWE DYNIE Z KREMEM CZEKOLADOWYM:) 175g mąki szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 50g cukru(...)mieszamy. Na koniec dodajemy wymieszane suche składniki i dokładnie mieszamy łyżką- masa wydaje się gęsta, ale po dłuższym mieszaniu całą mąkę udaje się wmieszać. Ciasto przekładamy do silikonowej formy na babeczki i pieczemy 20-30 minut do suchego dźgulca. Zimną czekoladową śmietanę ubijamy do otrzymania puszystego kremu. Wyrośnięte czubki babeczek odcinamy nożem. Dwie babeczki sklejamy za pomocą kremu. Z odciętego

les mirabelles
Orzechowe muffiny 271

ktoś widział weekend bez słodyczy? Przecież takich pyszności nie można sobie odmówić.. :) :) A mocno orzechowe muffinki, to taki mały prezent dla mojego Męża.  Przepis w wersji eksperymentalnej, ale jaki efekt...  Muffinki znikają z talerza w takim tempie.. :) A amatorów orzechowych słodkości dookoła nie brakuje... Orzechowe muffinki   Składniki: pół kostki masła szklanka mleka 1 jajko(...)szklanki cukru cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g orzechów włoskich 4 wafelki orzechowe 5 cukierków Michałków 3 łyżki syropu klonowego Przygotowanie: Masło rozpuszczamy na patelence i łączymy w jednej misce z mlekiem i rozkłóconym jajkiem. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukry i proszek do pieczenia.  Orzechy włoskie drobno siekamy, cukierki kroimy

Lawendowe Niebo
TORT Z POPCORNEM W KAJMAKU 315

coś kawowego, później stwierdziłam, że może jednak zrobię brownie z malinami, a na koniec postanowiłam, że mam jednak ochotę na coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym(...)który oblałam toną przepysznego kajmaku!:) Nie będę ukrywać - tort ostro "idzie w biodra", ale kto by się tym przejmował, kiedy kiecka sylwestrowa już dawno wisi w szafie, można więc bez wyrzutów poszaleć!:) A kto z Was się odchudza, niech lepiej zacznie od... poniedziałku:))) SKŁADNIKI NA SPÓD BROWNIE:1 szklanka oleju (użyłam rzepakowego)2 szklanki cukru brązowego2 łyżeczki ekstraktu

Słodko-Słony Świat Ilony
Kurczak z porami zapiekany w cieście 1240

faszerowane mięsemKrucha sałatka z panierowanym kurczakiemZapiekanka jest przeznaczona dla dwóch osób, jest smaczna i sycąca.  Bardzo niewiele potrzeba aby to danie przygotować, wystarczy 1 ćwiartka kurczaka wyluzowana z kości, bez skóry, kawałek pora, jajka, mleko, mąka, natka pietruszki.Kurczak z porami zapiekany w cieście1 ćwiartka kurczaka1 por1 łyżeczka oleju1 kostka bulion warzywny Winiarypieprz3 jajka2 kopiaste łyżki mąki100 ml mleka1 łyżka(...)Przekładamy kurczaka z porem do żaroodpornego naczynia. W misce mieszamy za pomocą trzepaczki mąkę i mleko, wbijamy jajka i ubijamy trzepaczką, Ciastem zalewamy kurczaka z porem, posypujemy natką pietruszki. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, pieczemy ok. 35 minut, ąz ciasto się napuszy a powierzchnia zapiekanki zrumieni. Kurczak z porami zapiekany w cieście podajemy na gorąco. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Holenderskie ślimaki z gruszkami 288

kolorowo i bardzo owocowo :) Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko nadzienie 500 g gruszek obranych i bez gniazd 2 opakowania budyniu waniliowego 80 g cukru 200 ml soku z czarnej porzeczki Przygotowanie: Gruszki pokroić w małą kosteczkę i z 100 ml soku oraz cukrem gotować(...)masło, jajko. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość.  Ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm ( prostokąt). Rozwałkowany placek smarujemy połową nadzienia i rolujemy ciasto. Zwinięty rulon tniemy ostrym nożem na 12 kawałków. Każdy kawałek wkładamy do formy muffinkowej. Z drugą częścią ciasta i nadzienia robimy to samo.  Pieczemy

Niezły Młynek
Chleb na zakwasie z ziarnami 202

Mirabbelki. Troszkę go zmieniłam,  do ziaren słonecznika dodałam siemie lniane i płatki owsiane, a jeden upiekłam bez żadnych ziarenek. Chleb na zakwasie z ziarnami Składniki na zaczyn: 5 łyżek zakwasu 75 g wody 11o g maki pszennej chlebowej Składniki na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 75 g mąki żytniej 720 75 g maki pszennej razowej(...)utworzyć piękna kula. Ciasto odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło. Następnie wkładamy do formy i odstawiamy na kolejne 4-5 godzin. Z tej proporcji wyjdą nam 2 keksówki. Gdy ciasto już wyrośnie delikatnie malujemy je mlekiem i posypujemy ziarnami. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, uprzednio spryskując go wodą. Pieczemy około 50 minut

Kulinarne przygody Gatity
Chlebek bananowy (bezglutenowy i bez cukru) 249

Pyszny i słodki chlebek bananowy, idealny na śniadanie. Chlebek jest bardzo prosty w przyrządzeniu, nie zawiera cukru i jest bezglutenowy. Świetnie komponuje się z jogurtem naturalnym

Mienta blog
Drożdżowy jabłecznik z migdałową posypką 248

temu mam dostęp do owoców i przecierów. Polecam wszystkim, kilka godziny pracy w sezonie letnim a radocha cały rok.  I tak jak dzisiaj mogłam sobie zrobić pyszny jabłecznik bez problemu:) Na ten przepis natrafiłam na jednym z blogów ale nie pamiętam na którym, (zapisałam go i nie dopisałam skąd go mam) Dodałam do niego mój przepis na posypkę(...)ciasto zniknie bardzo szybko:) Składniki: ciasto: 50 g drożdży 500 g mąki graham 4 łyżki cukru jajko 250 g margaryny 4 łyżki mleka jabłka: 1 litr przetartych jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kardamonu 2 kisiele cytrynowe posypka: 50 g margaryny 2 łyżki cukru 200 g płatków migdałowych  Wykonanie: Podgrzewamy lekko mleko z cukrem. Ściągamy garnek z pieca

ciastkarnia na kruchym spodzie
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach 257

rozczyn z drożdży i łyżkę oliwy. Wyrabiać kilka minut ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować w kulę, wsadzić do miski i przykryć ściereczką. Ostawić do podwojenia objętości na około 40 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnice podsypaną mąką i ponownie zagnieść. Uformować owalny bochenek, ułożyć go na blaszce posypanej(...)przykryć. Odstawić na kolejne 40 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C.Po ponownym wyrośnięciu kilkakrotnie naciąć chleb i oprószyć mąką. Wstawić do piekarnika i piec około 45- 50 minut

wyzwania kuchenne
21. Słodkie niedzielne popołudnie, czyli bardzo kruche babeczki 226

same brzegi i robimy dziurki widelcem na dnie (aby ciasto nie napuchło i nie zrobiły się bąble) Wstawiamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20-22 minuty, aż ciasto będzie złociste (trzeba pilnować, aby się nie przypaliło). Przed wyjęciem wystudzić w foremkach i delikatnie wyjmować- babeczki są bardzo kruchutkie! Masa na spód - kajmak mleko skondensowane słodzone(...)serkiem mascarpone i dokładnie mieszamy. Ewentualnie dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Krem w smaku wychodzi podobny jak w naszym torcie, jest  jedynie mniej delikatny, bo bez dodatku bitej śmietany. Bita śmietana330 ml śmietanki 30% (jedno opakowanie)1/2 szklanki cukru pudruopakowanie śmietan- fixu (użyłam tego, aby utrzymać konsystencje śmietany i aby nie podeszła wodą)  Śmietanę

Symfonia Smaków
Ciasteczko w prezencie 193

masło i wyrabiamy ciasto na kruszonkę. Dodajemy jajko i żółtko oraz rum. W razie konieczności dodajemy też łyżkę mleka. Wyrabiamy ciasto.  1/3 ciasta odkładamy do drugiej miseczki i dodajemy do niego cynamon, kakao i mleko. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Oba ciasta owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny.   Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy(...)grubość około 0,5 cm. Z białego ciasta wycinamy większe gwiazdki, z ciemnego taką samą ilość  mniejszych gwiazdek. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę  Za jej pomocą łączymy mniejszą.gwiazdkę z miększą. Resztę czekolady  i cukrowych gwiazdek możemy wykorzystać do dekoracji mniejszych gwiazdek

Przysmaki Karolki
Sernik dla dorosłych. Porzeczkowo-ajerkoniakowy 222

piję dużo alkoholu. Najczęściej, gdy jestem chora, C. serwuje mi rumowego Toddy'ego , okazjonalnie zdarza nam się wypić trochę wina do obiadu. Sylwester nie może się obyć bez szampana i kawy po irlandzku, w której przygotowaniu C. osiągnął mistrzostwo. Na średniowiecznym festiwalu zdarza nam się kupić miód pitny, i... To by było na tyle. Pamiętam też, że moim ulubionym(...)więc ich liczba na stojaku stale rośnie. Sporą część kolekcji otrzymaliśmy przy mniej i bardziej oficjalnych okazjach, a niektóre z trunków kupiłam ja. Żeby pić...? Ale gdzie tam! Do ciast! Szczególną słabość mam do ajerkoniaku. Ten gęsty likier kojarzy mi się głównie z Wielkanocą, pewnie przez swój uroczo kurczaczkowy kolor. Skąd wzięło mi się połączenie z czaną porzeczką...? Nie wiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania