bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:969/1508)

Pissaladiere 159

minut. W misce wymieszać mąkę, drobno posiekany rozmaryn, olej, jajko i wlać mieszaninę drożdży. Wymieszać, a następnie zagniatać przez około 5 minut na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnęcia ( u mnie około 40 minut). W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w piórka. Umieścić ją na rozgrzanej patelni(...)minut. Dodać sól, pieprz, cukier i ocet i dusić jeszcze 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i  lekko przestudzić.    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Przenieść na blachę wyłożona papierem do pieczenia  i podzielić na równe prostokąty. Rozłożyć pozostawiajac około 3 cm wolnego z każdej strony na wyrośnięcie. W środku każdego prostokata około

Gosia gotuje
British Apple Pie 131

przypadł mi do gustu pomysł na przygotowanie brytyjskiej wersji, która różni się od polskiej konstrukcją ciasta - jest to ciasto bez jajek i na wodzie, a jabłka pokrojone są w grubą kostkę z niewielką ilością cukru. Ale co jak co, ciasto wychodzi wyśmienite! Mam nadzieje, że i Wam przypadnie ono do gustu. Zapraszam na British Apple Pie!"Składniki(...)ciasta + łyżka wodySposób przygotowania:Do robota kuchennego (można do zwykłej miski) wrzucamy pokrojone na kawałki masło, cukier, mąkę i zalewamy to wodą i wyrabiamy (można ręcznie). Zwarte ciasto przekładamy na blat i dalej wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części, pierwszą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika, drugą zaś rozwałkowujemy, a następnie wykładamy nią formę do pieczenia, wstawiamy

Słodkie Przyjemności
Fish and Chips 197

dorszem, w piwnej panierce podawane z pieczonymi frytkami - no dobra, frytki powinny być smażone, ale ja wolę nie dodawać do nich zbędnego oleju, jak dla mnie lepsze są bez niego :) Obiad eM się spodobał - to fajna odskocznia od typowych w naszym domu, włoskich smaków, więc nic dziwnego :) To kto ma ochotę? :)Składniki:140 g mąkiłyżka miodu150 ml piwa jeżynowego(...)pieczenia i mieszamy, następnie nalewamy piwo i miód i całość mieszamy.Piekarnik nagrzewamy, wrzucamy pokrojone w paski ziemniaki, albo wcześniej przygotowane frytki. Ja zazwyczaj korzystam z kupnych - dobrej jakości. Pieczemy około 15 minut w 190`C.Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.Do rondelka wlewamy olej i podgrzewamy do około 180`C. Pokrojone kawałki ryby maczamy w cieście

Słodkie Przyjemności
Strucla drożdżowa 181

Rolada z ciasta drożdżowego wypełniona po brzegi konfiturą owocową. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki  pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży konfitura porzeczkowa lub powidła śliwkowe lukier: sok z cytryny i cukier puder  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży(...)wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec jedno duże ciasto lub dwa mniejsze. Rozwałkowane ciasto smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo powidłami ze śliwek. Ciasto zwijamy w rulon. Formę wykładamy papierem do pieczenia albo używamy silikonowej. Pieczemy

prawdziwe jedzenie
ziemniaczane chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie podane... 209

smaku, 1 szklanka śmietana gęsta 18% matiasy wymoczyć z godzinę w letniej wodzie, wodę wylać i ręcznikiem papierowym je osuszyć - pokroić na 3 cm kawałki - dodać pokrojone jabłko bez skóry, cebulę, cukier, pieprz, sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać - śmietanę dodać przed podaniem śledzi na talerz ziemniaki obrane i podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera(...)świętami, ja je robię co jakiś czas w ciągu roku.......polecam.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik pistacjowy z białą czekoladą 501

sernik (oprócz składników na spód) należy wyjąć na 2-3 godziny przed pieczeniem z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy od spodu na sernik. Wszystkie składniki na spód wkładamy do malaksera i pulsacyjnie łączymy (jeśli nie mamy malaksera zagniatamy ręcznie kruche ciasto). Powstałym ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm i chowamy na 15 minut do lodówki(...)spód. Na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z wrzątkiem, który parując będzie nawilżał sernik. Wstawiamy blachę na środkową półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 65-70 minut w 160°C z termoobiegiem (lub 170°C bez). Gotowy sernik pistacjowy schładzamy przez kilka godzin w lodówce i posypujemy posiekanymi pistacjami. Możemy także posypać go płatkami goździków czy róż (bardziej

Poezja smaku
Quiche z cebulą, pieczarkami i boczkiem 244

cebule- około 150 g boczku pokrojonego w paski/kosteczkę- 3 jajka- 250 ml śmietany- 1 mozzarella- łyżeczka świeżego tymianku- sól- pieprz- forma do tartyNastawiamy piekarnik na 200 stopni.Na początku bez dodatku oliwy czy masła smażymy boczek, aż się zrumieni.Kroimy cebulę w piórka. Większe pieczarku dzielimy na pół. Gdy boczek się zrumieni wyjmujemy go za pomocą łyżki cedzakowej(...)tarty tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę i wbijamy do niej 3 jajka. Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.Warzywa zdejmujemy z ognia i przekładamy do wyłożonej ciastem francuskim formy.Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Całość zalewamy masą jajeczno śmietanową.    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni
Tradycyjne pączki nadziewane konfiturą różaną 175

pączki z przepisu mojej babci. Próbowałam już różnych przepisów na pączki, były pączki smażone i pieczone, miały różne nadzienie. Ale jednogłośnie stwierdziliśmy, że pączki według przepisu babci, nadziewane konfiturą z róży (ewentualnie powidłami) nie mają sobie równych:) I żaden Tłusty Czwartek nie może się bez nich obejść! Składniki: 600g mąki pszennej,  50g świeżych drożdży, 6 łyżek cukru(...)cytryny oraz posiekanym masłem. Dokładnie wyrobić, pod koniec dodać ocet. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Następnie nabierać łyżkę ciasta, rozgnieść w dłoni na okrągły placuszek i nałożyć łyżeczkę ulubionych konfitur, dobrze zakleić. Gotowe pączki układać na blasze złączeniem do dołu i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut

Z miłości do słodkości
Rożki ze szpinakiem i serem feta 366

Prosta przekąska lub danie wegetariańskie z ciasta francuskiego, którego farsz stanowi podsmażony z czosnkiem szpinak i kawałki sera feta.Składniki:płat ciasta francuskiego3 ząbki czosnku250 g

wyzwania kuchenne
CIASTO PLEŚNIAK Z CZERWONYMI PORZECZKAMI 117

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Słodkie zapomnienie
Bułki z płaskurki i kotlety z czarnej fasoli, czyli domowy hamburger 191

ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 10 części, uformować bułki, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i ponownie pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Bułki posmarować żółtkiem, posypać ziarnami słonecznika, płatkami owsianymi. Wstawić do nagrzanego na 200 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piec ok. 20 minut. Kotlety z czarnej fasoli(...)palców ponad fasolę. Co prawda zmiana wody wiąże się z utratą większej ilości składników mineralnych, ale dzięki temu fasola będzie bardziej lekkostrawna. Gotować na dużym ogniu, bez przykrycia ok. 10 minut od czasu zagotowania. Po tym czasie, zmniejszyć ogień pod garnkiem, przykryć i gotować ok. 50-60 minut. 5 minut przed końcem gotowania posolić (sól powoduje, że fasola

gutfut
Ciasto MONTE 642

Ciasto Monte Pamiętacie z dzieciństwa deser Monte? Znalazłam w sieci ciasto, które smakiem ma przypominać właśnie ten zapomniany już deser. Udało się Jasny biszkopt, krem mleczny

Relaxtime
Szarlotka orzechowa bezglutenowa 151

Ta szarlotka powstała z potrzeby chwili, kiedy bardzo chciało mi się zjeść coś słodkiego, ale przy okazji zdrowego i bezglutenowego. Akurat miałam ugotowany

To co kocham
CIASTO MARCHEWKOWE WG DIETY STRUKTURALNEJ 137

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Słodkie zapomnienie
Bezy z miętą 159

Bałam się przygotowywać bezy, nie wiedziałam, co mi z tego wyjdzie, czy w ogóle coś wyjdzie. Ale zaczęły za mną chodzić, dopominać się, żebym je wypróbowała

dom-agi.pl