50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 500 przepisów (strona:19/34)

Wegańskie rogale Marcińskie 153

skórki kandyzowanej 100-150 g cukru pudru Mak sparz (zalej wrzątkiem) wraz z orzechami (część orzechów włoskich zostaw do dekoracji, ja dodatkowo użyłam płatków migdałowych). Po 15 minutach odcedź mak i przepuść przez maszynkę, albo tak jak ja zamorduj wszystkie blendery w domu. Masę marcepanową utrzyj z cukrem pudrem, połącz z masa makową i na końcu dodaj skórkę pomarańczową

greenscarf
Makowiec drożdżowy - gwiazda betlejemska 427

świeżych drożdży 3 średniej wielkości jajka (M) 100 g masła 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanka cukru 400 g gotowej masy makowej (u mnie Bakalland) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek sułtańskich garstka posiekanych orzechów włoskich 2-3 krople zapachu migdałowego 1 łyżeczka powideł śliwkowych sok z cytryny Dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Drożdże rozrobić(...)być zbyt gorące, nie może parzyć. Dodać jajka. Wyrabiać wszystko dokładnie przez 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Masę makową doprawić bakaliami - kandyzowaną skórką, orzechami, rodzynkami, powidłami i zapachem migdałowym oraz sokiem z cytryny - do smaku. Naszykować blachę do pieczenia - najlepiej tę z piekarnika i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na środku narysować

Kulinarne Inspiracje
Żurawina z miodem i kolendrą 148

Żurawina w słoiku, odsłona druga. Tym razem lekko miodowa, lekko pomarańczowa, lekko alkoholowa, wytrawna i bardzo pachnąca. Trudno ją porównać do poprzedniej z jabłkami i sokiem cytrynowym, bo to zupełnie inny smak. I obie są doskonałe, trudno mi wybrać smaczniejszą. Ta będzie(...)idealna do pieczonego łososia lub dowolnego sera. Składniki: • 1 kg żurawiny • 300 g cukru • 2 łyżeczki nasion kolendry • 1/2 łyżeczki soli • 5 łyżek płynnego miodu • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej • sok z 1 cytryny • 1 kieliszek wódki, u mnie żubrówka Wykonanie: • Żurawinę przed smażeniem zamrozić na co najmniej 24 godziny, aby straciła goryczkę. • Owoce

To co kocham
ZABAJONE Z CYTRUSAMI 187

minut Gotowanie: 15 minut Chłodzenie: 2 godz. Składniki: 1 różowy grejpfrut 4 pomarańcze 2 mandarynki (wypestkowane) ½ cytryny 6 żółtek jajek 120 g drobnego cukru 3 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej   Wyciśnij sok z jednej pomarańczy i z połówki cytryny, odstaw na bok. Cytrusy obierz ostrym nożem, usuwając zewnętrzną białą błonę z pomarańczy i grejpfruta, obieraj je nad miseczką(...)należy przerywać ubijania. Krem ma mieć konsystencję musu, powinien być gęsty i sztywny i podwoić swoją objętość. Wlej zabajone do 4 salaterek, włóż kawałeczki cytrusów i posyp z wierzchu kandyzowaną skórką pomarańczy. Odstaw do schłodzenia na minimum godzinę, a najlepiej na kilka godzin. *Zagotuj w garnku wodę i umieść na nim żaroodporną miskę, tak, aby nie dotykała powierzchni gotującej wody

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kakaowe muffiny z Tabasco i skórką pomarańczową 178

proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1,5 łyżki kakao 125ml oleju 125ml jogurtu naturalnego lub maślanki 1 jajko 1 łyżeczka sosu Tabasco  80-100g kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao i skórkę pomarańczową. Mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki: olej, jogurt, Tabasco i jajko. Następnie delikatnie

Ze smakiem i z pasją
Hot Cross Buns - Angielskie bułeczki wielkanocne 255

mąki pszennej pełnoziarnistej  200 ml mleka 50 ml wody 50 g cukru 60 g masła 160 g drobnych rodzynek 50 g mieszanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i limonkowej skórka starta z 1 dużej pomarańczy (umytej i wyszorowanej szczoteczką) 1 duże jajko (L) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 laska cynamonu 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 3 goździki(...)bułeczek przed pieczeniem: 1 duże jajko 1/2 łyżki mleka do dekoracji: gładka konfitura morelowa do posmarowania upieczonych bułeczek (około 115g) Mąkę wsypać do dużej miski, dodać drożdże, cukier, rodzynki, skórkę kandyzowaną, mielony cynamon, imbir i sól. Wymieszać. Do rondelka wlać mleko, wodę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wrzucić laskę cynamonu, goździki i startą skórkę z pomarańczy. Podgrzewać do wrzenia

maniapieczenia
Miała być musztarda... 159

400ml białego wytrawnego wina 1 cytryna (otarta z niej skórka i wyciśnięty sok)  500-600g cukru 4 łyżki angielskiej musztardy w proszku 1 łyżeczka soli 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 20g skórki pomarańczy krojonej (w formie przyprawy w torebce) Pigwy myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Jest to trochę żmudne, bo te twarde owoce nie należą(...)Dodajemy tyle cukru, ile waży nasza masa. Kładziemy z powrotem na ogniu. Rozpuszczamy musztardowy proszek w niewielkiej ilości gorącej wody i razem z solą i skórką pomarańczy dodajemy do garnka. Skórka może być tylko kandyzowana, ale mi bardzo podbają się te ciemne kropeczki z krojonej. Gotujemy na małym ogniu, aż musztarda stanie się dość gęsta- 20 minut powinno wystarczyć. Bierzemy

les mirabelles
CIASTO KAKAOWE BEZ MLEKA I JAJEK 176

łyżka cukru waniliowego 1 szklanka zimnej wody lub soku czy mleka owsianego ⅓ kubka oleju np. kokosowego 1 łyżka octu np. jabłkowego dodatkowo garść np. suszonej żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej z firmy Helio ( generalnie do tego ciasta możecie użyć również owoców typu jabłko, banan czy maliny oraz innych waszych ulubionych suszonych owoców czy orzechów) Wykonanie: wszystkie suche składniki

Słodkie zapomnienie
MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 718

suchego maku170 g jasnego brązowego cukru 100 g rodzynek50 g orzechów włoskich posiekanych3 łyżki miodu2 łyżeczki aromatu migdałowego1 łyżeczka cynamonu1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Masa makowa:  Mak zalewa wrzątkiem, przykrywam i gotuję przez 20 minut.   Odciskam nadmiar wody i pozostawiam do ostygnięcia. Dwukrotnie mielę w maszynce do mięsa(...)pieczenia. Smaruję rozbełtanym jajkiem, aby skleić  złączenia. Piekę makowca w 160 stopniach przez 60 minut. Po upieczeniu, zostawiam w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Dekoruję lukrem i kandyzowaną skórką cytrynową. SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Owsiane ciasteczka z nutką pomarańczy w wersji light 283

szklanka mąki owsianej 1 jajko 80 g miękkiego masła 1/2 szklanki brązowego cukru 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Masło z cukrem ucieramy

Kulinarne przygody Gatity
Makowiec 674

orzechów włoskich, posiekanych 3 łyżki miodu 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu  1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 6 białek Mak zalewamy wrzącą wodą (do pokrycia), odstawiay do wystygnięcia, odsączamy z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.  Do przygotowania(...)brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem i posypać suchym makiem/ zmielonymi migdałami/  kandyzowaną skórką / orzechami- wybór należy do nas :). Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy wypukłej

Pudełko rozmaitości
Pomarańczowa drożdżówka na szybko 598

Składniki (na formę 30cm x 11cm): Ciasto: 250 g mąki pszennej 12 g drożdży instant 4 łyżki cukru  skórka otarta z jednej pomarańczy 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie) 1 duże jajko 80 g masła 3/4 szklanki mleka Kruszonka: 100 g mąki 50 g cukru 50 g masła Przygotowanie: Kruszonka: Mąkę, cukier i masło zagnieść i schłodzić

Ze smakiem i z pasją
DOMOWA MASA MAKOWA 195

maku woda (do zalania maku) 100 g migdałów  100 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki masła około 1 szklanka miodu  2-3 łyżki brandy (opcjonalnie) DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego(...)czym zmiel go dwukrotnie w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej masło i miód, dodaj do tego posiekane drobno bakalie, kandyzowaną skórkę, świeżo starte skórki z pomarańczy i cytryny, aromat i brandy (jeśli używasz). Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj całość na średnim ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj do niej zmielony

Słodko-Słony Świat Ilony
Makowiec z bezą na kruchym cieście 263

drobnego cukru do wypieków Masa makowa: 200 g maku 1 jajko L 30 g masła 25 g drobnego cukru 55 g płynnego miodu ¼ szklanki rodzynek ¼ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej ¼ szklanki orzechów włoskich 200g masy marcepanowej Beza: 4 białka szczypta soli 200 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2/3 szklanki orzechów włoskich Sposób przygotowania : Kruche ciasto

Pyry na Gaz
Kluski z makiem 195

lekko podgrzewam. Makaron odcedzam, łączę z masą makową. Mieszam dobrze, podaję gorące. Kluski z masą makową HELIO gotowe. Smacznego:) Masa makowa HELIO składa się z maku, rodzynek i kandyzowanych skórek pomarańczowych (plus cukier i aromaty). Możecie wzbogacić ją dodając do niej inne bakalie, np. suszone owoce: żurawinę, morele, śliwki, daktyle, orzechy, migdały, dodać kilka kropel likieru pomarańczowego lub Amaretto

Zasmakuj Kuchni