drobnego cukru do wypieków Masa makowa: 200 g maku 1 jajko L 30 g masła 25 g drobnego cukru 55 g płynnego miodu ¼ szklanki rodzynek ¼ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej ¼ szklanki orzechów włoskich 200g masy marcepanowej Beza: 4 białka szczypta soli 200 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2/3 szklanki orzechów włoskich Sposób przygotowania : Kruche ciasto
Pyry na Gazlekko podgrzewam. Makaron odcedzam, łączę z masą makową. Mieszam dobrze, podaję gorące. Kluski z masą makową HELIO gotowe. Smacznego:) Masa makowa HELIO składa się z maku, rodzynek i kandyzowanych skórek pomarańczowych (plus cukier i aromaty). Możecie wzbogacić ją dodając do niej inne bakalie, np. suszone owoce: żurawinę, morele, śliwki, daktyle, orzechy, migdały, dodać kilka kropel likieru pomarańczowego lub Amaretto
Zasmakuj Kuchnisera białego podwójnie zmielonego - 2 budynie śmietankowe - 2 szklanki mleka - 150 g masła - 1 szklanka cukru - 3 żółtka - 1 całe jajko - 150 g rodzynek - 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej piana - 6 białek - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżka mąki pszennej - 70 g wiórków kokosowych oraz - 2 opakowania biszkoptów Przygotowanie: Czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier
Zainspirowana w kuchnijajka 1/2 szklanki wody 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli MASA MAKOWA: 150 g maku 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 3 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej parę kropel olejku migdałowego Naleśniki przygotować umieszczając wszystkie składniki w naczyniu i zmiksować blenderem na gładką masę. Smażyć cienkie naleśniki z dwóch stron na dobrej jakości patelni
https:KKuchniaMniambiszkoptów 100 g masła 200 g naturalnego miodu 50 g rodzynek 140 g suszonych moreli 100 g drobno posiekanych migdałów 100 g zmielonych orzechów włoskich około 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 białka (z jajek o wielkości M) łyżeczka ekstraktu migdałowego LUKIER: szklanka cukru pudru łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki ciepłej wody CIASTO: Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj
365 dni dookoła kuchnibiszkoptów 100 g masła 200 g naturalnego miodu 50 g rodzynek 140 g suszonych moreli 100 g drobno posiekanych migdałów 100 g zmielonych orzechów włoskich około 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 białka (z jajek o wielkości M) łyżeczka ekstraktu migdałowego LUKIER: szklanka cukru pudru łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki ciepłej wody CIASTO: Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj
365 dni dookoła kuchni100g masła 200g naturalnego miodu 50g rodzynek 140g suszonych fig (lub innych suszonych owoców) 100g blanszowanych migdałów zmielonych na pył 100g grubo zmielonych orzechów włoskich około 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 białka (z jajek o wielkości M) 1 łyżka rumu lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople aromatu migdałowego Dodatkowo: 2 żółtka 1 jajko 1 łyżeczka
Mała Cukierenkaporcje i zamrozić. Składniki 1 litr naparu z zielonej herbaty dobrej jakości bez dodatków smakowo-zapachowych 1 nieduże dojrzałe awokado 4 duże pomarańcze i pół cytryny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, najlepiej domowej roboty 1 łyżeczka kurkumy, opcjonalnie stewia,ksylitol lub miód- opcjonalnie dodatkowo u mnie spora garść szpinaku i 1 łyżeczka młodego jęczmienia (proszek) Parząc herbatę zieloną , zalewaj
Z Kuchni Do Kuchniwiaderkowego 8 jajek 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki miękkiego masła (100g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat waniliowy 10 dag rodzynek 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo: polewa płatki migdałowe Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser trzykrotnie zmielić. 2. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym
Kuchnia domowa Anipudru do ciasta + 1/2 szklanki cukru pudru do lukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 400 g bakalii (u mnie mieszanka: rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa, ananas kandyzowany) - garść odkładamy do dekoracji 1. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem do powstania puszystej masy. Dodajemy po 1 jajku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy
Szefowa kuchnibrązowego cukru (można dosłodzić na końcu, według uznania) - 2 łyżeczki kakao - 2 łyżki wody różanej - niepełna garść orzechów włoskich - 2 łyżki rodzynek - 7 suszonych fig - 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej - 1 tabliczka białej czekolady - 1 tabliczka mlecznej czekolady - 1 tabliczka czekolady karmelowej - 1 cytrynowa galaretka - 1 truskawkowa galaretka - 1 pomarańczowa galaretka - 1 malinowa galaretka - 3 łyżki mieszanki owoców
DominikaDolcitortowej (typ 400 lub 405) 20 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 60 g cukru pudru 1 duże jajko szczypta soli 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis tutaj ) lub otarta skórka z 1/2 pomarańczy 80 g roztopionego masła DODATKOWO: 1 żółtko 1 łyżka wody 50 g białej czekolady 1 łyżeczka masła cukrowe posypki
Rozpustne gotowanieposypką. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy. T akie babeczki doskonale nadają się do koszyka wielkanocnego. :) R ada : Zamiast żurawiny możesz użyć innych owoców kandyzowanych np. daktyli, skórki pomarańczowej itp. Smacznego
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : Nadzienie 1 szklanka suszonej żurawiny 3 łyżki likieru migdałowego (użyłam czerwonego wina z dodatkiem migdałowego zapachu do ciast) 50 g masła 3/4 szklanki migdałów (użyłam płatków) łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Ciasto 600 g mąki pszennej 230 ml mleka 35 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 90 g masła 2 jajka 1/2 łyżeczki soli skórka z cytryny Dekoracja
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczki kawy rozpuszczalnej skórka otarta z całej pomarańczy 2 i 1/4 mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól Polewa: 100g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. 2. Żółtka mieszamy z kawą do momentu uzyskania gładkiej masy. Masło/margaryn
Szefowa kuchnimasła stopionego 200 g miekkiego masła Składniki na nadzienie: 350 g białego suchego maku 100 g cukru pudru 150 g łuskanych orzechów włoskich 100 g migdałów 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 120 g marcepanu 5 okrągłych lub podłużnych suchych biszkoptów 30 g śmietany 30 % 3 białka, które nam zostały z ciasta szczypta soli na wierzch rogali: jajko roztrzepane
Themo przepisyłyżka rumu lub aromat migdałowy/ rumowy Bakalie: łącznie ok 400 g - 1 opakowanie płatków migdałów, 1/2 szklanki żurawiny suszonej, 1 szklanka rodzynek, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej Mleko podgrzać z masłem, cukrem i miodem do rozpuszczenia cukru. Dodać mak mielony i mieszać do lekkiego zgęstnienia składników. Mak będzie dosyć rzadki ale po dodaniu bakalii mocno
Ze smakiem bez glutenuskładniki: 500 g białego sera, tłustego 100 g masła, miękkiego 70 ml śmietany 50-70 g cukru pudru 150 g rodzynek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich lub migdałów wykonanie: Rodzynki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na ok. 5 min., a następnie odsączamy na sitku. Orzechy lub migdały podprażamy na suchej patelni, a następnie razem ze skórką
Domowy Smak Jedzeniakulicz długo zachowuje świeżość, a ciasto się nie psuje. Składniki: 500g mąki 25g drożdży 250ml mleka 6 żółtek 150g cukru 150g masła 70g rodzynków (dałam Helio ) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 25ml koniaku łyżka cukru waniliowego skórka otarta z cytryny 0,5 płaskiej łyżeczki kardamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z połowy
Obiad gotowySKŁADNIKI: 50 dag mąki pszennej 5 całych jaj + 5 żółtek 30 dag cukru 10dag masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 15 dag rodzynek po 5 dag: kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych moreli, daktyli, suszonej moreli dodatkowo do dekoracji: lukier: 15 dag cukru pudru , 3 łyżki wody, kilka kropel aromatu rumowego - wszystko dokładnie ucieramy posiekane orzechy włoskie i migdały
Moja Książka Kucharskaobłędnie dobry przepis na królika! PASZTET NA SŁODKO Z CZEKOLADĄ I BAKALIAMI: składniki: - 500g Torcika Wedlowskiego E.Wedel - 100 g prażonych orzechów laskowych - 100 g rodzynek - 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - 600 g mlecznej czekolady E.Wedel - 400 g pasty z orzechów laskowych Na dekorację: Ganasz z białej czekolady: - 200 ml śmietanki 36% - 50 g miodu - 400 g czekolady białej mlecznej
SMYKWKUCHNImnie orkiszowa) 80 g oleju roślinnego (około 120 ml) 50 g cukru 1 średni banan 100 g tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao lub karobu 2 łyżeczki kandyzowanych skórek pomarańczowych Przygotowanie: Zblenduj na gładką, puszystą masę banana, olej i cukier. Dodaj wszystkie pozostałe składniki (poza czekoladą) i wymieszaj. Na samym końcu dodaj posiekaną czekoladę. Z powstałego ciasta formuj kulki
greenscarfquinoy 2 łyżki mąki z tapioki 2 łyżki kakao pól łyżeczki proszku do pieczenie (opcjonalnie) 2 jajka pół szklanki mleka kokosowego 3 łyżki wody 2 łyżeczki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki cukru kokosowego szczypta soli 2-3 łyżki dżemu Łowicz 100% owoców Rokitnik 2 suszone morele (niesiarkowane) kilka liofilizowanych wiśni 2-3 kumkwaty 1 łyżka pudru z liofilizowanych
Quinoa Raz!szklanki mleka 200g półtłustego twarogu 20g masła 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki cukru ziarenka z laski wanilii garść rodzynków 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym mleku, dodać łyżkę cukru i mąki, wymieszać i odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy. Resztę cukru utrzeć z jajkiem
Obiad gotowyoczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 100g rodzynków (sułtanki, królewskie) 70g orzechów włoskich (dodałam orzechy włoskie Alesto, dostępne w sklepach Lidl ) 50g śliwek 30g moreli 30g żurawiny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50ml rumu albo koniaku 70g masy marcepanowej do dekoracji: polewa czekoladowa połówki orzechów włoskich Przygotować bakalie: śliwki i moreli pokroić, orzechy posiekać, wszystkie bakalie wymieszać i zalać rumem
Obiad gotowymasła rozpuszczonego do ciasta Nadzienie: 300 g białego maku od Green Essence 100 g masy marcepanowej 100 g blanszowanych migdałów 100 gram orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 3 pokruszone podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka lukier: 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki wody
Życie zaczyna się w kuchnipodaje go z małymi zmianami. Świąteczne ciasto bakaliowe 200 g masła w temperaturze pokojowej 100 g daktyli 50 g suszonych śliwek 300 g rodzynek, suszonej żurawiny, moreli i kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 jabłko 1 mandarynka 100 ml piwa stout 200 g cukru trzcinowego 4 jajka 200 ml mleka 300 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dzieje kuchennej Wiewiórymaku/puszka 200 g masła/ w temperaturze pokojowej/ 3/4 szklanki miałkiego brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu* 100 g suszonej żurawiny 200 g orzechów włoskich, posiekanych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Ugotujmy Coścukru 4 jajka (żółtka oddzielone od białek) 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 40 g posiekanych orzechów 50 g rodzynek 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej olejek migdałowy do smaku wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą, odsączamy z wody a następnie mielimy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Żółtka ucieramy z cukrem oraz masłem
Domowy Smak Jedzeniajajek 200 gram bezglutenowej gorzkiej czekolady 100 gram masła 50 gram cukru trzcinowego 2 łyżki miodu gryczanego 3 łyżki domowej przyprawy korzennej ( TU znajdziecie przepis) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 mandarynka szczypta soli Wykonanie: Czekoladę kruszymy i roztapiamy w kąpieli wodnej razem z masłem, staramy się nie podgrzać za bardzo, dodajemy do niej przyprawę korzenną i skórkę
Quinoa Raz!ostatni przepis w tym roku i wracam w 2017. Rodzinnych, pachnących i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia! Składniki: 200 g rodzynek (można dodać również suszone wiśnie) 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 4 łyżki rumu lub brandy 225 ml mleka 3 łyżki jasnego miodu 85 g masła 450 g mąki pszennej (plus trochę do podsypywania przy wałkowaniu
bistro mamamielić maku bo do kupienia jest już gotowy mak mielony. składniki: 600 g suchego maku mielonego 700 ml mleka 80 g masła 50 g płatków migdałowych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z 1 cytryny 100 g rodzynków + alkohol do nasączenia aromat rumowy lub 4 łyżki rumu 50 g mielonych orzechów włoskich 100 g cukru
Monia miesza i gotujemasy makowej 150 g sera ricotta (lub mascarpone) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 60 g czekolady gorzkiej 40 g czekolady mlecznej 50 g orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 szt. jajek 1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania Kruchy spód Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera lub na stolnicę wsypać
Wypieki i Rumieńcełyżeczka cynamonu · 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej · pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej · 6 białek Mak zalać wrzącą wodą (tak by był całkowicie zanurzony) odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru
Proste Potrawyserową: 1 kg serka waniliowego z wiaderka 2 opakowania budyniu waniliowego 5 jajek 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru skórka otarta z dwóch pomarańczy i cytryny 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek (mogą być namoczone w rumie) dodatkowo: 300 g powideł śliwkowych 2 łyżki dżemu z pomarańczy 2 pomarańcze wiórki i dekoracje czekoladowe Ciasto piernikowe
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatakie znacie, ale ja bardzo je lubię. Najlepiej smakuje z domowym makaronem. SKŁADNIKI makaron nitki 1 szkl. maku 4 łyżki miodu 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek WYKONANIE Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Mak płuczemy, przelewamy gorącą wodą. Osączamy i 2 razy mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa. Ucieramy z miodem, dodajemy
słodki bratekśmietany 18% 50 g smalcu 35 g drożdży 1/4 szklanki letniego mleka szczypta soli na nadzienie: 250 g maku 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w rumie 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 jajka 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej na lukier: 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu łyżeczka maku Mak sparzyć wrzątkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200 ml płynnego miodu 100 g masła 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z połowy cytryny Roztapiamy masło z miodem i studzimy. Następnie dodajemy sypkie składniki i skórki, a całość mieszamy łyżką. Ciasto będzie nieco lepkie, ja nakładałam
Cynamonowe szczęścieLukier: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki wrzątku Masa makowa: 300 g niebieskiego maku 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu kilka kropli aromatu migdałowego kilka kropli aromatu pomarańczowego ½ szklanki cukru pudru 2 całe jajka 30 g rozpuszczonego masła * PRZYGOTOWANIE Masa makowa
Food Squaregrubość 3-4 mm i wycinamy kółka. PRAŻONY SŁONECZNIK: 100 g ziaren słonecznika 50 g masła 100 g miodu 3-4 łyżki śmietany 30% 1 łyżeczka drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej (wykonanej w ten sposób ) lub otartej z niepryskanej pomarańczy Ziarna słonecznika przesypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy 1-2 minutki. Po tym czasie dodajemy
Rozpustne gotowaniełyżka kwaśnej śmietany szczypta proszku do pieczenia 125 g mąki 50 g rodzynek Swojska Piwniczka 50 g zmielonych migdałów Swojska Piwniczka 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki płatków ryżowych musli z bananem Wykonanie : Masło, cukier, żółtka, śmietanę, cukier waniliowy ucieramy mikserem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy, następnie dodajemy bakalie oraz musli
Sama słodycz i szczypta chilitylko tyle miałam) 120 g oleju kokosowego rafinowanego, lub innego oleju roślinnego ale delikatnego w smaku 150 g rodzynek (ewentualnie można zastąpić pokrojonymi daktylami) 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (używam tylko własnej produkcji) 60 g świeżych drożdży 300 ml sojowego mleka (użyłam waniliowego z Biedronki) 2 duże dojrzałe banany 100 g cukru szczypta soli 100 ml słodkiego białego wina
greenscarfszkl. cukru pudru 50 g orzechów włoskich 50 g blanszowanych migdałów - bez skórki 70 g suszonych fig [nie dałam] 70 g daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej [ nie dałam] 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki albo kawałek suchej chałki Dodatkowo: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Moje domowe kucharzeniemasła w temp pokojowej Nadzienie : 150 g białego maku 0,5 szkl cukru pudru 90 g masy marcepanowej 50 g orzechów włoskich 8-9 daktyli 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej śmietany 1 białko 3 - 4 podłużne, pokruszone drobno biszkopty dodatkowo : 1 roztrzepane jajko z łyżeczką mleka lukier posiekane migdały lub orzeszki Przygotowanie : Ciasto
charlotte gotujedyni obranej ze skóry i startej na tarce o małych oczkach (1 pełna szklanka) 100 g masła 4 łyżki miodu skórka otarta z 1 pomarańczy lub 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 125 ml mleka 2 jajka 250 g mąki (1¹⁄₂ szklanki) 100 g cukru (¹⁄₂ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g orzechów pekan
cool and mintywyczerpującym dniu w pracy. Składniki - proporcje na około 10 batoników 2 szklanki płatków owsianych 50 - 60 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/3 szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu 2 jajka rozbełtane lub piana ubita z 2 białek 2-4 łyżki stołowe oleju migdałowego lub oleju arachidowego lub oleju kokosowego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTreściwy, równy, zwarty i odpowiednio wilgotny makowiec na chrupiącym spodzie piernikowym. Przygotowany z gotowej masy makowej. Z dużą ilością orzechów, wiśni i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wykończony polewą kajmakową i posiekanymi orzechami. Dobrze się przechowuje i kroi. Owinięty w folię lub włożony do pojemnika na ciasto i trzymany chłodnym miejscu poza lodówką, będzie dobry przez około 5 kolejnych
cool and mintysmaków, bo jest bajeczna... taka moja... ;-) SKŁADNIKI Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej aromat pomarańczowy Masa serowa: 1/2 kg sera białego (może być z wiaderka) 3/4 szklanki cukru 100 g masła 1/4 szklanki mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
Czary - gary w kuchnijeszcze w celu uwiecznienia ;-) Torcik jabłkowy TORCIK JABŁKOWY 6 średnich jabłek 3 żółtka 250 g masła roślinnego 1 szklanka cukru pudru 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 40 g rozdrobnionych orzechów laskowych sok z 1/4 cytryny 250 g okrągłych biszkoptów 1 galaretka agrestowa (lub w innym smaku) 3 mandarynki Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy
peggiwkuchniwódki lub likieru migdałowego szczypta soli Masy makowa 600 g masy makowej z tego przepisu lub 500 gotowej masy makowej i po 30g posiekanych orzechów włoskich, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i rumu (lub amaretto) oraz piana z 3 białek Do posmarowania i ozdobienia 1 żółtko rozmącone z 1 łyżką mleka 1 białko 3-4 łyżki grubego cukru
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamogą być jeszcze miękkie, ale po wystygnięciu twardnieją, a trzymane w pojemniku, najlepiej w puszcze kruszeją. Smacznego! Ps. Herbatę miętową można zastąpić earl grey’em i dodać kandyzowane skórki pomarańczowe. Robiłam, są równie pyszne co brzydkie
greenscarfmąki pszennej 25 dag cukru 25 dag margaryny 4 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo (jeśli lubimy) : 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej i 100g sparzonych i odciśnietych rodzynek Wykonanie: Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki poprzedniego dnia wieczorem. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem
Walijskie Pichcenietrzcinowy Demerara Symbio 485 g mąki – 150 g mąki ryżowej, 150 g mąki kokosowej i reszta orkiszowej 3 ł suchych drożdży Do mojej bułki dodałam również kandyzowanej skórki pomarańczowej Wszystkie składniki, tak jak są opisane w liście, po kolei dodajemy do automatu. W moim ustawiony został program 6.... I po ponad 3 godzinach buła gotowa. Musi być
Z Kuchni Do Kuchnistartej z pomarańczy. Składniki: 600 g mąki 50 g drożdży szczypta soli 6 żółtek 1 łyżka oliwy 125 g masła 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 25 g płatków migdałowych Sposób wykonania: 2 łyżki mąki zalać jedną szklanka ciepłego mleka. Dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek, dodając szczyptę soli
Kubki smakułyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g czekolady gorzkiej (70% kakao), roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej - ja dodałam mleczną 100 g orzechów włoskich, posiekanych 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej- ja nie dodałam dodatkowo - pół łyżki mąki do obtoczenia bakalii 70 g ulubionej czekolady (użyłam gorzkiej), roztopionej w kąpieli wodnej - do dekoracji wierzchu Wszystkie składniki powinny być
Kubki smakuodstawiamy. Masa: 400 g mrożonej żurawiny 4 łyżki cukru (do żurawiny) 250 g mielonego maku 30 g masła 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g suszonej żurawiny 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżeczka aromatu migdałowego 2 białka ubite na sztywną pianę W garnuszku umieścić żurawinę i cukier. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień
Chocolate Muffin Blogdrożdży pół łyżeczki soli Nadzienie: 500 g białego maku 150 g orzechów włoskich 100 g migdałów 150 g masy marcepanowej 100 g biszkoptów ok. szklanka cukru łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej odrobina aromatu migdałowego drobno pokrojone rodzynki (opcjonalnie) 4 białka Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody bakalie do posypania wierzchu (np. siekan e orzech y, migdały
Słodka Stronanimi nie przepadają ale ja je lubię :) więc postanowiłam upiec sobie kilka , tak przed świątecznie na próbę . Wyszły pyszne Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 125 g mielonych migdałów 3 jajka 200 g cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g zmielonych orzechów laskowych 4 łyżki mąki 1 łyżka
Sama słodycz i szczypta chilisoli 225g miękkiego masła kilka kropel aromatu waniliowego Nadzienie: 200g maku 100g migdałów 200g orzechów włoskich 5 okrągłych biszkoptów 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ok 3 łyżki gęstej śmietany kilka kropel aromatu migdałowego Lukier: 1 szkl cukru pudru 3-4 łyżki mleka Ponadto: jajko do posmarowania posiekane migdały do posypania Nadzienie
Smakołyki Asidoskonałą ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 250 gram maki pszennej 2 żółtka 1/4 szklanka oleju 25 gram świeżych drożdży 0,5 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki cukru 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady lukier biały kolorowe perełki cukrowe Sposób przygotowania: Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy zaczyn
Bajeczna Kuchniamasła w temperaturze pokojowej Nadzienie: 500 g białego maku 150 g orzechów włoskich 100 g migdałów 150 g masy marcepanowej 100 g biszkoptów ok. szklanka cukru łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej odrobina aromatu migdałowego drobno pokrojone rodzynki (opcjonalnie) 4 białka Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody ok. 50 g siekanych orzechów lub migdałów do posypania wierzchu
Słodka Stronałyżek miodu 100 g marcepanu (najlepiej domowy) 200 g migdałów (150 +50), podprażonych na suchej patelni 150 g orzechów włoskich (100+50), podprażonych na suchej patelni 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Na ciasto : · 3,5 szklanki mąki · 225 g masła w temp. pokojowej
Bazując na smakubiałego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, mama użyła 8 okrągłych bo są mniejsze Po za tym: cukier puder do posypania strucli, lub lukier skórka pomarańczowa ewentualnie Przygotowanie
Lili w kuchnimleka 100 g masła 200 g cukru 5 łyżek miodu 150 g rodzynek (u mnie sułtanki i koryntki) 50-75 g posiekanych orzechów i migdałów 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub otarta skórka z 1 pomarańczy) aromat arakowy lub migdałowy 3 białka Ciasto. Mąkę przesiewamy do dużej miski, w środku robimy wgłębienie. Drożdże rozcieramy
Rozpustne gotowaniecukru 3 łyżki miodu 1 dag świeżych drożdży 3 żółtka 3 białka 150 g pokrojonych suszonych śliwek 250 g bakalii (rodzynek, posiekanych orzechów, moreli, daktyli, fig, kandyzowanej skórki pomarańczowej bądź cytrynowej) aromat migdałowy, można też dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego lub arakowego CIASTO: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 5 białek
Rozpustne gotowanieciasto: 500g mąki pszennej (u mnie typ 450) + do podsypania ciepła woda Składniki na masę makową: 2 szklanki maku (ok. 280g) 2 łyżki cukru 4 łyżki miodu 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g rodzynek królewskich Do dzieła: Masa makowa: mak wsypujemy do dużego garnka, zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 4 godzin (a jeśli mamy jeszcze więcej czasu, zostawiamy
Spektrum Smakuwłożyć ,ale smak wynagradza wszystko. Składniki Masa: 1/2 kg maku 1 l mleka 3/4 szkl miodu 100 g cukru 150 g masła 4 jajka garść rodzynków 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej garść orzechów włoskich garść migdałów wanilia Ciasto: 400 g mąki 50 g drożdży jajko 3 żółtka 100 g cukru 150 g masła 2 łyżki słodkiej śmietany 2 łyżki
R'n'G Kitchensody oczyszczonej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 40g posiekanych orzechów włoskich - 20g kakao - 1 ½ łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka cynamonu - ½ szklanki wody - 100g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju - 20g pomarańczowej skórki kandyzowanej - starta skórka z małej pomarańczy - kilkanaście kropelek czekoladowych Zaczynamy od posiekania orzechów i starcia skórki z pomarańczy. Następnie do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier, cynamon, sól
Kuchenne Wariacjesody oczyszczonej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 40g posiekanych orzechów włoskich - 20g kakao - 1 ½ łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka cynamonu - ½ szklanki wody - 100g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju - 20g pomarańczowej skórki kandyzowanej - starta skórka z małej pomarańczy Składniki na polewę: - 1 jajko - 2 łyżki kakao - 3 łyżki cukru pudru - 1/4 kostki masła - dwie łyżeczki skórki kandyzowanej z pomarańczy Forma
Kuchenne WariacjeSkładniki: 125g masła/margaryny 170g mąki 100g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g cukru pudru jajko cukier wanilinowy 80 g płatków czekoladowych 100 kandyzowanej skórki pomarańczowej Sposób przyotowania: Ze wszystkich składników (oprócz czekoladą i skórką pomarańczową) zanieść głądkie ciasto.Konsystencją powinno być podobne do plasteliny.Następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie zagniatamy. Z ciasta
Wielki apetytcukru 3 jajka 2 żółtka 1 i ⅓ szklanki mleka Nadzienie: 200 g suszonych śliwek 150 g rodzynek 150 g orzechów 100 g suszonych moreli 1 - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g daktyli według uznania migdały i inne bakalie Wykonanie: Masło rozpuścić. Jajka i żółtka ubić z połową cukru na gęstą śmietanę. Mąkę przesiać przez sito. Mleko zagrzać
Mama Gotujeszklanki mąki + mąka do wysypania formy 10-12 dag miękkiego masła + masło do posmarowania formy 1/3 szklanki cukru trzcinowego 20 dag rodzynek (namoczonych wcześniej we wrzątku) łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1,5 łyżeczki suszonego tymianku Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Weekendy w domu i ogrodzienaszego Kolegi Miro - link do kalkulatora oraz link do sklepu ) 80-100 ml bardzo zimnej wody 1 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 g suszonej ( nie kandyzowanej) skórki pomarańczowej (można dodatkowo zmielić w młynku do kawy) szczypta gałki muszkatołowej *** opcjonalnie 1 g mielonej ostrej papryki *** opcjonalnie szczypta ziela angielskiego jeśli nie dodajemy skórki pomarańczowej *** opcjonalnie mała
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 3 jaka 180 g cukru pudru 150 g masła 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej po jednej łyżeczce aromatu migdałowego i waniliowego szczypta soli 100 g całych migdałów gruba posypka cukrowa Wykonanie -Piekarnik nagrzać do temp. 170 st.C -Żółtka
Zakamarki mojej kuchnicukru trzcinowego 4 żółtka 80 g roztopionego i ostudzonego masła Masa makowa 350 g maku 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich rozłupanych 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki miodu 100 g cukru trzcinowego 4 białka 1 kieliszek rumu (lub likieru migdałowego) Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Wieczorem przed pieczeniem zaparzyć mak, zalewając
Pełny talerzśmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100g suszonych owoców lub dowolnych bakalii (u mnie po 25g suszonych daktyli i moreli, rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej) Wykonanie: - składniki powinny być prosto z lodówki - owoce suszone przelać gorącą wodą, odcedzić i osuszyć, pokroić na drobne kawałki - mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia
Smakołyki Berenikismak i jest mniej słodki, lecz możecie go zastąpić także gotową masą kajmakową z puszki (ok. 510 g). Mazurek można dowolnie udekorować – ja użyłam migdałów oraz domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej, której gorzkawy posmak idealnie współgrał z masą, łamiąc jej słodycz. Mały kawałek takiego mazurka daje multum słodkości i rozkoszy dla podniebienia. Najlepsze jest jednak to, że możemy przygotować
Poezja smakucytrynowej z cynamonem. Dla mnie super! SKŁADNIKI 4 szt. dużych jabłek 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych 3 łyżki posiekanych migdałów 8 szt. pokrojonych śliwek suszonych łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny cynamon PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzać do 180º. Jabłka umyć, ściąć górną część. Wydrążyć pozostałą, większą, zostawiając
zabawa smakiemserniczek jest z żurawiną, a ja ją uwielbiam. Więc... SKŁADNIKI: 1kg. mielonego sera szczypta soli 1 szkl. cukru pudru łyżka kaszki manny budyń waniliowy cukier waniliowy 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g suchej żurawiny łyżka mąki 100ml rumu(ja użyłam nalewki wiśniowej) płatki migdałowe WYKONANIE: Żurawinę namoczyć w rumie(lub innym alkoholu), oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć
Kuchnia Beatymasła 4 jajka ½ szklanki kwaśnej śmietany 1,5 opakowania przyprawy do pierników 1 proszek do pieczenia 3 szklanki mąki 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej otarta skórka z jednej cytryny Zagotuj na 3 minuty miód z cukrem. Ostudź, aż będzie letni. Cały czas mieszając, dodaj jajka i masło. Wlej śmietanę z proszkiem do pieczenia
Qlinarnie i QlinarnieKeks jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż można przechowywać go bardzo długo. Najlepszy jest po 2-3 dniach, gdyż nabiera wilgoci i aromatu. 150 g rodzynek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 150 g orzechów, śliwki suszonej, żurawiny 100 ml rumu 200 g masła 150 g cukru pudru 4 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Rodzynki zalać
Jadło i czytadłomnie dwa batoniki marcepanowe, z których odkroiłam czekoladę) 100 gramów cukru 100 gramów miodu 50 gramów masła 100 gramów orzechów włoskich 100 gramów płatków migdałowych 60 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej 70 gramów rodzynek 2 jajka 8 okrągłch pokruszonych biszkoptów 3 szklanki mleka do gotowania maku dodatkowo jajko roztrzepane z wodą w proporcji 1:1 - do posmarowania rogalików przed
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcztery słoiki - w każdym białka z 6 jajek. Wiecie ile bez i makaroników można z nich upiec?! Do tego worek cudownej mąki prosto z młyna. Słoik drobniutko krojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej do mazurków. Nie mogę też zapomnieć o regularnych dostawach ulubionej nalewki porzeczkowej i czekoladek z likierem, do których słabość mam wyjątkową. To wszystko "kosztowności" wręczane bez okazji
KUCHARNIAłyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 jajko 200 ml naturalnego jogurtu 1/2 szkl mleka 1/3 szkl oleju 1/2 szkl mielonego maku 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3-4 krople aromatu arakowego krem 250 g ricotty 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady białej A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie
Kuchnia w opałachprzyprawy korzennej do (piernika) 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła 1/2 szkl drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 125 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z pomarańczy A jak to zrobić: W rondelku rozpuścić masło z miodem i odstawić do przestygnięcia
Kuchnia w opałachszklanki mioduok. 2 łyżki cukru pudru aromat migdałowy ok. 450 g bakalii u mnie:80 g suszonych moreli80 g suszonych śliwek80 g rodzynek40 g fig20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 80 g migdałów80 g orzechów włoskichKutia z Bakaliami - Sposób przygotowania: Migdały zalewamy wrzątkiem (ok. szklanki). W osobnym naczyniu umieszczamy suszone morele, śliwki, figi oraz rodzynki - zalewamy
Słodka Stronarozwałkować ma kształt koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów.Nadzienie makowe:150g zmielonego maku, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1/2 szklanki mielonych migdałów, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, łyżka rodzynek, 100g cukru, łyżka miodu, łyżeczka cynamonu, 2 białka, 1/2 łyżki masła, 50g posiekanej gorzkiej czekolady.Mak zalać wrzątkiem
Z miłości do słodkościdzięki czemu babeczki sprawdzą się jako deser, a nawet jako śniadanie:) A zawarte w nich owoce dostarczą nam mnóstwo witamin... Składniki:2 szklanki mąki pszennej, 100g margaryny, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżki cukru, szczypta soli, szklanka maślanki naturalnej, 300g mieszanych owoców (u mnie jagody, jeżyny, maliny i czerwone porzeczki
Z miłości do słodkościłyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka 100 g masła rozpuszczonego 1 szklanka mleka 1 łyżka miodu płynnego Garść rodzynek i garść kandyzowanej skórki pomarańczowej* *Można zastąpić innymi ulubionymi bakaliami Do sporej miski wrzucamy mąkę, cukier oraz odmierzoną przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy mleko, jajka, miód oraz roztopione masło
Kolizje Smakówzmielonego białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody Dzień wcześniej suchy mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż woda odparuje. Następnego dnia mielimy mak 3-krotnie w maszynce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzmielonego białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody różowy cukier kryształ Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli,wsypujemy cukier puder, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasy marcepanowej 3/4 szk cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów Kresto 70 g figi suszone 70 g daktyli (bez pestek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka 1 szk cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny + ciepła
Ala piecze i gotujełyżki soku z cytryny, 2/3 szklanki mąki pszennej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka oleju, duży banan, łyżka rodzynek (użyłam Kresto), łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam GoldPack). Wykonanie Banana obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Ułożyć na dnie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą małej foremki - keksówki. Skropić łyżką soku z cytryny. Posypać
Z miłości do słodkości250g czekolady gorzkiej lub deserowej 300ml oleju 6 jaj 200g cukru 1/3 łyżeczki soli 250g jogurtu naturalnego 350g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Ok. ½ aromatu pomarańczowego Dodatkowo można dodać: Około 100g kandyzowanej skórki z pomarańczy (około 70g do ciasta, 30g do polewy) lub otartą skórkę z 1 pomarańczy do ciasta. Polewa: 100g czekolady 100ml śmietany Czekoladę łamiemy(...)Jajka ubijamy z cukrem i solą, dodajemy do nich stopniowo mieszaninę czekolady z jogurtem, następnie mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i olej. Na koniec dodajemy olejek pomarańczowy i drobno posiekaną kandyzowaną skórkę z pomarańczy (jeśli posiadamy). Gotowe ciasto przelewamy do średniej blaszki (np. 24 x 32cm lub nieco większej) wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Brownie
Smakowy Rajszklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka L (osobno żółtka i białka) 400-500g bakalii, u mnie: 100g cedratu kandyzowanego, 100g kandyzowanej mieszanki owocowej, 100g skórki pomarańczowej, 100g suszonych moreli, 100g rodzynek Lukier: 200g cukru pudru gorąca woda 100g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania 1. Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się
Szefowa kuchniopłatka. Przepis na skórkę pomarańczową znajduje się poniżej. Składniki: 4 jajka 250g miodu (może być sztuczny) 200g cukru 100ml śmietany np. kremówki 4 łyżeczki przyprawy do piernika ½ łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki sody 800g mąki 200g mieszanki migdałów, orzechów laskowych i włoskich lub samych migdałów (posiekanych lub mielonych) ½ olejku cytrynowego ½ olejku pomarańczowego 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy Ewentualnie(...)cukrem, miodem i śmietaną, przy użyciu drewnianej łyżki lub widelca. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, olejek cytrynowy i pomarańczowy, sól, mielone migdały i orzechy (lub same migdały) i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i jeszcze raz całość dobrze mieszamy. Z gotowego ciasto formujemy kulki ręcznie lub łyżeczką i układamy je na papierze pergaminie, lekko
Smakowy Rajłyżeczki przyprawy do piernika Lukier: 1 białko 100 g cukru pudru 1 łyżeczka ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 łyżki rodzynek królewskich 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 3 łyżki kandyzowanych owoców np. ananas lub papaja Ciasto drożdżowe: Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki oraz 2 łyżki mleka. Całość dokładnie mieszamy aż rozpuszcza(...)klei się nam do rąk, również delikatnie obsypujemy dłonie i wierzch ciasta. Rozwałkowujemy duży prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Po całości rozsmarowujemy piernikowy lemon curd oraz rozkładamy rodzynki i skórkę pomarańczową. Całość zwijamy do środka wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladę zawijamy ponownie na kształt ślimaka. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut
VioletoweKucharzenieraczej umiejętności mieszania składników moją fantastyczną czarną łyżką No to jedziemy od składników Ciasto: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 10g kandyzowanej skórki pomarańczy - jedna cała pomarańcza (na sok) - 70g konfitur pomarańczowych - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/4 szklanki wody - 1/2 jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju roślinnego - 1 łyżka aromatu pomarańczowego Śmietana na wierzch(...)wsypałem do niej cukier, sodę i sól. Wymieszałem, zrobiłem „dołek” i wlałem sok z pomarańczy, wodę, jogurt i olej. Do całości dorzuciłem drobno posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz dolałem aromatu pomarańczowego (jakby jeszcze było mało pomarańczy co nie? ). Wszystko wymieszałem na jednolitą masę i zacząłem nakładać do papilotek (tak do połowy). Następnie nałożyłem po łyżeczce (takiej średniej wielkości
Kuchenne Wariacjekeks przepełniony makiem i bakaliami. Pachnie i smakuje obłędnie, polecam na święta Bożego Narodzenia jako słodkie dopełnienie rodzinnych i smacznych chwil. Możecie do ciasta wrzucić dowolne bakalie, skórkę pomarańczową, cytrynową lub kandyzowany imbir – idealnie pasuje do keksów, polecam:) Gotowy keks posypuję cukrem pudrem, można polać lukrem, polewą z białej lub ciemnej czekolady. Będzie pysznie! Uwagi do przepisu: Przepis
Zasmakuj Kuchniśliwkę w czekoladzie. Przepis już niebawem :) Forma keksówka Czas pieczenia : ok. 1 godz. Temp. pieczenia 180 C Składniki: 40 dag bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka pomarańczowa, papaja) 2 szkl. mąki 25 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: białko szkl.cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania
Różne smaki w kuchniorzechami. *Bakalie: W moim domu do keksa obowiązkowo zawsze dodaje się: orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, suszone śliwki, suszone figi, żurawinę, rodzynki i morele. Czasami dorzucamy również kandyzowane owoce, czy skórkę pomarańczową. Bakalie oczywiście możesz wybrać te, które lubisz najbardziej
Food Squarestopni Celsjusza, po czym od razu wyjmujemy, by przestygły. Zimne pączki smarujemy lukrem sporządzonym z cukru pudru dokładnie rozprowadzonego w wodzie. Nim zastygnie, pączki możemy posypać kandyzowanymi owocami lub skórką pomarańczową. Jeśli wolicie lukier cytrynowy, zamiast wody użyjcie soku z cytryny
W SMAKminut. Wyrośniete pączki smażyć z dwóch stron na złoty kolor, na rozgrzanym oleju. Po przestudzeniu udekorować lukrem, cukrem pudrem lub czekoladą. To moja ulubiona wersja pączków: z pomarańczowym lukrem i kandyzowaną skórką z pomarańczy
Kuchnia w opałachłyżeczką cukru do zupełnego rozgotowania, odcedzić na sicie i odcisnąć nadmiar płynu, dodawać przestudzone. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w tem. 180C przez godzinę. Udekorować polewą, skórką pomarańczową lub plastrami kandyzowanej pomarańczy. Smacznego
Apetyczna babeczkaBaton orkiszowo-pomarańczowy Składniki: - orkiszowe płatki błyskawiczne - mleko - 3 jajka - 2 łyżki miodu - 1 łyżeczka cukru waniliowego - pomarańcza plastry kandyzowane - jagody goji - suszona skórka pomarańczowa Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Do miski wsypuję płatki orkiszowe, suszoną skórkę pomarańczową oraz jagody goji. Zalewam je mlekiem. Plastry pomarańczy kroję na mniejsze kawałki. Odsączone płatki przekładam do miski
Kuchnia co dnia