50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 500 przepisów (strona:18/34)

Chelsea Buns 148

jajko 0,5  łyżeczki soli 75 g cukru pudru  50 g miękkiego masła  1 łyżeczka drożdży suszonych Nadzienie: 10 dkg  rodzynek  50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej  25 g drobnego cukru 25 g roztopionego masła Syrop: 50 g cukru pudru 60 ml wody 1 łyżeczka wody pomarańczowej Składniki na ciasto połączyć ze sobą. Wyrobić(...)czasie nakryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,,5 godziny.Następnie ciasto wyrobić i rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm, posmarować roztopionym masłem. Posypać cukrem, kandyzowaną skórką i rodzynkami.Zwinąć ciasto w rulon. Podzielić na 12 części (plastrów). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać plastry ciasta jeden przy drugim (około 1 cm odstępu). Przykryć ściereczką

Moje domowe kucharzenie
PIERNIK POMARAŃCZOWY 97

brązowego cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki konfitury pomarańczowej (Owocowa Rozkosz) 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej konfitura pomarańczowa do przesmarowania piernika (Owocowa Rozkosz) 100 ml śmietanki 30 % 100 g mlecznej czekolady A jak to zrobić:   Jako pierwszą należy przygotować polewę, aby zdążyła zgętnieć. Śmietankę

Kuchnia w opałach
Muffinki morelowo-pomarańczowe 135

Składniki na 12 sztuk: przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 300 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek cukru pudru szczypta soli 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g masła 100 dżemu morelowego 2 jajka 100 ml maślanki 1. Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól, dodać skórkę pomarańczową i wymieszać

Moja Galeria Smaku
Lebkuchen 171

przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, mąkę, migdały, proszek do pieczenia i sodę. W garnuszku z grubym dnem podgrzać miód i masło, aż do momentu

Przepysznik - BLW i nie tylko
Muffnki pomarańczowe 100

składniki* 280 g mąki pszennej* 115 g margaryny* 150 g cukru* 2 jajka* 230 ml maślanki* 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1/4 łyżeczki sody* 1/2 łyżeczki soli* 4-5 kropli olejku pomarańczowego* 12 papilotekSposób wykonaniaUtrzeć margarynę z cukrem, następnie dalej ucierając dodać jajka, olejek pomarańczowy oraz powoli dolewać maślankę.Do masy dodać

Mix smaku
Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym 119

MAKIEM i SOSEM POMARAŃCZOWYM Składniki: (24 szt.) pierogi: ciasto: 2 szkl mąki 3/4 szkl gorącej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 300 g masy makowej 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej sos: 3 łyżki cukru 1/2 szkl soku pomarańczowego 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy Przygotowanie: pierogi: Z mąki,gorącej wody, oleju i szczypty soli zagniatamy ciasto

Bon appetit mon amie
dwudniowy piernik leżakujący (pomarańczowy) 137

szklanki rumu 1/2 szklanki herbaty  na wierzch:  60 g masła 1/4 szklanki cukru 1/8 szklanki wody 1/4 szklanki mleka w proszku  2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej gwiazdki czekoladowe Mleko, cukier i miód umieścić w rondelku i podgrzać. Kiedy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i dodać masło oraz przyprawę. Wystudzić. Do tej masy wbić jajka, dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Strucla makowo - marcepanowa 137

Więc trzymajcie kciuki, a jaj będę Was na bieżąco informować co i jak :-) A co planujecie upiec na pierwszą niedzielę roku? Może struclę makową? Ale taką wzbogaconą figami, marcepanem, skórką pomarańczową... Pyszna :-) Puszyste ciasto i wilgotna, rozpływająca się w ustach masa makowa... Upieczcie koniecznie, póki jeszcze klimat lekko świąteczny... ;-)  SKŁADNIKI Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g masła(...)drożdży 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru z wanilią Nadzienie: 400 g maku 200 g masy marcepanowej 100 g suszonych fig 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 szklanka cukru 2 jajka aromat migdałowy Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki gorącej wody dodatkowo: posiekane migdały, skórka pomarańczowa, suchy mak Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, jajka roztrzepujemy

Czary - gary w kuchni
Najlepsze przepisy z dynią w roli głownej 155

Składniki na okrągłą formę jak do tarty o średnicy 26 cm: 120 g masła + trochę do posmarowania formy 250 g cukru pudru sok wyciśnięty z 2 pomarańczy łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub otarta skórka z pomarańczy, po łyżeczce kardamonu i cynamonu szklanka surowej dyni startej na tarce i odsączonej (może być też puree) 4 jajka – osobno żółtka i białka

Ugotowane pozamiatane
Chałka 3 196

blogu mam już przepis na dwie chałki, dzisiaj pokażę Wam trzeci. Oczywiście równie pyszny, z dużą ilością kruszonki, czyli tak jak lubię. Dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawił, że w domu zapachniało świętami. Tak tak, to już niedługo ! :) Chałka najlepsza jest jeszcze ciepła, ze szklanką mleka wręcz idealna ! Moja nie zdążyła ostygnąć, jak ponad połowy już nie było :) Składniki(...)chałka ok. 30cm długości) :3,5 szkl mąki 1 opakowanie cukru waniliowego30 g drożdży1/2 szkl cukru3/4 -1szl szkl mleka2 jajka + 1 jajko do posmarowania chałki1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej3 łyżki rodzynekszczypta soli50 g masładodatkowo :kruszonka ze sprawdzonego przepisu, ja najczęściej robię 'na oko'Przygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru.Do miski wrzucamy

charlotte gotuje
Czekoladowe pączki na Tłusty Czwartek 179

pomarańczy sok z 1/2 cytryny 2 jajka 2 żółtka 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oleju dodatkowo: 150 g ciemnej czekolady (70%) 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Jajka, żółtka, sok z pomarańczy i cytryny, cukier oraz mąkę umieścić w garnuszku. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Wlać olej, podgrzewać jeszcze 1-2 minuty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowy ekstrakt pomarańczowy 111

zdjęciu poniżej likier dopiero nabiera mocy, chodź z dnia na dzień bardziej pogłębia się jego kolor i zapach pomarańczy. Jeśli mam być szczera to nie chciało mi się kandyzować skórki pomarańczowej, bo taką już mam więc wykorzystałam ją jako bazę mojego ekstraktu. W zasadzie wszytko zaczęło się od tego, że z 2 kg pomarańczy zamierzałam przygotować konfiturę w iście

vaniliowoczekoladowa
Sernik kajmakowy z orzechami 180

orzechami, na pewno trafi w niejedno serce łasucha. Sernik kajmakowy jest aksamitnie kremowy, słodki, ale nie przesłodzony. Wierzch sernika polałam roztopioną białą czekolada i obficie posypałam mieszanką orzechów oraz skórką pomarańczową Bakalland . Wypiek nie należy do trudnych, także śmiało - róbcie ! PRZEPIS NA SERNIK KAJMAKOWY Z ORZECHAMI Składniki na sernik: Spód do sernika: 200 g biszkoptów 150 g masła Masa serowa(...)szklanka drobnego cukru 4 jajka 2 żółtka 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej  Dodatkowo: 100 g białej czekolady 100 g mieszanki orzechów Bakalland 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie sernika: 1. Biszkopty rozkruszyć w malakserze, masło rozpuścić i lekko ostudzić. Wymieszać okruszki biszkoptów z kakao, następnie wlać płynne masło i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy o średnicy

kolorowotorcikowo
Świąteczny torcik bezowy 166

serka mascarpone, ale z dodatkami, które są bardzo mocno świąteczne :-). Do białek dodaję odrobinę cynamonu i Inki Klasycznej, tak jak i do kremu, jednak ten wzbogacam dodatkowo piernikami i skórką pomarańczową. Całość przybrana w czekoladę i pierniki, a także kilka gałązek świerku tworzy bajeczny zimowy torcik, który zachwyci zebraną rodzinę w ten szczególny czas. Słodki - idealny do filiżanki mocnej, ulubionej(...)octu łyżeczka cynamonu łyżeczka Inki klasycznej szczypta soli Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 2-3 pierniki łyżeczka kawy Inka Klasyczna 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej opcjonalnie cukier puder do dosłodzenia Dodatkowo do przybrania: kilka kawałków czekolady mlecznej ozdoby cukrowe pierniczki. Wykonanie : Białka wybić do misy miksera, dodać szczyptę soli i na wysokich obrotach

Poezja Smaków - blog kulinarny
Cynamonowa owsianka z pomarańczową skórką i suszonymi jabłkami 241

zapraszam Was na przepis na cynamonową owsiankę z pomarańczową skórką i suszonymi jabłkami. Spróbujcie. Idealna na śniadanie, jak i chłodne zimowe wieczory Składniki: (1 duża porcja) 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 1 pełna szklanka mleka (jeśli lubicie rzadsze owsianki możecie go dodać więcej) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki + 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej* 2 łyżki + 1 łyżeczka kostki jabłkowej

Słodkie okruszki