smaku pomarańczowym - trufle pomarańczowe - pomarańcze kandyzowane ( tu przepis ) - listki mięty Trufle pomarańczowe najlepiej przygotować kilka dni wcześniej. Składniki na ok. 30 szt.: - 60 g masła - skórka starta z 1 pomarańczy - 3 łyżki śmietanki 30 % - 200 g białej czekolady - opcjonalnie – odrobina barwnika pomarańczowego Czekoladę drobno kroimy i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy skórkę z pomarańczy, gotujemy(...)zalaną skórkę pomarańczową. Można też użyć likieru pomarańczowego lub samego soku. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia (moja tortownica jest dosyć niska, więc na wszelki wypadek „podwyższyłam” ją paskiem z papieru do pieczenia). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 155°C. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek wlewamy olej – mieszamy rózgą. Dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy oraz startą skórkę – mieszamy. Wsypujemy mąkę
mojewypiekiinietylkokokosowe kulki rafaello z białej czekolady - w wydaniu świątecznym - z dodatkiem skórki pomarańczowej :)SKŁADNIKI300g białej czekolady3 łyżki mleka1/2 szklanki cukru pudru100g masła2 łyżki kandyzowanej skórkipomarańczowej150g wiórków kokosowychPRZYGOTOWANIEMasło ucieramy z połową cukru. Czekoladę z mlekiem roztapiamy na parze. Dodajemy masło z cukrem, połowę wiórków i kandyzowaną skórkę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 45 minut,aż masa
Moje Kuchenne Rewelacjezmielonego twarogu250 g serka mascarpone200 g śmietany 18%4 jajka1 szklanka cukru3 łyżki mąki pszennej1 łyżka domowej esencji waniliowej1 łyżeczka esencji pomarańczowej2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców (ananas, melon, papaja)160 g ciastek3 łyżeczki kakao70 g stopionej margaryny Palmy maślany smakWykonanie:Ciastka mielimy w blenderze razem(...)tortownicy i wkładamy do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. W misce ucieramy żółtka w cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną masę i wraz z kandyzowanymi owocami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę.Sernik pieczemy 60 minut. Studzimy w piekarniku.Porada: Po upieczeniu wystudzony sernik
Kulinarne przygody GatityWypieki z dodatkiem maku kojarzą mi się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, stąd pomysł na babeczki z takim dodatkiem. Niestety przepisu nie wymyśliłam sama tylko podpatrzyłam
Kolizje Smakówlitr świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego; 2 żółtka; 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej; cukier kryształ do smaku; białka z 2 jaj ubite na sztywną pianę; skórka pomarańczowa starta z 1 pomarańczy; Dekoracja: cieniutkie plastry pomarańczy; kandyzowane wiśnie; Wykonanie: Sok, żółtka, mąkę ziemniaczaną i cukier zagotować na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotować około 4 minut. Mieszając, wystudzić ugotowany krem
In my kitchenkaszy..? Jest puszysta i bardzo smaczna! Składniki: Ciasto: 350 g mąki ziemniaczanej 200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej* 250 g masła 180 g cukru 5 jajek 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego * To około 60 g kaszy surowej. Wszystkie składniki powinny(...)wbity patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić i wyjąć babkę z formy. Pozostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Lukier pomarańczowy: 150 g cukru pudru ok. 3-4 łyżki soku z pomarańczy kandyzowana skórka z pomarańczy Cukier puder utrzeć z sokiem z pomarańczy. Gęstość lukru można dowolnie regulować - dodając więcej soku lub cukru. Ostudzoną babkę polać lukrem i posypać
maniapieczeniałyżka cukru waniliowego 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego 50 g roztopionego masła 1 duże jajko 1/4 łyżeczki kardamonu 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy wykonanie: Mąkę mieszam z solą, cukrem waniliowym, kardamonem i sodą oraz skórką pomarańczową. Maślankę mieszam z żółtkiem oraz roztopionym masłem i wlewam do suchych składników. Białko ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z ciastem
babka w formiekosztowania. 3 szkl.mąki 1/4 kostki margaryny 1/2 szkl.mleka 5 dag.drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej szczypta soli Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~ 3 łyżki masła 10 dag.rodzynek z żurawinami 5 dag.kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki cukru pudru kupiec 1/2 łyżeczki cynamonu Glazura: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 słoik dżemu brzoskwiniowego własnej roboty
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiObie śmietanki i mascarpone połączyć, ubić mikserem na puszysty krem. Dżem pomarańczowy: 2 pomarańcze 3 łyżki cukru sok z połowy limonki Pomarańcze wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę. Pomarańcze obkroić z albedo, miąższ pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na mus. Dodać cukier, sok z limonki, startą skórkę. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje(...)wymieszać i odstawić do ostudzenia. Składanie tortu: Pierwszy blat posmarować połową dżemu pomarańczowego, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim blatem. Drugi blat posmarować pozostałym dżemem i 1/3 kremu, przykryć trzecim blatem. Z wierzchu blat posmarować pozostałym kremem. Gdy polewa będzie lekko letnia, polać tort i udekorować kandyzowana skórką lub kandyzowanymi plastrami pomarańczy, czekoladowymi kuleczkami, wiórkami czekolady. Tort wstawić do lodówki
Obiad gotowyposiadających lodówkę :) Składniki: 200g migdałów bez skórki 250g masła 5 żółtek 200g cukru pudru 350ml śmietany 30 lub 36% łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z cytryny 300g podłużnych biszkoptów śmietanfix (fix do śmietany) szczypta cynamonu likier (pomarańczowy, kawowy) lub rum lub ekstrakt pomarańczowy łyżka cukru płatki migdałowe (do dekoracji) wiśnie kandyzowane (do dekoracji) Wykonanie: Migdały zmielić. Masło utrzeć(...)się zwarzy należy wstawić miskę do ciepłej wody i poczekać, aż przy brzegach miski krem zacznie się rozpływać, wtedy należy mieszać, aż krem ponownie się zwiąże. Dodać szczyptę cynamonu, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Lekko wymieszać. Na dnie tortownicy napiąć przezroczystą folię i zacząć układać biszkopty jeden obok drugiego (muszą być ułożone ciasno, a wszystkie wolne przestrzenie trzeba
Mania WypiekaniaJuż ôd 1 listopada rychtuja 2 roztomajte 3 wersje tego piernika i musza pedzieć 4 , że sie werciōło 5 . Podstawowy recept 6 mōm ôd ciotki Eldzy
Chop w kuchniszklanka mleka 25g drożdży 50g masła 2 jaja 3 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru skórka otarta z połowy cytryny 1 łyżka oleju nadzienie: 200g maku 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki rodzynków 0,5 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej 1 białko łyżeczka esencji migdałowej Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny Przygotować
Obiad gotowyswoich Papataczy użyłam ; 15 dag suszonych jabłek 15 dag suszonych moreli 5 dag fig 10 dag rodzynek skórka kandyzowana cytrynowa łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny ok. 5 dag masła startego na tarce Kroimy wszystkie bakalie, mieszamy ze skórką pomarańczową i cynamonem, odstawić. Drożdże wymieszać w garnuszku z odrobiną mleka i łyżeczką cukru, odstawić na ok 15 min w ciepłym
Apetyczna babeczkacukru1/3 szklanki mleka90 g masła260 g mąki2 łyżeczki syropu pomarańczowego2 łyżeczki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowejłyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru pudru + łyżka soku pomarańczowegoSposób przygotowania:Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy syrop pomarańczowy i kawałki drobno posiekanej skórki pomarańczowej.Masło razem z mlekiem rozpuszczamy i pozostawiamy
Słodkie Przyjemnościchyba łatwiejszego przepisu na domową skórkę pomarańczy do wszelkich wypieków. Niegdyś robiłam taką kandyzowaną gotowaną w cukrowym syropie, ale myślę, że ta jest bardziej aromatyczna i lepsza. Składniki: dowolna ilość skórki z pomarańczy cukier Sposób wykonania: 1. Skórkę pomarańczową wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem. Dokładnie odciąć albedo (białą część) i pokroić w kosteczkę wedle uznania. 2. Na dno słoiczka wyłożyć
Kuchnia domowa Ani