Klasyczny włoski przepis. Delikatne w smaku vongole, które polecam zjeść z chrupiącą bagietką. Składniki na 2 porcje: 1 kg vongoli 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 100 ml białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki Vongole namoczyć w lekko osolonej wodzie przez 30 minut, opłukać pod bieżącą wodą a otwarte wyrzucić. Czosnek drobno posiekać lub pokroić na cienkie plasterki. Natkę posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać czosnek. Po kilku sekundach wlać białe wino i wrzucić vongole. Gotować na śre... czytaj dalej...
Średnia wieku mieszkańców Grecji, Włoch lub Hiszpanii jest wyższa, dlatego gdyż ich dieta opiera się w szczególności na rybach, warzywach i owocach morza.
Czytaj dalej...Jeśli chcesz dbać o swoje serce powinieneś zacząć stosować się do diety śródziemnomorskiej. Dzięki niej Twoje serce będzie zdrowsze.
Czytaj dalej...