Dzisiejszy świąteczny czas sprzyja przygotowaniu pysznych posiłków, na które zwykle nie mam czasu. Mamy akurat końcówkę sezonu na szparagi, które bardzo lubię i zawsze z przyjemnością zjadam pod przeróżnymi postaciami. Dziś podałam je z kluskami w aromatycznym gulaszu. Składniki : pęczek szparagów (500 g) 4 grzyby suszone słoik (300 ml) przecieru pomidorowego łyżeczka suszonego estragonu 50 g kostki lub krajanki sojowej sól pieprz olej do smażenia Odłamać twardsze końcówki szparagów. Twarde części obrać ze skórk... czytaj dalej...
Sezon grzybowy zaczyna się już we wrześniu, co nie znaczy że są one tylko wtedy spożywane. Suszenie jest jednym z procesów, które mogą przedłużyć ich podatność do spożycia.
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)