"Cześć. Masz wolne popołudnie? Możemy wpaść?" - takim pytaniem zostałam wczoraj zaskoczona. Goście są zawsze u mnie mile widziani, więc moja odpowiedź brzmiała "Oczywiście! Zapraszam". A chwilę potem zachodziłam w głowę, co słodkiego przygotować na szybko. W sukurs przyszedł mój stary zeszyt z przepisami, dzięki któremu przypomniałam sobie o smażonych przed laty pączusiach na serku homogenizowanym. Tym razem zrobiłam je z mąki orkiszowej. Przygotowuje się je w tylko 15 minut. Mają miękki i wilgotny miękisz. Sz... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)