Przepis na : obiad
Sezon truskawkowy w pełni, więc na moim stole zagościły knedle z truskawkami. Nie robiłam ich już ze 2 lata, więc nadszedł na nie czas. Wyszły przepyszne. Składniki na ciasto: 1/2 kg ziemniaków ugotowany i przeciśniętych przez praskę 2 jajka ok. 300 dkg mąki psennej szczypta soli szczypta cuktu Farsz: truskawki cukier Do polania: masło prawdziew (ok. 1/2 kostki) bułka tarta Masło roztapiamy i lekko brązowimy bułkę składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto wałkujemy i tniemy na 4-5... czytaj dalej...
Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...