Piperade – baskijskie leczo z papryką i szynką

Piperade – baskijskie leczo z papryką i szynką

Piperade – baskijskie leczo z papryką i szynką

Piperade – baskijskie leczo pełne smaku Kiedy pierwszy raz spróbowałem piperade w Kraju Basków, od razu poczułem znajome nuty smakowe. Papryka, pomidory, cebula – to przecież baza znana z polskiego leczo. Jednak w piperade dodaje się szynkę dojrzewającą Bayonne, a czasem jajka, co nadaje temu daniu wyjątkowego charakteru. Historia i pochodzenie piperade Piperade pochodzi z Kraju Basków – regionu rozciągającego się między Hiszpanią a Francją. Sama nazwa wywodzi się od baskijskiego słowa piper, oznacza... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu RafalCook

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Skuteczne domowe syropy na przeziębienie

Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.