Odświeżyłam niegdyś popularny przepis na ciasta owsiane. Ciasteczka są w dwóch wersjach - jasne z ciemną czekoladą (gorzką lub mleczną) i ciemne z białą czekoladą. Obie wersje niezwykle słodkie i smaczne. 2 1/2 szklanki mąki (330 gram) 1 łyżeczka sody 300 gram masła (1 1/2 kostki) 1 szklanka cukru (200 gram) 2 jajka 2 1/2 szklanki płatków owsianych (290 gram) 100 gram ciemnej czekolady (1 tabliczka) 100 gram białej czekolady (1 tabliczka) 2 łyżki kakao Nagrzać piekarnik do 180 C. Masło utrzeć z cukrem na jasną... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...