Koperty ze śliwkami

Koperty ze śliwkami

Koperty ze śliwkami

W sklepach i warzywniakach są jeszcze dostępne śliwki. Kupiłam duże okrągłe, bardzo słodkie. I upiekłam krucho-drożdżowe koperty pełne kawałków śliwek z cynamonem i cukrem migdałowym. Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 100 cukru pudru, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Nadzienie: 500 g świeżych lub rozmrożonych śliwek, wypestkowanych pokrojonych na małe kawałki wymieszanych z 1 łyżką cukru oraz po 1 płaskiej łyżeczce cukru migdałowego i cynamonu. oraz 1 białko z łyżką mleka... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Czerwień i błękit

Warto przeczytać

Kiedy upiec pierniczki? Najlepszy czas na pieczenie.

Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.

Czytaj dalej...

Co zrobić, by pierniczki szybciej zmiękły?

Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.

Czytaj dalej...

Autor

Patrycja

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

śliwka, pieczenie, jajko, cynamon, ciasto, ciasto z białek , drożdżowe, twaróg, słodkie, drożdżówki , przepisy na pierniczki, muffiny, ciasteczka, pierniczki, babeczki, drozdzowka, lekkie ciasto, ciasto ze śliwką, ciasta drozdzowe, ciasto drożdżowe, ciasto kruche, przepisy na kruche ciasto, kruche ciasto, kruche ciasta, kruche ciasteczka, pierniczki z nadzieniem, muffinki waniliowe, ciasteczka waniliowe

Inne przepisy z Czerwień i błękit

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.